Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Gry DOS w DOSBOX - gotowe paczki na MacOSX

• Zamknięty Temat jest zamknięty
258 odpowiedzi w tym temacie

#126 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 29 kwietnia 2008 - 22:02

Kolega tygrysio ma mordercze instykty ;-)
I co ? Werbować tych biednych cywili , a na koniec im z bazooki ?
Jedna z najlepszych gier wszechczasów jak dla mnie :-)

Witaj w klubie :) ja bym pomordował :)

#127 TimmY

TimmY
  • 621 postów

Napisano 29 kwietnia 2008 - 22:58

Mam problem. Gdy bylem dzieckiem i mlodziencem tez - tez gry sprawialy mi duzo frajdy, na dodatek moglem w nie grac, bo potrafilem w nie grac. Dzis z sentymentem wracam do wielu tytulow, ale po godzinie meczarni wylaczam, bo nie potrafie juz w to grac. Ciezko w dzisiejszych czasach przestawic sie na sterowanie zaledwie 4 przyciskami itd :) Wlaczylem np. Magic Carpet i bylo mi ciezko. Wlaczylem Syndicate Wars i bylo mi ciezko. Tekwar takoz. A jak maly dzieciak bez angielskiego gralem i przechodzilem wszystko ;P Instynkt? Polecam rowniez odswiezenie sobie roznych pieknych gier przygodowych, z ktorych wymienie Grim Fandango, Discworld, Bioforge, The Ripper, Phantasmagoria czy rodzime A.D 2044 lub R.E.A.H. - na dwie ostatnie mam szczegolna chrapke.

#128 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 29 kwietnia 2008 - 23:03

BioForge i Phantasmogoria .... przestań robić smaka staremu graczowi :) Polecam do tego Epopeje Finall Fantasy VII :) coś pięknego

#129 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 29 kwietnia 2008 - 23:21

Bylo na maka i na pc, ale na pc byl problem z predkosciami procka. WINGS OF FURRY!!! To byla gierka :) Albo sympatyczna platformowka Furry Of The Furies :) Az milo powspominac!

#130 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 29 kwietnia 2008 - 23:23

Do wspominek i DOS BOXA dołożę Lost Wikings :)

#131 TimmY

TimmY
  • 621 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 00:21

A i owszem. FFVII, coz.. Kilkakrotnie, Ruby, Emerald.. Wiekszosc limit-breakow zdobytych.. Nie musisz mi polecac :) Uwazam tez, ze gra Civilization to byl kamien milowy. Jako mlodzian u-w-i-e-l-b-i-a-l-em w nia grac.. Wtedy zajmowalo mi to naprawde duzo czasu. Nie dalej jak dwa lata temu uruchomilem i przeszedlem w jeden dzien. Co prawda 3 cywilizacje, ale jednak. A na Amige jakie tytuly byly! Och, sie lezka w oku kreci. I pamietam moja pierwsza w zyciu gre komputerowa, na pierwszym komputerze. Titus The Fox :)

#132 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 30 kwietnia 2008 - 01:49

Pomóżcie mi trochę. Nie bardzo mam czas, aby do tego porządnie przysiąść, lecz stworzenie gotowych paczek na prawdę nie jest trudne.

1. Podmontowujemy obrazy dosbox0.72.dmg (intel) oraz Dosbox 0.65 (PPC).
2. Zakładamy katalog o nazwie gry
3. W tym katalogu tworzymy katalog o nazwie c
4. Do kat. /.../gra/c/ wklejamy pliki gry
5. Do kat. /.../gra/ wklejamy pliki dosbox z zamontowanych obrazów i zmieniamy im nazwy na start Inteel, Start PPC
6. Do kat. /.../gra/ wklejamy plik dosbox.conf
7. Edytujemy dosbox.conf i na końcu zmieniamy ścieżkę do gry na setup, install, setsound itp, aby ustawić parametry dźwięku i zapisujemy
8. Odpalamy dosbox - właściwy dla danej platformy i ustawiamy parametry dźwięku w grze (najczęściej Soundblaster 16 lub pro, a220, i5, d1)
9. Edytujemy dosbox.conf i na końcu zmieniamy ścieżkę do gry na na ścieżkę do gry i nazwę pliku z grą.exe
10. Odpalamy i testujemy. Jeżeli działa - GOTO 12 (coś mnie na Basic najszło :lol:, sorry)
11. Jeżeli nie ma dźwięku itp. - GOTO 7
12. READY

Tworzenie obrazu.

1. Narzędzia dyskowe
2. Utwórz nowy obraz (o wielkości większej, niż zajmuje katalog z grą)
3. Wklejamy gotowy katalog z działającą grą (cały, z dosboksami)
4. Gotowe.

Jako wzorcowy układ i konfigurację przyjmijcie program Mapa Polski http://www.rabsat.pl...load/polska.zip. Na jej wzór można zrobić także trzeci moduł do uruchamiania również na Windows.

Jakoś to trzeba do mnie wysłać a ja umieszczę na serwerze a link dodam do strony www.dosbox.rabsat.pl Mogę dodać ksywkę twórcy paczki.
Miejsce na serwerze jest nieograniczone. Nie ma żadnych limitów, więc zapraszam do współpracy

Linki.
najlepsza, uniwersalna konfiguracja dosbox.conf. Wystarczy rozpakować, wkleić i zmienić tylko ścieżkę na końcu - http://www.rabsat.pl/download/conf.zip

Dosbox dla Maków PowerPC - http://www.rabsat.pl...osbox065ppc.dmg
Dosbox dla Maków z Intelem (oficjalnie UB ale źle działa z PPC, więc umówmy się, że jest na Intela) - SourceForge.net: Downloading ...

#133 teef.pl

teef.pl
  • 53 postów

Napisano 01 maja 2008 - 15:42

OKI - blockout znalazłem - Mooflu Games - Shaaft. Tylko trzeba zapłacić 15 baksów, ale warto.

#134 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 maja 2008 - 22:19

Udostępnię Ufo1 i Ufo2 - mam oryginalną płytkę :) Przygotowałem dwie paczki - razem ok. 250mb. Może ktoś z Was udostępni przestrzeń na ftp? Chętnie się podzielę ;)

#135 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 01 maja 2008 - 22:57

a to że tak tylko zapytam Legalne będzie ?? - nie żebym się czepiał (bo sam chętnie zagram) ale trochę głupio na Forum piractwo promować ;)

#136 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 02 maja 2008 - 01:08

Wrzucajcie na razie na Rapidshare lub inny serwis do dzielenia plików. Ja to pościągam i wrzucę na serwer. Nie mogę podać do niego loginu, ponieważ nie należy do mnie a jedynie jest mi grzecznościowo udostępniony. Kiedyś widziałem do tego jakiś polski serwis ale nie pamiętam nazwy. Wrzucało się tam plik a w zamian otrzymywało linka do niego, którego można już dalej przesyłać przez GG itp. Plik tam wisiał przez 24h

#137 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 03 maja 2008 - 10:44

ja proponuje Send big files the easy way. Files too large for email attachments? No problem! nie będzie trzeba czekać przed pobraniem

#138 michaeel

michaeel
  • 286 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 11 maja 2008 - 15:01

a ma ktos jakas rade na GTA 1? Uruchamia mi sie w takim malym okienku..chociaz zeby bylo 800x600 :)

#139 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 11 maja 2008 - 16:46

GTA celowo się uruchamia - jako jedyna z gier - w małym okienku. Powodem są przekłamania kolorów. Nie mogłem sobie z tym dać rady. Oczywiście nic nie stoi ma przeszkodzie, abyś ją uruchomił na pełnym ekranie. We wszystkich grach działa przełącznik fullscreen w dowolnym momencie, po naciśięciu Alt Enter.

#140 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 24 maja 2008 - 01:26

Czy wiecie, że w Dosbox da się zainstalować nie tylko Windows 3.x ale także Windows 95, w tym OSR 2 (z obsługą USB) ? Nie wolno mi tego udostępnić z przyczyn licencyjnych, lecz jeśli testy wypadną pomyślnie mogę przygotować paczkę Dosbox dla Mac PowerPC/Intel i WindowsXP oraz napisać gotowy skrypt instalujący Waszą kopię Windows na Waszym Dosbox. Jeżeli testy wypadną pomyślnie to wszystkie Darwine, Crossover mogą się schować. Może na tym nie działać nawet internet, ponieważ gotowe instalatory programów można po prostu kopiować do katalogu C dosboksa i instalować je na już poziomie uruchomionego Windows 95. Jeszcze za wcześnie mówić o sukcesie ale dobrze mi idzie. Na razie to działa o niebo szybciej, niż na VirtualPC. Jeżeli w ogóle będzie to działało w miarę bezproblemowo to pozostanie "chrzest bojowy" na zaprzyjaźnionym eMaku G4 700. Stan na teraz: udało mi się obejść odwołania bezpośrednio do sprzętu instalatora Windows, dzięki czemu emulator się nie zawiesza na etapie instalacji. Jeszcze droga daleka do pełnego sukcesu ale idzie nieźle.

#141 jw_amigowiec

jw_amigowiec
  • 294 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 24 maja 2008 - 11:02

GTA da sie odpalic na innych rozdzielczosciach. Jak juz ktos wlaczy gre, niech wcisnie F11 (najlepiej wylaczyc chwilowo ten skrot w ustawianiach systemu, co by sie expose nie odzywal). Potem mozna wlaczyc spowrotem, juz po zmianie w grze ;). Nie znam prostszego sposobu.

#142 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 maja 2008 - 11:25

prostszy sposób - nie wyłączając skrótu - F11+fn ;) i powinno działać ;]

#143 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 maja 2008 - 12:58

ja to nie mam zadnych uwag ani komentarzy tylko jedno stwierdzenie: Swietna robota!!

#144 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 24 maja 2008 - 17:27

A ja poległem na Windows :lol: Zainstalował się perfekcyjnie ale nie chce wystartować. Twierdzi, że wymaga wersji DOS 7.00 lub wyższej. Dosbox przedstawia się jako MS-DOS 5. Można to oczywiście zmienić poleceniem Dosbox "ver set 7.00" ale to nic nie daje. Trzeba gdzieś grzebnąć. Windows 95 na bank zadziała w Dosbox, skoro działa na Playstation. Wie ktoś morze jak oszukać, bądź zmienić wersję DOS w Windows 95 ?? obsługa edytorów w kodzie heksadecymalnym nie stanowi dla mnie większej bariery tylko gdzie grzebnąć ?? Sama zmiana przedstawiania wersji DOS w Dosbox nic nie daje.

#145 jw_amigowiec

jw_amigowiec
  • 294 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 25 maja 2008 - 21:30

A gdyby odpalic wpierw command.com z DOS 7? Co do FN+F11 - w alu keyboard nie dziala ;). Bo ma tam juz przypisane inne klawisze fukncyjne.

#146 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 26 maja 2008 - 22:06

Interpreter Comand.com niestety jest częścią konkretnej wersji systemu DOS, więc nie da się go uruchomić z innej wersji na innej. Zamiast kombinacji klawiszy wartości można wpisać dosbox.conf w linii Cycles na stałe

#147 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 05 lipca 2008 - 13:48

Po ostatniej aktualizacji Settlers II nie działa, ktoś wie jak temu zaradzić? Tzn gra sie ładuje, otwiera sie menu wczytuje zapisana gre i sie zawiesza :( Już jest ok, pare razy zrestartowałem i działa :)

#148 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 06 września 2008 - 05:39

A wiecie, jak fajnie działa Dosbox na palmtopach ??

Dopiero zacząłem drążyć temat i użytkowanie Dosbox na palmtopie jest jeszcze trochę upierdliwe - niestety trzeba ręcznie wklepywać linie mount, ponieważ nie chce działać montowanie pseudo-partycji z pliku konfiguracyjnego a ja nie wiem dlaczego.

Testowałem na palmtopie raczej typu Low-cost, bez dodatkowej klawiatury. Był to sprzedawany jako GPS do samochodu MIO P-560.
Dosbox ten jest wyposażony we własną wirtualną klawiaturę, wirtualną mysz, wirtualny joystick a jakby tego było mało - umożliwia zdefiniowanie przycisków fire1 i fire2, co zamienia Poketa w fajną nawet konsolę do gier. Domyślnie Dosbox przełącza ekran na poziomo.

Wydajność gier DOS podobna, jak na PC. Podobne możliwości "dostrajania" ustawień Dosbox w trakcie gry.

Muszę popracować nad zautomatyzowaniem Dosboksa na palmtopie - czyli zrobić dla niego gry, jak dla Maka ale na razie muszę to rozpracować do końca. Plik konfiguracyjny znacząco się różni od wersji na PC/Mac.

Już, jednak mogę podać "tymczasową" instrukcję.

1. Ściągnij Dosbox "Mobile" stąd: n0p's home page - DOSBox 0.63
2. Rozpakuj go.
3. W głównym katalogu utwórz katalog DOS (np. \dos)
4. Skopiuj do katalogu \dos swoje gry i programy dla DOS, Norton Commander itp.
5. Przejdź do rozpakowanego już katalogu pDOSBox2.0
6. Uruchom plik pdbfend.exe
Pokaże się komunikat powitalny - kliknij OK. Po chwili ekran trochę powariuje, następnie się uruchomi w poziomie.
7. na dole pojawi się wirtualna klawiatura - a raczej jej kawałek, który można przewijać lub pokazać w całości (Joystick w prawo).
Wpisz za jej pomocą polecenie:

mount c \dos
c:

Teraz możesz uruchamiać swoje gry i programy dla DOS. Działa nawet Windows 3.11. Nad Windows 95 nadal pracuję i sobie nie radzę :lol:

Dosbox opuszczamy poleceniem exit

Uwaga ! Dosbox na palmtopy ma trochę inne, domyślne ustawienia karty Soundblaster.
Parametry w grach, więc wyglądają tak:

a [adres] 220 [h]
i [irq] 7
d [dma] 1

Parametry można też zmieniać w pliku dosbox.txt, który odpowiada dosbox.conf na stacjonarnym. Są dobrze opisane po angielsku w samym pliku.

Wiem, że to forum o Makach ale wielu Makowców posiada windziane Palmtopy, choćby jako GPSy. Może powyższy opis im się przyda, np. po to, aby dzieciom umilić czas w podróży, czy na wyjeździe. Na małym ekranie gry DOS wyglądają znakomicie. Ot normalna konsola do gier.

Nad prostszą konfiguracją dopiero myślę. Na razie bawiłem się tym dopiero kilka godzin.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zrzuty pochodzą z Google.

#149 dzidzius

dzidzius
  • 53 postów

Napisano 08 września 2008 - 11:21

moze ktosc przerobic gre menadzer zuzlowy zuzel v.3.1b

to link Œcišgnij

#150 mf.31101985

mf.31101985
  • 723 postów
  • SkądRadom, PL

Napisano 24 października 2008 - 14:30

Mam problem z grami GTA i GTA London (pobrane za darmo ze strony producenta - Rockstar Games), tzn. wydaje mi się że robię wszystko zgodnie z instrukcją, ale w Dosbox pojawia się komunikat "This programm cannot be run in DOS mode" :/
możliwe żeby to było spowodowane "poprawkami" samego producenta gier, które pozwalają na uruchomienie gier na nowszych systemach Microsoftu?
P.S. Ja używam Leoparda 10.5.5 i Dosbox 0.72

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych