Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Naprawa wtyczki Magsafe


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

#26 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 13 grudnia 2009 - 10:09

no to ja sie zdjeciem podziele ku dobra ludzkosci. Rozebralem poniewaz chcialem nprawic jeden z ... hmm... czpieni te co sprezynują - bo przestal, przez co raz ladowalo raz nie, przestawalo ladowac itd.. ale niestety sie nie udalo. :(


Zle sie zabrales do tego rozbierania. Zamiast urywac ta koncowa czesc, trzeba z boku ponacinac plastik, ktory jest w srodku wtyczki. Teraz nie dzialalaby chyba nawet z dzialajaca koncowka..

#27 zwierzaknet

zwierzaknet
  • 2 postów

Napisano 10 lutego 2010 - 11:02

Znalazłem w sieci filmik jak otworzyć wtyk może się komuś przyda [url=http://www.youtube.com/watch?v=qd3RIV9sdiI]YouTube - How to fix Magsafe Adapter Stuck, Broken, or faulty pins.[/url]

#28 jaracz

jaracz
  • 40 postów
  • SkądZgorzelec

Napisano 13 września 2010 - 12:24

To koledzy jak mówicie. Po naładowaniu MBP warto wyłączyć zasilacz albo go odłączyć Maca z wtyczki Magsafe. Czy można spokojnie pracować na zasilaczu po naładowaniu baterii ?

#29 MacDada

MacDada

    MyApple Team

  • 7 237 postów
  • Skąd3city

Napisano 05 stycznia 2011 - 17:14

hej, przez jakiś tydzień zasilacz do mojego białasa chodził w zależności od tego jak ustawiłem kabel (czasem banglał, ale lekki ruch przestawał się ładować). Najwyraźniej był problem albo z kabelkiem tuż przy samym MagSafe albo z wtyczką. Teraz już w ogóle nie chce działać... Kabel w żadnym miejscu się nie przetopił. Pytanko: spróbować uciąć kabel i go skrócić czy szukać problemu w samej wtyczce? Dodam, że nigdy lutownicy w ręku nie miałem ;)

#30 xhubi

xhubi
  • 33 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 stycznia 2011 - 16:05

spróbowałem naprawić swój zasialcz i można, ale raczej na krótko i trzeba poprawiać - zresztą opisałem tutaj: Naprawianie zasilacza Apple MagSafe | Apple.Bernaciak.eu

#31 paulsch

paulsch
  • 50 postów

Napisano 02 lutego 2011 - 16:59

MacDada mam doslownie ten sam problem, co w takim wypadku zrobic? EDIT rozmawiajac wlasnie z konsultantem pomocy apple na gadu gosc bezceremonialnie poszedl w polowie rozmowy...

#32 darktuk

darktuk
  • 70 postów

Napisano 12 lutego 2013 - 11:27

Witam, odświeżam temat ponieważ chciałem zapytać czy ktoś już walczył z nowszą wtyczką magsafe, mianowicie tą bardziej 'równoległą' niż 'prostopadłą' do krawędzi komputera. Wczoraj moja ładowarka uległa uszkodzeniu, wydawało mi się, że to koniec, ale przy jednej z kilku desperackich prób podłączenia jej do komputera przy odpowiednim zagięciu kabla ten zaczyna działać jak należy. W moim przekonaniu oznacza to, że kabel zwyczajnie złamał się gdzieś w okolicy złącza magsafe. Dlatego kieruję pytanie do szanownych Forumowiczów czy ktoś z Was już usiłował poradzić sobie z takim problemem? Głównie chodzi mi o proces rozebrania tego kabelka w taki sposób abym mógł go z powrotem złożyć... :) Będę wdzięczny za każde wartościowe informacje. ;) Ostatecznym rozwiązaniem jest kupno nowego zasilacza, jednak wolałbym zaoszczędzić te kilka stówek. Pozdrawiam.

#33 pireusmax

pireusmax
  • 50 postów
  • SkądNoeporęt

Napisano 12 lutego 2013 - 17:15

Witam. Opcji jest kilka. Na youtube znajdziesz instrukcję naprawy samej wtyczki. Poza tym jeśli miałeś do czynienia z lutowaniem możesz wymienić cały kabel ale trzeba rozebrać obudowę ładowarki ewentualnie dokupić kabel, odciąć wtyczkę i połączyć kable w miejscu odcięcia. Koszt kabla z wtyczką to około 50 zł. Pozdrawiam

#34 Lupo-baterie

Lupo-baterie
  • 23 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 lutego 2013 - 14:21

Sprawdź, która żyła uległa uszkodzeniu, przetnij kabel i się do niej dobierz w miejscu załamania. Użyj taśmy izolacyjnej i po kłopocie. Przed podłączeniem zasilacza do Maka sprawdź dla bezpieczeństwa czy wszystko jest ok mierząc napięcie na poszczególnych pinach. Piny są następujące: Pin 1 Masa Pin 2 V+ 16.5 V bez obciążenia 6.86 Pin 3 Pin kontrolny ładowania Pin 4 V+ 16.5 V bez obciążenia 6,86 Pin 5 Masa

#35 michał1985

michał1985
  • 229 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 lutego 2013 - 19:25

Witam.
Opcji jest kilka. Na youtube znajdziesz instrukcję naprawy samej wtyczki. Poza tym jeśli miałeś do czynienia z lutowaniem możesz wymienić cały kabel ale trzeba rozebrać obudowę ładowarki ewentualnie dokupić kabel, odciąć wtyczkę i połączyć kable w miejscu odcięcia. Koszt kabla z wtyczką to około 50 zł.
Pozdrawiam


Ja tylko dodam, że kable z allegro są do zasilaczy 60 watt, pomimo tego, że sprzedawcy piszą, iż pasują do wszystkich. Nie spotkałem się z innymi, a kupowałem już kilkanaście. Taki kabel zamontowany do zasilacza 85 watt od MacBooków 15" i 17" oczywiście również zadziała, ale komputer wykrywa go jako 60 watt i nie da się uruchomić komputera bez baterii lub kiedy bateria jest całkowicie wyładowana.

#36 darktuk

darktuk
  • 70 postów

Napisano 16 lutego 2013 - 19:30

Sprawdź, która żyła uległa uszkodzeniu, przetnij kabel i się do niej dobierz w miejscu załamania. Użyj taśmy izolacyjnej i po kłopocie. Przed podłączeniem zasilacza do Maka sprawdź dla bezpieczeństwa czy wszystko jest ok mierząc napięcie na poszczególnych pinach. Piny są następujące:

Pin 1 Masa
Pin 2 V+ 16.5 V bez obciążenia 6.86
Pin 3 Pin kontrolny ładowania
Pin 4 V+ 16.5 V bez obciążenia 6,86
Pin 5 Masa



Dodam, że mój zasilacz to ten 85W, czyli od macbooka 15 i 17 cali (kupiłem od forumowicza używany sprzęt, wszystko super, dopiero w momencie kiedy się zepsuł zauważyłem, że to zasilacz nie od kompletu... mój mac ma 13 cali -> powinien być 60W, prawda?) Rozciąłem pierwszą warstwę białego kabla i tam mam jeszcze jeden kabel w białej izolacji oraz otoczkę srebrną kabla, sprawdziłem miernikiem, srebrna otoczka nie dostaje żadnego prądu więc jak przypuszczam muszę się dostać głębiej, jak to ogarnę a jestem totalnym laikiem, postaram się to jakoś zgrabnie opisać. :)

Jeszcze jedno pytanie, czy te wartości tyczą się tak samo zasilacza 85W ?

Pozdrawiam.

#37 darktuk

darktuk
  • 70 postów

Napisano 16 lutego 2013 - 21:58

No to tak: doszedłem do tego, że wewnątrz są 2 kable, jednak niepokoi mnie jeden fakt, mianowicie próbowałem sobie miernikiem owe kable i czy naturalne jest to, że przykładając jeden koniec miernika do wtyczki (tej do kontaktu) a drugi koniec miernika do któregokolwiek z kabli nie otrzymuję żadnego przesyłu prądu? Chodzi mi o to, czy wobec tego na pewno jest to problem kabla a nie np. jednak zepsutego zasilacza? Jutro postaram się wrzucić zdjęcia żeby sprecyzować co dokładniej mam na myśli, niestety jestem w domu i mam dość drewniany internet dlatego nie jest to takie oczywiste. Doszedłem również do tego, że jeden kabel (ten bardziej zewnętrzny i grubszy) przesyła prąd do pin'u nr. 2 i 4 w złączce magsafe zaś ten bardziej wewnętrzny zapewne do środkowego pin'u (czyli idąc tą systematyką nr. 3). Jeśli tak jest to wysoce prawdopodobną awarią jest właśnie problem z tym cieńszym kabelkiem ponieważ nie potrafiłem odnaleźć przesyłu pomiędzy nim a którymkolwiek z pin'ów w magsafe. Jestem kompletnym laikiem, dlatego proszę o jakieś kolejne informacje które mogłyby mi pomóc i o ewentualne sprostowanie moich wypocin. Dzięki za dotychczasową pomoc, pozdrawiam!

#38 Lupo-baterie

Lupo-baterie
  • 23 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 lutego 2013 - 07:28

Teoretyczne wcale przejścia być nie musi, zwłaszcza, że sprawdzasz na tak długim odcinku kabla. Jeżeli chodzi o napięcie w zasilaczu 85W to pod obciążeniem powinno wynosić 18,5V. Oczywiście bez obciążenia napięcie będzie analogicznie mniejsze (około 8V). Niepotrzebnie rozcinałeś już kabel, zwłaszcza, że nie wiesz, czy faktycznie jest załamany, a jeżeli to tak to w którym miejscu. Podłącz kabel do zasilacza i sprawdź miernikiem, czy masz napięcie na 2 i 4 pinie. Jeżeli jest napięcie, to poprostuj ten kabel ręką w trakcie, gdy będzie podłączony do Maca. Upewnij się, że to faktycznie kabel, a nie sama wtyczka, bo być może tracisz czas :)

#39 michał1985

michał1985
  • 229 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 lutego 2013 - 09:16

Jeżeli rozciąłeś kabel to w środku masz jeden biały przewód to jest plus, a srebrny oplot to masa. Jeśli zmierzysz napięcie na tych przewodach to powinno wynosić ono około 7-8 wolt. Przejścia z wtyczki sieciowej do tych przewodów nie zmierzysz, bo to zasilacz impulsowy, nie ma fizycznie przejścia z "jednego końca na drugi". Poza tym jeśli masz uszkodzony kabel i nastąpiło jakieś zwarcie, to zasilacz jest odłączony, musisz wlutować nowy sprawny kabel, podłączyć do komputera i wtedy się "odwiesi" i zacznie działać. A odnośnie samego zasilacza to bez problemu możesz używać 85 watt do 13 macbooka, na pewno nic się mu nie stanie.

#40 darktuk

darktuk
  • 70 postów

Napisano 18 lutego 2013 - 12:40

Zaczynam mieć wątpliwości czy do kabel a nie wtyczka, jedyne co trzyma mnie przy wersji, że winowajcą całego zamiesznia jest kabel to fakt, że kiedy rozpaczliwie podłączałem zasilacz do laptopa w nadziei, że nagle sam zacznie działać w pewnym momencie nienaturalnie zagiąłem kabel (pewnie w przypływie frustracji :P) i w takiej pozycji załączyła się zielona lampka a następnie (czerwona) komputer zaczął się ładować. Wspominałem już o tym, tak czy siak, co jeśli to jednak wtyczka jest winowajcą? Jutro będę miał chwilę czasu to spróbuję zrobić ostatnie podejście do sprawy. :)

#41 macsupport

macsupport

  • 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 lutego 2013 - 21:51

Jeśli sam zasilacz jest sprawny, a problemem jest tylko przewód lub wtyczka magsafe to najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana całego przewodu na nowy.

#42 darktuk

darktuk
  • 70 postów

Napisano 20 lutego 2013 - 11:00

Zmierzyłem napięcie na kablu pod obciążeniem i nie bardzo potrafię to zrozumieć ale miernik pokazuje około 115V, czy to oznacza, że to jednak zasilacz?

#43 jemiolek

jemiolek
  • 18 postów

Napisano 29 marca 2013 - 16:05

Co zrobić jeżeli kabel jest przerwany tuż nad kostką? Wchodzi w grę rozebranie zasilacza?

#44 arvika

arvika
  • 1 501 postów
  • Płeć:
  • SkądKraków

Napisano 30 marca 2013 - 00:13

Co zrobić jeżeli kabel jest przerwany tuż nad kostką?
Wchodzi w grę rozebranie zasilacza?


Tak, trzeba rozciąć zasilacz i wymienić przewód.

#45 granat

granat
  • 222 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 kwietnia 2013 - 19:26

U mnie przestała świecić dioda na wtyczce. Podłączam i jest "źródło zasilania zasilacz", ale "ładowanie baterii nie odbywa się" i bateria choć wyczerpana się nie ładuje. Czy wymiana samego kabla z nową wtyczką pomoże?

#46 arvika

arvika
  • 1 501 postów
  • Płeć:
  • SkądKraków

Napisano 22 kwietnia 2013 - 20:28

Najprościej sprawdź na innym zasilaczu. Jeśli problem nie ustąpi, to masz uszkodzony układ ładowania na płycie głównej/module zasilania.

#47 mathrix

mathrix
  • 1 postów

Napisano 24 sierpnia 2013 - 14:44

Witam kolegów. Dziś walczyłem z wymianą kabla zasilającego w MagSafe 85W. Przetarty przy samym zasilaczu. Rozebranie zasilacza wymaga szczypiec rozporowych, płaskiego wkrętaka i trochę siły. Trochę nerwów i wiązanek, ale w końcu się udało. Wlutowałem nowy kabel, złożyłem całość z powrotem do kupy i na wyjściu mam około 0,6V bez obciążenia- podobno powinno być 6,5V. Kabel wcześniej był przetarty do tego stopnia, że mogło nastąpić zwarcie między linią V+ a GND. Czy ktoś z Was miał podobny przypadek i wiecie co mogło ulec uszkodzeniu w elektronice?

#48 Barbra_A

Barbra_A
  • 3 postów

Napisano 05 września 2013 - 19:56

Witam, Podpinam się pod temat, bo w sumie problem dotyczy Megasafe L shape, ale nie kabelka (60W MacBook Unibody White). Otóż w środku było 5 igieł, 4 grubsze sprężynujące i jedna cieniutka na środku. Otóż właśnie ta środkowa jest wciśnięta do środka. Ale od początku: Jakiś czas temu dziecko zrzuciło mi Maca na ziemię na narożnik z gniazdem zasilania i gniazdo się wygięło. Działało normalnie jeszcze długo, bo przy odpowiednim ułożeniu wtyczki wszystko hulało. Ostatnio zaczęło grzać się niemiłosiernie i popaliło gniazdo w Macu i wtyczkę (bez spektakularnych pożarów jednak). Wymieniłam gniazdo w serwisie i od tego czasu wtyczka wchodzi jak powinna i nie grzeje się, ale... Mac chodzi na zasilaniu, bateria nie ładuje się. Przypominam, że środkowa igła we wtyczce wciśnięta. I stąd pytanie do Was specmenów: co robi ta środkowa igiełka? Może to ona jest odpowiedzialna za ładowanie? Bateria wcześniej działała, więc wątpię, że nagle padła. Podejrzewam, że polecicie mi podłączyć działający zasilacz z Megasafe. W takim razie może jest tu ktoś z Zielonej Góry, który taką działającą wtyczkę posiada? Z góry dzięki za każdą pomoc. Muszę zapytać zanim wydam 369 pln na nowy zasilacz. Pozdrawiam!

#49 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 05 września 2013 - 20:09

Jakiś czas temu miałem podobny problem z wtyczką megasafe L, wtyczka grzała sie aż w końcu był problem z ładowaniem.Wysłałem cały zasilacz do Naprawa zasilaczy MagSafe wymienili cały kabel z wtyczką i wszystko działa jak należy.

#50 tumpio

tumpio

    SERWIS


  • 5 982 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 05 września 2013 - 20:39

Witam, Podpinam się pod temat, bo w sumie problem dotyczy Megasafe L shape, ale nie kabelka (60W MacBook Unibody White). Otóż w środku było 5 igieł, 4 grubsze sprężynujące i jedna cieniutka na środku. Otóż właśnie ta środkowa jest wciśnięta do środka.(...) I stąd pytanie do Was specmenów: co robi ta środkowa igiełka? Może to ona jest odpowiedzialna za ładowanie?

Środkowy pin jest odpowiedzialny za dekodowanie zasilacza ( przesyła informacje o zasilaczu do macbooka). Bez niej mac nie będzie ładował baterii. Sama wtyczka jest elementem wymiennym i można ją naprawić.


Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych