Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#2201 imbackingame

imbackingame
  • 640 postów

Napisano 08 kwietnia 2013 - 13:33

PS. Nie jest to akcja marketingowa Plextora. Gdybym sam nie uznał dysków za godne polecenia, to na pewno bym ich wam nie polecił (szczególnie, że z ceną się nie dogadałem w zasadzie:/)

lol.

Dupy nie urywa - o promocji piszesz od ponad 10 stron wątku a ceny nie są niższe niż na ceneo. Dobrze że nie czekałem.
A podejście do klienta świetne - nabijasz sie z niego publicznie.

pozdrawiam..

#2202 Levy

Levy
  • 658 postów
  • SkądPuławy

Napisano 08 kwietnia 2013 - 14:09

Czy kieszenie Optibay dostępne na rynku czymś się różnią czy jest to ten sam model sprzedawany przez różne sklepy?

Kupiłem trzy tygodnie tygodnie temu kieszeń Optibay na jednej z aukcji Allego. Kilka dni temu dysk nagle przestał być widoczny w systemie. Otworzyłem komputer i okazało się, że odłączyło się złącze. Zostało to spowodowane obluzowaniem się kieszeni, a to z kolei wyrobieniem się jednego z otworów trzymających śrubę. Nie mam pojęcia jak mogło się to stać w ciągu trzech tygodni używania, ale jednak. Tak to wygląda na zdjęciach:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Teraz zastanawiam się czy wymienić kieszeń na nową u tego samego sprzedawcy czy żądać zwrotu pieniędzy i szukać gdzie indziej. Co myślicie?

#2203 Doom4n

Doom4n
  • 31 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 kwietnia 2013 - 14:36

lol.

Dupy nie urywa - o promocji piszesz od ponad 10 stron wątku a ceny nie są niższe niż na ceneo. Dobrze że nie czekałem.
A podejście do klienta świetne - nabijasz sie z niego publicznie.

pozdrawiam..

Brawo, ktoś to wreszcie napisał. Dokładnie to ja jestem tym klientem, ale postanowiłem tego nie komentować. Co do dysków to gratuluję wyboru. Te dyski moze i są dobre ale na SATA II to starych macbooków. Wszyscy liczyli na jakiegoś Vertexa 4 albo Samsunga 840 Pro, a tu psikus. Całe szczęście, że również nie czekałem.
Pozostaje tylko poprawić sobie humor, czytając parenaśnie ostatnich stron jak to Vrgin pisał o mega promocji i, że nie będzie jej ujawniał w 1. Kwietnia bo pomyśliły cze to niemożliwe. Z jedym, rzeczywiście miał rację, ta niby promocja to dobry żart :)
A dla zdecydowanych polecam Ceneo, można kupic te dyski w tej samej cenie z wysyłką gratis :)

#2204 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 kwietnia 2013 - 16:07

Vertex 4 będzie w następnych tygodniach. Optibay zupełnie inny - plastikowy. Wielokrotnie zwracałem uwagę na kiepską robotę przy alu.
Dupy nie urywa, bo tak jak napisałem, nie udało się dogadać. Rozmowy z kimś innym trwają.

- - - Połączono posty - - -

PS. Prawdziwy optibay kosztuje ok. 160zł. To co jest na allegro, to chiński szrot z papierków od czekolady.

- - - Połączono posty - - -

PS2:) Cena na ceneo nie pokrywa się z ceną w sklepie.

#2205 Levy

Levy
  • 658 postów
  • SkądPuławy

Napisano 08 kwietnia 2013 - 16:20

PS. Prawdziwy optibay kosztuje ok. 160zł. To co jest na allegro, to chiński szrot z papierków od czekolady.

Dobrze, w takim razie gdzie dostanę "prawdziwy Optibay"? To, co masz w swoim sklepie to też szrot z papierków czy coś porządnego? ;)

#2206 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 kwietnia 2013 - 22:42

To plastikowy prototyp pochodnej optibay. Jest zdecydowanie lepszy, ale nie jest to optibay. Oryginalny produkt dostępny jest tylko w USA - trzeba zamawiać z ich strony.

#2207 Levy

Levy
  • 658 postów
  • SkądPuławy

Napisano 08 kwietnia 2013 - 22:52

To plastikowy prototyp pochodnej optibay. Jest zdecydowanie lepszy, ale nie jest to optibay. Oryginalny produkt dostępny jest tylko w USA - trzeba zamawiać z ich strony.

Możesz napisać coś więcej o tym produkcie? Długo testowałeś? Plastyk lepszy niż "aluminium"? Masz może jakieś zdjęcie?

#2208 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 kwietnia 2013 - 07:05

Zdjęcie wrzucę na sklep. Na razie sporo osób testowało. Jeszcze nikt nie reklamował. U siebie mam od kilku miesięcy. Plastik nie tyle jest lepszy, co po prostu projekt jest lepszy, bo autorski:)

#2209 Doom4n

Doom4n
  • 31 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 kwietnia 2013 - 18:16

Hej, mam już dysk. Przeczytałem sobie wszystko na iFixit. Cała operacja wydaje się dość prosta. Mam tylko pytanie odnośnie śrubokrętu. Czy taki śrubokręt Ph00 jest do kupienia w Casoramie lub innych budowlanych marketach ??

#2210 roger1801

roger1801
  • 508 postów

Napisano 09 kwietnia 2013 - 19:37

Hej, mam już dysk. Przeczytałem sobie wszystko na iFixit. Cała operacja wydaje się dość prosta. Mam tylko pytanie odnośnie śrubokrętu. Czy taki śrubokręt Ph00 jest do kupienia w Casoramie lub innych budowlanych marketach ??

tak są, ja kupiłem właśnie w castoramie. Kosztował coś koło 16zł

#2211 PatryX

PatryX
  • 38 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski, PL

Napisano 10 kwietnia 2013 - 17:01

Witam. Od jakiegoś czasu (ok. miesiąca) przymierzałem się do wymiany dysku w moim iMacu 21,5' (Late 2009). Wybór padł na Vertex 3 128GB wymieniając główny dysk 500GB. Nie potrzebuję dużo pamięci, więc jak narazie dysk SSD jest moim jedynym dyskiem (w przyszłości mam zamiar kupić obudowę do starego dysku). Dysk wymieniałem sam i napotkałem kilka problemów m.in. czujnik temperatury. Póki co wentylatorem steruję programowo. Stąd pytanie czy jest inna możliwość, niż programowe sterowanie? Druga sprawa to szybkość nowego SSD. Wcześniejszy dysk (7200RPM) miał odczyt i zapis na poziomie 100 mb/s, a nowy SSD tylko 200mb/s w obu przypadkach(odczyt i zapis). Co może być przyczyną wolniejszej pracy dysku? Z góry dziękuję za pomoc.

#2212 Doom4n

Doom4n
  • 31 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 kwietnia 2013 - 21:21

Przede wszystkim sata II w twoim iMacu i dodatkowo kiepskość dysku który wybrałeś...

#2213 BartOrg

BartOrg
  • 10 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 kwietnia 2013 - 15:32

To jaki dysk do SATA II będzie najlepszy?

#2214 Doom4n

Doom4n
  • 31 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 kwietnia 2013 - 20:31

Plextor od Virgina :)

#2215 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 kwietnia 2013 - 08:38

Poniekąd:)

#2216 delta9

delta9
  • 56 postów

Napisano 13 kwietnia 2013 - 20:27

Panowie, dramat. Wsadziłem do MBP Early 2008 SSD Samsunga 840. Zainstalowałem czystego Mountain Liona i już sama zabawa przeglądarką mocno mnie zaniepokoiła. Co jakiś czas (kilka razy na minutę) po kliknięciu w dowolny link/cofnięcie się w przeglądarce/włączeniu innej aplikacji, komputer zastyga/zwiesza się/nie reaguje przez 1-3 sekundy, potem wszystko wraca do normy. Raz kręci się kolorowy wiatrak, raz kursor wygląda normalnie. Podczas używania chwilami totalnie zamula, jakbym miał uruchomione 20 programów a w tle robiło się indeksowanie Spotlight'a. Ogólnie system działa jakby nie mógł :) Piszę, że to dramat, bo lepiej mi działał sprzęt jak miałem stary, zwykły dysk. Spodziewałem się, że na SSD będzie lepiej - i fakt, odpala się w kilka sekund, ale otatecznie te zwieszki powodują, że nie idzie normalnie pracować. Spotkał się ktoś z Was z czymś takim? Pozdrawiam.

#2217 Levy

Levy
  • 658 postów
  • SkądPuławy

Napisano 14 kwietnia 2013 - 01:23

Czy kieszenie Optibay dostępne na rynku czymś się różnią czy jest to ten sam model sprzedawany przez różne sklepy?

Kupiłem trzy tygodnie tygodnie temu kieszeń Optibay na jednej z aukcji Allego. Kilka dni temu dysk nagle przestał być widoczny w systemie. Otworzyłem komputer i okazało się, że odłączyło się złącze. Zostało to spowodowane obluzowaniem się kieszeni, a to z kolei wyrobieniem się jednego z otworów trzymających śrubę. Nie mam pojęcia jak mogło się to stać w ciągu trzech tygodni używania, ale jednak. Tak to wygląda na zdjęciach:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Teraz zastanawiam się czy wymienić kieszeń na nową u tego samego sprzedawcy czy żądać zwrotu pieniędzy i szukać gdzie indziej. Co myślicie?

Sprzedawca nie uznał mojej reklamacji bo stwierdził, że "usterka, która Pan opisuje jest mechaniczna – wiec nie podlega reklamacji" oraz "kieszen była nieprawidłowo przykrecona co spowodowalo obluzowanie". W takiej sytuacji czuję się zobowiązany serdecznie odradzić wam kupno czegokolwiek od sprzedawcy LaptopDlaCiebie, a w szczególności kieszeni Optibay, która jest wręcz skandalicznie niskiej jakości.

#2218 darekpoznan

darekpoznan
  • 201 postów

Napisano 14 kwietnia 2013 - 10:33

Panowie, dramat.

Wsadziłem do MBP Early 2008 SSD Samsunga 840.

Zainstalowałem czystego Mountain Liona i już sama zabawa przeglądarką mocno mnie zaniepokoiła. Co jakiś czas (kilka razy na minutę) po kliknięciu w dowolny link/cofnięcie się w przeglądarce/włączeniu innej aplikacji, komputer zastyga/zwiesza się/nie reaguje przez 1-3 sekundy, potem wszystko wraca do normy. Raz kręci się kolorowy wiatrak, raz kursor wygląda normalnie. Podczas używania chwilami totalnie zamula, jakbym miał uruchomione 20 programów a w tle robiło się indeksowanie Spotlight'a. Ogólnie system działa jakby nie mógł :)

Piszę, że to dramat, bo lepiej mi działał sprzęt jak miałem stary, zwykły dysk. Spodziewałem się, że na SSD będzie lepiej - i fakt, odpala się w kilka sekund, ale otatecznie te zwieszki powodują, że nie idzie normalnie pracować.

Spotkał się ktoś z Was z czymś takim?

Pozdrawiam.

Też próbowałem takiego rozwiązania, ale z Samsung830.
Dyski te są niekompatybilne z wersją SATA I w MPB Early 2008 i stąd występujące zawieszanie komputera (zwłaszcza przy pracy na plikach np. w Finder).
Druga sprawa to Lion czy też Mounatin Lion są systemami "za ciężkimi" do tych generacji z uwagi na możliwość instalacji max. 4 (6) GB RAM.
Ja powróciłem do Snow Leopard,,który nie ma nowych bajerów, ale jest systemem b.stabilnym.

Reasumując - jeśli chcesz szybki i responsywny MBP early 2008 to"
1) inny dysk SSD (polecane chyba były Crucial M4 jako bezproblemowe i kompatybilne z SATA I... - poszukaj w tym wątku)
2) Snow Leopard jako system

#2219 delta9

delta9
  • 56 postów

Napisano 14 kwietnia 2013 - 11:18

@darekpoznan - dzięki za wskazówkę. Zanim kupiłem dysk, przejrzałem powierzchownie ten wątek, ale nie znalazłem informacji o niekompatybilności - mój błąd. Postawię zaraz Snow Leoparda i zobaczę na ile to pomoże - jeśli problem będzie się utrzymywał, pozostanie sprzedać dysk i kupić inny.

#2220 delta9

delta9
  • 56 postów

Napisano 14 kwietnia 2013 - 19:39

Też próbowałem takiego rozwiązania, ale z Samsung830.
Dyski te są niekompatybilne z wersją SATA I w MPB Early 2008 i stąd występujące zawieszanie komputera (zwłaszcza przy pracy na plikach np. w Finder).
Druga sprawa to Liozy też Mounatin Lion są systemami "za ciężkimi" do tych generacji z uwagi na możliwość instalacji max. 4 (6) GB RAM.
Ja powróciłem do Snow Leopard,,który nie ma nowych bajerów, ale jest systemem b.stabilnym.

Reasumując - jeśli chcesz szybki i responsywny MBP early 2008 to"
1) inny dysk SSD (polecane chyba były Crucial M4 jako bezproblemowe i kompatybilne z SATA I... - poszukaj w tym wątku)
2) Snow Leopard jako system

Faktycznie - zrobiłem testy i system działa OK na Leopardzie oraz Snow Leopardzie.

Instalacja Liona lub Mountain Liona powoduje, że system się przymula i zwiesza - tak jakby SSD nie dawał rady.

Co ciekawe, pobawiłem się innym MBP z oryginalnym dyskiem, na którym postawiony jest Mountain Lion i system chodzi idealnie, nic nie zamula - tak więc definitywnie można. Sam zresztą miałem Liona na swoim MBP i chodził bardzo dobrze.

Poniżej filmik, który nagrałem. Jak widać licznik, który odpaliłem na pulpicie momentami staje i przestaje się aktualizować - to wina obciążonego systemu (który de facto nie robi nic poza odpalonym Safari)

http://www.youtube.com/watch?v=QLfuy_6Dwfo

Pytanie więc brzmi:

Czy ktoś używa Macbooka Pro Early 2008 z dowolnym SDD na Mountain Lion i może potwierdzić, że nie ma problemów takich jak na video? :)

#2221 plnt

plnt
  • 58 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 14 kwietnia 2013 - 22:19

Witam. Ja używam MBP z początku 2008 roku z dyskiem SSD i Mountain Lionem. Dysk wymieniłem pod koniec grudnia. Jest to Micron RealSSD C300 128GB (SataII). Mam również 4GB pamięci. Komputer dostał skrzydeł. Wszystko działa szybko i pewnie. Nie ma żadnych zwiech, czy przycinań. Photoshop uruchamia się ok 3-4 sekund. Fabryczny dysk miałem przy tym 7200 obr/min, a mimo to różnica w pracy na SSD jest kolosalna.

#2222 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 kwietnia 2013 - 07:38

Ja używam w MBP late (wiem, że nie o tego chodziło) 2008 z Vertexem 2. Rewelacja.

#2223 delta9

delta9
  • 56 postów

Napisano 15 kwietnia 2013 - 08:16

Witam. Ja używam MBP z początku 2008 roku z dyskiem SSD i Mountain Lionem. Dysk wymieniłem pod koniec grudnia. Jest to Micron RealSSD C300 128GB (SataII). Mam również 4GB pamięci. Komputer dostał skrzydeł. Wszystko działa szybko i pewnie. Nie ma żadnych zwiech, czy przycinań. Photoshop uruchamia się ok 3-4 sekund. Fabryczny dysk miałem przy tym 7200 obr/min, a mimo to różnica w pracy na SSD jest kolosalna.

Dzięki za info. Szukałem tego dysku co piszesz i nie jest łatwo go znaleźć - ale skoro piszesz, że nie ma problemów jak na załączonym video, to warto poszperać.

- - - Updated - - -

Ja używam w MBP late (wiem, że nie o tego chodziło) 2008 z Vertexem 2. Rewelacja.

Dzięki, pewnie normalnie spróbowałbym, ale nie mogę już ryzykować - muszę kupić dysk SSD, który na 100% zadziała z MBP Early 2008 na Mountain Lion. Za dużo czasu straciłem przez tę całą zabawę z Samsungiem 840.

#2224 plnt

plnt
  • 58 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 15 kwietnia 2013 - 20:51

Virgin też Ci dobrze podpowiada. Vertex 2 jest dedykowany pod Sata II i taki dysk potrzebujesz. W MacBookach Pro z początku 2008 roku znajduje się kontroler Sata I, a większość oferowanych obecnie dysków SSD procuje pod Sata III i w zasadzie są one kompatybilne w dół do Sata II, ale już nie do Sata I. To dlatego kontroler w kompie się nie wyrabia i następuje zwieszka. Jak wstawisz SSD obsługujący maksymalnie Sata II to będzie z pewnością dobrze funkcjonował pod Sata I. Jeśli chodzi o mój dysk (Micron) to z tego co udało mi się o nim dowiedzieć, to jest w jakiś sposób związany z Crucialem, nie wiem tylko czy to jest jego klon, kopia, czy inne powinowadztwo. Ja kupiłem dysk OEM-owy, jest to część serwisowa dla laptopów HP-Compaq. Uważaj tylko bo są też wersje na Sata III i możesz powielić sytuację z Samsungiem.

Tu jest link do aukcji z takim dyskiem: Micron RealSSD 2.5" 128GB SSD (SATA 3.0Gbps)

Tu jest z kolei aukcja na SSD 256GB tej samej marki ale już Sata III i nawet opisane jest, że to Crucial: MICRON - CRUCIAL M4 256GB SATA3 6.0Gbps 2.5'' SED

#2225 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 kwietnia 2013 - 20:57

Ha, dzięki uprzejmości Virgin71 dołączyłem dziś do grona SSD. Samsung 830 na pokładzie. Na razie nie testuję go specjalnie, bo ściąga mi się kupiony 10.8, ale jest cicho i kulturalnie.

Pierwszy test - OK

236/255 MB/s - chyba kres SATA2 :)

mamy kwiecień 2013 - a więc 6 miesięcy po instalacji dysku

dysk działa bezproblemowo

Blackmagic wskazuje na nieznaczne obniżenie prędkości odczytu - obecnie jest to 230/230MB/s

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych