216 stron... Nie zabijajcie je艣li takie pytania ju偶 pad艂y, ale poniewa偶 s膮 do艣膰 konkretne to ci臋偶ko wyszuka膰.
Mam 27'' iMaka mid 2011 do kt贸rego chc臋 do艂o偶y膰 dysk SSD. Najpierw dzwoni艂em do Apple, ale dowiedzia艂em si臋, 偶e w tym modelu nie ma takiej mo偶liwo艣ci. Po paru tygodniach okaza艂o si臋, 偶e jest to do zrobienia, tylko trzeba by艂o zapyta膰 gdzie indziej. :-) I teraz pojawiaj膮 si臋 dwie kwestie.
Na magnetycznym HDD mam zaj臋te nieca艂e 500GB z dost臋pnego 1TB. My艣l臋, 偶eby kupi膰 SSD 512GB i przerzuci膰 po prostu wszystko, potem ewentualnie usun膮膰 rzeczy, kt贸rych nie musz臋 mie膰 na SSD i zostawi膰 je na starym dysku. Na razie widz臋, 偶e ludzie kupuj膮 g艂贸wnie mniejsze dyski (np. 128), ale mo偶e wynika to tylko z oszcz臋dno艣ci. Chyba lepiej mie膰 wi臋kszy?
Ten iMac ma Serial ATA III? W Informacjach o systemie pokazuje mi pr臋dko艣膰 6 Gb na chipsecie (Intel 6 Series Chipset). To zdaje si臋 potwierdza膰 obecno艣膰 SATA 3:
ssd - Does the 2011 iMac have SATA 3 support? - Ask Different
Serwis kasuje dodatkowo za migracj臋 danych, na pocz膮tku chcia艂em 偶eby mi to zrobili, bo s艂abo znam struktur臋 OS X, ale doczyta艂em o Asystencie migracji i to jest chyba to czego potrzebuj臋. M贸g艂by mi kto艣 powiedzie膰 krok po kroku jak przerzuci膰 ca艂y system wraz z aplikacjami na SSD? Czy najpierw musz臋 zainstalowa膰 go艂y system na nowym dysku? Jak to zrobi膰, je偶eli bootowalnym dyskiem jest obecnie ten magnetyczny? Na PC mog臋 sobie zmieni膰 kolejno艣膰 bootowania w BIOSie, na Maku nie wiem... Czy Asystent migracji przerzuca dane mi臋dzy dwoma dyskami wewn臋trznymi znajduj膮cymi si臋 w tym samym komputerze?