Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3950 odpowiedzi w tym temacie

#2151 barneius

barneius
  • 220 postów

Napisano 12 marca 2013 - 10:37

.... a jak szybko zamyka się system ??

Różnie bywa. Zanim przegrałem muze i fotki, które dodałem do bibliotek iTunes i iPhoto zamykał się w ułamku sekundy. Teraz z reguły trwa to około 5 - 10 sekund ale bywa i krócej. Musze trochę dłużej podziałać, żebym mógł powiedzieć jak wygląda średnia...

#2152 DarkStar

DarkStar
  • 82 postów

Napisano 13 marca 2013 - 10:07

216 stron... Nie zabijajcie jeśli takie pytania już padły, ale ponieważ są dość konkretne to ciężko wyszukać.

Mam 27'' iMaka mid 2011 do którego chcę dołożyć dysk SSD. Najpierw dzwoniłem do Apple, ale dowiedziałem się, że w tym modelu nie ma takiej możliwości. Po paru tygodniach okazało się, że jest to do zrobienia, tylko trzeba było zapytać gdzie indziej. :-) I teraz pojawiają się dwie kwestie.

Na magnetycznym HDD mam zajęte niecałe 500GB z dostępnego 1TB. Myślę, żeby kupić SSD 512GB i przerzucić po prostu wszystko, potem ewentualnie usunąć rzeczy, których nie muszę mieć na SSD i zostawić je na starym dysku. Na razie widzę, że ludzie kupują głównie mniejsze dyski (np. 128), ale może wynika to tylko z oszczędności. Chyba lepiej mieć większy?

Ten iMac ma Serial ATA III? W Informacjach o systemie pokazuje mi prędkość 6 Gb na chipsecie (Intel 6 Series Chipset). To zdaje się potwierdzać obecność SATA 3: ssd - Does the 2011 iMac have SATA 3 support? - Ask Different

Serwis kasuje dodatkowo za migrację danych, na początku chciałem żeby mi to zrobili, bo słabo znam strukturę OS X, ale doczytałem o Asystencie migracji i to jest chyba to czego potrzebuję. Mógłby mi ktoś powiedzieć krok po kroku jak przerzucić cały system wraz z aplikacjami na SSD? Czy najpierw muszę zainstalować goły system na nowym dysku? Jak to zrobić, jeżeli bootowalnym dyskiem jest obecnie ten magnetyczny? Na PC mogę sobie zmienić kolejność bootowania w BIOSie, na Maku nie wiem... Czy Asystent migracji przerzuca dane między dwoma dyskami wewnętrznymi znajdującymi się w tym samym komputerze?

#2153 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 marca 2013 - 11:59

Możesz zrobić wszystko samemu, wystarczy kit. Generalnie masz sata3.

#2154 DarkStar

DarkStar
  • 82 postów

Napisano 13 marca 2013 - 12:22

Nie, sam nic nie będę robił. :) Nie znam się na tym, poza tym mam Apple Care i chcę zachować gwarancję.

#2155 shaper

shaper
  • 171 postów

Napisano 13 marca 2013 - 12:48

... Czy Asystent migracji przerzuca dane między dwoma dyskami wewnętrznymi znajdującymi się w tym samym komputerze?

Ja gdy zainstalowałem w mini ssd jako drugi dysk, zainstalowałem na świeżo system a potem asystent migracji sam zaproponował czy skopiować dane z oryginalnego hdd. Zgodziłem się i po paru minutach miałem na ssd wszystko po staremu :). Podejrzewam, że to samo można zrobić z dysku zewnętrznego, timemachine.

#2156 bercow

bercow
  • 618 postów

Napisano 13 marca 2013 - 13:10

A gdy pojemnosc SSD < HDD. Co wtedy? mamy mozliwosc wyboru, np. tylko te programy, albo wszystko po za tym i tym, mam duzo glupich plikow, np. pelno plikow torrent w dowload ktore sa mi calkowicie zbedne.

#2157 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 marca 2013 - 13:25

A gdy pojemnosc SSD < HDD. Co wtedy? mamy mozliwosc wyboru, np. tylko te programy, albo wszystko po za tym i tym, mam duzo glupich plikow, np. pelno plikow torrent w dowload ktore sa mi calkowicie zbedne.

Możesz wybrać, żeby nie przegrywać np. katalogu downloads, albo muzyka.

Nie, sam nic nie będę robił. Nie znam się na tym, poza tym mam Apple Care i chcę zachować gwarancję.

Przecież przy montażu SSD i tak tracisz gwarancję, bo musisz go zdemontować w razie czego.

#2158 DarkStar

DarkStar
  • 82 postów

Napisano 13 marca 2013 - 14:00

Ja gdy zainstalowałem w mini ssd jako drugi dysk, zainstalowałem na świeżo system a potem asystent migracji sam zaproponował czy skopiować dane z oryginalnego hdd.

Ja właśnie nie rozumiem jednej rzeczy tutaj... Na starym dysku mam Mountain Liona, jest to dysk bootowalny. Dodam do komputera SSD i zainstaluję na nim Mountain Liona. Teraz na obu dyskach jest system operacyjny - skąd iMac wie z którego dysku wystartować i co Asystent migracji robi ze starym systemem?

Przecież przy montażu SSD i tak tracisz gwarancję, bo musisz go zdemontować w razie czego.

Montaż będzie wykonany w autoryzowanym serwisie, który przy kolejnym serwisowaniu komputera uznaje taką ingerencję i nie powoduje to utraty gwarancji. Jak się coś spieprzy w przyszłości z Makiem, to go na naprawę zawiozę w to samo miejsce i tyle (póki trwa okres objęty Apple Care).

#2159 eualex

eualex
  • 2 097 postów

Napisano 13 marca 2013 - 14:47

Na magnetycznym HDD mam zajęte niecałe 500GB z dostępnego 1TB. Myślę, żeby kupić SSD 512GB i przerzucić po prostu wszystko, potem ewentualnie usunąć rzeczy, których nie muszę mieć na SSD i zostawić je na starym dysku. Na razie widzę, że ludzie kupują głównie mniejsze dyski (np. 128), ale może wynika to tylko z oszczędności. Chyba lepiej mieć większy?

Miejsca chyba nigdy za wiele, jednak ja mając 128GB, zmieniłem na 256GB (poniżej tej pojemności nie kupowałbym dysku, lecz to oczywiście zależne jest od indywidualnch preferencji).

#2160 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 13 marca 2013 - 15:29

Montaż będzie wykonany w autoryzowanym serwisie, który przy kolejnym serwisowaniu komputera uznaje taką ingerencję i nie powoduje to utraty gwarancji. Jak się coś spieprzy w przyszłości z Makiem, to go na naprawę zawiozę w to samo miejsce i tyle (póki trwa okres objęty Apple Care).

Jak tego nie będziesz miał na piśmie jasno i czytelnie z podpisami i pieczątkami to radzę nie ryzykować.

#2161 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 marca 2013 - 15:38

Haaaahahahahaaaahahahaha You made my day Nie istnieje nic takiego.
Ci co to robią, robią nieautoryzowany montaż, po czym w razie naprawy, go zdemontują, żeby Apple zaakceptowało komputer na gwarancji. Zamontuj od nich dysk i oddaj do serwisu innego niż oni, to sam się przekonasz. Nie zmienia to faktu, że oni biorą za to odpowiedzialność, więc jest ok.

@eualex jak robisz 128+500HDD, to starcza.

#2162 DarkStar

DarkStar
  • 82 postów

Napisano 14 marca 2013 - 16:19

Ja rozumiem, że jak oddam potem do naprawy komputer gdzieś indziej, to mi powiedzą, że w nim grzebałem. Ale jeżeli serwis zrobi mi tą przeróbkę, a w razie naprawy zawiozę komputer też do nich (najwyżej wyciągną dysk jeżeli trzeba będzie kompa popchnąć gdzieś dalej), to w czym jest problem? Nie rozumiem co tu jest śmiesznego, chyba że były już takie przypadki, że firma wyrolowała swoich klientów i potem się nie przyznawała do montażu dysku? Ale ile wówczas, w dobie Internetu, by pociągnęli?

#2163 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 marca 2013 - 09:38

Posłuchaj, tak jak oni Ci to zamontują i zdemontują, tak samo możesz zrobić to sam za 200zł + dysk SSD. 0 filozofii. Śmieszne było to, że napisałeś, że robi to autoryzowany serwis. Oni to zrobią jako serwis, ale nie autoryzowany. Gdyby zgłosić to do Apple, to jutro by już nie prowadzili autoryzowanego serwisu.

#2164 Levy

Levy
  • 658 postów
  • SkądPuławy

Napisano 15 marca 2013 - 22:12

Kupuję w przyszłym tygodniu Samsunga 840 i Optibay. Zastanawiam się, gdzie umieścić oba dyski. Słyszałem, że są problemy ze sleep-mode gdy dysk startowy jest w Optibay. To prawda? Z drugiej strony SMS nie działa jeśli HDD jest w Optibay, tak? Jaki układ polecacie? Mam MacBooka Pro Mid-2012, więc oba sloty sa SATA III. Mogę oddać komputer do serwisu gwarancyjnego z dyskiem SSD w slocie HDD? Gwarancja dopuszcza chyba wymianę dysku twardego. Jak włożę pusty dysk do komputera, to będę miał możliwość ściągnięcia systemu? edit: Chciałbym też żeby OS X usypiał HDD gdy nie jest używany. Będzie się to działo w obu slotach?

#2165 Łukasz CIN

Łukasz CIN
  • 190 postów
  • SkądKruszwica

Napisano 17 marca 2013 - 20:00

Witam! Zakupiłam Mac'a Mini i5 (2012) i teraz chciałbym dodać dysk SSD. Chcę kupić Samsunga 840 250GB, gdyż ma on majlepszy stosunek ceny do pojemności a i osiągi ma całkiem niezłe. Mam pytanie czy ten dysk będzie dobrym wyborem, czy lepiej dopłacić 100-200 zł do czegoś innego? Jeśli polecacie coś lepszego to co, Plextor, Crucial m4, 840 Pro, itp.? Miniak będzie używany głównie do internetu, poczty, multimediów i ogólnie prac biurowych, będzie to komputer do wszystkiego i dlatego chciałbym w miarę pojemny dysk SSD, który nie musi mieć mega osiągów bo raczej nie odczuje różnicy w odczycie czy będzie to 480MB/s czy 540MB/s (czy może da się to odczuć na co dzień?). Na dysku chce przechowywać system, wszystkie programy, dokumenty, część zdjęć (około 20GB) i muzyki (około 20GB), resztę mniej ważnych rzeczy będzie na seryjnym HDD. Jeszcze jedno pytanie, mam już tasiemkę do montaży drugiego dysku, ale nie wiem czy SSD do Mini lepiej zamontować w miejsce seryjnego HDD a HDD w puste miejsce czy ułożenie dysków nie ma znaczenia?

#2166 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 marca 2013 - 09:07

O ile pamiętam to jednak cena Vertex4 względem 840 pro, jest dużo lepsza, a transfery bardzo zbliżone.

#2167 Łukasz CIN

Łukasz CIN
  • 190 postów
  • SkądKruszwica

Napisano 18 marca 2013 - 10:02

@virgin71 chodziło mi o zwykłego 840 bez Pro. Czy wart jest uwagi, bo cenę ma atrakcyjną i nie wiem czy warto dopłacać do czegoś lepszego? Czy przy normalnym użytkowaniu odczuje różnice w osiągach pomiędzy 840 a 840 pro/vertex 4/vector? Jeszcze jedno pytanie, jeśli chce do Mini dołożyć 16GB RAM i dysk SSD to w co zainwestować w pierwszej kolejności?

#2168 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 marca 2013 - 10:16

Najpierw inwestuj w to co potrzeba. Jak masz parasolkę/piłkę plażową, to w RAM, jak nie, to w SSD. 840 bez pro jest ok. Czy super cena? Powątpiewam. Mam nadzieję, że promocja którą szykuję, będzie dużo lepsza od 840 bez pro.

#2169 Łukasz CIN

Łukasz CIN
  • 190 postów
  • SkądKruszwica

Napisano 18 marca 2013 - 10:28

Jakie dyski będą w promocji i od kiedy ona startuje? Może wstrzymam się jeszcze kilka dni z zakupem. Obecnie 840 250GB mozna kupić najtaniej za około 640zł

#2170 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 marca 2013 - 11:12

http://myapple.pl/ja...tml#post2085432

#2171 imbackingame

imbackingame
  • 640 postów

Napisano 21 marca 2013 - 08:43

Mam małe możliwości finansowe a muszę kupić ssd. Mam mbp mid 2009 '13, i już miałem kupować crucial m4 128 gb 7.5mm za 399 z przesylka, ale wize virgin że robisz promocję w kwietniu. Czy mowa tylko o lepszych modelach czy dla mnie rowniez warto poczekac?

#2172 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 marca 2013 - 11:10

Myślę, że warto.

#2173 yendashfun

yendashfun
  • 187 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 marca 2013 - 07:54

Czy ktokolwiek wie, gdzie w kraju można kupić kieszeń na dysk do imaca 21 mid 2011? Byłbym wdzięczny za pomoc.

#2174 Łukasz CIN

Łukasz CIN
  • 190 postów
  • SkądKruszwica

Napisano 22 marca 2013 - 16:41

Jestem nowym użytkownikiem Mac'a Mini od kilku dni i dopiero co zaczynam poznawać OS X, który to wydaję się być czymś innym i ciekawym po wielu latach z Windowsem. Sam Mini w podstawowej konfiguracji nie jest jednak demonem prędkości, więc chcę włożyć do mini dysk SSD 250GB obok oryginalnego 500GB HDD (tasiemkę na drugi dysk już mam).
Jak myślicie, dla mnie jako początkującego użytkownika OS X lepszym rozwiązaniem będzie Fusion Drive, czy rozdzielenie dysków na osobne SSD na system i HDD na dane?

Póki co nie ogarniam jeszcze zbyt dobrze systemu i nie wiem jak co poustawiać i jak zrobić żeby odpowiednie dane trafiały na właściwy dysk, dlatego pomyślałem o Fusion Drive, który będzie się martwił o to za mnie a myślę, że z jakimś poradnikiem (których jest sporo) potrafił bym go włączyć :-) Komputer służy mi do wszystkiego typu internet, poczta, filmy, zdjęcia i prace biurowe, bez żadnych wymagających zastosowań 24/7.

Dysk SSD jaki mam zamiar założyć to, Samsung 840 albo Plextor M5S.

PS.
Czy jest gdzieś na forum temat poświęcony Fusion Drive, jego działaniu wydajności i w porównaniu do SSD??

#2175 kamilhex

kamilhex
  • 15 postów

Napisano 22 marca 2013 - 17:43

Matko tyle stron, jak to przeczytać? Nie wiem czy takie pytanie już padło, jeśli nawet tak to myślę, że warto odświeżyć - kupiłem dysk ssd i teraz chcę kupić kabel do zamontowania go jako drugi dysk. Znalazłem taki kabel: [url=http://www.kupjablko.pl/owc-internal-kit-apple-27-imac-2011-bez-narzedzi,id385.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2013-03&utm_content=385#nclid=e3b34a7b295020ef1b1e74da18f315f7]OWC Internal Kit Apple 27" iMac 2011 - bez narzędzi[/url] ale co tu dużo mówić... jestem przekonany, że ta cena nie jest odpowiednikiem jego wartości. Czy znacie tańsze może zamienniki dla tego kabla? Jeśli tak to gdzie je kupić?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych