Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Gry DOS w DOSBOX - gotowe paczki na MacOSX

• This topic is locked This topic is locked
258 replies to this topic

#251 azyrus

azyrus
  • 8 posts
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Posted 17 June 2011 - 15:43

Nie mam pojęcia czy był jakiś dodatek do tego.

#252 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 17 June 2011 - 15:54

Był jakiś patch umożliwiający grę w sieci, piszą o tym na Wikipedii i w tym serwisie. Nie grałem wtedy jak gra się pojawiła, ale po LANie mogła by być fajna zabawa...

#253 azyrus

azyrus
  • 8 posts
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Posted 18 June 2011 - 09:03

To patcha musisz sobie sam poszukać, bo ja nie posiadam w swojej kolekcji starych gier :)

#254 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 18 June 2011 - 09:24

OK, poszukam, spoko :)

#255 Kndnowak

Kndnowak
  • 73 posts
  • SkądGdańsk, PL

Posted 13 September 2011 - 19:44

Polecam BoxerApp - udało mi się pięknie odpalić Tex Murphy Under a Killing Moon. Gra śmiga aż miło. Nie trzeba wachlować płytami (4 CD) i dodatkowo śmiga Gravis Ultrasound. Polecam!

#256 PanJapko

PanJapko
  • 24 posts

Posted 16 July 2013 - 07:13

Ja polecam PINBALL FANTASIES !! swietna gra, jedna z najlepszych dosówek, UZALEŻNIA

#257 prem

prem
  • 21 posts

Posted 08 January 2015 - 18:22

https://archive.org/..._msdos_games/v2 sporo  ;)

#258 Tomqu

Tomqu
  • 2 posts

Posted 26 November 2020 - 13:59

W międzyczasie przygotowałem trochę kultowych gier dosowych i poprzerabiałem je na Maca.

Zgodnie z ideą Apple. Lekko, łatwo, prosto i wygodnie.
Obsługuje się identycznie, jak większość programów, czyli:

1. Ściągamy xxxx.dmg
2. Montujemy
3. Wrzucamy gdziekolwiek zawartość
4. Klikamy na Dosbox w katalogu z grą i gramy

Uproszczone do bólu.
Wszystkie gry zawierają w sobie skonfigurowany do danej gry emulator Dosbox. Nie trzeba się nad tym zastanawiać, ustawiać, czy wykonywać jakichkolwiek innych czynności.
Można odpalać z Pendrive.
Obojętne, czy uruchamiamy na PowerPC, czy na Intelu. Powinny działać na każdej maszynie - ale z jedną uwagą. Grafika jest ustawiona na OpenGL, więc niektóre gry mogą nie chcieć dobrze działać na starszych maszynach. W razie potrzeby wystarczy zmienić jeden wpis w pliku dosbox.conf z output=opengl na output=overlay. Oczywiście odbywa się to kosztem wydajności, więc co lepsze gry mogą mieć problem.
Mimo wszystko odradzam słabsze maszyny. Przetestowane na moim Mini ale na G4/700 też powinny działać bez kombinowania w ustawieniach (nie testowałem, nie mam jak).
Co i jak przestawiać, gdyby była taka konieczność jest szczegółowo opisane w temacie "Dosbox - DOS w okienku jak Parallels".

Kilka gierek wyposażyłem w opis kodów ułatwiających grę. Pojawi się stosowny komunikat z instrukcją po uruchomieniu gry.

Miłej zabawy !

Download.

Niedziałające linki zostały usunięte
Aktualny wykaz dostępnych Gier pod adresem:

[url]www.dosbox.rabsat.pl[/url]

Na razie tyle rozpoznawczo. Jakby co to mówcie, co jeszcze przerobić.

Proszę o aktywację strony z której można pobrać gry.

#259 ftpd

ftpd

Nie.

• 24174 posts

Posted 26 November 2020 - 14:00

Jasne, po 13 latach ktoś Ci odpisze.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users