No więc właśnie, mamy już tu jakiś konkret, więc niezależnie jaki ważne aby był 1067
To było odnośnie ramu iron.gery, cytowałem jasno. Do Twojego MBP jest ram 667 mhz.
czy na pewno się zmieniło coś w tym temacie przez lata, bo dawniej z kośćmi był kłopot i różnych firm chodziły różnie. Co do wielkości to mamy dwa różne zdania, dwóch osób. Mi zależy na tym aby było tego jak najwięcej, aby maszyna nie zamulała, a teraz robi to notorycznie. A ponieważ (jak wspomniałem na PW virgin67 i tu powtórzę wszem i wobec) komp służy mi do pracy. Wolę aby był mniej zawodny i nie zawieszał się z byle powodu, bo wtedy dostaję po kieszeni i moja reputacja gdzieś z tego powodu siada. Dlatego też, pieniądze nie są najważniejsze, jak ma to finalne przełożenie na to co zarabiam. @Virgin67 wspomniał że przy używaniu 2 i 4 GB kości, te 2GB jest faktycznie nieaktywne, ale z tego co zrozumiałem tak słyszał, Ty twierdzisz z doświadczenia, bo sam używałeś że całe 6GB w takiej konfiguracji pracowało. To pewna wiadomość? Sprawdzałeś n.p. w monitorze aktywności jak to się ma?
Słuchaj, jakby to nie działało, to nikt by takich rzeczy nie robił i nie polecał.
Mac Specs, Prices, Answers & Comparison @ EveryMac.com, Est. 1996
n.p. poczytaj, wniknij w temat, a później w szczegółach tu. Teraz poruszasz tak ogólny temat i wymagasz od kogoś, aby Ci wyłożył temat na tacy... Nie ładnie. Nie dziwię się później tym którzy się zniechęcają pomagając. Odrobinę inwencji nie zaszkodzi...
Ty też tak robiłeś. Nadal tak robisz. Forum jest po to, żeby pomagać, więc czemu wjeżdżasz tak na innego użytkownika?
Czyli póki co wniosek mi się nasuwa jeden, że bardziej skłonny jestem zaufać Koyot, bo sprawdził w praktyce, na tym samym modelu dokładnie, Virgin71 coś słyszał... Więc reasumując. 8GB odpada, 6GB można używać, 4GB na 100%. Ale w jednym temacie mi Koyot nie odpowiedziałeś, czy faktycznie te 6GB pracowało i czy sprawdzałeś w programie Monitor aktywności, lub podobnym, bo tam wszystko widać jak na dłoni i możliwe jest to co mówi Virgin71 że te 2GB nie było używane, a szkoda wydawać kasę na kość 4GB, jeśli faktycznie chodzi tylko 2GB.
Nie rozliczaj nas, kto co powiedział, kto co "zmyślił", usłyszał. Odechciewa się cokolwiek pisać.
Wpisz w google: Google.
Pierwsze dwa linki: Upgrading a MacBook Pro to 6GB RAM | LogicalVue i MacBook Pro 2.4GHZ Core 2 Duo 6GB memory upgrade [ Codez4Mac ] powinny rozwiać Twoje wątpliwości.
Czyli rozumiem że pamięci 1067 w tej chwili są mało chodliwe i ich oficjalne aktualne ceny są idiotyczne, Mówię o cenach za nówki sztuki. Dobrze rozumiem? Co do dogadania się z Tobą to jak widzisz i wiesz zakup 2x4GB u Ciebie mija się z celem. A zakup jednej kości jest wart uwagi jeśli jest sens zakupu. Więc czekam tylko na info od Koyot, w temacie i można gadać dalej i coś ewentualnie ustalić.
1. Jak wcześniej - do Ciebie idzie 667, nie 1067.
2. Do Ciebie 2x4 wejdzie, ale będzie bardzo źle działać.
3. Pisałem to wcześniej, cena za kość 4GB jest spora. Kiedyś była nawet jeszcze wyższa (na początku dwukrotnie ). Dla mnie w dzisiejszych czasach te dodatkowe 2GB ramu w tej cenie jest raczej nieopłacalne. Lepiej tę kwotę przeznaczyć w części na SSD (kiedyś były one za drogie i kiepsko rozwinięte). Swap na SSD nie jest tak bolesny jak na HDD - wręcz mało odczuwalny. Polecam Ci zakup 2x2GB (dual channel się nawet włączy tak btw.), a w międzyczasie obserwuj allegro i może trafi się jakaś kość 4GB w rozsądnej cenie, wtedy wymienisz.
Dla mnie temat już chyba wyczerpany całkowicie.