Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Studencki Adobe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
103 odpowiedzi w tym temacie

#51 budzik1

budzik1
  • 347 postów

Napisano 06 stycznia 2008 - 01:29

---- Dodano 05-01-2008 o godzinie 19:37 ----
Aha, i jeszcz jedno pytanie o Dreamweaver'a, czy profesjonaliści żeczywiście z tego korzystają (Tak pisze w ulotkach Adobe), korzystanie z trybu WYSIWYG kojarzy mi się z FrontPage i makabrycznie wygenerowanym kodem...

Z pewnoscia Dreamweaver to nie MS Frontpage - kod tworzy na pewno czystszy :) A profesjonalisci nie musza korzystac akurat z wysiwyg zeby wydajnie uzywac dreamweavera. Ale ja w zyciu zrobilem tylko kilka stron i nie jest to moja dzialka wiec nie sugeruj sie za bardzo moja wypowiedzia :wink:

#52 Duckling

Duckling
  • 490 postów
  • SkądWrocław / Nysa / Czarna Góra

Napisano 06 stycznia 2008 - 11:10

Do czego służy Fireworks?

Aha, i jeszcz jedno pytanie o Dreamweaver'a, czy profesjonaliści żeczywiście z tego korzystają (Tak pisze w ulotkach Adobe), korzystanie z trybu WYSIWYG kojarzy mi się z FrontPage i makabrycznie wygenerowanym kodem...

Fireworks to jakby AfterEffects skierowany do produkcji webowych... integruje Photoshopa i Illustratora, jednak ma wiecej mozliwosci optymalizacji projektow pod wyswietlanie na www.

Tak profesjonaliscie uzywaja Dreamweavera, pamietaj, ze profesjonalizm to rowniez sprawnosc, jasne mozesz kod napisac nawet w textedit, ale Dw to duzo wiecej niz WYSiWYG...

BTW. Profesjonalisci uzywaja również słownika ortograficznego :)

#53 Patrykw

Patrykw
  • 580 postów

Napisano 06 stycznia 2008 - 14:11

BTW. Profesjonalisci uzywaja również słownika ortograficznego :)

Ufff wiedziałem że zostanie mi to wypomniane, zauważyłem to już po wysłaniu wiadomości i nie miałem możliwoci edycji (dlaczgo?).

#54 Duckling

Duckling
  • 490 postów
  • SkądWrocław / Nysa / Czarna Góra

Napisano 06 stycznia 2008 - 15:02

AFAIK mozna edytowac post do 10 minut...

#55 luke_z

luke_z
  • 414 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 06 stycznia 2008 - 18:55

No i Adobe pl zrobiło nam "surprise" - zdąrzyłem już zamowić, a tu:

Licencja produktu ważna jest do końca nauki w szkołach / uczelniach objętych programem promocji.
(...)
Po wpisaniu otrzymanego numeru seryjnego produkt stanie się w pełni funkcjonalny, bez ograniczeń czasowych.

Co wg. lekko sobie przeczy...

Udało ci coś ustalić w sprawie tej sprzeczności, bo warto było wiedzieć dokładnie przed zakupem :D

#56 Patrykw

Patrykw
  • 580 postów

Napisano 06 stycznia 2008 - 19:43

Licencja jest ważna do końca studiów...

Skontaktował się z nami przedstawiciel polskiego oddziału Adobe, który pragnął podkreślić, że co prawda w Wielkiej Brytanii obowiązuje analogiczna oferta dla studentów to jednak produkty w wersjach studenckich są tam oferowane w dużo wyższych cenach - stąd też inne są ich warunki licencyjne. Dodał też, że wersje studenckie z okresem użytkowania ograniczonym do zakończenia studiów mogą mieć wymierną wartość dla użytkowników, którzy w przyszłości chcieliby zakupić wersję komercyjną ponieważ dają one prawo do zakupu dużego tańszego uaktualnienia (upgrade) komercyjnej wersji. Chcielibyśmy także poinformować, że w poniedziałek planujemy publikację materiału w którym będziemy omawiać ostateczne warunki oferty Adobe dla studenta.

Źródło: DobreProgramy.pl

#57 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 06 stycznia 2008 - 19:55

Ale kto mówi że musisz instalować np takiego windowsa ponownie - możesz zrobić obraz partycji/dysku ze świeżo zainstalowanym windowsem (będąc jeszcze studentem) a potem po ukończeniu studiów po prostu go sobie wgrywać z obrazu kiedy potrzeba :)

Jak to mój ojciec mawia:"Zawracanie kijem Wisły" :/

#58 svistakk

svistakk
  • 142 postów

Napisano 06 stycznia 2008 - 22:28

Niestety tak jak pisze patrykw - polski Adobe trzyma się twardo nowej wersji, że licencja jest ważna do końca studiów-jesli dobrze widziałem cortland też usunął już ze swojej strony stare info, że licencja nie ma wygasać... Jutro ma być ostatecznie wszystko wiadomo.

#59 budzik1

budzik1
  • 347 postów

Napisano 07 stycznia 2008 - 14:11

Licencja jest ważna do końca studiów...

Dodał też, że wersje studenckie z okresem użytkowania ograniczonym do zakończenia studiów mogą mieć wymierną wartość dla użytkowników, którzy w przyszłości chcieliby zakupić wersję komercyjną ponieważ dają one prawo do zakupu dużego tańszego uaktualnienia (upgrade) komercyjnej wersji.

Źródło: DobreProgramy.pl

No to byloby dobre - ciekawe czy taki upgrade kosztowalby jak tradycyjne upgrade'y np z cs2 do cs3 czy bylby jakis inny cennik

#60 Fast128

Fast128
  • 387 postów
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Napisano 07 stycznia 2008 - 19:48

Dostałem odpowiedź na pytanie jak to jest w przypadku zmiany studiów: "Licencja będzie ważna do końca nauki, w szkołach/uczelniach, o których mówi program." Czyli raczej nie ma co liczyć na dożywotnią.

#61 arkadiusm

arkadiusm
  • 544 postów
  • SkądKraków / StalowaWola

Napisano 08 stycznia 2008 - 04:46

Zastanawia mnie jedno czy są dostępne wersje en ??? - zaletą było by to że bym mógł sobie ściągać updaty i krzyczeć jeżeli coś by nie chodziło.

#62 Fast128

Fast128
  • 387 postów
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Napisano 08 stycznia 2008 - 10:39

No właśnie nie ma :/ ale wersje na windows z PL kluczem można było ENG wersję zainstalować, może tu też się da. Nie rozumiem czemu programy adobe nie są wielojęzykowe.

#63 tym0n

tym0n
  • 49 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 stycznia 2008 - 16:12

No to byloby dobre - ciekawe czy taki upgrade kosztowalby jak tradycyjne upgrade'y np z cs2 do cs3 czy bylby jakis inny cennik

no właśnie a czy ktoś pisał w tej sprawie do adobe tzn w sprawie upgrade do wersji komercyjnej?? bo jeśli np za jakieś 2500 plnów można by wskoczyć na komercyjną to bardzo by się to opłacało.

#64 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 10 stycznia 2008 - 11:16

A czy można legalnie kupić wersję studencką z UK ?

#65 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 stycznia 2008 - 20:13

mozna, dlaczego nie

#66 svistakk

svistakk
  • 142 postów

Napisano 11 stycznia 2008 - 22:04

Można, o ile się spełnia wymogi ze strony Adobe UK...

#67 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 17 stycznia 2008 - 20:16

Ja Dzisiaj dostalem przesyłkę z Vobisu z Adobe CS 3 Web Premium, w środku są trzy płytki i karteczke w srodku "Formularz rejestracyjny studenckich licencji Adobe"

Diwny jest jeden z faktów:

Na stronie adobedlastudenta.pl jest informacja że:

"Od stycznia 2008 firma Adobe będzie dostarczać na rynek licencje studenckie swoich głównych aplikacji w polskiej wersji językowej w bardzo przystępnych cenach. Do zakupu tych licencji uprawniony jest każdy student studiów dziennych, studiów dwuletnich w uczelniach wyższych oraz szkół średnich (ponadgimnazjalne szkoły prowadzące zajęcia w trybie dziennym) na terenie Polski. Program promocji nie obejmuje studiów zaocznych."

A na pudełku jest:

"Jedynie osoby posiadające ststus studenta studiów stacjonarnych lub zaocznych uczelni wyższych, czyli akredytowanych państwowych lub prywatnych uniwersytetów lub szkół średnich..."

Pewna rozbierznosc :)

Ale wracajac do przesylki, kurier zadzwonil o 8 rano... a teraz sie instaluje.

#68 Marchew

Marchew
  • 150 postów
  • SkądDawna stolica Polski

Napisano 20 stycznia 2008 - 20:33

Jako student wieczorowy nie wiem co mam o tym myśleć już zupełnie. Żeby było zabawniej, studia nie różnią się niczym od dziennych na tej samej uczelni, tyle, że za nie płacę.

#69 arkadiusm

arkadiusm
  • 544 postów
  • SkądKraków / StalowaWola

Napisano 21 stycznia 2008 - 07:55

hm szkoda że nie ma en- a nie wiecie czy można na tym sn jechać na wersji angielskiej

#70 yarosh

yarosh
  • 165 postów
Napisano 21 stycznia 2008 - 21:01

ja slyszalem ze ponoc w PL wersji mozna zmienic jezyk w preferences na EN, prawda to to?

#71 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 21 stycznia 2008 - 23:47

Jako student wieczorowy nie wiem co mam o tym myśleć już zupełnie. Żeby było zabawniej, studia nie różnią się niczym od dziennych na tej samej uczelni, tyle, że za nie płacę.

szczerze mówiąc to widzę pewną rozbieżność między terminem "wieczorowy" a "zaoczny". to nie jest to samo.

#72 Burro

Burro
  • 6 postów

Napisano 22 stycznia 2008 - 21:34

Witam,

do całego wątku dorzucić chcę dwie rzeczy. Pierwsza:

Witam

W związku z brakiem potwierdzonego terminu dostawy zamówionego produktu zmuszeni jesteśmy anulować wprowadzoną przedsprzedaż oraz złożone zamówienie.

Za zaistniałą sytuację, która nie jest od nas zależna najmocniej przepraszamy.

W ramach rekompensaty dwa kolejne zamówienia w naszym sklepie internetowym będą realizowane bez kosztów wysyłki - warunkiem skorzystania z darmowej wysyłki jest złożenie zamówienia z tego samego konta oraz dodanie adnotacji w komentarzu do składanego zamówienia.

Pozdrawiam

Ten uprzejmy list przysłał mi pan Dawid Kędzia z firmy VOBIS, w której zamówiłem CS3 dla córki. Ciekawe, o co chodzi z tym brakiem potwierdzenia terminu dostawy.
Druga (fragmencik z FAQa na stronie adobedlastudenta.pl):

8. Jak dokonać procesu rejestracji i uzyskać numer seryjny?
Student (lub jego rodzic czy inna osoba) kupuje program w formie pakietu instalacyjnego bez numerów seryjnych. Po zainstalowaniu programy będą pracowały przez 30 dni, jako wersja testowa. W tym czasie student musi wypełnić formularz dostarczany z pakietem, podpisać go, dołączyć potwierdzenie o trwających studiach i wysłać pocztą na adres Centrum Obsługi Programu Studenckiego. Po wykonaniu tych czynności zastanie przydzielony numer seryjny dla jego produktu. /.../
Adobe zastrzega sobie odmowę przyjęcia do programu „Adobe dla studenta” bez podania przyczyny.

Czyli istnieje możliwość, że w dobrej wierze nabyty program już po 30 dniach stanie się bezwartościowym podełkiem z płytką - na przykład w związku z poruszanymi już niejasnościami co do tego, jakiemu studentowi promocja się należy, a jakiemu nie...
Po zebraniu wszystkiego do kupy zarówno córka, jak i ja doszliśmy do wniosku, że lepiej dać sobie spokój z tą promocją.

Burro

#73 jac.zuz

jac.zuz
  • 231 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 stycznia 2008 - 22:29

Nie wiem czemu, ale adobe mi nie odpisuje, ktoś z was może będzie wiedział, jak to wygląda z upgradem tych wersji studenckich do komercyjnych? i ile to może kosztować?

#74 Mithra

Mithra
  • 104 postów

Napisano 23 stycznia 2008 - 12:26

bo w adobe3 maja total bajzekl i niustanne pustki w magazynach, ja na normalny komercyjny pakiecik czekalam 8 tygodni, zenada..ale to nie jest wina polskich resellerow,anie wimalu tylko amerykanskiego adoba jac.juz, zadzwon do wimalu- oficjalnego resellera adoba i zapytaj o co biega

#75 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 23 stycznia 2008 - 12:40

Ma ktos informacje kiedy w koncu beda je mieli, bo tez dostalem maila od Vobisu ze niestety nie posiadaja tego pakietu...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych