Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Dysk SSD - nasz nowy szybszy stary Mac

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
3950 odpowiedzi w tym temacie

#2151 barneius

barneius
  • 220 post贸w

Napisano 12 marca 2013 - 10:37

.... a jak szybko zamyka si臋 system ??

R贸偶nie bywa. Zanim przegra艂em muze i fotki, kt贸re doda艂em do bibliotek iTunes i iPhoto zamyka艂 si臋 w u艂amku sekundy. Teraz z regu艂y trwa to oko艂o 5 - 10 sekund ale bywa i kr贸cej. Musze troch臋 d艂u偶ej podzia艂a膰, 偶ebym m贸g艂 powiedzie膰 jak wygl膮da 艣rednia...

#2152 DarkStar

DarkStar
  • 82 post贸w

Napisano 13 marca 2013 - 10:07

216 stron... Nie zabijajcie je艣li takie pytania ju偶 pad艂y, ale poniewa偶 s膮 do艣膰 konkretne to ci臋偶ko wyszuka膰.

Mam 27'' iMaka mid 2011 do kt贸rego chc臋 do艂o偶y膰 dysk SSD. Najpierw dzwoni艂em do Apple, ale dowiedzia艂em si臋, 偶e w tym modelu nie ma takiej mo偶liwo艣ci. Po paru tygodniach okaza艂o si臋, 偶e jest to do zrobienia, tylko trzeba by艂o zapyta膰 gdzie indziej. :-) I teraz pojawiaj膮 si臋 dwie kwestie.

Na magnetycznym HDD mam zaj臋te nieca艂e 500GB z dost臋pnego 1TB. My艣l臋, 偶eby kupi膰 SSD 512GB i przerzuci膰 po prostu wszystko, potem ewentualnie usun膮膰 rzeczy, kt贸rych nie musz臋 mie膰 na SSD i zostawi膰 je na starym dysku. Na razie widz臋, 偶e ludzie kupuj膮 g艂贸wnie mniejsze dyski (np. 128), ale mo偶e wynika to tylko z oszcz臋dno艣ci. Chyba lepiej mie膰 wi臋kszy?

Ten iMac ma Serial ATA III? W Informacjach o systemie pokazuje mi pr臋dko艣膰 6 Gb na chipsecie (Intel 6 Series Chipset). To zdaje si臋 potwierdza膰 obecno艣膰 SATA 3: ssd - Does the 2011 iMac have SATA 3 support? - Ask Different

Serwis kasuje dodatkowo za migracj臋 danych, na pocz膮tku chcia艂em 偶eby mi to zrobili, bo s艂abo znam struktur臋 OS X, ale doczyta艂em o Asystencie migracji i to jest chyba to czego potrzebuj臋. M贸g艂by mi kto艣 powiedzie膰 krok po kroku jak przerzuci膰 ca艂y system wraz z aplikacjami na SSD? Czy najpierw musz臋 zainstalowa膰 go艂y system na nowym dysku? Jak to zrobi膰, je偶eli bootowalnym dyskiem jest obecnie ten magnetyczny? Na PC mog臋 sobie zmieni膰 kolejno艣膰 bootowania w BIOSie, na Maku nie wiem... Czy Asystent migracji przerzuca dane mi臋dzy dwoma dyskami wewn臋trznymi znajduj膮cymi si臋 w tym samym komputerze?

#2153 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 13 marca 2013 - 11:59

Mo偶esz zrobi膰 wszystko samemu, wystarczy kit. Generalnie masz sata3.

#2154 DarkStar

DarkStar
  • 82 post贸w

Napisano 13 marca 2013 - 12:22

Nie, sam nic nie b臋d臋 robi艂. :) Nie znam si臋 na tym, poza tym mam Apple Care i chc臋 zachowa膰 gwarancj臋.

#2155 shaper

shaper
  • 171 post贸w

Napisano 13 marca 2013 - 12:48

... Czy Asystent migracji przerzuca dane mi臋dzy dwoma dyskami wewn臋trznymi znajduj膮cymi si臋 w tym samym komputerze?

Ja gdy zainstalowa艂em w mini ssd jako drugi dysk, zainstalowa艂em na 艣wie偶o system a potem asystent migracji sam zaproponowa艂 czy skopiowa膰 dane z oryginalnego hdd. Zgodzi艂em si臋 i po paru minutach mia艂em na ssd wszystko po staremu :). Podejrzewam, 偶e to samo mo偶na zrobi膰 z dysku zewn臋trznego, timemachine.

#2156 bercow

bercow
  • 618 post贸w

Napisano 13 marca 2013 - 13:10

A gdy pojemnosc SSD < HDD. Co wtedy? mamy mozliwosc wyboru, np. tylko te programy, albo wszystko po za tym i tym, mam duzo glupich plikow, np. pelno plikow torrent w dowload ktore sa mi calkowicie zbedne.

#2157 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 13 marca 2013 - 13:25

A gdy pojemnosc SSD < HDD. Co wtedy? mamy mozliwosc wyboru, np. tylko te programy, albo wszystko po za tym i tym, mam duzo glupich plikow, np. pelno plikow torrent w dowload ktore sa mi calkowicie zbedne.

Mo偶esz wybra膰, 偶eby nie przegrywa膰 np. katalogu downloads, albo muzyka.

Nie, sam nic nie b臋d臋 robi艂. Nie znam si臋 na tym, poza tym mam Apple Care i chc臋 zachowa膰 gwarancj臋.

Przecie偶 przy monta偶u SSD i tak tracisz gwarancj臋, bo musisz go zdemontowa膰 w razie czego.

#2158 DarkStar

DarkStar
  • 82 post贸w

Napisano 13 marca 2013 - 14:00

Ja gdy zainstalowa艂em w mini ssd jako drugi dysk, zainstalowa艂em na 艣wie偶o system a potem asystent migracji sam zaproponowa艂 czy skopiowa膰 dane z oryginalnego hdd.

Ja w艂a艣nie nie rozumiem jednej rzeczy tutaj... Na starym dysku mam Mountain Liona, jest to dysk bootowalny. Dodam do komputera SSD i zainstaluj臋 na nim Mountain Liona. Teraz na obu dyskach jest system operacyjny - sk膮d iMac wie z kt贸rego dysku wystartowa膰 i co Asystent migracji robi ze starym systemem?

Przecie偶 przy monta偶u SSD i tak tracisz gwarancj臋, bo musisz go zdemontowa膰 w razie czego.

Monta偶 b臋dzie wykonany w autoryzowanym serwisie, kt贸ry przy kolejnym serwisowaniu komputera uznaje tak膮 ingerencj臋 i nie powoduje to utraty gwarancji. Jak si臋 co艣 spieprzy w przysz艂o艣ci z Makiem, to go na napraw臋 zawioz臋 w to samo miejsce i tyle (p贸ki trwa okres obj臋ty Apple Care).

#2159 eualex

eualex
  • 2聽097 post贸w

Napisano 13 marca 2013 - 14:47

Na magnetycznym HDD mam zaj臋te nieca艂e 500GB z dost臋pnego 1TB. My艣l臋, 偶eby kupi膰 SSD 512GB i przerzuci膰 po prostu wszystko, potem ewentualnie usun膮膰 rzeczy, kt贸rych nie musz臋 mie膰 na SSD i zostawi膰 je na starym dysku. Na razie widz臋, 偶e ludzie kupuj膮 g艂贸wnie mniejsze dyski (np. 128), ale mo偶e wynika to tylko z oszcz臋dno艣ci. Chyba lepiej mie膰 wi臋kszy?

Miejsca chyba nigdy za wiele, jednak ja maj膮c 128GB, zmieni艂em na 256GB (poni偶ej tej pojemno艣ci nie kupowa艂bym dysku, lecz to oczywi艣cie zale偶ne jest od indywidualnch preferencji).

#2160 KrisP

KrisP
  • 802 post贸w

Napisano 13 marca 2013 - 15:29

Monta偶 b臋dzie wykonany w autoryzowanym serwisie, kt贸ry przy kolejnym serwisowaniu komputera uznaje tak膮 ingerencj臋 i nie powoduje to utraty gwarancji. Jak si臋 co艣 spieprzy w przysz艂o艣ci z Makiem, to go na napraw臋 zawioz臋 w to samo miejsce i tyle (p贸ki trwa okres obj臋ty Apple Care).

Jak tego nie b臋dziesz mia艂 na pi艣mie jasno i czytelnie z podpisami i piecz膮tkami to radz臋 nie ryzykowa膰.

#2161 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 14 marca 2013 - 15:38

Haaaahahahahaaaahahahaha You made my day Nie istnieje nic takiego.
Ci co to robi膮, robi膮 nieautoryzowany monta偶, po czym w razie naprawy, go zdemontuj膮, 偶eby Apple zaakceptowa艂o komputer na gwarancji. Zamontuj od nich dysk i oddaj do serwisu innego ni偶 oni, to sam si臋 przekonasz. Nie zmienia to faktu, 偶e oni bior膮 za to odpowiedzialno艣膰, wi臋c jest ok.

@eualex jak robisz 128+500HDD, to starcza.

#2162 DarkStar

DarkStar
  • 82 post贸w

Napisano 14 marca 2013 - 16:19

Ja rozumiem, 偶e jak oddam potem do naprawy komputer gdzie艣 indziej, to mi powiedz膮, 偶e w nim grzeba艂em. Ale je偶eli serwis zrobi mi t膮 przer贸bk臋, a w razie naprawy zawioz臋 komputer te偶 do nich (najwy偶ej wyci膮gn膮 dysk je偶eli trzeba b臋dzie kompa popchn膮膰 gdzie艣 dalej), to w czym jest problem? Nie rozumiem co tu jest 艣miesznego, chyba 偶e by艂y ju偶 takie przypadki, 偶e firma wyrolowa艂a swoich klient贸w i potem si臋 nie przyznawa艂a do monta偶u dysku? Ale ile w贸wczas, w dobie Internetu, by poci膮gn臋li?

#2163 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 15 marca 2013 - 09:38

Pos艂uchaj, tak jak oni Ci to zamontuj膮 i zdemontuj膮, tak samo mo偶esz zrobi膰 to sam za 200z艂 + dysk SSD. 0 filozofii. 艢mieszne by艂o to, 偶e napisa艂e艣, 偶e robi to autoryzowany serwis. Oni to zrobi膮 jako serwis, ale nie autoryzowany. Gdyby zg艂osi膰 to do Apple, to jutro by ju偶 nie prowadzili autoryzowanego serwisu.

#2164 Levy

Levy
  • 658 post贸w
  • Sk膮dPu艂awy

Napisano 15 marca 2013 - 22:12

Kupuj臋 w przysz艂ym tygodniu Samsunga 840 i Optibay. Zastanawiam si臋, gdzie umie艣ci膰 oba dyski. S艂ysza艂em, 偶e s膮 problemy ze sleep-mode gdy dysk startowy jest w Optibay. To prawda? Z drugiej strony SMS nie dzia艂a je艣li HDD jest w Optibay, tak? Jaki uk艂ad polecacie? Mam MacBooka Pro Mid-2012, wi臋c oba sloty sa SATA III. Mog臋 odda膰 komputer do serwisu gwarancyjnego z dyskiem SSD w slocie HDD? Gwarancja dopuszcza chyba wymian臋 dysku twardego. Jak w艂o偶臋 pusty dysk do komputera, to b臋d臋 mia艂 mo偶liwo艣膰 艣ci膮gni臋cia systemu? edit: Chcia艂bym te偶 偶eby OS X usypia艂 HDD gdy nie jest u偶ywany. B臋dzie si臋 to dzia艂o w obu slotach?

#2165 艁ukasz CIN

艁ukasz CIN
  • 190 post贸w
  • Sk膮dKruszwica

Napisano 17 marca 2013 - 20:00

Witam! Zakupi艂am Mac'a Mini i5 (2012) i teraz chcia艂bym doda膰 dysk SSD. Chc臋 kupi膰 Samsunga 840 250GB, gdy偶 ma on majlepszy stosunek ceny do pojemno艣ci a i osi膮gi ma ca艂kiem niez艂e. Mam pytanie czy ten dysk b臋dzie dobrym wyborem, czy lepiej dop艂aci膰 100-200 z艂 do czego艣 innego? Je艣li polecacie co艣 lepszego to co, Plextor, Crucial m4, 840 Pro, itp.? Miniak b臋dzie u偶ywany g艂贸wnie do internetu, poczty, multimedi贸w i og贸lnie prac biurowych, b臋dzie to komputer do wszystkiego i dlatego chcia艂bym w miar臋 pojemny dysk SSD, kt贸ry nie musi mie膰 mega osi膮g贸w bo raczej nie odczuje r贸偶nicy w odczycie czy b臋dzie to 480MB/s czy 540MB/s (czy mo偶e da si臋 to odczu膰 na co dzie艅?). Na dysku chce przechowywa膰 system, wszystkie programy, dokumenty, cz臋艣膰 zdj臋膰 (oko艂o 20GB) i muzyki (oko艂o 20GB), reszt臋 mniej wa偶nych rzeczy b臋dzie na seryjnym HDD. Jeszcze jedno pytanie, mam ju偶 tasiemk臋 do monta偶y drugiego dysku, ale nie wiem czy SSD do Mini lepiej zamontowa膰 w miejsce seryjnego HDD a HDD w puste miejsce czy u艂o偶enie dysk贸w nie ma znaczenia?

#2166 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 18 marca 2013 - 09:07

O ile pami臋tam to jednak cena Vertex4 wzgl臋dem 840 pro, jest du偶o lepsza, a transfery bardzo zbli偶one.

#2167 艁ukasz CIN

艁ukasz CIN
  • 190 post贸w
  • Sk膮dKruszwica

Napisano 18 marca 2013 - 10:02

@virgin71 chodzi艂o mi o zwyk艂ego 840 bez Pro. Czy wart jest uwagi, bo cen臋 ma atrakcyjn膮 i nie wiem czy warto dop艂aca膰 do czego艣 lepszego? Czy przy normalnym u偶ytkowaniu odczuje r贸偶nice w osi膮gach pomi臋dzy 840 a 840 pro/vertex 4/vector? Jeszcze jedno pytanie, je艣li chce do Mini do艂o偶y膰 16GB RAM i dysk SSD to w co zainwestowa膰 w pierwszej kolejno艣ci?

#2168 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 18 marca 2013 - 10:16

Najpierw inwestuj w to co potrzeba. Jak masz parasolk臋/pi艂k臋 pla偶ow膮, to w RAM, jak nie, to w SSD. 840 bez pro jest ok. Czy super cena? Pow膮tpiewam. Mam nadziej臋, 偶e promocja kt贸r膮 szykuj臋, b臋dzie du偶o lepsza od 840 bez pro.

#2169 艁ukasz CIN

艁ukasz CIN
  • 190 post贸w
  • Sk膮dKruszwica

Napisano 18 marca 2013 - 10:28

Jakie dyski b臋d膮 w promocji i od kiedy ona startuje? Mo偶e wstrzymam si臋 jeszcze kilka dni z zakupem. Obecnie 840 250GB mozna kupi膰 najtaniej za oko艂o 640z艂

#2170 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 18 marca 2013 - 11:12

http://myapple.pl/ja...tml#post2085432

#2171 imbackingame

imbackingame
  • 640 post贸w

Napisano 21 marca 2013 - 08:43

Mam ma艂e mo偶liwo艣ci finansowe a musz臋 kupi膰聽ssd. Mam mbp mid 2009 '13, i ju偶聽mia艂em kupowa膰聽crucial m4 128 gb 7.5mm za 399 z przesylka, ale wize virgin 偶e robisz promocj臋 w kwietniu. Czy mowa tylko o lepszych modelach czy dla mnie rowniez warto poczekac?

#2172 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 21 marca 2013 - 11:10

My艣l臋, 偶e warto.

#2173 yendashfun

yendashfun
  • 187 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 22 marca 2013 - 07:54

Czy ktokolwiek wie, gdzie w kraju mo偶na kupi膰 kiesze艅 na dysk do imaca 21 mid 2011? By艂bym wdzi臋czny za pomoc.

#2174 艁ukasz CIN

艁ukasz CIN
  • 190 post贸w
  • Sk膮dKruszwica

Napisano 22 marca 2013 - 16:41

Jestem nowym u偶ytkownikiem Mac'a Mini od kilku dni i dopiero co zaczynam poznawa膰 OS X, kt贸ry to wydaj臋 si臋 by膰 czym艣 innym i ciekawym po wielu latach z Windowsem. Sam Mini w podstawowej konfiguracji nie jest jednak demonem pr臋dko艣ci, wi臋c chc臋 w艂o偶y膰 do mini dysk SSD 250GB obok oryginalnego 500GB HDD (tasiemk臋 na drugi dysk ju偶 mam).
Jak my艣licie, dla mnie jako pocz膮tkuj膮cego u偶ytkownika OS X lepszym rozwi膮zaniem b臋dzie Fusion Drive, czy rozdzielenie dysk贸w na osobne SSD na system i HDD na dane?

P贸ki co nie ogarniam jeszcze zbyt dobrze systemu i nie wiem jak co poustawia膰 i jak zrobi膰 偶eby odpowiednie dane trafia艂y na w艂a艣ciwy dysk, dlatego pomy艣la艂em o Fusion Drive, kt贸ry b臋dzie si臋 martwi艂 o to za mnie a my艣l臋, 偶e z jakim艣 poradnikiem (kt贸rych jest sporo) potrafi艂 bym go w艂膮czy膰 :-) Komputer s艂u偶y mi do wszystkiego typu internet, poczta, filmy, zdj臋cia i prace biurowe, bez 偶adnych wymagaj膮cych zastosowa艅 24/7.

Dysk SSD jaki mam zamiar za艂o偶y膰 to, Samsung 840 albo Plextor M5S.

PS.
Czy jest gdzie艣 na forum temat po艣wi臋cony Fusion Drive, jego dzia艂aniu wydajno艣ci i w por贸wnaniu do SSD??

#2175 kamilhex

kamilhex
  • 15 post贸w

Napisano 22 marca 2013 - 17:43

Matko tyle stron, jak to przeczyta膰? Nie wiem czy takie pytanie ju偶聽pad艂o, je艣li nawet tak to my艣l臋, 偶e warto od艣wie偶y膰 - kupi艂em dysk ssd i teraz chc臋 kupi膰 kabel do zamontowania go jako drugi dysk. Znalaz艂em taki kabel: [url=http://www.kupjablko.pl/owc-internal-kit-apple-27-imac-2011-bez-narzedzi,id385.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2013-03&utm_content=385#nclid=e3b34a7b295020ef1b1e74da18f315f7]OWC Internal Kit Apple 27" iMac 2011 - bez narz臋dzi[/url] ale co tu du偶o m贸wi膰... jestem przekonany, 偶e ta cena nie jest odpowiednikiem jego warto艣ci. Czy znacie ta艅sze mo偶e zamienniki dla tego kabla? Je艣li tak to gdzie je kupi膰?

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych