Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Przesiadka z iPhone 6s na Galaxy S7/?

• This topic is locked This topic is locked
546 replies to this topic

#301 Dastia

Dastia
  • 906 posts

Posted 30 May 2016 - 20:16

Jak się wahasz to będziesz żałował zmiany moim zdaniem.

iPhone 14 PRO Max

#302 50mlfree

50mlfree
  • 138 posts

Posted 30 May 2016 - 20:26

Zmiany na Samsunga? 

#303 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 May 2016 - 20:35

Bez komentarza :)
Też się wahalem i nie żałuję przesiadki.

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#304 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 posts
  • SkądKatowice

Posted 30 May 2016 - 20:36

Nie wiem co się ze mną dzieje, jakaś huśtawa nastrojów, ale z chwili na chwilę zmieniam decyzję. Raz iPhone SE, bo mi się mega podoba + ma wnętrze 6S (w sumie nie potrzebowałem nic innego, znudziła mi się tylko bryła i trochę system), a raz S7 Edge, bo to zupełna nowość dla mnie, inny system, mnóstwo funkcji itd. na papierze też wypada lepiej Samsung.

Jeżeli znudził ci się system, to rzeczywiście ipse to dobry wybór;) swoją drogą to zastanawiasz się jakbyś co najmniej miał mieszkanie kupić:)
<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#305 Omega55

Omega55
  • 338 posts

Posted 30 May 2016 - 20:37

Molimo, edycja była po to, żeby dopisać część o serwisie, to przez to info o edycji na dole posta. A potem owszem poprawiałam jeszcze kropki i przeniosłam zdanie do następnej linijki. Nie wierzę, że to mogło coś zmienić w Twoim rozumieniu mojej wypowiedzi :)

50mlfree, szkoda, że przez to, że się wahasz, wprowadzasz takie zamieszanie i łamiesz ustalenia z innymi.

Edited by Omega55, 30 May 2016 - 20:39.

#306 Dastia

Dastia
  • 906 posts

Posted 30 May 2016 - 20:50

Zmiany na Samsunga? 

Tak. Ja się właśnie wahałam i żałowałam mega. Ale jeśli design oprogramowania Ci nie przeszkadza w innych telefonach to może będzie ok  :)

iPhone 14 PRO Max

#307 harti

harti
  • 347 posts

Posted 30 May 2016 - 21:05

Nie wiem co się ze mną dzieje, jakaś huśtawa nastrojów, ale z chwili na chwilę zmieniam decyzję.

a tak w ogóle to co Cię tak przypiliło z tą zmianą? przecież zaraz po wakacjach chłopaki z Cupertino pokażą nowego iPhone'a, nie wytrzymasz tyle? ja osobiście wziąłbym na przeczekanie właśnie SE, mniej na nim ew. stracisz niż na jakimś szajsungu... i popatrz jakie są kolejki/zapisy na SE

#308 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 30 May 2016 - 21:12

Tylko skad je brac?

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#309 harti

harti
  • 347 posts

Posted 30 May 2016 - 21:14

dłużej poczeka, bardziej doceni ;)

#310 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 30 May 2016 - 21:19

2 misiace to i tak duzo.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#311 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 May 2016 - 21:19

Zmiana 6s na SE średni pomysł. Lepszy na gorszy. Chyba, że ktoś chce bardzo mały telefon, to ok. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#312 czesiekwiesiek

czesiekwiesiek
  • 1089 posts

Posted 30 May 2016 - 21:23

SE mniejszy, ale też poręczniejszy, lepiej leżący w dłoni i to nie tylko przez rozmiar, a przez większą grubość i bardziej kanciaste kształty. 6S jest tak nieporęczny przez to że jest cienki i zaokrąglony, że głowa mała, jeszcze tak nieporęcznego telefonu nie miałem, aż krzyczy do mnie "zaraz się wyślizgnę i upadnę" etui tutaj to must have. 6S to pierwszy telefon który noszę w etui bo inaczej się nie da go używać.

Edited by czesiekwiesiek, 30 May 2016 - 21:25.

Macbook Air M1 512/16, iPhone 12 mini, ​AirPods 2, Apple Watch Series 3

#313 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 May 2016 - 21:29

e przesadzasz. Jakoś używam 6/6s bez etui od 1.5 roku i nie mam z tym problemu. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#314 czesiekwiesiek

czesiekwiesiek
  • 1089 posts

Posted 30 May 2016 - 21:31

No to może mam jakieś koślawe łapska :) w każdym razie takie są moje odczucia.

Macbook Air M1 512/16, iPhone 12 mini, ​AirPods 2, Apple Watch Series 3

#315 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 May 2016 - 21:34

Oczywiście. To, że jest mniej poręczny to nie podlega dyskusji. Jednak jak dla mnie wygodnie się go używa. Zwłaszcza wyświetlacz 4,7'' jest o wiele bardziej komfortowy podczas korzystania  ze smartfona. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#316 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 31 May 2016 - 10:45

Najbardziej brakowało mi iMessage i odpisywanie na mac na smsy. Udało się znaleźć alternatywę :) AirDroid załatwia sprawę i wszystko działa tak samo :) Kolejna korzyść :)

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#317 50mlfree

50mlfree
  • 138 posts

Posted 01 June 2016 - 21:31

Miałem awarie internetu, więc za bardzo nie miałem jak zamówić. I tak przyjdzie dopiero w przyszłym tyg, więc nie ma co się za bardzo śpieszyć z decyzją.

#318 50mlfree

50mlfree
  • 138 posts

Posted 02 June 2016 - 15:39

Tak patrząc na to, to kupowanie Samsunga mając na względzie zmiane na jesieni na iP7 to troche słaba decyzja. 500-700zł w plecy.

#319 tomud

tomud
  • 588 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 June 2016 - 16:18

No i ja sie chyba doloze do tematu i moze narobie troche zamieszania :)

Osobiscie iPhone mialem bardzo krotko i szybko mnie zrazil iOS swoimi ograniczeniami, prawde mowiac od apple chyba cenie tylko komputery (a i to sie pogarsza) i uwielbiam malego shuffle ;) Mialem tam jakas przygode z telefonami na androidzie, potem mi przeszlo i kupilem zwyklego Samsun Solida ktorym mozna wbijac gwozdzie i ladowac raz na tydzien ;) a do odpisywania na emaile stary tablet samsunga 10" ktory jakims niewyjasnionym cudem dziala po wielu upadkach (polamany jest tylko po bokach).

No ale sa jeszcze dzieci i problemy wracaja te same... Wiec tak zastanawiam sie nad kupnem telefonu dla 12 latki. Wiadomo instagram, snapchat i inne pierdoly :) Sprzetow jeszcze nie ogladalem w realu - chyba w weekend wyskocze zobaczyc po sklepach i ocenic organoleptycznie.

No ale dobra tyle wstepu i dalej o moich odczuciach:

Wyglad S7 Edge - mnie przynajmniej powala. Dla samego wygladu bym go kupil, ale po chwili przychodzi refleksja. Zarowno S7 i S7 edge maja opinie sliskich, upadek telefonu wykonanego ze szkla wiadomo jak za zwyczaj sie konczy. Pomijam tutaj wszelkie testy upadkow bo w 90% jest to kwestia szczescia. Jak widze iPhone 6s tez sa jakies opinie, ale aluminium raczej nie jest tak sliskie jak szklo i w stosunku do s7/s7 edge chyba wcale gorzej nie wypada...

Teraz popatrzmy troche na parametry techniczne, wiadomo iPhone jaki byl taki jest - elektronika nie powala patrzac zwlasza na S7 i 6s/se...  Kolejna sprawa to aparat... widze rozne porownania i klasuje sie to w zaleznosci od serwisu albo lekko w strone S7 albo lekko w strone iPhone. Tutaj SE byl by swietny gdyby nie przednia kamera ktora mnie troche odstrasza (zwlaszcza ze mozna 6s kupic za niewiele wiecej - z perspektywy wywalania sporej kwoty w okolicach 3k zl - mowa o wersjach 64GB bo nad 16 nawet szkoda sie rozwodzic).

Wrocmy teraz na chwile do wygladu edge... fajny, ale po refleksjach czy komus na prawde potrzebny jest wygiety wyswietlacz. Poza wygladem robi to problemy z refleksami swietlnymi i bocznym dotykiem - czy problemem z dostepem do elementow np. w grach znajdujacych sie na krawedziach. Dostepne bajery w postaci linijki itp. raczej nie powalaja i nie wiem czy ktos tego uzywa.

Tutaj problem znika w przypadku zwyklego S7... no i przechodzimy do czarnego scenariusza... telefon zalicza glebe i mamy wymienic wyswietlacz + dotyk + szybke...

Ceny tak pierwsze lepsze z internetu w przypadku Samsunga nieautoryzowane serwisy S7 749zl, S7 Edge 1270zl... jak bedziemy mieli wiekszego pecha do wymiany jeszcze plecki w cenie 220zl i 249zl edge... reasumujac upadek moze kosztowac nas od 749zl do 1519zl w zaleznosci od modelu i uszkodzen. Do tego nie wiadomo jak z jakoscia takiej uslugi w serwisach - mozna spotkac takie co zrobia super i takie co mozna sie potem zalamac... W przypadku iPhone 6s/5s i zapewne SE (ceny ze strony cortlandu - potwierdzona telefonicznie) 629zl brutto...

Oprogramowanie... Android przeszedl dosc spora rewolucje, ale nie miejsmy zludzen - to jest tylko software, a programisci choc najlepsi popelniaja czasem bledy. Wszystko pieknie dziala, ale nagle wyjdzie jakis problem czy to z bezpieczenstwem czy z czyms innym i co... Samsung nauczyl mnie jednego - kupujesz sprzet modl sie aby byla aktualizacja. Przyklad moj tablet kupiony za spora kase w Niemczech w sklepie... Nagle okazalo sie ze czesc aplikacji zaczela domagac sie nowszego androida, a Samsung jakims cudem zapomnial o rynku niemieckim (wiec raczej nie mozna powiedziec ze o "buraczanej" Polsce zapomnieli)... lekarstwem okazalo sie wgranie brandowanego oprogramowania z Play :) ci jakos tam dali rade :) no ale nic jedna cyferka wyzej czyli i tak arhaizm, szczescie ze aplikacje dzialaja... do dotyczy praktycznie wszystkich samsungow i lekarsto jest takie "kup se pan nexusa" ;)

Tutaj dochodzimy do iOS ktorego przelomowosc oglaszana na konferencji mozna miedzy bajki wlozyc, a problemy to z MMS-ami w Plus, to z niedzialajacymi linkami swiadcza tylko o coraz gorszej jakosci tego oprogramowania. No ale tutaj przynajmniej za jakis czas mozemy liczyc na to ze poprawia i mamy ten support przez dosc dlugi czas (nie zostajemy z "reka w nocniku" jak w przypadku Samsunga - szukajac na xda jakiegos nieoficjalnego romu ktory uratuje sytuacje - wprowadzajac za to 100 innych problemow)... Natomiast to co mnie razi w iOS czyli jego ograniczenia itd. w przypadku dziecka sa akurat plusem - po prostu trudno cos zepsuc klikajac w ikonki, gdzie w androidzie mozna tak namieszac ze potem trudno to do normy doprowadzic.

Tak resumujac to wszystko zaczynam widziec jakas przewage iPhone i az sam sie sobie dziwie ;) do tego rozowy kolor dla dziewczynki do +10 do lansu... Z drugiej strony patrzac na cyferki (elektronika itp.) oraz cene iPhone troche to zalamuje bo za ciut taniej mozna miec fajny i ladny sprzet, ale niestety tez z wadami...

to takie moje odczucia... i w sumie mozna by powiedziec poczekac na iPhone 7 czy jakis inny tam telefon... tak mozna czekac latami, a za miesiac urodziny i trzeba cos kupic ;)

Mozna owszem wybrac cos sporo tanszego, ale tam za zwyczaj trzeba sie zgodzic na jeszcze wiecej kompromisow - hmm moze to jest wyjscie... zobaczymy jak przejde sie po sklepach i oblukam sprzet innych producentow. Jednak te kompromisy to wiadomo ma to dzialac bezproblemowo bo nie bedzie tego obslugiwac osoba ktora poradzi sobie z roznymi dziwnymi problemami w systemie/aplikacjach - do tego sprzet powinien robic w miare ladne zdjecia jak na smartfona - do tego powinno to byc latwe.

No i jak ktos ma jakies uwagi co do moich przemyslen to chetnie poczytam, a zapewne po weekendzie bede tez bazowal na organoleptycznej ocenie w/w telefonow...

Edited by tomud, 02 June 2016 - 16:23.

#320 Dastia

Dastia
  • 906 posts

Posted 02 June 2016 - 16:32

Ja zaliczyłam "glebę", bo straciłam przytomność i mając szkło oraz etui Samsung S6 nie miał żadnych śladów. Odnośnie wygiętego ekranu się nie wypowiem.

iPhone 14 PRO Max

#321 tomud

tomud
  • 588 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 June 2016 - 16:42

Ja zaliczyłam "glebę", bo straciłam przytomność i mając szkło oraz etui Samsung S6 nie miał żadnych śladów. Odnośnie wygiętego ekranu się nie wypowiem.

Ale to jak pisalem w 90%, a moze i w 99% jest tylko kwestia szczescia. Ja jestem osoba ktora nie dba zbytnio o sprzet, mac jest pogiety, telefon podrapany - bo na jakies tam imprezie wzielo mnie by sprawdzic czy nada sie jako otwieracz do piwa... a tablet po takich dzwonach (nawet trudno to policzyc) i lotach po schodach z ktoregos tam pietra nie powinien ralnie myslac tego przezyc. O dziwo wyswietlacz caly poza polamanymi calymi ramkami i rogami etui samsunga... chyba nie mialem takiego szczescia z jakimkolwiek innym sprzetem bo smartfony (tez topowe samsungi) konczyly za zwyczaj glebe z rozwalona minimum szybka... dlatego kupilem solida ;)

Natomiast w przypadku 12 letniej dziwczynki z malymi raczkami raczej kalkuluje ze bedzie ktoregos razu placz bo upadl... idealny byl by tutaj malutki SE... ale ta kamera i cena nie wiele odstajaca (przy takich kwotach od 6S czy samsungow).

Natomiast ubezpieczenia czy to Allianz (cortland i iPhone) czy PZU w przypadku samsunga po dokladnym przeczytaniu regulaminow jakos mnie nie przekonuja :) - to tak po praktyce z naszymi ubezpieczycielami :)

Edited by tomud, 02 June 2016 - 16:47.

#322 Dastia

Dastia
  • 906 posts

Posted 02 June 2016 - 16:46

Hmmm, iP spadał mi ze schodów, na asfalt też i nigdy się nic nie stało przy ochronie, więc uważam, że dobre etui i szkło powinno ochronić telefon.

iPhone 14 PRO Max

#323 tomud

tomud
  • 588 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 June 2016 - 16:52

Hmmm, iP spadał mi ze schodów, na asfalt też i nigdy się nic nie stało przy ochronie, więc uważam, że dobre etui i szkło powinno ochronić telefon.

Etui owszem moze cos dac jak bedzie robic jako amortyzator przy upadku (jest za zwyczaj bardziej elastyczne), szybka nie wiele - ochroni przed rysami... bo wyswietlacz itp. poleci od naprezen...

Ale jak juz jestesmy przy S7 - rozumiem ze nie wersja edge to zapytam o odczucia z uzywania w prownaniu z iPhone :) Choc z tym edge to jest taki patent ze kuzynka ma s6 edge - za ktorego nie dam obecnie w zyciu 2kzl (wole doplacic) ;) i to tez jest pewien problem o ktorym nie wspominalem - bo temat s6 edge sie mocno przewijal :) Notabene ten s6 edge kuzynki lezy w serwisie po upadku...

Moze jakas rada co do ladnego etui (bo ja nie mam gustu) jak bym bral pod uwage bialego S7 - tak by pewniej sie go trzymalo i byla jakas ochrona ;)

Edited by tomud, 02 June 2016 - 16:57.

#324 Dastia

Dastia
  • 906 posts

Posted 02 June 2016 - 17:09

Mi wyświetlacz nie pękł, ani nawet szkło. Ani razu. Po to jest etui z wystającymi rantami żeby właśnie chronić ekran. No i ja używam tylko sztywnych etui, żadnych gumowych.

iPhone 14 PRO Max

#325 bolec71

bolec71

• 657 posts
  • SkądPodkarpacie

Posted 02 June 2016 - 17:42

Ja od zawsze używam dedykowanych etui Apple + dobre szkło (jcpal) i też nie narzekam.

MacBook 12/ iPhone X/ iPad Mini 4/ AW

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users