Gry DOS w DOSBOX - gotowe paczki na MacOSX
Napisano 25 marca 2008 - 12:56
Napisano 25 marca 2008 - 14:40
Napisano 26 marca 2008 - 09:42
Napisano 26 marca 2008 - 17:11
Napisano 26 marca 2008 - 17:30
Nie wiem, jak teraz, bo to było dość dawno temu. Wtedy była to trzecia beta i do momentu rozpoczęcia komercyjnej sprzedaży wolno go było używać do woli.Postanowiłem skorzystać, ponieważ jest to Vista i nadarzyła się okazją do poznania tego systemu za darmo. W kilka minut można w 2008 włączyć Aero i inne takie z Visty. Moja wątpliwość dotyczyła tego, że ktoś puścił plotkę, że nie wolno Windows instalować na maszynach wirtualnych. Rozmowa z miłą panią rozwiała wątpliwości. Był jeden warunek. Nie wolno było instalować Windows w środowisku produkcyjnym, czyli takim, na którym zarabiamy pieniądze. Maszyna wirtualna jest traktowana, jak odrębny komputer.
Zdaje się, że Windows 2008 jest już w sprzedaży, tym samym licencja "testowa" wygasła.
To mnie uspokoiłeś
Beta 3 działa do 8 kwietnia. Betę 2 też używałem. Ostatnio wygrałem w konkursie o wiedzy na temat Win2008 finalną wersję Enterprise z licencją na rok W takim razie spokojnie instaluję. Dzięki za info!
Napisano 26 marca 2008 - 18:31
Gdyby ktoś był tak miły i skonfigurował grę Menadżer Żużlowy (do ściągnięcia z cišgnij wersja 3.1b). Gra jest tylko tekstowa, więc wydaje się to banalne, ale mi jakoś nie chce się udać, bo próbowałem to zrobić z wymienioną wyrzej instrukcją z Dragonii.
Rodacy, pomożecie?
Napisano 01 kwietnia 2008 - 13:45
Napisano 01 kwietnia 2008 - 18:32
Napisano 01 kwietnia 2008 - 20:03
Uwaga ! Wszystkie programy i gry można teraz znaleźć na stronie www.dosbox.rabsat.pl
Przepraszam, że wygląda to jak wygląda ale ja na razie nie mam czasu ani głowy, żeby zrobić to lepiej. Na razie też nie powstaną nowe paczki ale obiecuję, że do tego wrócę, jak się uporam z paroma sprawami osobistymi.
Miałem okazję któregoś dnia przysiąść do eMaca i już rozumiem na czym polega problem, że niektóre lub wszystkie gry nie chcą działać na PowerPC. Problemem jest sam Dosbox. Coś skopali w kodzie. Miał być Universal Binaries a tymczasem działa dobrze tylko na Intelu.
Jeśli chcecie, aby program ruszył i działał na PowerPC zalecam podmiankę pliku. Na stronie www.dosbox.rabsat.pl jest instrukcja co i jak oraz wykopałem na wykopaliskach wersję dosbox tylko dla PowerPC. Po podmiance na pewno część gier będzie działała lepiej.
Miłej zabawy !
Napisano 03 kwietnia 2008 - 16:52
Uwaga ! Wszystkie programy i gry można teraz znaleźć na stronie www.dosbox.rabsat.pl
Przepraszam, że wygląda to jak wygląda ale ja na razie nie mam czasu ani głowy, żeby zrobić to lepiej.
Spoko , to strona do ściągania paczek . Nie wstawiaj bajerów , bo jedyne co osiągniesz to spowolnienie ładawania . Dobrze jest jak jest :-)
Napisano 04 kwietnia 2008 - 09:14
Napisano 04 kwietnia 2008 - 12:46
Napisano 04 kwietnia 2008 - 14:32
jest drobny błąd w linku do tim2
Na czym polega błąd ? Nie wiem co poprawić.
Napisano 04 kwietnia 2008 - 14:48
Na czym polega błąd ? Nie wiem co poprawić.
ja na przyklad nie moge zaciagnac pinball illusion - pojawia sie blad 404 :-)
Napisano 04 kwietnia 2008 - 15:09
Napisano 09 kwietnia 2008 - 21:45
Napisano 09 kwietnia 2008 - 22:28
Jesli moge miec mala prosbe... W imieniu wszystkich fanów czarneg sportu proszę o Menadżera Żuzowego w wersji 3.0, bo byla najlepsza ;] Wesja na PieC jest do pobrania chociazby tu: http://www.fc.osw.pl/down.php
Mogę poprosić linka ?
Ten, który podałeś jest już nieaktualny.
Napisano 09 kwietnia 2008 - 22:32
Napisano 09 kwietnia 2008 - 22:41
Napisano 09 kwietnia 2008 - 23:08
Tutaj jest gra The Settlers 2 Gold Edition.
Gra została uwolniona dlatego na zdrowie.
Best Old Games | Settlers 2 Gold Edition download [eng]
Niestety nie udało mi się wyczarować paczki z DosBox'em, widocznie coś robiłem nie tak, potem zaś nie miałem już czasu. Polecam zatem przygotowanie komuś kto zna się na tym dobrze.
Miłej zabawy.
Już się wysyła na serwer - plik 100 MB, więc trochę to potrwa.
Tym razem ukłon w stronę użytkowników PowerPC. Ponieważ już rozumiem na czym polega problem z tym, że część gier nie chce działać, badź źle działa na Power PC, od tego momentu będę tworzył nowe paczki, w których znajdą się oba emulatory Dosbox. Osobno dla PowerPC i osobno dla Intela. Po prostu Dosbox 0.75, choć napisane jest że to Universal Binaries działa wyłącznie na Intelu. Nic nie szkodzi, aby odpalać wersję dla PowerPC na Intelu (Rosetta), jednak działa sporo wolniej.
Tak, wiec użytkownicy Maków PPC klikają w plik "Start PowerPC" a użytkownicy MacInteli w "Start Intel".
Czeka mnie więc operacja ściągnięcia wszystkich paczek (ok. 1GB) i zmiana totalna konfiguracji, jeżeli ma działać automatycznie także na PPC. To dość duża operacja, więc zrobię to za jakiś czas. Przy okazji wyłazi siermiężność zarządzania plikami pod Mac OS X. Trzeba wykonać 10 czynności, zamiast jednej w Windows, aby zrobić to samo. Pomnożyć przez ilość plików do podmianki. Hurtowe zarządzanie plikami w OSX to koszmar !
Uwagi.
Setlers ma ustawiony najlepszy możliwy dźwięk: muzyka - Roland32, efekty Gravis Ultrasound oraz grafikę w 1024x768.
Jeżeli komuś będzie działała zbyt wolno - grzebnąć w pliku dosbox.conf i zamienić s2 w sekcji [autoexec] na setup, zmienić parametry gry i ponownie zamienić wpis setup na s2.
---- Dodano 10-04-2008 o godzinie 00:25 ----
byłby ktoś tak dobry i mógłby wrzucić Raymana? chodzi mi konkretnie o pierwszą część
Podawajcie od razu linki do pobrania. Oszczędzi mi to czasu na szukanie.
Wszystkie gry muszą mieć status: ABANDONWARE, SHAREWARE lub FREEWARE !
Settlers II Gold już można ściągać. www.dosbox.rabsat.pl
Będę na bieżąco dodawał tam już linki a nie na forum.
Następny w kolejce robi się Superfrog.
---- Dodano 10-04-2008 o godzinie 01:42 ----
na ktorejs z kolejnych stron sa aktualne linki na innym serwerze
To już nie ważne. Wszystkie linki znajdziecie na www.dosbox.rabsat.pl
Będzie ich przybywało. Właśnie robię kolejne paczki.
---- Dodano 10-04-2008 o godzinie 03:43 ----
Superfrog for Mac już można ściągać.
Napisano 26 kwietnia 2008 - 04:36
Jest to mapa Polski z 1993 roku. Mimo swoich lata tylko częściowo się zdezaktualizowała. Ma imponującą bazę danych, wyszukiwarkę miejscowości, bogatą bazę danych "atlasowych" informacji o Polsce, mapy opadów, gęstości zaludnienia, bardzo szczegółową mapę fizyczną. Ilość wyświetlanych elementów można sobie dowolnie ustawiać.
Szczegóły techniczne.
plik ZIP, paczka uniwersalna. zawiera Dosbox 0.72 Intel, Dosbox 0.65 PPC, Dosbox Portable dla Windows.
Mapa działa pod trzema systemami: Mac OS X Intel, PowerPC oraz Windows. Można tej samej mapy używać z Pendrive i na Maku i na PC/Windows.
Nie umiem zrobić przenośnego Dosboksa na Linuksa, bo i na tym by poszło.
Zalecam obsługę z klawiatury (strzałki, enter, esc), choć mysz oczywiście działa ale po wybraniu funkcji należy wcisnąć Enter.
Przełączanie pełny ekran/okno - alt enter
Mapa do pobrania na stronie www.dosbox.rabsat.pl
Napisano 29 kwietnia 2008 - 20:18
#124 Gość_tygrysio_*
Napisano 29 kwietnia 2008 - 20:22
Napisano 29 kwietnia 2008 - 21:44
A może by tak Syndicate ??
Kolega tygrysio ma mordercze instykty ;-)
I co ? Werbować tych biednych cywili , a na koniec im z bazooki ?
Jedna z najlepszych gier wszechczasów jak dla mnie :-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
-
Bing (1)