216 stron... Nie zabijajcie jeśli takie pytania już padły, ale ponieważ są dość konkretne to ciężko wyszukać.
Mam 27'' iMaka mid 2011 do którego chcę dołożyć dysk SSD. Najpierw dzwoniłem do Apple, ale dowiedziałem się, że w tym modelu nie ma takiej możliwości. Po paru tygodniach okazało się, że jest to do zrobienia, tylko trzeba było zapytać gdzie indziej. :-) I teraz pojawiają się dwie kwestie.
Na magnetycznym HDD mam zajęte niecałe 500GB z dostępnego 1TB. Myślę, żeby kupić SSD 512GB i przerzucić po prostu wszystko, potem ewentualnie usunąć rzeczy, których nie muszę mieć na SSD i zostawić je na starym dysku. Na razie widzę, że ludzie kupują głównie mniejsze dyski (np. 128), ale może wynika to tylko z oszczędności. Chyba lepiej mieć większy?
Ten iMac ma Serial ATA III? W Informacjach o systemie pokazuje mi prędkość 6 Gb na chipsecie (Intel 6 Series Chipset). To zdaje się potwierdzać obecność SATA 3:
ssd - Does the 2011 iMac have SATA 3 support? - Ask Different
Serwis kasuje dodatkowo za migrację danych, na początku chciałem żeby mi to zrobili, bo słabo znam strukturę OS X, ale doczytałem o Asystencie migracji i to jest chyba to czego potrzebuję. Mógłby mi ktoś powiedzieć krok po kroku jak przerzucić cały system wraz z aplikacjami na SSD? Czy najpierw muszę zainstalować goły system na nowym dysku? Jak to zrobić, jeżeli bootowalnym dyskiem jest obecnie ten magnetyczny? Na PC mogę sobie zmienić kolejność bootowania w BIOSie, na Maku nie wiem... Czy Asystent migracji przerzuca dane między dwoma dyskami wewnętrznymi znajdującymi się w tym samym komputerze?