Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Gry DOS w DOSBOX - gotowe paczki na MacOSX

• Zamknięty Temat jest zamknięty
258 odpowiedzi w tym temacie

#151 telunio

telunio
  • 2 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 03 listopada 2008 - 15:32

Niestety nie działa link do Dune 2. Prosiłbym o poprawienie, bo to moja ulubiona gra z czasów 386 DX :)

#152 Carnage

Carnage
  • 98 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 03 listopada 2008 - 17:18

moja propozycja - wprawdzie nie wiem czy można - ale np. Command & Conquer 1 : Tiberian Dawn ??

wprawdzie za free udalo mi sie tylko znalesc Red Alert, ale tylko pod Win z tego co widać na stronie...

COMMAND & CONQUER RED ALERT

#153 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 03 listopada 2008 - 22:40

Niestety nie działa link do Dune 2. Prosiłbym o poprawienie, bo to moja ulubiona gra z czasów 386 DX :)

Wziąłem się za porządki na serwerze.
Postaram się poprawić. Niestety wpadłem w pułapkę iWeb. Niestety jakiś czas temu zmieniałem system z Tigera na Leoparda i zapomniałem zarchiwizować strony zrobione w iWeb. iWeb niestety nie importuje poprzednio zrobionych stron, więc teraz muszę od nowa sklecić stronkę z linkami do gierek.

To chwilkę potrwa.

Jeśli macie jakieś gotowe własne paczuszki do umieszczenia to mam jakąś przestrzeń nielimitowaną. Dane na PW.
Po zweryfikowaniu i ew. poprawieniu dodam do strony www.dosbox.rabsat.pl

Czeka mnie jeszcze poprawienie wszystkich już gotowych paczek na wersję Mac/Windows jednocześnie. Okazało się, że te paczki stały się hitem także dla użytkowników Windows. Można je tak zrobić, aby ta sama gra działała na jednym i drugim systemie.

Przypominam też o multisystemowym emulatorze JPC (Java PC). Jest on wykonany w JAVA, zawiera już w sobie FreeDOS (zgodny z MS DOS 6.x) oraz trzy obrazy dysków z grami. Można też dołączyć dowolny katalog z grą lub programem i bedzie on dyskiem C w emulatorze.

Dokładny opis tu: http://www.myapple.p...jpc-javapc.html oraz dwa numery temu w Dragonia Magazine - do pobrania na stronie Dragonia Magazine (mała reklama ale gazetka na prawdę świetna, za darmo)

#154 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 03 listopada 2008 - 23:27

raptou - wielkie dzieki za przypomnienie tego magazynu - szukalem go juz dawno bo po przesiadce na leo zapomnialem skopiowac bookmarkow. Mam sciagnieta gre Pinball Dreams. Jest ona darmowa i wszechobecna w internecie. Problem sie pojawia z grafika - jest malo plynny i przecina grafike w stylu braku vertical sync. Dodam, ze to nie jest paczka, jest to normalny exe. Wiesz jak temu zaradzic?

#155 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 04 listopada 2008 - 00:24

Tak. Gra działa płynnie na Maku. Jest to gra ze stajni Illusions. Jedna z trzech niesamowicie grywalnych. Ukryte opcje Earthquake (blokada TILT, 5 bil, różne kąty nachylenia nóżek stołu). Muzyka *.mod do wyciągnięcia z katalogu. VLC ją odtwarza bez problemu. VLC odtwarza też inne MODy z Amigi, w tym S3M, i jeszcze jedno rozszerzenie, którego nie pamiętam a dość popularne w Demoscenie i starych grach. W Illusion da się jeszcze zmienić rozdzielczość - nawet do 800x600 ale nie polecam. Najlepszy jest scroll 320x200. Cała seria: Pinball Dreams Pinball Dreams II Pinball Illusion Ostatnia z tej stajni piekielnie trudne do ustawienia w Dosbox. To właśnie ona dała mi tak w kość, że przez dwa lata rozpracowywałem Dosbox :lol: Jak ustawisz Dosbox do Illusion to zadziała wszystko :lol: Ustaw w dosbox.conf: cycles=max core=auto output=opengl

#156 Agossa

Agossa
  • 2 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 listopada 2008 - 17:30

A może by tak Age of Empires? Podobno jest freeware Pozdrawiam ps. swietna robota

#157 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 19 listopada 2008 - 23:11

Wstrzymajcie się jeszcze. Wziąłem się w końcu za przerobienie wszystkich gier na wersje uniwersalne (Mac Intel + Mac PPC + Windows + opis, jak uruchomić pod Linuksem). Trochę tego jest i trochę przerobienie ich zajmie.

Co będzie nowego w każdej paczce:
1. Najnowszy silnik, czyli emuloator Dosbox 0.75 dla Intela. Teoretycznie jest to UB, lecz w praktyce na PPC źle to działa
2. W każdej paczce znajdzie się Dosbox 0.65 dla Power PC. Przynajmniej część z tych lżejszych gier zadziała nawet na G3.
3. Ujednolicenie ustawień. Teraz kazda gra z wyjątkiem GTA (źle wyświetla kolory na fullscreen) będzie miała identyczną konfigurację emulatora. Kto będzie chciał samodzielnie sobie z robić paczkę - wystarczy, że ściągnie którąkolwiek grę i wrzuci do C swoją a następnie wystarczy jedynie zmienić ścieżkę do gry w dosbox.conf, na końcu pliku.
4. W każdej paczce będzie dodany emulator Dosbox dla Windows. Każdą grę będzie można uruchomić na Windows lub Maku zamiennie, choćby z pendrive.
5. Zmiana typu pliku do ściągnięcia z DMG na ZIP. Spowodowane jest to tym, że teraz gry będą dwuplatformowe + opcja uruchomienia pod Linuksem.
6. Dodany zostanie plik konfiguracyjny dosbox.conf dla Windows. Jedyna różnica to ustawienie output=opengl w Mac/Linux na ddraw w Windows oraz zamiana slaszy w ścieżkach. Podziękowania dla Billa G za dodatkowa robotę. ;)
7. Z tej okazji zostanie zmieniona tez strona dosbox.rabsat.pl.
8. Pliki te zostaną też umieszczone na moim "Chomiku" (chomikuj.pl) Taki e-dysk, jeśli ktoś nie zna. Tam też będziecie dodawać własne paczki.
Niestety serwery na pliki nie należą do mnie - powierzchnia jest mi udostępniona grzecznościowo, więc nie mogę udostępniać ich przestrzeni nikomu ale od czego jest chomikuj.pl ??
Każdy, kto się na nim zarejestruje otrzymuje 50 MB tygodniowo gratis. Przesyłanie plików do mnie, z przeznaczeniem do umieszczenia na stronie dosbox.rabsat.pl mogę zrobić na mój koszt. Normalnie Chomik jest płatny ale te 50 MB wystarczy a jak nie to się odejmie z mojego limitu i problem rozwiązany.
To nie jest reklama. Jestem zwykłym użytkownikiem chomikuj.pl i za to płacę ale można uploadować pliki na mój koszt (po prostu dane są odejmowane z mojego limitu) i wydaje się być to najrozsądniejszym rozwiązaniem uploadu Waszych propozycji. Teraz właściwie, jak ktoś chce podesłać swoją paczkę to nie bardzo jest gdzie ją wgrać.

---- Dodano 20-11-2008 o godzinie 15:55 ----
No i paczki "Universal Binaries", czyli dla MacPPC, MacIntel Windows gotowe !

Wszystkie paczki "przepatrzone", kilka poprawiono, wszystkie ujednolicono, dodano "engine" Dosbox dla Windows, przepakowano z DMG na ZIP i wysłano na serwerek.

Można ściągać !

Adres: www.dosbox.rabsat.pl

Następne się zrobi się później. Na razie mam dość. Niby tylko 30 gierek a roboty od groma.
Kto chce sam dodać własną paczkę a ma konto na chomikuj.pl
to wrzucajcie mi do "skrzynki na gry Dosbox" pod adresem Chomik Raptou
Możecie też tam wrzucać "surowce" czyli Wasze gry DOS nieprzerobione do "zrobienia".

#158 kamel05

kamel05
  • 33 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 listopada 2008 - 16:21

Normalnie moja młodość; SuperFrog, Prince of Persia i Settlersy :) Brakuje tylko Zoola i Zoola 2 :) Wrócę z pracy i będę testować! Cały weekend przede mną! Dzięki i pozdrawiam!

#159 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 22 listopada 2008 - 00:31

Jakby ktoś miał problemy ze ściaganiem to teraz gry z listy są także na moim Chomiku

#160 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 22 listopada 2008 - 11:10

Chomik nie działa, może to tymczasowe kłopoty.

#161 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 22 listopada 2008 - 12:47

Działa, działa. Trzeba stronę odświeżać. Coś im się zacina. Jabłko R i znów działa

#162 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 22 listopada 2008 - 16:35

Faktycznie :)

#163 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 28 listopada 2008 - 06:22

Mam problem z przypisaniem subdomeny do katalogu Dosbox na serwerze, więc na razie adres dosbox.rabsat.pl nie działa.Prawdopodobnie z winy dostawcy. Co bym nie wpisał - brak reakcji i subdomena jest martwa.

Wszystkie gry są dostępne z poziomu strony głównej (mam nadzieję, ze też będzie w miarę ciekawa jej zawartość) www.rabsat.pl
Oczywiście adres dosbox.rabsat.pl wróci, gdy tylko uporam się z problemem.

#164 rzaba

rzaba
  • 8 postów

Napisano 28 listopada 2008 - 13:35

Witam wszystkich. mam problem: odpalam wolfa 3d na emacu, i chodzi w miarę ok, na OpenGl. natomiast, gdy próbuję to samo zrobić na Quicksilverze 933 z 1.5 gb ram'u i mocniejsza grafika, to mi się tnie jak cholera, zarówno obraz jak i muzyka. zapuszczałem różne testery: aht, Techtool'a a te stwierdzają, że wszystko jest w porządku z moim sprzętem. w czym morze być problem? obydwa mak mają zainstalowanego tygrysa 1.4.11

#165 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 29 listopada 2008 - 19:45

Wszystkie paczki są zbudowane identycznie. Na wierzchu masz plik konfiguracyjny dosbox.conf. W nim możesz sobie "dostroić" grę do własnego sprzętu. Istotne dla Ciebie linijki to: output= cycle= core= frameskip= Gdy zmienisz: cycleup i cyccledown z zera na, np 500 będziesz mógł regulować szybkość emulacji klawiszami ctrl F11 i ctrl F12 ctrl F7 i ctrl F8 regulujesz pomijanie ramek Wpliku tym masz po angielsku dokladne opisy co możesz wpisywać a po polsku masz to na mojej stronie w dziale emulacji DOS, gdzie dokładnie rozpisałem co i jak. Gdy wszystko już sobie dostroisz przełącz na tryb okienka alt Enter i w tytule okna masz wyniki (parametry ustawień). Teraz tylko wpisz je na stałe do dosbox.conf. ******** Starałem się, aby paczki były możliwie uniwersalne i dzialały na mozliwie największej ilości sprzętu. Niestety bez kompromisówsię nie obejdzie. Inaczej działa emulacja na PowerPC a zupełnie inaczej na Intelu. Na eMaku 700 nie ma sensu odpalać więcej, niż połowy bardziej wymagajacych gierek i nic tu nie pomoże. Sama emulacja platformy i80486 zabiera większość mocy procesora PowerPC i na grę niewiele już zostaje. ******* Dlatego właśnie powstaje obraz dysku z DOS i grami dla MS Virtual PC. Virtual PC radzi sobie o wiele lepiej na PowerPC, niż Dosbox. Tutaj jednak trochę utknąłem. Microsoft nie uwolnił żadnego ze swoich systemów, nawet tych najstarszych. Dos 6.22 dziala na tej maszynie idealnie ale nie wolno mi go uzyć ze względu na prawa własności. Mogę uzyć FreeDOS, który jest otwartym odpowiednikiem MS DOS 7.0 i teoretycznie z nim zgodnym. Tu jest właśnie pies pogrzebany. Tworcy FreeDOS twierdzą, że ten dos zgodny jest z produktem MS w 100 %. Niestety nie jest to prawdą. Żeby byl z nim zgodny musiałby być jego klonem, gdy tymczasem MS DOS opiera się na interpreterze a FreeDOS w budowie przypomina Linuksa. MS DOS jest 16-bitowy, FreedDOS jest 32-bitowy, obsługuje UDMA, FAT32, USB, sieć, długie nazwy plików. To już wyklucza stuprocentową zgodność obu systemów. FreeDOS inaczej też zarządza pamięciami UMB, XMS oraz EMS. To z kolei powoduje że większość gier, ktore działają perfekcyjnie na MS DOS w Virtual PC wieszają system FreeDOS. Pracuję nad tym, żeby to jakoś obejść ale to nie łatwe. Jak zmienię np. ustawienia pamieci dla jednej gry to nie działa inna a ma być łatwo. Dosbox w sumie rozgryzalem kilka lat. Jeżeli chodzi o FreeDOS to jestem dopiero na początku drogi. ******* Możesz jeszcze spróbować emulatora JPC (opisanego na tym forum i na mojej stronie) Nie wiem jeszcze jak działa na PowerPC ale wydajnością bije na głowę Dosbox. Niestety nie ma w nim dźwięku. Wystarczy, że w tym emulatorze wskazesz katalog C z katalogu gry z Dosbox i bedzie to Dysk C w emulatorze JPC.

#166 Azor

Azor
  • 7 postów

Napisano 30 listopada 2008 - 11:55

Raptou, wykonałeś kawał dobrej roboty. Na Twojej stronie znalazłem praktycznie wszystkie gry z czasów młodości. Dziękuję! :)

#167 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 30 listopada 2008 - 12:04

Dzięki.

#168 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 03 grudnia 2008 - 00:24

moja propozycja - wprawdzie nie wiem czy można - ale np. Command & Conquer 1 : Tiberian Dawn ??

wprawdzie za free udalo mi sie tylko znalesc Red Alert, ale tylko pod Win z tego co widać na stronie...

COMMAND & CONQUER RED ALERT

Gra jest Free ale:
1. Pliki zajmuja po 500 MB (to akurat nie problem. Miejsce jest bez limitu na serwerze, tylko trochę się będzie wysyłaćna uplinku 1024)
2. Trzeba ściągnąć ze strony EA Games i zarejestrować się.

Sam możesz to zrobić. Weź którąkolwiek z paczek z mojej strony i skasuj zawartość katalogu C.
Wklej zawartość katalogu z grą. Zawartość a nie katalog.
Zmień wpisy na końcu pliku dosbox.conf, w sekcji [autoexec]
Usuń tytuł poprzedniej gry.
Wpisz najpierw Setup, Setsound, czy co tam jest do konfiguracji.
a linię niżej tytuł.exe gry
Wpisz to w miejscu, gdzie poprzednio była tam inna gra.
Zapisz plik i odpal grę. Ustaw parametry gry: dźwięk i grafikę.
Proponuję kartę dźwiękową Gravis.
Po wyjściu z konfiguracji odpali się gra. Jeśli nie ma dźwięku to opuszczasz grę i powtarzasz z innymi ustawieniami.

Jak dźwięk jest to usuwasz linię setupu i zostawiasz tylko tę, co uruchamia grę (np. tyul.exe)
Zapisujesz i paczka gotowa.

Pobieżnie przejrzałem stronę EA ale chyba nie można tego kopiować na inne serwery. Paczki jednak są tak czytelne, że każdy powinien sobie poradzić z dowolnymi modyfikacjami i tworzeniem nowych.

Wystarczy podmienić zawartość katalogu C innej paczki i zmienić odwołanie w dosbox.conf. Jeden raz trzeba dopisac konfigurację i jak po ustawieniu jest prawidłowa linię tę usuwamy.

Na prawdę nie trzeba się bać Dosboksa. Te paczki są po to aby było łatwo. Nie wszystko wolno umieszczać na stronach, nie wszystko jest porzucone a niektóre tylko jako demo lub Shareware ale paczki łatwo można modyfikować ;) i moją zawartość zastępować własną.

Zresztą takie było zamierzenie od początku. Gdzieś po domach walają się jeszcze jakieś wykopaliska DOS na oryginalnych ;) płytkach. Wrzucamy zawartość do dowolnej paczki i gra.

#169 mpukacz

mpukacz
  • 216 postów
  • SkądLublin,Poland

Napisano 26 grudnia 2008 - 02:50

Aby odswiezyc temat Boxer: The DOS game emulator that’s fit for your mac. . Niestety mojego ulubionego DSJ na PM G5 nie udalo mi sie odpalic ze znosna iloscia klatek.

#170 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 27 grudnia 2008 - 02:56

Boxer jest całkiem ciekawym pomysłem ale nie wszystko da się przez niego odpalić. Ja go używam jak najbardziej (dzięki jednemu z forumowiczów) ale służy mi jedynie do testowania konfiguracji dźwięku i grafiki przed zrobieniem właściwej paczki. Uwaga ! Przypominam, że najnowsza wersja Dosbox UB jest błędna. Źle działa na PowerPC. Jego Twórcy chyba go przygotowywali na Intelu a na końcu nie do końca sprawdzili na PPC. Ostatnia, dobra wersja Dosbox, która najlepiej działa z PPC jest Dosbox 0.65 PPC, do ściągnięcia z mojej strony. Jeżeli masz Power PC G5 to sugeruję wyrzucenie Deosbox 0.7x i zainstalowanie Dosbox 0.65 PPC, do którego odwołuje się Boxer. Dodatkowo na mojej stronie, w dziale z grami masz bazę-gotowca, z którego możesz robić sobie własne paczki. Instrukcja jest prosta. 1. Skopiuj ZAWARTOŚĆ katalogu z grą do katalogu C w "bazie". 2. Otwórz do edycji dosbox.conf. 3. Znajdziesz tam opis co i jak na końcu pliku -dopisz plik uruchamialny exe, bat, czy com 4. Uruchom 5. Ustaw parametry dźwięku (ew. obrazu) gry. Deosbox emuluje większość kart muzycznych. Sugeruję Gravis lub General Midi, ze względu na programowy Wavetable dla MIDI. Z Rolandem są problemy. Soundblastera, poza niielicznymi wyjątkami ustawiasz tak: - Adres 220h - Przerwanie (IRQ) 7 - DMA 1 Często stosuje się ustawienia hybrydowe, gdzie za muzykę odpowiada General Midi a za sample Sounblaster. 6. Zapisz, uruchom plik start PPC. 7. Gdy wszystko działa usuń linie setsnd, setsound, setup z dosbox.conf. Już nie będą potrzebne. 8. Na końcu zmieniasz nazwę katalogu na tytuł gry i paczka gotowa, Gdy zamierzasz grać też pod Windows to wejdź do kat. Windows w paczce, wyedytuj dosbox.conf i dodaj na końcu nazwę pliku exe, com, bat gry. Nie trzeba ustawiać dźwięku itp. Raz ustawiony pod Mac OS X zadziała także pod Windows. Za wydajność gry odpowiadają w dosbox.conf linie: output - zalecane opengl w Mac OS X i DDRAW w Windows core - zalecana wartość auto, rzadziej full cycles - zalecana wartość MAX, rzadziej przy problemach ze zbyt wolnym działaniem ustawiamy 5000 i zmieniamy: cycleup-500 cycledown-500 frameskip- zalecana wartość 1 rzadziej 0 Teraz po uruchomieniu gry regulujesz szybkość emulacji klawiszami: ctrl F11 - ctrl F12 - cycle up/down, wg wartości w dosbox.conf, czyli tu skok o 500 ctrl F7 - CTRL F8 - frameskip - ilość klatek traconych +/- Przełacz na małe okno klawiszami left alt enter i w tytule okna odczytaj wartości, które dostroiłeś. Możesz je wpisać na stałe w dosbox.conf, żeby nie ustawiać tego za każdym razem, czyli wartości cycles i frameskip Dosbox 0.65PPC działa także na Intelach poprzez Rosettę Gdy się zawiesi gra to zabijasz ją ctrl F9 a odzyskujesz myszkę ctrl F10

#171 easy.pat

easy.pat
  • 18 postów

Napisano 27 grudnia 2008 - 12:52

U mnie dosbox 0.72 poszedł od ręki i bez problemów na PowerPC G4. Zamountowałem tylko katalog ze Street Rodem, uruchomiłem i grałem przez dobrą godzinę ;). Dzwięk itd, bez problemow.

#172 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 27 grudnia 2008 - 15:22

Zgadza się ale nie wszystko chce się na nim odpalić, dlatego poszukałem wersji wyłącznie na PPC. Podobnie, jak w Windows część gier się odpala w OpenGL a cześć się zawiesza, dlatego ustawiłem dla Windows parametr DDRAW, choć teoretycznie w Windows przecież także jest OpenGL. Tak, czy inaczej w każdej mojej paczce jest właśnie Dosbox 0.72 UB i Dosbox 0.65 PPC, gdyby były problemy. Opisane są kolejno: Start Intel - Dosbox 0.72 oraz Start PowerPC - Dosbox 0.65 PPC. Dla Windows jest to Dosbox Portable - wersji nie pamiętam.

#173 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 grudnia 2008 - 18:28

Niektóre tytuły mają pewnego rodzaju przymulenia, jakby był ociężałe. Zauważyłem to głownie przy Settlers II.

#174 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 29 grudnia 2008 - 19:05

Masz lepszy komputer od mojego, więc nie powinno mulić - jezeli to ten MB z Twojej stopki. Emulacja ma swoje wymagania, lecz u mnie nic nie muliło. Mamy podobną konfigurację: Intel, dużo RAMu (u mnie 2GB). Powinno być tylko lepiej. Może zbyt wiele aplikacji w tle ?? Każdą grę sprawdzałem osobiście. Nie, żebym za długo grał ale na tyle, by sprawdzić i ew. dostroić Zobacz dosbox.conf Popatrz parę postów wyżej jak się "dostraja" gry do swojego sprzętu. Opisz, w którym momencie się muli, ile masz wolenego RAMu w Mac OS X, czy nie masz zawieszonego jakiegoś procesu w Monitorze aktywności. Spróbujemy wychwycić i poprawić błąd.

#175 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 grudnia 2008 - 19:30

Incredible Machine jak zwykle dostarcza kupy frajdy.

Dzięki za radę, postaram się pokombinować. Lata temu bawiłem się we wszelkie emulatory czy tonę innych kombinacji aby odpalić pewne klasyki - głównie amigowe. Wiekowe gry strasznie nakręcają.

Z tym Settlers II to zmniejszenie rozdzielczości trochę pomaga, przy 1024 dołuje.

---- Dodano 30-12-2008 o godzinie 16:52 ----

Ej a lepszych gier nie ma? Przeciez te gry to sa gorsze niz na GameBoya!
Np. macie eee... jakies MMO (World of Warcraft :P) czy jakies gta lepsze!?

Te gry są 4 razy lepsze niż jakiś durniasty WoW. Dzisiejszy rynek gier jest strasznie ograniczony.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych