Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple przedstawia ultra cienki laptop -Macbook Air

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
339 odpowiedzi w tym temacie

#276 qzim

qzim
  • 116 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 14:37

a ja się zapytam, gdzie jest nowy MBP?!? czuję się rozczarowany. MBA fajnie wygląda i muszę przyznać, że mnie zaskoczył. Gdbym był tylko programistą to bez dwóch zdań bym go brał, a tak pozostaje mi czekać na update MBP, a jak nie wytrzymam to kupie obecną wersję...

#277 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 16 stycznia 2008 - 14:43

Gdbym był tylko programistą to bez dwóch zdań bym go brał,

Dlaczego programistą? Ja mam za mało miejsca na 1600x1050 i chcę mieć full-hd by pomieścić kod z debuggerem. Ale nvm...

Air - powietrze. I MBA ma być mobilnym. Cieszę się, że odcinają kable. Mam nadzieje, że w 01/2009 pokaża MBA bez kabli (no może wejście na słuchawki i magsafe) z wireless usb

W momencie gdy aparaty foto (Nikon, Canon), drukarki, dyski sieciowe sa wyposazane w wifi, myszki i klawiatury sa bezprzewodowe (bt) odciecie kabli to cos naturalnego i wydaje mi się, że oczekiwanego.

Z pewnoscia MBA nie jest targetowany jego JEDYNY sprzet w domu. Co nie zmienia faktu, ze moze byc tak uzywany. Po to ma multitouch by pozbyc sie myszki :), po to iTunes rentals by pozbyc sie DVD itd Wydaje mi sie, za doskonale uzupelnia sprzet apple.

#278 Kac309

Kac309
  • 73 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 15:06

Ja tylko nie rozumiem czemu za wykastowanego MacBook'a jedynie 8mm cienszego i zapakowanego w aluminiowa obudowe trzeba tyle zaplacic. Zbedny gadzecik starajacy sie udowodnic wyzszosc Apple na innymi firmami prodokujacymi ultra mobilne komputery.

#279 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 15:48

no tani nie jest, ale nie rozumiem o co ci chodzi, za inne produkty nie trzeba placic?
http://allegro.pl/it..._promocja_.html

#280 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 16 stycznia 2008 - 16:20

Jaka marna dyskredytacja napędu optycznego :)
Choćby po to mi taki "przeżytek", że chciałbym sobie czasem zapuścić jakieś dvd, obejrzeć filmik, wgrać softa, itp. Wiem, że macbook air może to robić przez wifi, ale to wymaga włączenia kilku urządzeń na raz. Dla mnie śmieszna jest sytuacja, kiedy chcąc sobie obejrzeć jakiś film na lapku, musiałbym odpalać innego kompa, wkładać do niego płytę z filmem, a potem wracać do laptopa. Za dużo zbędnych i niepotrzebnych czynności i zachodu na raz, jak dla mnie. Nie jest to zbyt wygodne rozwiązanie.

Nie czytałeś wszystkich newsów ;-)
http://www.myapple.p...ead.php?t=54138
Po co zawracać sobie głowę jakimiś płytami.

w sumie...
ale to ceny dla amerykańców, nie dla nas. Dla amerykana 1800$ to jak dla polaka 500zł. U nas w Polsce ceny macbooka air będą znacznie większe.

Zaraz będą na Allegro.
Poza tym wielu Polaków ma rodzinę w USA.

po to, żeby choćby zainstalować jakieś nowe aplikacje, przeinstalować system, itp.

Można z sieci.

#281 Kac309

Kac309
  • 73 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 16:29

Zaraz będą na Allegro.

Już są :P

#282 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 17:07

http://www.allegro.p...6kg_nowosc.html

alez okazja :lol:

#283 Fidma

Fidma
  • 108 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 16 stycznia 2008 - 18:00

http://www.cortland...._2GB__80GB.html

:)

#284 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 stycznia 2008 - 20:52

Za 5 990 PLN na allegro. Gdyby taka cena była w Cortlandzie (a przy zniżce edukacyjnej ok. 5400) to nie byłoby źle :-). Ale to raczej marzenia ściętej głowy. Pewnie dowalą z 7 - 8 tysiaków, jak nie więcej.

#285 dodoni

dodoni
  • 73 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 stycznia 2008 - 20:53

Super mały, super cienki i bez DVD, to Super!??? Czyli do tego maleństwa trzeba niestety wozić normalny zewnętrny odtwarzacz DVD (chyba że nie instalujemy, ądamy, nagrywamy)? To chyba jakaś lewizna to tak jak by ktoś wymyślił kabinę teleportacyjna na??? wengiel bo tak pozwala technologia.

#286 cizu

cizu
  • 943 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 stycznia 2008 - 20:57

O_o to ma byc mobilny czyli jak najmniejszy i najfunkcjonalniejszy notebook. Ta propozycja nie jest skierowana do Ciebie. Tylko do ludzi którzy nie potrzebują dvd/cd albo moga sobie wziąć dodatkową stacja jak już naprawdę czegoś potrzebują. Na obecną chwile ja płyt używam tylko do oglądania dvd więc...

#287 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 stycznia 2008 - 20:59

Jak ktoś potrzebuje małego, cienkiego komputera i czasami DVD to kupje MB air i napęd zewnętrzny... A jak komuś nie pasi to znaczy że to nie jest komputer dla niego Zrozumcie że air jest skierowany do pewnej grupy odbiorców, dlatego nie zastąpili nim macbooków tylko dodali osobny model

#288 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 21:01

Nie pamietam kiedy ostatni raz uzywalem napedu CD/DVD w moim Macbooku Pro...

#289 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 16 stycznia 2008 - 21:04

Zrozumcie że air jest skierowany do pewnej grupy odbiorców, dlatego nie zastąpili nim macbooków tylko dodali osobny mode

Zwłaszcza irytujące są takie teksty:

http://apcmag.com/78...s_wrong_with_it

z których wynika, że ktoś chciałby MacBooka, który jest już w ofercie od miesięcy/lat ;-)

Wg. mnie MBA idealnie wpasowuję się w resztę zestawu: rentals, time capsule&machine etc.

#290 lashred

lashred
  • 254 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 16 stycznia 2008 - 21:17

MacBook Air to laptop, który miałbyc najcieńszy i najlżejszy więc po co wytykacie mu brak napędu DVD skoro w jego klasie, mało który laptop go posiada? A tak przy okazjii to napęd DVD zabrał by bardzo dużo miejsca na baterię, która i tak jak na tą klasę komputerów nie imponuje osiągami, a miało być tak pięknie. ))):

#291 dodoni

dodoni
  • 73 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 stycznia 2008 - 21:17

nie no rozumie ze jest to inny model ale strasznie widac ze chcieli zrobic super ciennki komp ale stacja DVD na to nie pozwolila i musieli z niej zrezygnowac. Przyznaje sie ze oczywiscie zadko uzywam stacji ale ale jak jestem gdzies na zewnatrz (dla tego uzywam MacPro a nie stacjonarnego) i nagla ktos daje mi CD ze zdjeciami, alebo jakis dokumant to wtedy kiszka. Chodzi mi o to ze komputer mobilny powinien byc jak najbardziej mobilny a nie stacionarny.

#292 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 stycznia 2008 - 21:18

MacBook Anorexic: too many compromises means it will appeal to less potential buyers ci którym nie odpowiada mb air kupią macbooka, ewentualne pro - dont worry ten komputer nie ma być domowym centrum rozrywki więc 80GB mu w zupełności wystarczy...

#293 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 stycznia 2008 - 21:26

Inne laptopy juz wpadly w kompleksy:

:)

#294 lashred

lashred
  • 254 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 16 stycznia 2008 - 21:27

Dokładnie to ma byc raczej sprzęt do przeglądania internetu, pisania dokumentów, robienia przezentacji, etc. Jak ktoś chce laptopa do rozrywki to niech poszuka czegos większego, bardziej rozbudowanego. Dziś sam żałuję, że wzięłem HP, a nie poczekałem trochę na MB z Leopardem, ale na przyszły raz mam nadzieję, ze nie będę musiał tak szybko decydować.

#295 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 stycznia 2008 - 21:50

W sumie mógłby być o tych kilka milimetrów grubszy i trzymać na baterii z 8 godzin. Ale Apple założyło, że ma być najcieńszy na świecie, a nie najbardziej funkcjonalny na świecie ;-). Ale i tak mi się podoba...

#296 jack11

jack11
  • 25 postów
  • SkądBeskidy

Napisano 16 stycznia 2008 - 22:05

Ja od dłuższego czasu kombinowałem jak pozbyć się kabli . I taka bezprzewodowa stacja dokująca, do której mam podłączone : drukarkę, dysk , nagrywarka czy tuner oraz dostęp do internetu to jest to czego potrzebuje a nie laptopa obwieszonego kablami który jest niby mobilny ale jednak musi stać w miejscu w którym te urządzenia mamy. Brak napędu i kilku innych gniazd to dla mnie zaleta, ponieważ ich po prostu nie używam. Uważam że ten laptop jest tym co będzie w przyszłości działo się z tego typu sprzętem - prostota obsługi oraz mobilność .

#297 lashred

lashred
  • 254 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 16 stycznia 2008 - 22:05

No cóż kto co lubi, mój notebook na baterii trzyma luzem 3 godziny, a jak go ogranicze to wyciskam 4,5 godziny przy dodatkowej baterii czasy byłyby o wiele lepsze, dla mnie ważny jest czas pracy na baterii, a MB Air mógłby byc jak poczciwy MB tylko, że energooszczęgniejszy i z większą baterią zamiast napędu i wtedy to by było cudo, ale każdy jest inny. Za kilka lat pojawią sie nowe baterie do laptopów, które będą do dziesięciu razy bardziej pojemne, to jedna mozliwość, a jak ktos chce juz dziś gigantycznych czasów to niektórzy producenci oferują ogniwa pailwowe. A żeby nikt nie pomyślał, że dla mnie czas pracy na baterii jest najważniejszy, tak to prawda ważne to jest dla mnie, ale nie lubie bardzo powolnych procesorów, T7500 który mam obecnie jest w sam raz.

#298 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 stycznia 2008 - 22:30

Ciągle mnie zastanawia ta bateria. W specyfikacji pisze "5 hrs wireless productivity". Należy przez to rozumieć, że jest to maksymalny czas bez kabla generalnie? Czy maksymalna 5 pięciogodzinna wydajność przy włączonym wifi? Jeśli to pierwsze, to ile taki laptop wytrzyma przy korzystaniu z sieci wifi? Wiadomo, że pożera ona sporo baterii. Więc pewnie realnie jakieś 2,5 - 3 godziny. Jeśli to drugie - to co zyskamy wyłączając wifi? Przedłużenie do 6 czy 7 godzin? Wiem, że takie rozwiązanie przeczyłoby w pewnym sensie idei tego notebooka. Niemniej, ja na przykład mam w domu internet z kabla, a w zastosowaniach "na wynos" sieci nie potrzebuję (służy jako maszyna do pisania lub do prezentacji).

#299 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 stycznia 2008 - 22:33

Ciągle mnie zastanawia ta bateria. W specyfikacji pisze "5 hrs wireless productivity". Należy przez to rozumieć, że jest to maksymalny czas bez kabla generalnie? Czy maksymalna 5 pięciogodzinna wydajność przy włączonym wifi?

Jeśli to pierwsze, to ile taki laptop wytrzyma przy korzystaniu z sieci wifi? Wiadomo, że pożera ona sporo baterii. Więc pewnie realnie jakieś 2,5 - 3 godziny.

Jeśli to drugie - to co zyskamy wyłączając wifi? Przedłużenie do 6 czy 7 godzin? Wiem, że takie rozwiązanie przeczyłoby w pewnym sensie idei tego notebooka. Niemniej, ja na przykład mam w domu internet z kabla, a w zastosowaniach "na wynos" sieci nie potrzebuję (służy jako maszyna do pisania lub do prezentacji).

chodzi o to, że bez podłączonego zewnętrznego zasilania mb air wytrzymuje na baterii 5h

#300 lashred

lashred
  • 254 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 16 stycznia 2008 - 22:41

Raczej przy wyłączonym, wątpie żeby taka bateryjka wytrzymała tak długo pod wifi, w końcu procesor, dysk, wentylator, płyta i wyświetlacz też coś pobierają. Tak czy inaczej pewnie juz za kilka dni sićę przekonamy (na jakimś forum w Stanach napewno pojawi się recenzja). A co do twoich przypuszczeń odnośnie pierwszego wariantu pracy na baterii to myślę, że nie byłoby tak tragicznie wg. mnie 3 godziny bez problemu ale nie więcej niż 4. A drugi wariant mam identyczne przypuszczenia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych