A wiecie, jak fajnie działa Dosbox na palmtopach ??
Dopiero zacząłem drążyć temat i użytkowanie Dosbox na palmtopie jest jeszcze trochę upierdliwe - niestety trzeba ręcznie wklepywać linie mount, ponieważ nie chce działać montowanie pseudo-partycji z pliku konfiguracyjnego a ja nie wiem dlaczego.
Testowałem na palmtopie raczej typu Low-cost, bez dodatkowej klawiatury. Był to sprzedawany jako GPS do samochodu MIO P-560.
Dosbox ten jest wyposażony we własną wirtualną klawiaturę, wirtualną mysz, wirtualny joystick a jakby tego było mało - umożliwia zdefiniowanie przycisków fire1 i fire2, co zamienia Poketa w fajną nawet konsolę do gier. Domyślnie Dosbox przełącza ekran na poziomo.
Wydajność gier DOS podobna, jak na PC. Podobne możliwości "dostrajania" ustawień Dosbox w trakcie gry.
Muszę popracować nad zautomatyzowaniem Dosboksa na palmtopie - czyli zrobić dla niego gry, jak dla Maka ale na razie muszę to rozpracować do końca. Plik konfiguracyjny znacząco się różni od wersji na PC/Mac.
Już, jednak mogę podać "tymczasową" instrukcję.
1. Ściągnij Dosbox "Mobile" stąd:
n0p's home page - DOSBox 0.63
2. Rozpakuj go.
3. W głównym katalogu utwórz katalog DOS (np. \dos)
4. Skopiuj do katalogu \dos swoje gry i programy dla DOS, Norton Commander itp.
5. Przejdź do rozpakowanego już katalogu pDOSBox2.0
6. Uruchom plik pdbfend.exe
Pokaże się komunikat powitalny - kliknij OK. Po chwili ekran trochę powariuje, następnie się uruchomi w poziomie.
7. na dole pojawi się wirtualna klawiatura - a raczej jej kawałek, który można przewijać lub pokazać w całości (Joystick w prawo).
Wpisz za jej pomocą polecenie:
mount c \dos
c:
Teraz możesz uruchamiać swoje gry i programy dla DOS. Działa nawet Windows 3.11. Nad Windows 95 nadal pracuję i sobie nie radzę
Dosbox opuszczamy poleceniem
exit
Uwaga ! Dosbox na palmtopy ma trochę inne, domyślne ustawienia karty Soundblaster.
Parametry w grach, więc wyglądają tak:
a [adres] 220 [h]
i [irq] 7
d [dma] 1
Parametry można też zmieniać w pliku dosbox.txt, który odpowiada dosbox.conf na stacjonarnym. Są dobrze opisane po angielsku w samym pliku.
Wiem, że to forum o Makach ale wielu Makowców posiada windziane Palmtopy, choćby jako GPSy. Może powyższy opis im się przyda, np. po to, aby dzieciom umilić czas w podróży, czy na wyjeździe. Na małym ekranie gry DOS wyglądają znakomicie. Ot normalna konsola do gier.
Nad prostszą konfiguracją dopiero myślę. Na razie bawiłem się tym dopiero kilka godzin.
Zrzuty pochodzą z Google.