Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#2251 benji

benji
  • 24 postów

Napisano 23 kwietnia 2013 - 14:42

U mnie na świeżo po włożeniu dysku ( kopiowanie danych na dysk HDD, przeglądaniu internetu, poczty, słuchaniu muzyki przez iTunes, archiwizacji Time Machine) oscylowała między 65-75'C.

#2252 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 maja 2013 - 11:19

Jaki polecacie dysk SSD do MBP late 2008? Budżet - 400zł. Dysk będzie używany do zainstalowania na nim systemu i podstawowych programów. Pliki rzadziej używane będą przechowywane na WD Scorpio Black 500GB zamontowanym w OptiBayu ;)

#2253 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 01 maja 2013 - 14:40

Samsunga 840 :)

#2254 benji

benji
  • 24 postów

Napisano 02 maja 2013 - 09:03

Mały podgląd szybkości dysków Mac Mini 2011: Standardowy HDD [ATTACH=CONFIG]14931[/ATTACH] Samsung SSD 840 250 GB [ATTACH=CONFIG]14932[/ATTACH]

#2255 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 maja 2013 - 11:10

Plextor M5S jest szybszy i mieści się w budżecie. Także nie MS840, a Plextor. Plextor M5S 128GB SSD + Opti : MacMall Apple Reseller Wrocław

#2256 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 04 maja 2013 - 12:33

Plextor M5S jest szybszy i mieści się w budżecie. Także nie MS840, a Plextor. Plextor M5S 128GB SSD + Opti : MacMall Apple Reseller Wrocław

Reklama reklamą a jakiś wynik pokazujący wyższość tego Plextora nad wspomnianym Samsungiem?
Jestem na etapie poszukiwania dysku SSD do Maca mini i mnie to ciekawi, do tej pory z tego co czytałem bardzo dobrym rozwiązaniem był właśnie SAMSUNG 840PRO ale jak podkreślam w wersji PRO, ten Plextor M5 ma średnie wyniki, więc jakiś konkret co do wydajności Plextora z Mac mini będzie?

#2257 WalusS

WalusS
  • 2 postów

Napisano 04 maja 2013 - 21:01

Witam i prosze o rade!! Posiadam 13'' Macbook Pro mid 2009 2.23ghz... Planuje zakup dysku ssd 128gb (narazie jednego). wiem ze ten model macbooka nie obsluguje SATA III 6gb/s wiec moze byc to SATA II 3gb/s (gdyz kompa nie planuje sprzedawac a dykow nie wyjmowac). Za bardzo nie wiem o co chodzi z funkcja TRIM i kompatybilnoscia tego... wiec chce zeby dysk dzialal bez zrzutow i byl w 100% kompatybilny. W polowie wakacji planuje dokupic drugi dysk ssd (taki sam), wsadzic w kieszen zamiast super drive'a i stworzyc RAID 0... wiec wazne zeby dysk mog pracowac w takim trybie na moim kompie... (o ile wszystkie nie moga) Czytalem ze VERTEX 4 nie dziala zbyt dobrze z macbookiem pro mid 2009 przez jakis firmware update... Znow z Samsungiem 830 / 840 sa problemy przy instalacji... os x nie wykrywa dysku... Prosze o pomoc w wyborze dysku ktory bedzie kompatybilny w 100% i prosty w instalacji. Pozdrawiam!!!

#2258 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 maja 2013 - 08:53

Reklama reklamą a jakiś wynik pokazujący wyższość tego Plextora nad wspomnianym Samsungiem?
Jestem na etapie poszukiwania dysku SSD do Maca mini i mnie to ciekawi, do tej pory z tego co czytałem bardzo dobrym rozwiązaniem był właśnie SAMSUNG 840PRO ale jak podkreślam w wersji PRO, ten Plextor M5 ma średnie wyniki, więc jakiś konkret co do wydajności Plextora z Mac mini będzie?

Napisałem to odnoście SM840. Wersja pro to inna półka cenowa (i tak lepiej Vertex4).

- - - Połączono posty - - -

Waluś, moją odpowiedź masz powyżej, szczególnie jak masz SATA2.

#2259 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 05 maja 2013 - 12:53

Napisałem to odnoście SM840. Wersja pro to inna półka cenowa (i tak lepiej Vertex4).

Klasyczny Samsung 840 (non pro) jest bardzo słaby, racja. Samsung 840PRO w większości testów jest szybszy od Vertexa 4, oczywiście są opcje gdzie dysk OCZa wyprzedza nieznacznie 840PRO ale imo zwycięzcą wydajności w ogólnej klasyfikacji jest dysk Samsunga (nad dyskiem OCZa w tym przypadku). Nie zapominajmy że te dwa dyski są na różnych kontrolerach i inaczej też zachowują się podczas zapełniania dysków danymi. Poza tym pod koniec tego miesiąca jeśli plotki się potwierdzą OCZ ma wypuścić Vertexa 5 który ma bardziej konkurować z 840PRO a może (kto wie) go zje na śniadanie :)

Plextor M5S jest cienki jeśli chodzi o zapis i to jego bolączka, niemal bliźniacze wydajności ma też Crucial M4 pracujący zresztą na tym samym kontrolerze.

Są dwa ciekawe cenowo dyski (rozważam wersję w okolicach pojemności 256GB) Mushkin Chronos i GeIL Zenith S3 oba na sandforce SF-2281, tylko o ile test tego pierwszego znalazłem i raczej nie jest konkurencją dla 840PRO czy Vertex 4
Mushkin Chronos 240 GB Review | techPowerUp
Z GeILem Zenith S3 jest już gorzej żeby znaleźć test porównawczy do dwóch w/w modeli dysków, może komuś się uda coś wygrzebać...

Generalnie jak ktoś nie czytał (może już było wcześniej w tym wątku, nie mam czasu go całego czytać) to polecam to:
Wielki test 30 dysków SSD 120 GB - Jaki SSD kupić? | PurePC.pl

#2260 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 05 maja 2013 - 13:57

Kup na sandforce a potem płacz bo cieżko cofnąć sie kilka stron i povzytać co wybrać

#2261 Levy

Levy
  • 658 postów
  • SkądPuławy

Napisano 05 maja 2013 - 14:08

Mam od jakichś dwóch miesięcy dysk SSD Samsung 840 256GB. Dopóki nie zapełniłem go "pod korek" wszystko było super i osiągi miał "książkowe". Wystarczyło, że raz doprowadziłem do sytuacji typu 5GB wolnego miejsca na dysku a osiągi spadły i już nigdy nie wróciły. W tej chwili Blackmagic Disk Speed Test pokazuje mi odczyt 127 MB/s i zapis 51 MB/s. Nie pomaga kasowanie danych ani opcja "Erase Free Space". Czym jest spowodowany taki spadek osiągów?

#2262 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 06 maja 2013 - 16:52

Kup na sandforce a potem płacz bo cieżko cofnąć sie kilka stron i povzytać co wybrać

Jak pisałem wcześniej (jeśli czytałeś) nie mam czasu na wertowanie ponad 220 stron a wróżką nie jestem że 8 albo 128 stron temu ktoś napisał TO czego szukam. Jak chce się pomóc (a po to jest forum) wystarczy dać linkę do konkretnego postu albo podać jego numer - bardziej pomocne niż "kup i płacz". W wolnej chwili jednak postaram się przewertować kilka stron do tyłu.

Chcąc nie chcąc póki co nieco z przypadku będę posiadaczem OCZ Vertex 4 128GB (szkoda że nie 256GB). Zobaczymy.

#2263 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 06 maja 2013 - 17:21

Tobie się nie chce, a nam się ma chcieć. Jakie to sprytne.

#2264 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 06 maja 2013 - 17:32

Mam od jakichś dwóch miesięcy dysk SSD Samsung 840 256GB. Dopóki nie zapełniłem go "pod korek" wszystko było super i osiągi miał "książkowe". Wystarczyło, że raz doprowadziłem do sytuacji typu 5GB wolnego miejsca na dysku a osiągi spadły i już nigdy nie wróciły. W tej chwili Blackmagic Disk Speed Test pokazuje mi odczyt 127 MB/s i zapis 51 MB/s. Nie pomaga kasowanie danych ani opcja "Erase Free Space". Czym jest spowodowany taki spadek osiągów?

Masz włączony TRIM?
ja ma załączony od początku i zapełniłem już mój dysk dwa razy, potem częściowo zwolniłem miejsca przerzucając dysk na inny usb, teraz mam wolnego nieco mniej niż połowę dysku i wszystko działą szybko jak należy
Mam dysk jak z podpisu

#2265 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 06 maja 2013 - 17:58

Tobie się nie chce, a nam się ma chcieć. Jakie to sprytne.

Masz w podpisie "Koniec z trollami..." to po co trolujesz, kee? Czytaj ze zrozumieniem - nie napisałem że mi się nie chce tylko że nie mam czasu a to różnica. Dodałeś kolejnego nic nie wnoszącego do tematu za to trollującego posta... brawo Super Moderatorze!

Mając chwilę czasu i idąc za radą kolegi DanielF doszedłem do postu #2008 na stronie 201 żeby przeczytać jego post deja vu cytuję

"ile można powtarzać o tym dziadowskim sandforce i jego awaryjności" przeorałem prawie 30 stron żeby dowiedzieć się że sandforce jest dziadowski ale zero konkretów... w wolnej chwili mogę orać dalej i tak do 1 strony pewnie.

Wystarczyło by napisać strzelam "nie kupuj dysku ssd z kontrolerem sandforce bo są problemy z ****" ale po co, można się mądrzyć przecież.

#2266 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 06 maja 2013 - 18:10

Jakbyś użył swego przenikliwego umysłu Watsonie, to wydedukowałbyś, że dla innego użytkownika znalezienie właściwego posta jest tak samo czasochłonne, jak dla Ciebie, bo nikt nie zna na pamięć całych wątków i rozmieszczenia postów. Z tą jednak różnicą, że Tobie zależy, więc łatwiej jest Ci poświęcić czas na szukanie, niż osobie postronnej, która ma to tam, gdzie pan może pana majstra... Ale oczywiście Tobie się należy, forum jest po to, żeby banda idiotów wyszukiwała innym pomocne wątki w imię wiecznej przyjaźni między narodami, a jaśnie pan wpadnie z łaski na chwilę i zaczerpnie łyk wiedzy. Jak mu nie podadzą, to jeszcze wyskoczy z pretensjami, bo przecież forum jest, żeby pomagać. Nie dziw się, że się irytuję, ale taką postawę spotykam tu codziennie i aż "mię szczyka" jak użytkownik z 2008 roku powiela zachowania nowicjuszy jednopostowych.

#2267 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 06 maja 2013 - 18:32

Jakbyś użył swego przenikliwego umysłu Watsonie, to wydedukowałbyś, że dla innego użytkownika znalezienie właściwego posta jest tak samo czasochłonne, jak dla Ciebie, bo nikt nie zna na pamięć całych wątków i rozmieszczenia postów. Z tą jednak różnicą, że Tobie zależy, więc łatwiej jest Ci poświęcić czas na szukanie, niż osobie postronnej, która ma to tam, gdzie pan może pana majstra...

Ale oczywiście Tobie się należy, forum jest po to, żeby banda idiotów wyszukiwała innym pomocne wątki w imię wiecznej przyjaźni między narodami, a jaśnie pan wpadnie z łaski na chwilę i zaczerpnie łyk wiedzy. Jak mu nie podadzą, to jeszcze wyskoczy z pretensjami, bo przecież forum jest, żeby pomagać.

Nie dziw się, że się irytuję, ale taką postawę spotykam tu codziennie i aż "mię szczyka" jak użytkownik z 2008 roku powiela zachowania nowicjuszy jednopostowych.

Drogi Holmesie na razie wydedukowałem że nie starasz się pomóc "chociaż trochę" więc po co zabierać głos? (lepiej olać "trolla"). Ja staram się pomóc innym jak mają pytania (na tym forum już to czyniłem). Poza tym idąc za pewnym zdaniem jak głosi podpis w Twojej stopce "...sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie."

Szczerze to mam wywalone w tej chwili i nie specjalnie mi zależy bo w drodze do mnie jest Vertex 4 którego wiele osób poleca więc śpię spokojnie :) ale chciałbym dowiedzieć się co takiego penisowego mają w sobie kontrolery sandforce w dyskach SSD i dlaczego są takie bee, idąc za radami innych jaśnie panów dogrzebałem się "kilka stron" do tyłu... mianowicie do strony 178 i nadal czarna dupa.

Irytujesz się bo lubisz, chcesz pomóc odpisz, nie chcesz - olej. Znajdzie się ktoś kto pomoże. EOT

#2268 Levy

Levy
  • 658 postów
  • SkądPuławy

Napisano 06 maja 2013 - 19:23

Masz włączony TRIM?
ja ma załączony od początku i zapełniłem już mój dysk dwa razy, potem częściowo zwolniłem miejsca przerzucając dysk na inny usb, teraz mam wolnego nieco mniej niż połowę dysku i wszystko działą szybko jak należy
Mam dysk jak z podpisu

TRIM wyłączony. Pytałem się tu na forum i nie polecaliście włączać. Ponoć nic nie daje.
Pomógłby w takiej sytuacji? Nie za późno na włączenie? Jak to w ogóle zrobić?

#2269 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 06 maja 2013 - 19:30

Pytałem się tu na forum i nie polecali :) włączać. Ponoć nic nie daje.

A jednak chyba daje, ale to moje odczucia
Masz na PW co i jak, ja też to czytałem ale nie posłuchałem
I mam spokój jak dotąd

#2270 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 maja 2013 - 10:04

Zależy jaki dysk masz. Jak dysk ma sprzętowy GC, to TRIM nie jest potrzebny.

#2271 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 07 maja 2013 - 10:37

@shexbeer
Gdybyś się postarał to znalazł byś lament użytkowników sandforce o: zwłaszcza w Apple są bardzo kłopotliwe
złym rozpoznawaniu dysku (transfery sata 2 zamiast 3)
przycięcia się systemu
blue screeny (to już pod windowsem)
inne dziwne problemy
częste problemy z firmware - tysiąc nowych wersji i żadnych poprawek
krótka żywotność i poirytowanie wyżej wymienionymi problemami użytkowników

na nawet google szybko odpowie Ci na problemy z sandforce:
•• Problemy z dyskami SSD. Winny kontroler SandForce | OCZ, Kingston, Corsair - dyski SSD i bluescreen - pamięci flash, kontroler SandForce w SSD

Z drugiej strony po co to pisać jak za 2 strony ktoś znowu oleje wszystko i wrzuci jakiego sandforca kupić.

#2272 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 maja 2013 - 11:03

Z drugiej strony po co to pisać jak za 2 strony ktoś znowu oleje wszystko i wrzuci jakiego sandforca kupić.

Zaiste.
Całą powyższą dyskusję wypadałoby wyciąć, bo jeden nie ma czasu czytać jaki dysk wybrać, a ma czas sprzeczać się z moderatorem, z drugiej strony moderator go karmi...

#2273 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 07 maja 2013 - 13:40

@shexbeer
Gdybyś się postarał to znalazł byś lament użytkowników sandforce o: zwłaszcza w Apple są bardzo kłopotliwe
złym rozpoznawaniu dysku (transfery sata 2 zamiast 3)
przycięcia się systemu
blue screeny (to już pod windowsem)
inne dziwne problemy
częste problemy z firmware - tysiąc nowych wersji i żadnych poprawek
krótka żywotność i poirytowanie wyżej wymienionymi problemami użytkowników

na nawet google szybko odpowie Ci na problemy z sandforce:
•• Problemy z dyskami SSD. Winny kontroler SandForce | OCZ, Kingston, Corsair - dyski SSD i bluescreen - pamięci flash, kontroler SandForce w SSD

Serdeczne dzięki o taką rzeczową poradę mi chodziło, nie można było tych dwóch zdań napisać wcześniej? Znalazłem już odpowiedź ale nie na tym forum tylko gdzie indziej, dzięki google właśnie. Tak czy siak jutro będzie u mnie Vertex 4 ale chciałem wiedzieć co jest takiego złego w dyskach na sandforce. Dzięki za rzeczową odpowiedź w każdym razie.

- - - Połączono posty - - -

Zaiste.
Całą powyższą dyskusję wypadałoby wyciąć, bo jeden nie ma czasu czytać jaki dysk wybrać, a ma czas sprzeczać się z moderatorem, z drugiej strony moderator go karmi...

Zaiste masz częściowo rację. Nie każdy ma czas żeby siedzieć i śledzić setki stron, często i to na każdym forum powiela się informacje więc lepiej dać jeden post z konkretem niż pieprzyć trzy po trzy bez sensu i "karmić" czy "rzucać kamieniami". Imo zachowanie moderatora i "życzliwe" podeście do tematu to jego sprawa, a w mojej odpowiedzi nic złego nie było i nie nazwałbym tego sprzeczką. Poza tym odpowiedź na głupiego posta Super Moderatora zajęła mi minutę czy dwie a szukanie informacji na pytanie które zadałem jakieś 45 min a i tak nie znalazłem tutaj odpowiedzi czytając "kilka" stron w tył i dochodząc do strony bodajże 178

#2274 darecki86

darecki86
  • 65 postów

Napisano 07 maja 2013 - 18:10

A może, skoro pojawiają się takie problemy, wyedytować pierwszy post tego wątku i umieścić w nim odpowiedzi na najczęściej zadawane i powtarzające się pytania (FAQ)? Taki zestaw pytań moderator mógłby na bieżąco uzupełniać w miarę pojawiania się nowych technologii/nowych wątpliwości. Co myślicie?

#2275 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 08 maja 2013 - 11:44

A jednak chyba daje, ale to moje odczucia
Masz na PW co i jak, ja też to czytałem ale nie posłuchałem
I mam spokój jak dotąd

Może napisał byś tutaj jak i co, to ktoś jeszcze by skorzystał? Ja mam chyba tez problem,
po 8 miesiącach, na początku miałem Write 312 / Read 440, a dzisiaj mam 190 / 320
a zajętość dysku nigdy nie była większa jak 45GB. Dysk Samsung 830 128GB.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych