Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#2226 delta9

delta9
  • 56 postów

Napisano 15 kwietnia 2013 - 22:57

Virgin też Ci dobrze podpowiada. Vertex 2 jest dedykowany pod Sata II i taki dysk potrzebujesz. W MacBookach Pro z początku 2008 roku znajduje się kontroler Sata I, a większość oferowanych obecnie dysków SSD procuje pod Sata III i w zasadzie są one kompatybilne w dół do Sata II, ale już nie do Sata I. To dlatego kontroler w kompie się nie wyrabia i następuje zwieszka. Jak wstawisz SSD obsługujący maksymalnie Sata II to będzie z pewnością dobrze funkcjonował pod Sata I. [ciach]

I to mi wygląda jak sedno problemu.

Chociaż dziwne, że wszystko działa OK do Snow Leoparda, a od Liona robi się kasza.

#2227 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 17 kwietnia 2013 - 09:19

Mam mały problem, otóż używam rMBP 13'' który w standardzie ma SSD posiadam także iMaca 27'' 2011 niestety z HDD. Tak się przyzwyczaiłem do szybkości i ciszy SSD że koniecznie muszę zrobić upgrade w w/w iMacu. Jednakże mam parę pytań; -czy wymaiana standardowego HDD na SSD wiąże się z utratą gwarancji nawet jeżeli zrobi to np. iSource -czytałem że dyski mają kontlorer temperatury, wymiana na SSD nie spowoduje żadnych uszkodzeń itp itd -czy jest możliwość instacji dwóch dysków bez konieczności wymontowywania napędu (miałem tak w poprzednim iMac-u, z tym że to była konfiguracja fabryczna 2TB+256GB SSD). iMac to model 2011 27'' i7 3.4GHz, 1TB HDD. Z góry dziękuje za pomoc.

#2228 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 kwietnia 2013 - 10:08

-czy wymaiana standardowego HDD na SSD wiąże się z utratą gwarancji nawet jeżeli zrobi to np. iSource
-czytałem że dyski mają kontlorer temperatury, wymiana na SSD nie spowoduje żadnych uszkodzeń itp itd
-czy jest możliwość instacji dwóch dysków bez konieczności wymontowywania napędu (miałem tak w poprzednim iMac-u, z tym że to była konfiguracja fabryczna 2TB+256GB SSD).

iMac to model 2011 27'' i7 3.4GHz, 1TB HDD.

Z góry dziękuje za pomoc.

1. Tak, iSource tego nie zrobi.
2. Nie powoduje.
3. Można. Potrzebujesz kit do podłączenia SSD w iMaku, a zamiast HDD wkładasz SSD bez niczego. Wiatraki będziesz musiał niestety kontrolować programowo (jak zamienisz hdd na ssd).

#2229 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 17 kwietnia 2013 - 10:33

Zaciekawił mnie ten artykuł; Montujemy SSD w iMaku | Makowe ABC

Czyli dokładając dysk SSD tracę gwrancje, nie jest to zbyt mądre patrząc na wykupiony pakiet APP. Ew czy jest szansa w razie uszkodznia ponowne ''odmontowanie'' i oddanie do serwisu w fabrycznym stanie.

#2230 tr_

tr_
  • 9 postów

Napisano 17 kwietnia 2013 - 21:27

Witajcie, zastanawiam się czy w Macbookach w ML popularnej konfiguracji (SSD z systemem, HDD w kieszeni zamiast SuperDrive) nie ma problemów z usypianiem dysku talerzowego? Chodzi mi o sytuację, kiedy nie jest on akurat używany, czy w dalszym ciągu kręcą się talerze albo czy użycie spotlighta za każdym razem powoduje "rozkręcanie" się talerzy? Domyślam się, że rozsądnym wyjściem byłoby automatyczne usypianie dysku talerzowego kiedy nie jest używany, a wybudzanie go tylko w razie potrzeby. Zaoszczędziłoby to baterii. Czy tak jest w rzeczywistości? Przymierzam się do zakupu SSD i kieszeni na drugi dysk, czy ktoś z Was znalazł porządną kieszeń, która nie jest wykonana z cienkiego aluminium, jak to było opisane kilka stron wcześniej?

#2231 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 17 kwietnia 2013 - 22:31

Zaciekawił mnie ten artykuł; Montujemy SSD w iMaku | Makowe ABC

Czyli dokładając dysk SSD tracę gwrancje, nie jest to zbyt mądre patrząc na wykupiony pakiet APP. Ew czy jest szansa w razie uszkodznia ponowne ''odmontowanie'' i oddanie do serwisu w fabrycznym stanie.

Najgłupsze jest to, że jak nie zamówisz sobie iMaka z SSD a stwierdzisz po jakimś czasie że ten zamontowany seryjnie HDD nie wystarcza Ci i chciałbyś sobie wstawić szybki SSD to nie możesz tego zrobić bez utraty gwarancji zlecając to nawet w autoryzowanym serwisie. Mamy tutaj do czynienia z moim zdaniem chorą polityką Apple jakby nie było czyli płacisz słono za wszystko i sam nic nie możesz. Oczywiście możesz samemu zamontować SSD w iMaku i jak Ci coś padnie to próbować doprowadzić komputer do oryginalnego stanu w jakim go zakupiłeś, ja bym nie podejmował się grzebania w komputerze za kilka grubych patoli bo nie jest to jednak zabawa jak np. wymiana RAMu w Mac Mini gdzie kupujesz sobie 16GB za 450 ziko a w sklepie Apple musisz za to zapłacić około 1300 ziko.

#2232 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 18 kwietnia 2013 - 05:39

Dziś będę dzwonić do iSource i Apple. Kontaktowałem się z osobą która dodała dysk w serwisie iSource do iMac-a 2011 HDD+SSD bez ruszania SD i nie utraciła AppleCare. Także jest nadzieja.

#2233 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 kwietnia 2013 - 08:16

Za tydzień będę mieć porządne aluminiowe opti, natomiast nie zmienia to faktu, że projektowo, plastiki które mam są lepsze.

#2234 plnt

plnt
  • 58 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 18 kwietnia 2013 - 09:19

Virgin, miałeś wrzucić na swoją stronę fotki tych oferowanych opti. :) Czasami warto choć wizualnie porównać produkty. Ja kupiłem ramkę od ZETA-notebooks. Jej konstrukcja nieco odbiega od tej, która tu na forum, kilka postów wcześniej była pokazywana. W zasadzie jest aluminiowo-plastikowa. Może różnica wynika z tego, że to ramka PATA-SATA, do starszych MBP. W zasadzie nie miałem się do czego przyczepić w tym zestawie. Od siebie dodałem jednak podkładki z miękkiego plastiku pod śruby mocujące dysk w ramce, aby nie drżał podczas pracy. Mam dysk 7200 obr/min, więc potencjalnie miał duże szanse na silne drgania. Na szczęście wszystko zamocowane jest dobrze i nawet jak dysk się uruchomi, to z wyjątkiem pojawiającego się szumu, żadne drgania komputera nie są odczuwalne. Apro po tego co jeden z kolegów pisał kilka postów wcześniej, u mnie zdecydowaną większość czasu dysk w opti spokojnie śpi. Mam ma nim umieszczone dodatkowe archiwum zdjęć i innych plików, ale również całą bibliotekę iTunes. Co ciekawe program mam w zasadzie cały czas uruchomiony, ale jeżeli akurat nie odtwarza żadnego pliku znajdującego się w bibliotece, to dysk cały czas jest uśpiony.

#2235 tr_

tr_
  • 9 postów

Napisano 18 kwietnia 2013 - 09:42

Dzięki plnt, o to mi chodziło. Czy jakiś config jest do tego wymagany czy po prostu po defaulcie tak jest w systemie ustawione? Viirgin, możesz dać linka do wspomnianych plastików? Nie widzę tego na Twojej stronie. Z góry dzięki!

#2236 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 kwietnia 2013 - 09:50

Wrzucę zdjęcia jak będzie chwila. Generalnie są 3 typy opti podrabianych. Plastik/alu i 100%alu oraz wersja hmmm, jakby to nazwać inaczej... chyba się nie da, wersja 100% sreberko podpieprzone świstakowi. Są też 2 typy opti w plastiku. OWC i mój. OWC wygląda ładniej, ale kosztuje 180zł. Mój widać, że jest prototypem, ale kosztuje tyle co podróbki oryginalnego opti.

#2237 tr_

tr_
  • 9 postów

Napisano 18 kwietnia 2013 - 12:41

A podróby są też SATA III czy może im większa podróba tym gorsze transfery?

#2238 tr_

tr_
  • 9 postów

Napisano 18 kwietnia 2013 - 16:10

Są też 2 typy opti w plastiku. OWC i mój.

Jeśli Twój to gdzie można go kupić?

#2239 darekpoznan

darekpoznan
  • 201 postów

Napisano 18 kwietnia 2013 - 16:56

Witam, gdzie można kupić nowy dysk kompatybilny z SATA I (do MPB Early 2008 i wcześniejszych)? Jaki inny oprócz OCZ Vertex 2 dobrze współpracuje z tą wersja interfejsu i jest godny polecenia? Interesuje mnie pojemność 240 - 256GB.

#2240 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 18 kwietnia 2013 - 20:09

Czy jak zapytam w temacie dot. dysków SSD o dysk talerzowy nie zostanę zlinczowany ? :D Mam jedno małe pytanie, chyba nie wymagające zakładania nowego tematu - chyba, że gdzieś już podobny temat istnieje. Mianowicie chcę zmienić dysk twardy w moim MBP 13 e2011. Aktualnie działam na Seagate ST9500420AS, czyli 7200. Chcę go zmienić na 5400 i dostałem taką oto ofertę zamiany: Seagate ST9500325AS - praktycznie to samo, ale niższa prędkość obrotowa oraz bufor 8 MB (zamiast 16 MB). Oba dyski posiadają interfejs 3 Gb/s. Moje pytanie jest następujące: czy dysk, który będzie miał bufor 16 MB i interfejs 6 Gb/s będzie zauważalnie szybszy od tego Seagate'a powyżej? Bo nie wiem czy decydować się na taką zamianę, czy sprzedać swój i kupić inny, może hybrydę? Ogólnie wolał bym zmienić ten dysk na coś większego, więc również to biorę pod uwagę... Był tutaj na forum taki fajny artykuł opisujący tworzenie sprawnie działającego systemu na dysku np. 1 TB - tworzenie osobnej partycji dla programów - na początku dysku, a resztę danych przenosząc na drugą partycję. Myślałem, aby zrobić sobie coś takiego właśnie na większym dysku, ale pewnie musiał bym cały system stawiać od nowa prawda?

#2241 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 kwietnia 2013 - 08:25

A podróby są też SATA III czy może im większa podróba tym gorsze transfery?

Nie testowałem wszystkich, natomiast to zależy od materiałów używanych w nich. Jak elektronika jest esun, to na pewno jest sata3, jak coś innego, to może być różnie.

- - - Połączono posty - - -

Darek, Plextor m5s weź, 256GB. Aktualnie nie mam, bo deficyt jest na rynku, ale polecam dysk.

@xxx, odczujesz różnicę. Generalnie nie musisz stawiać systemu od nowa, ale wypadałoby. Z Twoimi założeniami stawiałbym na hybrydę, bez partycjonowania.

- - - Połączono posty - - -

tr_, na stronie jest, ale brakuje zdjęcia - już zrobiłem, więc wrzucę zdjęcie lub render z projektu.

#2242 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 19 kwietnia 2013 - 09:40

@xxx, odczujesz różnicę. Generalnie nie musisz stawiać systemu od nowa, ale wypadałoby. Z Twoimi założeniami stawiałbym na hybrydę, bez partycjonowania.

Ale dużą czy minimalną? Naturalnie mówimy o dyskach 5400, a różnice interesują mnie pomiędzy 8MB i 3Gb/s a 8/16MB i 6Gb/s.

Z tym dzieleniem na partycję, wg tego poradnika może to zwiększyć ogólną wydajność systemu postawionego na pojemnym dysku, ponieważ programy i ich dane będą zapisywane na początkowej części talerza - tam, gdzie dostęp jest najszybszy. Pewnie czytałeś więc wiesz o co chodzi :)

#2243 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 kwietnia 2013 - 12:16

Jak oba dyski są 5400, to żadnej różnicy. 5400 do 7200 równałem, ale to i tak nieduża różnica. Czytałem, wiem o co chodzi. Bzdura i jeszcze raz bzdura:)

#2244 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 19 kwietnia 2013 - 12:38

Jest w tym chyba jakiś sens - aczkolwiek kłócił się nie będę, bo się na tym nie znam. Nie będę się więc w to bawił. A co do dysku to coś już sam wybiorę, dzięki za informacje.

#2245 delta9

delta9
  • 56 postów

Napisano 19 kwietnia 2013 - 22:05

Darek, Plextor m5s weź, 256GB. Aktualnie nie mam, bo deficyt jest na rynku, ale polecam dysk.

virgin71, ten dysk to SATA III. Chciałbym się upewnić - na pewno będzie śmigał na MBP Early 2008 oraz Mountain Lionie bez zawieszek/freezów/itd?

#2246 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 22 kwietnia 2013 - 09:21

Kontaktowałem się z iSource. Uważają że dodając dysk SSD do iMac-a 27'' 2011 nie tracimy gwarancji jednakże w przypadku uszkodzenia samego dysku gwarancja oczywiście go nie obejmuje. Koszt montażu plus okablowanie i sanki wynosi 400zł. Chyba się zdecyduje, zauważyłem tylko że coś strasznie podrożało. Rok temu znajomy zapłacił ok. 200zł.

#2247 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 kwietnia 2013 - 13:23

Za 200zł to był zestaw od iFixit. Nadal uważam, że lepiej kupić kit, jak ktoś się nie boi otworzyć iMaka.

#2248 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 22 kwietnia 2013 - 15:17

Za 200zł to był zestaw od iFixit. Nadal uważam, że lepiej kupić kit, jak ktoś się nie boi otworzyć iMaka.

Nie orientuje się dokładnie, ale jemu ten dysk przykleili na jakiś klej cy taśmę w miejscu napędu.

Sam nie chce otwierać iMac-a, oglądałem filmik na YT i wydaje się to strasznie skomplikowane.

#2249 benji

benji
  • 24 postów

Napisano 22 kwietnia 2013 - 20:39

Wzrost temperatury CPU po dokładce dysku SSD Po dokładce dysku ssd samsunga 840 250 GB jako drugi w Mac Mini 2011 wzrosła mi temperatura CPU o ok. 15-20 C. Czy też tak macie?

#2250 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 kwietnia 2013 - 11:12

Ciężko mi powiedzieć, bo nie siedzę bezczynnie na mini, więc zawsze mam 55'C.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych