Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki RAM pasuje do mojego Maka?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1625 odpowiedzi w tym temacie

#576 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 17:05

No więc właśnie, mamy już tu jakiś konkret, więc niezależnie jaki ważne aby był 1067

To było odnośnie ramu iron.gery, cytowałem jasno. Do Twojego MBP jest ram 667 mhz.

czy na pewno się zmieniło coś w tym temacie przez lata, bo dawniej z kośćmi był kłopot i różnych firm chodziły różnie. Co do wielkości to mamy dwa różne zdania, dwóch osób. Mi zależy na tym aby było tego jak najwięcej, aby maszyna nie zamulała, a teraz robi to notorycznie. A ponieważ (jak wspomniałem na PW virgin67 i tu powtórzę wszem i wobec) komp służy mi do pracy. Wolę aby był mniej zawodny i nie zawieszał się z byle powodu, bo wtedy dostaję po kieszeni i moja reputacja gdzieś z tego powodu siada. Dlatego też, pieniądze nie są najważniejsze, jak ma to finalne przełożenie na to co zarabiam. @Virgin67 wspomniał że przy używaniu 2 i 4 GB kości, te 2GB jest faktycznie nieaktywne, ale z tego co zrozumiałem tak słyszał, Ty twierdzisz z doświadczenia, bo sam używałeś że całe 6GB w takiej konfiguracji pracowało. To pewna wiadomość? Sprawdzałeś n.p. w monitorze aktywności jak to się ma?

Słuchaj, jakby to nie działało, to nikt by takich rzeczy nie robił i nie polecał.

Mac Specs, Prices, Answers & Comparison @ EveryMac.com, Est. 1996
n.p. poczytaj, wniknij w temat, a później w szczegółach tu. Teraz poruszasz tak ogólny temat i wymagasz od kogoś, aby Ci wyłożył temat na tacy... Nie ładnie. Nie dziwię się później tym którzy się zniechęcają pomagając. Odrobinę inwencji nie zaszkodzi...

Ty też tak robiłeś. Nadal tak robisz. Forum jest po to, żeby pomagać, więc czemu wjeżdżasz tak na innego użytkownika?

Czyli póki co wniosek mi się nasuwa jeden, że bardziej skłonny jestem zaufać Koyot, bo sprawdził w praktyce, na tym samym modelu dokładnie, Virgin71 coś słyszał... Więc reasumując. 8GB odpada, 6GB można używać, 4GB na 100%. Ale w jednym temacie mi Koyot nie odpowiedziałeś, czy faktycznie te 6GB pracowało i czy sprawdzałeś w programie Monitor aktywności, lub podobnym, bo tam wszystko widać jak na dłoni i możliwe jest to co mówi Virgin71 że te 2GB nie było używane, a szkoda wydawać kasę na kość 4GB, jeśli faktycznie chodzi tylko 2GB.

Nie rozliczaj nas, kto co powiedział, kto co "zmyślił", usłyszał. Odechciewa się cokolwiek pisać.

Wpisz w google: Google.

Pierwsze dwa linki: Upgrading a MacBook Pro to 6GB RAM | LogicalVue i MacBook Pro 2.4GHZ Core 2 Duo 6GB memory upgrade [ Codez4Mac ] powinny rozwiać Twoje wątpliwości.

Czyli rozumiem że pamięci 1067 w tej chwili są mało chodliwe i ich oficjalne aktualne ceny są idiotyczne, Mówię o cenach za nówki sztuki. Dobrze rozumiem? Co do dogadania się z Tobą to jak widzisz i wiesz zakup 2x4GB u Ciebie mija się z celem. A zakup jednej kości jest wart uwagi jeśli jest sens zakupu. Więc czekam tylko na info od Koyot, w temacie i można gadać dalej i coś ewentualnie ustalić.

1. Jak wcześniej - do Ciebie idzie 667, nie 1067.
2. Do Ciebie 2x4 wejdzie, ale będzie bardzo źle działać.
3. Pisałem to wcześniej, cena za kość 4GB jest spora. Kiedyś była nawet jeszcze wyższa (na początku dwukrotnie ;) ). Dla mnie w dzisiejszych czasach te dodatkowe 2GB ramu w tej cenie jest raczej nieopłacalne. Lepiej tę kwotę przeznaczyć w części na SSD (kiedyś były one za drogie i kiepsko rozwinięte). Swap na SSD nie jest tak bolesny jak na HDD - wręcz mało odczuwalny. Polecam Ci zakup 2x2GB (dual channel się nawet włączy tak btw.), a w międzyczasie obserwuj allegro i może trafi się jakaś kość 4GB w rozsądnej cenie, wtedy wymienisz.

Dla mnie temat już chyba wyczerpany całkowicie.

#577 plum

plum
  • 663 postów
  • SkądSopot

Napisano 06 sierpnia 2012 - 17:37

To było odnośnie ramu iron.gery, cytowałem jasno. Do Twojego MBP jest ram 667 mhz.

Słuchaj, jakby to nie działało, to nikt by takich rzeczy nie robił i nie polecał.

Ty też tak robiłeś. Nadal tak robisz. Forum jest po to, żeby pomagać, więc czemu wjeżdżasz tak na innego użytkownika?

Nie rozliczaj nas, kto co powiedział, kto co "zmyślił", usłyszał. Odechciewa się cokolwiek pisać.

Wpisz w google: [url=http://www.google.pl/#hl=pl&gs_nf=1&qe=bWFjYm9vayBwcm8gc2FudGEgcm9zYSA2IGdiIHJhbQ&qesig=3TWYABHcVk2RLD8bkhg77A&pkc=AFgZ2tmyN7zlButiX4VZoKZynubltlC_T8XXtWwn0EUEyL9IdQ52KVdvR2QmckoZjFVq8nkxmqxWYCBeosWvlDo_Pw0S8tqlKA&cp=31&gs_id=6&xhr=t&q=macbook+pro+santa+rosa+6+gb+ram&pf=p&output=search&sclient=psy-ab&oq=macbook+pro+santa+rosa+6+gb+ram&gs_l=&pbx=1&fp=1&biw=1280&bih=627&cad=b&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf]Google[/url].

Pierwsze dwa linki: [url=http://www.logicalvue.com/2008/10/upgrading-a-macbook-pro-to-6gb-ram/]Upgrading a MacBook Pro to 6GB RAM | LogicalVue[/url] i [url=http://www.codez4mac.com/forum/viewtopic.php?f=279&t=59819]MacBook Pro 2.4GHZ Core 2 Duo 6GB memory upgrade [ Codez4Mac ][/url] powinny rozwiać Twoje wątpliwości.

1. Jak wcześniej - do Ciebie idzie 667, nie 1067.
2. Do Ciebie 2x4 wejdzie, ale będzie bardzo źle działać.
3. Pisałem to wcześniej, cena za kość 4GB jest spora. Kiedyś była nawet jeszcze wyższa (na początku dwukrotnie ;) ). Dla mnie w dzisiejszych czasach te dodatkowe 2GB ramu w tej cenie jest raczej nieopłacalne. Lepiej tę kwotę przeznaczyć w części na SSD (kiedyś były one za drogie i kiepsko rozwinięte). Swap na SSD nie jest tak bolesny jak na HDD - wręcz mało odczuwalny. Polecam Ci zakup 2x2GB (dual channel się nawet włączy tak btw.), a w międzyczasie obserwuj allegro i może trafi się jakaś kość 4GB w rozsądnej cenie, wtedy wymienisz.

Dla mnie temat już chyba wyczerpany całkowicie.

Ok tak zrobię.
Co do reszty, to rozumiem że brak odpowiedzi w temacie czy sprawdzałeś faktyczną pracę kości 4GB sugeruje że nie i jest możliwe że kość 4GB będzie chodziła na pól gwizdka...
Natomiast w temacie mojego wpisu jest uzasadniony, bo po wielokroć napotykam tu na opór pomagających w różnych tematach, zniechęconych tymi którzy nie wykazują żadnej inwencji.
To skutkuje tym że traktuje się wszystkich jednakowo.

#578 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 17:47

Ok tak zrobię.
Co do reszty, to rozumiem że brak odpowiedzi w temacie czy sprawdzałeś faktyczną pracę kości 4GB sugeruje że nie i jest możliwe że kość 4GB będzie chodziła na pól gwizdka...

Przejrzałeś linki?

Raczej sugeruje, że skoro zainwestowałem kiedyś w tę kość, to znaczy że była ona mi potrzebna, a nie "widzimisię", więc zużycie pamięci sprawdzałem bardzo często. Polecam widget iStat, jeden klik i masz wszystkie informacje pod ręką.

Działała jak powinna, nic się nie marnowało (to nie ten przypadek z wcześniejszym modelem, gdzie z 4GB wykorzystywane było tylko 3).

#579 plum

plum
  • 663 postów
  • SkądSopot

Napisano 06 sierpnia 2012 - 18:51

Nie wiem, bo do tej pory nie odpowiedziałeś w tym temacie. Wpisy gdzieś tam są ważne, ale praktyka jest najważniejsza. Mam widgeta istat, ale bardziej w użyciu pomaga mi jednak monitor aktywności, jest bardziej czytelny. Widzisz nawet teraz kiedy spojrzałem na wyniki i tu i tu, to różnica w zużyciu pamięci jest znaczna w obydwu wskazaniach i z tego co widzę monitor jest bardziej wiarygodny.
Przejrzałem linki za które dziękuję, a także za dotychczasową pomoc. Zaopatrzę się w dokładnie takie kości o których mówisz, a te które ma do zaproponowania Vigrin71 trzeba odpuścić, bo nie to jest mi potrzebne. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc!

---------- Wpis dodano o 17:51 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:10 ----------

I jeszcze jedno, pamięć 2GB jest w różnych cenach różnych producentów, czy faktycznie nie jest on ważny. Co do 4GB zgadzam się w zupełności z przedmówcami ceny są astronomiczne i warto najpierw sprawdzić, czy te 2 x 2GB wystarczy...

#580 plum

plum
  • 663 postów
  • SkądSopot

Napisano 06 sierpnia 2012 - 22:32

Co do ramu 4GB mam ofertę zakupu tego :
[url]http://www.ec.kingston.com/ecom/configurator_new/partsinfo.asp?ktcpartno=KTA-MB667K2/4G[/url] za 200 pln w/g mnie się nada, jeśli ktoś coś ma do dodania na nie to proszę o odpowiedź, bo jutro rano wyjeżdżam na wieś i chciałbym przed wyjazdem złożyć zamówienie.
Tu też jest w miare atrakcyjna ceny kości 4GB:
[url]http://www.camino.pl/sodimm-pc-667-ddr2-4gb-cl-5-0-corsair-2-x-2048mb,twr,59364.html[/url]
Pytanie czy naprawdę nie ma różnicy w wyborze producenta?

Z góry dziękuję bardzo za zainteresowanie, zrozumienie i co za tym idzie odpowiedź w temacie.
Dla mnie to bardzo istotna sprawa, ponieważ wreszcie skróci się mój czas pobytu za kompem, po zakupie maksymalnego ramu.

#581 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 sierpnia 2012 - 07:52

@plum, pisałem, że nie dla Ciebie jest 1067, coś czytasz pobieżnie;) Kupuj korsarza, bo 2x2 kosztuje 220zł właśnie. Kingstony na 667 często nie działały poprawnie, więc się wystrzegaj.

#582 plum

plum
  • 663 postów
  • SkądSopot

Napisano 07 sierpnia 2012 - 10:46

@plum, pisałem, że nie dla Ciebie jest 1067, coś czytasz pobieżnie;) Kupuj korsarza, bo 2x2 kosztuje 220zł właśnie. Kingstony na 667 często nie działały poprawnie, więc się wystrzegaj.

Możliwe, to już ze zmęczenie głównie, od tygodnia wyjeżdżam z miasta i wyjechać nie mogę ciągle coś, a sprawę przeciąga głównie ta maszyna, która muli notorycznie, przy włączonej przeglądarce i iTunesie RAM kipi, to jakieś kuriozum... Dlatego też wpisując korsarza, nie zauważyłem że to 2 x 2 a nie 4 GB w jednej kości. Dlatego postanowiłem wyjechać dopiero jak zamówię odpowiednią kość. Wcześniej wspominałeś że goodram dobrze chodzi. Poszukam jeszcze po wyspaniu jakie są możliwości i podeślę sznurek, o aktualnych propozycjach, aby pokazać palcem najwłaściwsze rozwiązanie i hajda w naturę. :)[COLOR="Silver"]
4GB Dell: [url]http://www.ceneo.pl/11308270[/url]
HP: [url]http://allegro.pl/pamiec-ram-hp-4gb-ddr2-5300-667-ecc-dimm-i2529583181.html[/url]
Mikron: [url]http://www.ceneo.pl/11308195[/url]
i tyle znalazłem z tych tańszych, 2GB jest o wiele więcej i nie będę tu póki co wklejał.
Rzecz w tym abym znał ranking firm których kości najskuteczniej sobie radzą w jabłkowych kompach, a mojej maszynce zwłaszcza. Z tego co wiem Kingstona raczej trza omijać.
Ktoś coś?

#583 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 sierpnia 2012 - 09:35

Możliwe, to już ze zmęczenie głównie, od tygodnia wyjeżdżam z miasta i wyjechać nie mogę ciągle coś, a sprawę przeciąga głównie ta maszyna, która muli notorycznie, przy włączonej przeglądarce i iTunesie RAM kipi, to jakieś kuriozum... Dlatego też wpisując korsarza, nie zauważyłem że to 2 x 2 a nie 4 GB w jednej kości. Dlatego postanowiłem wyjechać dopiero jak zamówię odpowiednią kość. Wcześniej wspominałeś że goodram dobrze chodzi. Poszukam jeszcze po wyspaniu jakie są możliwości i podeślę sznurek, o aktualnych propozycjach, aby pokazać palcem najwłaściwsze rozwiązanie i hajda w naturę. :)[COLOR="Silver"]
4GB Dell: Dell 4GB Dell Precision WorkStation 670 DDR2 667MHz ECC Registered DIMM | A0742800 - Ceneo.pl
HP: Pamięć RAM HP 4GB / DDR2 / 5300 / 667/ ECC / DIMM (2529583181) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Mikron: Micron RAM 4GB MICRON DDR2 667MHz PC2-5300 ECC Registered DIMM MT36HTF51272PY-667E1 - Ceneo.pl
i tyle znalazłem z tych tańszych, 2GB jest o wiele więcej i nie będę tu póki co wklejał.
Rzecz w tym abym znał ranking firm których kości najskuteczniej sobie radzą w jabłkowych kompach, a mojej maszynce zwłaszcza. Z tego co wiem Kingstona raczej trza omijać.
Ktoś coś?

Wszystkie linki to złe kości.

#584 firebadam

firebadam
  • 3 postów

Napisano 09 sierpnia 2012 - 18:49

Czy ktoś może mi polecić dobre kości do MBP mid 2012. Chciałbym dwie kości po 4GB. Przeszukiwałem temat i nie widziałem nic.

#585 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 sierpnia 2012 - 08:39

Czy ktoś może mi polecić dobre kości do MBP mid 2012.
Chciałbym dwie kości po 4GB.
Przeszukiwałem temat i nie widziałem nic.

Napisz na PW. Ja powtórzę raz jeszcze - lepiej kupić 1x8 niż 2x4 do takiego komputera.

#586 plum

plum
  • 663 postów
  • SkądSopot

Napisano 10 sierpnia 2012 - 14:42

Wszystkie linki to złe kości.

Tam myślałem, póki co kupiłem bezpośrednio w zaprzyjaźnionym sklepie 800 MHz, chodzi i mam gwarancje, że jak będzie coś nie tak wymienią.
Za 2GB zapłaciłem 82 pln. :) Więc póki co mi starczy i teraz spokojnie poszukam kolejnej 4GB, lub, 2GB. Ważne dla mnie abym wiedział czego szukać. Znajomy w sklepie powiedział mi że najlepsza metoda to sprawdzić na miejscu, ponieważ pod apple kości robi samsung, ale tak naprawdę jest z tym taki miszmasz, że jak nie sprawdzić w maszynie, to nie możesz być pewien co kupujesz. Nie będę się zagłębiał się w szczegóły tych kombinacji jeżeli chodzi o "współpracę" różnych firm, bo szczerze mówiąc mogę coś pokręcić...

#587 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 sierpnia 2012 - 08:02

Tam myślałem, póki co kupiłem bezpośrednio w zaprzyjaźnionym sklepie 800 MHz, chodzi i mam gwarancje, że jak będzie coś nie tak wymienią.

To było najlepsze wyjście.

#588 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 11 sierpnia 2012 - 09:04

Czy ktoś może mi polecić dobre kości do MBP mid 2012.
Chciałbym dwie kości po 4GB.
Przeszukiwałem temat i nie widziałem nic.

Może wypowiem się jako właściciel takiego komputera. W tym wątku oraz w innym (zamkniętym już przez "błędy formalne") pisałem o moich problemach z pamięciami do tego właśnie modelu komputera (zawieszania się po wymianie pamięci na Patrioty, następnie na Corsairy). Mocno przewertowałem fora komputerowe, oferty producentów pamięci oraz rozmawiałem z supportem Appla i stwierdziłem dziwną zbieżność. Otóż wszyscy zgodnie twierdzą, że do tego modelu potrzebne są pamięci DDR3L czyli o obniżonym napięciu. Jeżeli wejdzie się na stronę OWC lub Cruciala i wybierze się ten model MacBooka w konfiguratorze pamięci to okazuje się że pokazywane są tylko modele DDR3L, a nie DDR3. Porozmawiałem też ze znajomym elektronikiem który wytłumaczył mi łopatologicznie na czym to wszystko polega i o co chodzi w tolerancji napięcia. Reasumując - zdecydowałem się na kości z Cruciala i zamówiłem 8GB w dwóch kościach po 4GB DDR3L. Kosztowało to mnie 309 zł pamięci szły dwa dni od momentu złożenia zamówienia i teraz mam święty spokój. Crucial wydaje mi się że to dobra firma i gwarantuje poprawność działania jako pamięci dedykowanych do tego modelu (w razie czego mogę zwrócić). Dlaczego nie wziąłem 16 GB. Odpowiedź jest prosta - te były już dużo droższe od normalnych DDR3 kupowanych u nas.
Z pewnością odezwą się głosy, że odpowiadam bajki i się nie znam - ale ja to przerobiłem osobiście i co najważniejsze nie zajmuję się sprzedażą a tylko konsumpcją :)

#589 firebadam

firebadam
  • 3 postów

Napisano 11 sierpnia 2012 - 16:50

Może wypowiem się jako właściciel takiego komputera. W tym wątku oraz w innym (zamkniętym już przez "błędy formalne") pisałem o moich problemach z pamięciami do tego właśnie modelu komputera (zawieszania się po wymianie pamięci na Patrioty, następnie na Corsairy). Mocno przewertowałem fora komputerowe, oferty producentów pamięci oraz rozmawiałem z supportem Appla i stwierdziłem dziwną zbieżność. Otóż wszyscy zgodnie twierdzą, że do tego modelu potrzebne są pamięci DDR3L czyli o obniżonym napięciu. Jeżeli wejdzie się na stronę OWC lub Cruciala i wybierze się ten model MacBooka w konfiguratorze pamięci to okazuje się że pokazywane są tylko modele DDR3L, a nie DDR3. Porozmawiałem też ze znajomym elektronikiem który wytłumaczył mi łopatologicznie na czym to wszystko polega i o co chodzi w tolerancji napięcia. Reasumując - zdecydowałem się na kości z Cruciala i zamówiłem 8GB w dwóch kościach po 4GB DDR3L. Kosztowało to mnie 309 zł pamięci szły dwa dni od momentu złożenia zamówienia i teraz mam święty spokój. Crucial wydaje mi się że to dobra firma i gwarantuje poprawność działania jako pamięci dedykowanych do tego modelu (w razie czego mogę zwrócić). Dlaczego nie wziąłem 16 GB. Odpowiedź jest prosta - te były już dużo droższe od normalnych DDR3 kupowanych u nas.
Z pewnością odezwą się głosy, że odpowiadam bajki i się nie znam - ale ja to przerobiłem osobiście i co najważniejsze nie zajmuję się sprzedażą a tylko konsumpcją :)

Dzięki za info :) jeszcze się zastanowie przy wyborze.

#590 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 sierpnia 2012 - 08:49

Mój dostawca obala ten "mit z DDR3L". Instaluje swoje DDR3 1600 i komputery działają. Dzisiaj mi potwierdził.

#591 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 13 sierpnia 2012 - 12:00

Mój dostawca obala ten "mit z DDR3L". Instaluje swoje DDR3 1600 i komputery działają. Dzisiaj mi potwierdził.

Weź pod uwagę, że nie przedstawiałem tego jako mit nie poparty żadnymi doświadczeniami tylko podawałem od strony zwykłego użytkownika który miał kłopoty przy wymianie RAM-u. Wszyscy "moi dostawcy" również mnie zapewniali, że ich RAM jest na 100% kompatybilny - a jednak nie był :( Dziwne, że po zastosowaniu DDR3L wszystko teraz działa i nie mam żadnych problemów. Może to jakieś czary :)
Kolega elektronik (nie elektryk) tłumaczył mi na czym polega delikatna różnica w napięciach i czym to skutkuje - dokładnie to działo się w moim sprzęcie. Część osób nawet jeżeli ma lekko niekompatybilny RAM który od czasu do czasu powoduje crash systemu, ale tak naprawdę ogromną większość czasu pracuje poprawnie te crash-e systemu zrzuca na aplikacje i na sam system - a problem może tkwić właśnie w RAM-ie. Zresztą co tu dużo gadać. Każdy zrobi jak będzie chciał - ja wybrałem DDR3L i już. Jeżeli ma się rodzinę w DE lub UK to cena RAM-u DDR3L Crucial-a wyjdzie właściwie jeszcze taniej niż w polskich sklepach bo przebitkę daje właściwie tylko koszt transportu który do PL wynosi 17 ojro.

#592 firebadam

firebadam
  • 3 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 20:05

A czy ktoś kiedyś pytał w iSpotcie lub sprawdzał jakie kości ram są instalowane domyślnie DDR3L czy zwykłe DDR?

#593 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 sierpnia 2012 - 20:20

A czy ktoś kiedyś pytał w iSpotcie lub sprawdzał jakie kości ram są instalowane domyślnie DDR3L czy zwykłe DDR?

Literat sprawdzi moje kości i napisze. W MBP są instalowane ddr3, ale specjalnie dobrane - nie są to kości pierwsze z brzegu.

#594 iro88

iro88
  • 133 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 16 sierpnia 2012 - 20:22

Czy ktoś się orientuje ile maksymalnie RAM'u można wcisnąć do MacBook'a 13" Unibody z końcówki roku 2008? Domyślam się, że 2x4GB ale wolałbym się upewnić przed zakupem kości, bo obiło mi się gdzieś o oczy 6GB (co wydaje mi się dziwne). Może przy okazji możecie polecić/odradzić jakiegoś producenta RAM'u?

EDIT:
Ok, znalazłem pewną informację na temat mojego MacBook'a. Jak można tu przeczytać:

MacBook models are capable of supporting 8 GB of RAM, but if -- and only if -- they have been upgraded to run Mac OS X 10.6 "Snow Leopard" or higher and have Boot ROM Version MB51.007D.B03.

Czyli zaglądamy w informacje o MacBook'u -> Raport systemowy, zakładka sprzęt i już wiemy ile RAM'u może obsłużyć nasz Mac. To dla mnie dobra wieść, bo mój bez problemu uciągnie 8GB. Pytanie teraz czy kierować się ceną i kupować najtańsze kości, czy nie skąpić i zainwestować w coś porządnego. Pytanie czy jest sens?

#595 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 sierpnia 2012 - 08:45

Czy ktoś się orientuje ile maksymalnie RAM'u można wcisnąć do MacBook'a 13" Unibody z końcówki roku 2008? Domyślam się, że 2x4GB ale wolałbym się upewnić przed zakupem kości, bo obiło mi się gdzieś o oczy 6GB (co wydaje mi się dziwne). Może przy okazji możecie polecić/odradzić jakiegoś producenta RAM'u?

EDIT:
Ok, znalazłem pewną informację na temat mojego MacBook'a. Jak można tu przeczytać:

Czyli zaglądamy w informacje o MacBook'u -> Raport systemowy, zakładka sprzęt i już wiemy ile RAM'u może obsłużyć nasz Mac. To dla mnie dobra wieść, bo mój bez problemu uciągnie 8GB. Pytanie teraz czy kierować się ceną i kupować najtańsze kości, czy nie skąpić i zainwestować w coś porządnego. Pytanie czy jest sens?

W 1066 goodram działał przyzwoicie. Generalnie pytanie jest zawsze ile możesz zaoszczędzić - czy nie warto dopłacić do świętego spokoju.

#596 jasi3k

jasi3k
  • 59 postów

Napisano 18 sierpnia 2012 - 10:20

Witam,

Mam macbooka pro 13 early 2011 i zastanawiam sie nad zakupem jednej kości ram 8gb. Czy ta z podanej aukcji zadziała? Jakie są szanse ze macbook obsłuży 8gb w jendym slocie bez problemu?

8GB RAM DDR3 KINGSTON KTH-X3B/8G 1333Mhz CL9 (2566408825) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

pozdrawiam,
jasi3k

#597 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 18 sierpnia 2012 - 10:35

Nie powinno być problemu, parametry niby się zgadzają. Ja mam ten sam model co Ty, włożone 2x8GB ramu.

#598 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 sierpnia 2012 - 07:07

Ja standardowo nie polecę kingstona.

#599 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 sierpnia 2012 - 11:02

Osoba, która zakupiła u mnie RAM 1600MHz, wystawiła już komentarz potwierdzający, działanie moich kości 1600 -> 16GB DDR3 SODIMM 1600Mhz (2x8GB) FV MAC PC WYPRZ! (2561395921) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

#600 Grehor

Grehor
  • 188 postów
  • SkądZabrze

Napisano 23 sierpnia 2012 - 21:37

virgin71 --> jaka cena za 2x4GB 1600Mhz do MBP 13' mid 2012 Ewentualnie czym się kierować przy wyborze pamięci do tego modelu?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych