Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Studencki Adobe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
103 odpowiedzi w tym temacie

#76 Sławek

Sławek
  • 160 postów
  • Skądfrom Poland

Napisano 23 stycznia 2008 - 13:13

otrzymałem informację, że dostawa jest spodziewana pod koniec stycznia, również Cortland to potwierdza

#77 Mamut

Mamut
  • 295 postów
  • SkądSkatowni

Napisano 29 stycznia 2008 - 01:08

Ja nie moge sie juz doczekac i boleje strasznie bo potrzebny mi PS na gwalt

#78 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 stycznia 2008 - 09:18

w komputroniku są Makowe wersje do zamówienia (przez internet, w sklepach nie mają AFAIK)

#79 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 29 stycznia 2008 - 14:36

tez czekam... ma być dzisiaj (z Vobisu)

#80 r_leszcz

r_leszcz
  • 164 postów
  • SkądWrocław/Kraków

Napisano 30 stycznia 2008 - 00:39

Nasuwa mi się kilka kwestii.

Po pierwsze Fajnie by było gdyby, ktoś zrobił PDFa z całej tej licencji i wrzucił go gdzieś do netu. Z tego co piszecie jest tam dużo niejasności.

Co można zrobić: Podejrzewam że w całej tej licencji chodzi o wszystkich studentów lub uczniów szkół państwowych lub prywatnych mających prawa uczelni publicznej (wszystkie, dwu,trzyletnie szkoły tego i owego, jak je nazywam) Są też takie szkoły gdzie można się za darmo zapisać na pierwszy semestr - dostaje się legitymacje i zwolnienie z wojska - polecam wszystkim świeżo po studiach (mój znajomy dostał ostatnio powołanie i teraz kombinuje)

A więc tak, póki sobie studiujemy licencja jest ważna na ostatnim semestrze zapisujemy się do takiej szkoły i z punktu widzenia prawa dalej jesteśmy studentem, mamy legitymacje i wszystkie uprawnienia (MPK, PKP....) Po semestrze zapisujemy się do tej samej szkoły po raz kolejny i znów jesteśmy studentem. Możemy także pójść na drugi kierunek studiów (Tak czy inaczej nie łamiemy prawa)

Na przykładzie mojej sytuacji:

W tym roku kończę prawo. Od pięciu lat mam kontakt z zawodem w pracy i prawdę powiedziawszy niespecjalnie mi się to wszystko podoba. Natomiast ostatnimi czasy strasznie wkręciłem się w fotografię. Chciałbym się zając właśnie tą działką w przyszłości + grafikę, webdesign itp. Mam kilka pomysłów, spory zapas chęci i zapału do pracy. Zdaję sobie sprawę, że to wcale nie jest takie proste i oprócz umiejętności, talentu i ciekawych pomysłów, trzeba też znaleźć potencjalnego chętnego nabywcę. W praktyce pewnie wychodzi to w proporcjach 10% kreatywnej pracy nad projektami, 90% biznes, marketing, promocja, budowanie pozycji na rynku.

Dałem sobie najbliższe 4-5 lat (czas potrzebny a aplikację - w razie jakby coś nie wyszło zawsze można wrócić do prawa) na zdobycie potrzebnych umiejętności i doświadczenia, portfolio, poszukiwanie potencjalnych przyszłych klientów. To statystycznie czas potrzebny na to żeby tzw. small business zaczął na przynosić zyski.

A teraz wróćmy do naszej licencji. W ciągu tego okresu, dopóki będę z punktu widzenia prawa studentem, mogę spokojnie korzystać z CSa, uczyć się eksperymentować, zdobywać doświadczenie, robić darmowe projekty do portfolio itp. Jeśli pojawią się możliwości zarobkowe, otwieram firmę i kupuje wersję komercyjną.

Skąd wziąć na nią pieniądze - rejestrujemy się u urzędzie pracy jako bezrobotny, składamy business plan i dostajemy 13.000 bezzwrotnej pożyczki z funduszy UE na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Dodatkowo mamy przez dwa lata obniżoną stawkę ZUS. Jeśli będzie klapa to po roku zamykamy firmę. (wymóg bezzwrotności pożyczki - prowadzenie działalności przez co najmniej rok) Bilans jest taki, że po rocznym opłaceniu ZUSu, wychodzimy do przodu na ok 9.000-10.000 zł (czyli CS3 i coś jeszcze), no i mamy już roczną składkę emerytalną :)

Ok na tym kończę.

---- Dodano 30-01-2008 o godzinie 01:00 ----
Jeszcze jedna kwestia: Ten studencki CS3 jest w polskiej wersji językowej. Pomijam sprawy, update-ów, o których piszecie, i jakiś problemów z działaniem niektórych funkcji (inny wątek na forum). Czy jest jakaś możliwość zmiany języka na angielski. Przywykłem do korzystania z komputera i wszelakiego oprogramowania właśnie w tym języku. Ponadto większość książek, instruktażowych dvd i tutoriali jest wydana po angielsku. Obawiam się, że ciężko mi będzie się odnaleźć w tej polskiej lokalizacji CSa. Tym bardziej, że z całą pewnością, niektóre tłumaczenia będą nazwijmy to "wysoce oryginalne".

Prawdę powiedziawszy po zabawie z trialem zdążyłem się już mocno przyzwyczaić do angielskiej wersji softu i nie chciałbym się teraz przestawiać.

Jest jakaś możliwość zmiany języka????

#81 Gramaton

Gramaton
  • 98 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 30 stycznia 2008 - 11:26

Z tego co wyczytałem ostatnio na stronie Adobe dla studenta licencja będzie bezterminowa natomiast do programu zostali włączeni również studenci zaoczni.

Cytuje:

"Po uruchomieniu programu Adobe dla studenta otrzymaliśmy wiele pozytywnych komentarzy i zamówień, ale także wiele głosów krytycznych. Wszystkim osobom biorącym udział w gorącej dyskusji bardzo dziękujemy.

Uprzejmie informujemy, że wprowadziliśmy następujące zmiany:

* wszystkie licencje zakupione dotychczas i do końca tego programu mogą być wykorzystywane przez studentów zaocznych oraz wieczorowych i będą bezterminowe (w mocy pozostaje warunek niekomercyjnego wykorzystywania oprogramowania i możliwości zakupu jednego pakietu danego rodzaju przez jednego studenta)
* program studencki w obecnym kształcie zostanie zakończony wraz ze sprzedaniem wszystkich licencji znajdujących się obecnie w kanale dystrybucyjnym.

Jednocześnie informujemy, że przygotowany jest nowy program studencki, który będzie ogłoszony w późniejszym terminie.

Chcemy bardzo podziękować tym studentom, którzy jako pierwsi zdecydowali się skorzystać z naszego programu studenckiego i kupili albo kupią oprogramowanie na obecnych zasadach."

#82 yarosh

yarosh
  • 165 postów
Napisano 31 stycznia 2008 - 21:41

Jest jakaś możliwość zmiany języka????

kontaktowalem sie w tej sprawie z wimalem i poinformowano mnie, ze nie ma fizycznej mozliwosci zmiany jezyka czy tez uzycia PL aktywacji na EN tray oucie

#83 r_leszcz

r_leszcz
  • 164 postów
  • SkądWrocław/Kraków

Napisano 31 stycznia 2008 - 22:34

A jakby tak podmienić pliki z lokalizacją, albo dodać dodatkowy język. Nie wiem jak to jest w CSie, ale gdzieś na tym forum przeglądałem kilka wątków dotyczących lokalizacji. Były tam tutoriale itp..... Nie wiem czy to możliwe, ale gdyby tak wyciągnąć z trialowej wersji CS pliki językowe i dodać je do tej tej polskiej wersji studenckiej????

#84 Mamut

Mamut
  • 295 postów
  • SkądSkatowni

Napisano 13 lutego 2008 - 00:32

Czy da sie dostac jeszcze gdzies studenckiego PS CS3 ?? Wiem że już nie ma w Cortlandzie :(

#85 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 13 lutego 2008 - 11:32

Czy da sie dostac jeszcze gdzies studenckiego PS CS3 ??

Wiem że już nie ma w Cortlandzie :(

Tak :) zobacz w vobisie. Maja wersje makowe a w dodatku jest taniej niz w cortlandzie.

#86 Mamut

Mamut
  • 295 postów
  • SkądSkatowni

Napisano 13 lutego 2008 - 11:35

Ostatnie miejsce no juz nigdzie nie ma :(

#87 stealth1947

stealth1947
  • 591 postów

Napisano 13 lutego 2008 - 15:08

To trzeba wybrac PC albo Mac przy zakupie?

Z tego co czytalem to chyba mozna instalowac na obu systemach.
Adobe - Adobe Creative Suite 3 Design Editions

#88 Mamut

Mamut
  • 295 postów
  • SkądSkatowni

Napisano 13 lutego 2008 - 16:34

tak ale nie wiem czy gdzies jeszcze dostaniesz

#89 Maximhuz

Maximhuz
  • 55 postów

Napisano 14 lutego 2008 - 19:55

tak ale nie wiem czy gdzies jeszcze dostaniesz

pod winde jest na allegro

a wie ktoś czy można kupić jeszcze gdzieś na Mac'a?

#90 arkadiusm

arkadiusm
  • 544 postów
  • SkądKraków / StalowaWola

Napisano 15 lutego 2008 - 02:12

prawdopodobnie jeszcze będą tak wynika ze strony adobe.pl- tylko że w innej formie promocyjnej

#91 Mamut

Mamut
  • 295 postów
  • SkądSkatowni

Napisano 15 lutego 2008 - 09:07

obdzwonilem i obmailowalem wiekszosc firm ktore maly PS i nie ma juz zada przynajmniej w tej promocji :wink: Za to wszyscy zgodnie mowia ze bedzie niedlugo kolejna seria edu na Polske wiec nie wszystko stracone :D

#92 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 lutego 2008 - 10:15

ta, tylko ciekawe na jakich zasadach, albo w jakiej cenie... ja jeszcze dorwałem w komputroniku

#93 Maximhuz

Maximhuz
  • 55 postów

Napisano 15 lutego 2008 - 12:26

Za to wszyscy zgodnie mowia ze bedzie niedlugo kolejna seria edu na Polske wiec nie wszystko stracone :D

mam nadzieję :)

#94 Mamut

Mamut
  • 295 postów
  • SkądSkatowni

Napisano 15 lutego 2008 - 17:19

prawdopodobnie ta nowa akcja to zwykla dostawa bedzie ale glowy nie dam jak bylem w krajach cywilizowanych na zachod od Odry to tam w ciaglej sprzedazy byly wersje edu (takze Adobe) dla studentow u nas sa to SPECJALNE AKCJE :( a i apropos komputroniku dowiedzialem sie chyba 3 dni temu ze wszystkie PS CS3 EDU for Mac sa zarezerwowane :( ale poprosilem o maila jesli ktos zrezygnuje :wink: jeszcze jedno moze ktos kupil i nie zarejestrowal PS i chce go odsprzedac w zwiazku z tym ze jednak go nie potrzebuje :?:

#95 klakier

klakier

The Man That Walks Alone

• 1 327 postów
  • SkądPiła, Poland

Napisano 16 lutego 2008 - 11:36

zostalo nam allegro :) ja kupilem wczoraj 2 licencje creative souit ;)

#96 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 24 lutego 2008 - 20:39

Ja wyslalem list aktywacyjny do Adobe i po kilku dniach trafił do mnie kluczyk :) wiec juz wszystko smiga

#97 klakier

klakier

The Man That Walks Alone

• 1 327 postów
  • SkądPiła, Poland

Napisano 24 lutego 2008 - 20:52

ja robie to jutro max po jutrze .... brak czasu praca nauka przeprowadzka ... ludzie swieci ... brak sil

#98 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 lutego 2008 - 21:27

ja też już mam kodzik i jest pięknie ;] szkoda tylko że po pl ;)

#99 Mamut

Mamut
  • 295 postów
  • SkądSkatowni

Napisano 25 lutego 2008 - 19:29

Moze ktos chce odsprzedac PS nie zarejestrowanego jeszcze ?

#100 max.milion

max.milion
  • 186 postów
  • SkądWWA <gównie>

Napisano 25 lutego 2008 - 19:34

Moze ktos chce odsprzedac PS nie zarejestrowanego jeszcze ?

a może dwóch ? :-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych