Naprawa wtyczki Magsafe
Napisano 14 grudnia 2007 - 15:43
Wiec od poczatku. Zepsul mi sie kabel od zasilacza od MB, prawdopodobnie zlamal sie w srodku i zaczal sie topic. Cos powiedzmy takiego (zdjecie nie moje):
http://www.flickr.co...57600268133703/
Poniewaz bylo to tak blisko wtyczki, ze wyciecie kawalka kabla nie wchodzilo w gre postanowilem sprobowac rozebrac wtyczke. I okazuje sie, ze nie ma z tym najmniejszego problemu. Wystarczy zlapac szczypcami metalowa czesc i zsunac plaskik srubokretem. Potem uciac kabel i przylutowac na nowo we wtyczce. Nie jest to wielki problem, a 350 zl zostaje w kieszeni.
Tak wiec zostawiam dla potomnych, moze komus sie przyda.
- robcel, LASERman, zkarolcia i 1 inna osoba lubią to
Napisano 14 grudnia 2007 - 21:29
Napisano 23 stycznia 2008 - 12:56
Napisano 23 stycznia 2008 - 13:08

Napisano 23 stycznia 2008 - 13:15
Powiem tylko tyle... aby uniknąć podobnych sytuacjim najlepiej wyłączać zasilacz z sieci gdy MacBook jest naładowany/na noc. Ostatecznie jest to zasilacz, który, gdy urządzenie jest naładowane, kumuluje jakąś część mocy w sobie. W niektórych przypadkach moźe dojść do naddatku mocy, która musi sobie gdzieś uciec...
Nie chodzi o zaden naddatek mocy: )
W MB kabel od zasilacza jest bardzo cienki, delikatny i latwo go uszkodzic w srodku. Wtedy na takim przetarciu zwieksza sie opor kabla, zaczynaja sie zwarcia itp.
A, ze przy wtyczce kabel najbardziej wyginamy, to tam zwykle się to dzieje. MB C2D maja ten usztywniajacy plastik na wtyczce troche dluzszy niz w CD, wiec tam kabel powinien miec wieksze szanse dlugiego zycia.
Napisano 23 stycznia 2008 - 13:19

Napisano 27 stycznia 2008 - 18:50
Napisano 27 stycznia 2008 - 19:29
Nie chodzi o zaden naddatek mocy: )
W MB kabel od zasilacza jest bardzo cienki, delikatny i latwo go uszkodzic w srodku. Wtedy na takim przetarciu zwieksza sie opor kabla, zaczynaja sie zwarcia itp.
A, ze przy wtyczce kabel najbardziej wyginamy, to tam zwykle się to dzieje. MB C2D maja ten usztywniajacy plastik na wtyczce troche dluzszy niz w CD, wiec tam kabel powinien miec wieksze szanse dlugiego zycia.
Tam gdzie jest częściej wyginany przewód następuje zmęczenie materiału i "druciki" pekają co prowadzi do zwiększenia oporu, na skutek czego prąd przepływający przez to "wąskie gardło" nagrzewa metal do wysokich temperatur, z tego powodu topi się izolacja.
Gdyby było zwarcie to bezpiecznik topnikowy (w każdym zasilaczu szczególnie do laptopów powinno być chociaż takie zabezpieczenie:shock: ) powinien przerwać tą "reakcję łańcuchową".
Pozdrawiam
Napisano 20 lutego 2008 - 22:05
Wtyczka przy samym kołnierzu się stopiła, spalił mi się fotel i podłoga pod nim...
Wtyczka paliła się chyba żywym ogniem bo laptop jest osmolony ( nie spalił się, bo leżał na ciężkim drewnianym blacie), ale już poduszka od fotela jest spalona i podłoga tyż....
Gdybyś był łebskim amerykaninem, to byś pozwał Appla do sądu i żył w bogactwie do końca zycia.
Faktem jest, że te wtyczki do laptopów Apple to jakieś nieporozumienie.
Naprawialiśmy z kolegą kiedyś taką końcówkę i nie mogłem uwierzyć, że jakiś inżynier to zatwierdził.
Przewód jest cienki jak włos (a przenosi przecież ok 4A) słabo podparty przy wtyczce. Aż sie prosi o awarię.
Napisano 24 marca 2008 - 13:43
Gdybyś był łebskim amerykaninem, to byś pozwał Appla do sądu i żył w bogactwie do końca zycia.
Faktem jest, że te wtyczki do laptopów Apple to jakieś nieporozumienie.
Naprawialiśmy z kolegą kiedyś taką końcówkę i nie mogłem uwierzyć, że jakiś inżynier to zatwierdził.
Przewód jest cienki jak włos (a przenosi przecież ok 4A) słabo podparty przy wtyczce. Aż sie prosi o awarię.
Wtyczki b mi sie podobaja, ale juz raz zdarzyło mi sie spotkac rozkruszoną, bo ktos ja nadepnął.
Natomiast pekanie kabla przy wtyczce lub przy zasilaczu, to naprawde wada konstrukcyjna. za cienki kabel zastosowali.
Ja na twoim miejscy bym ich pozwał!
Zadzwon z tym do TVNu.
Napisano 28 marca 2008 - 22:31
Napisano 30 marca 2008 - 00:31
W MBP w porównaniu do mojego starego MB jest sporo grubszy i twardszy przewód, plus ta gumka przy magsafe usztywniająca kabel jest dłuższa. Polecam zadzwonic pod ten numer 00800... ktory SAD jest na apple.pl Wypytają Cię co straciłeś i dostaniesz odszkodowanie.
a to dobre...

co do wtyczki, chcialem naprawic w ww sposob i niestety filipinczyk, ktory mi pomagal rozerwal wtyczke na pol:O
Teraz zastanawiam sie co poczac, czy zamowic nowy zasilacz 85W (ten maly), ktory z tego co sprawdzilem nawet na stronie appla dostal 1 gwiazdke na 5, bo po prostu sie grzeje i spala, czy kupic 60W, czy kupic kabel do samolotu, za polowe ceny, przeciac i po prostu zlutowac. Czy ktos ma taki kabel?
Dodam, ze zasilacz zywotnosc ma jakis rok-poltora i nie spalil sie, tylko kabel sie tak poluzowal, ze zewnetrzne kabelki sie przetarly i przestaly laczyc...
[url=http://www.amazon.co.uk/Apple-MagSafe-Airline-Power-Adapter/dp/B000JZA4N4/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=electronics&qid=1206832325&sr=1-2]Amazon.co.uk: Apple MagSafe Airline Power Adapter - Power adapter - airplane ( external ): Electronics & Photo[/url]
Napisano 30 marca 2008 - 04:10
Napisano 30 marca 2008 - 12:19
moze sie przyda komus na przyszlosc...
to jak z ta lotniczym kabelkiem?
wart zachodu myslicie?
Napisano 30 marca 2008 - 12:34
A to dobre, ale jak kumplowi sie zapalił laptop to go przez 30 minut pytali czy mu sie coś nie spaliło w domu czy ma jakies obrażenia itp. Potem ktoś od Apple przyjechał, przeprosił, zabrał starego laptopa i od ręki dał nowego (nowszy model MBP).
I cicho sza macki sie nie psuja.
Napisano 30 marca 2008 - 17:36
Napisano 04 kwietnia 2008 - 17:45
Napisano 22 kwietnia 2008 - 19:04

Napisano 26 kwietnia 2008 - 15:27
Napisano 09 sierpnia 2008 - 16:35
Napisano 20 września 2008 - 20:49
A u mnie stopiła się wtyczka do Power Booka G4 - taka klasyczna z bolcem, nie cudo jak Magsafe. Ponieważ stopiła się całkowicie to nie było co lutować. Dziś dokupiłem nowy zasilacz (tylko 86 EUR
). Po podłączeniu do Maczka i podczas pracy oraz jednoczesnego ładowania wtyczka się nagrzewa. Nie jest gorąca ale wyraźnie ciepła. Nigdy wcześniej nie zwróciłem na to uwagi. Czy inni użytkownicy tego zabytkowego modelu mają podobne obserwacje - czy to tylko moja wtyczka się nagrzewa podczas ładowania?
na moim powerbooku g4 podlaczonym do ibookowej(bialej, nie fabrycznej jojo) ladowarki wtyczka delikatnie sie grzeje przy zwyklej pracy oraz raczej wyraznie przy jednoczesnej pracy i ladowniu - to normalne, zwlaszcza, ze grzeje sie cala prawa strona nad glosnikiem (pb g4 titanium).
pozdrawiam,
danone
Napisano 02 maja 2009 - 19:44
Napisano 13 października 2009 - 04:55

Napisano 12 grudnia 2009 - 22:35
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych