Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Problemy z pobraniem i/lub instalacją 10.11.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
147 odpowiedzi w tym temacie

#76 Epo2006

Epo2006
  • 4 postów

Napisano 20 marca 2016 - 10:23

Zrobiłem pendrive z 10.11 za pomocą Diskmaker X5,

instaluję na MacbookuPro A122,

po kilku próbach  zawsze po rozpoczęciu instalacji na dysku docelowym wyrzuca komunikat

"że nie może zweryfikować tego programu, może być uszkodzony lub zmieniony podczas pobierania"

Próbowałem na czysto i jako aktualizację z 10.6.8 oraz 10.4.11

Co robię źle?

#77 DanielF

DanielF
  • 5 760 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 20 marca 2016 - 10:33

Musisz pobrać nowy system bo zmienili certyfikaty
Fallout ...war, war never changes...

#78 zibiap1

zibiap1
  • 72 postów

Napisano 20 marca 2016 - 10:35

http://myapple.pl/po...rzed-14-02-2016

#79 Epo2006

Epo2006
  • 4 postów

Napisano 20 marca 2016 - 10:40

Dziękuję za pomoc.

Ale tak z ciekawości, co ma certyfikat do zrobionej już wcześniej instalki?

Czy to jest kontrolowane online?

To znaczy że bez dostępu do internetu nie zainstaluję od nowa systemu?

No tak, czytałem to jakiś czas temu, ale jak przyszło do czego to klapki na oczy spadły.

http://myapple.pl/posts/10872-problem-z-plikami-instalacyjnymi-os-x-pobranymi-przed-14-02-2016

#80 wojan474

wojan474
  • 4 postów
  • SkądLegnica, Poland, Poland

Napisano 25 marca 2016 - 23:42

Kupiłem dzisiaj dysk ssd i chciałem zainstalować na nim czysty OS X El Capitan. Korzystając z poradników na internecie ochoczo zabrałem się do pobierania systemu z App Store, ale jak zobaczyłem szacowany czas pobierania ustalony na mniej więcej półtorej dnia, to dałem sobie spokój. Spróbowałem wykonać czystą instalację z poziomu recovery na drugi dysk, ale tam też pokazało szacowany czas w okolicach 140 godzin.

I teraz pytanie, taka sytuacja jest normalna czy to tylko u mnie tak się dzieję?

#81 DanielF

DanielF
  • 5 760 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 26 marca 2016 - 08:51

Masz internet z Orange - rób reinstalke w nocy

#82 wojan474

wojan474
  • 4 postów
  • SkądLegnica, Poland, Poland

Napisano 26 marca 2016 - 16:26

Internet to radiówka, ale widocznie korzysta z sieci Orange. Znalazłem kilka tematów na różnych forach, gdzie użytkownicy Orange skarżą się właśnie na strasznie słaby transfer z serwerami Apple. 

Pobranie OS X z AppStore nawet przez noc by się nie sprawdziło, bo szacowany czas pobierania wynosił ciągle więcej jak 24 godziny.

Najlepszy sposób jaki udało mi się wymyślić, to kupno serwera VPS w Niemczech (z Debianem koszt to tylko 4 zł) i postawienie na nim serwera OpenVPN, żeby łączyć się z nim tunelem. W ten sposób omijam połączenie Orange -> Apple a więc i problem niskiego transferu. Cala instalacja openvpn sprowadzała się do uruchomienia skryptu z githuba, który wszystko instaluje i konfiguruje za nas, a na koniec jeszcze generuje cały plik konfiguracyjny dla klienta, który wystarczy odpalić na swoim systemie.

Teraz po połączeniu się tunelem z moim vps czas pobierania zmniejszył się do 2 godzin ;)

#83 Dejan

Dejan
  • 2 postów

Napisano 28 marca 2016 - 19:12

Witam wszystkich forumowiczów :) na wstępie zaznaczę, że jestem nowy na tym forum więc  jeżeli rozpocząłem temat nie w tym dziale to proszę o przeniesienie do odpowiedniego, dziękuję :)

a teraz przejdźmy do rzeczy.

Korzystam z Macbook'a Pro Intel Core Duo 2.5 GB 4 RAM'u z zainstalowanym systemem Mac OS X 10.6.8 Snow Leopard.

Po długim czasie i przeczytaniu opinni o Mac OS X El Capitan postanowiłem go zainstalować i tu zaczęły się moje problemy.

Korzystam z internetu na łączach TP (Orange) i pobieranie El Capitana za pośrednictwem AppStore nie wchodziło w gre ze względu na czas oczekiwania ok 2 dni 8godz więc poszperałem w internecie i udało mi się znaleźć system jedynie na torrentach (wiem że to niebezpieczne, ale świadomie chcę podjąć to ryzyko) więc pobrałem plik OS X El Capitan 10.11.0 bootable USB (DMG File).

Z tego co wyczytałem na różnych forach przygotowanie bootowalnego pendrive'a z OS X El Capitan opisane jest z poziomu pobranego systemu za pomocą AppStore i doczytałem, że plik pobrany od Apple nie jest w formacie DMG.

Proszę o pomoc w przygotowaniu takiego pendrive'a z poziomu Macbooka i wszystkim pomocnym użytkownikom bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam  

#84 yelram

yelram
  • 108 postów

Napisano 29 marca 2016 - 20:43

Witajcie miałem problem z instalacją czystą z USB, mianowicie "this copy of the install os x el capitan application cannot be verified", zmieniłem więc w terminalu date "date 010100002016" i ruszyła instalacja ok i już śmiga wszystko ale czy możecie mi wytłumaczyć z czym związany jest ten problem i dlaczego tak się dzieje? Dlaczego apple zmienia certyfikaty? Mogę na tym systemie (10.11.2) co zmieniłem datę zostać bez obaw czy lepiej pobrać (10.11.4) i ponownie na czysto zainstalować?

Użytkownik yelram edytował ten post 29 marca 2016 - 22:29

#85 zibiap1

zibiap1
  • 72 postów

Napisano 30 marca 2016 - 13:07

Witajcie miałem problem z instalacją czystą z USB, mianowicie "this copy of the install os x el capitan application cannot be verified", zmieniłem więc w terminalu date "date 010100002016" i ruszyła instalacja ok i już śmiga wszystko ale czy możecie mi wytłumaczyć z czym związany jest ten problem i dlaczego tak się dzieje? Dlaczego apple zmienia certyfikaty? Mogę na tym systemie (10.11.2) co zmieniłem datę zostać bez obaw czy lepiej pobrać (10.11.4) i ponownie na czysto zainstalować?

http://myapple.pl/po...rzed-14-02-2016

możesz zostać a do 10.11.4. zrób normalne uaktualnienie z app store

#86 Poklos

Poklos
  • 703 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 18 kwietnia 2016 - 17:49

Hej!

Od 3 dni próbuję pobrać Capitana z App Store ale po ok 700/800/900 mb pobieranie zwalnia masakrycznie i z 25 minut do końca pobierania pozostają 2 dni :/

Próbowałe zmieniać DNS na różne, które znalazłem na zagranicznych forach i nic. Próbowałem wylogowywać i restartować kompa - nic. Próbowałem czyścić cache mac app store - nic.

Miał ktoś podobny problem? 

#87 Nienormalny

Nienormalny
  • 38 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 maja 2016 - 10:14

Witam,

Mam duży problem z instalacją czystego OS X'a. Komp to MacBook Pro A1286. Maszynka śmigała pod El Capitan, ale stary dysk nie wyrabiał, więc postanowiłem zmienić na SSD. OS X próbuję instalować z gwizdka. Kilka dni temu udało się bez kłopotu, lecz zmieniłem dysk na większy... no i od tej pory jestem w kropce. Bootuję urządzenie z pendrive, uruchamiam instalator. który po ok 2 minutach wyświetla obrazek jak na załączniku. Myślałem, że dysk, więc włożyłem stary SSD - bez zmian. Włożyłem stary talerzowy - to samo. Resety oczywiście wszystkie porobione. Instalator na USB robiłem już kilkukrotnie spod maka, spod windowsa... cały czas to samo. Znalazłem nawet oryginalną płytkę ze Snow Leopardem... również dokładnie to samo. Co robić?

W załączniku trzy zdjęcia - ekran bootowania, pasek postępu po wyborze instalatora i na koniec komunikat, jakim mnie mak żegna:|

Załączone pliki

• Załączony plik  01.jpg   92,05 KB   0 Ilość pobrań
  • Załączony plik  02.jpg   74,38 KB   0 Ilość pobrań
  • Załączony plik  03.jpg   77,96 KB   0 Ilość pobrań

Użytkownik Nienormalny edytował ten post 12 maja 2016 - 11:18

#88 DanielF

DanielF
  • 5 760 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 12 maja 2016 - 10:42

może uszkodzona tasiemka?

#89 Nienormalny

Nienormalny
  • 38 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 maja 2016 - 11:17

fizycznie nie wygląda na uszkodzoną, ale oczywiście taka możliwość istnieje. Sprawdzić to można tylko kupując nową.

#90 Nienormalny

Nienormalny
  • 38 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 maja 2016 - 15:36

To jednak nie jest taśma. Wyciągnąłem dysk z jeszcze starszego Macbooka Pro na którym był 10.11.4 Włożyłem do pacjenta i... system wstaje! To oznacza, że komputer nie ma problemu z komunikacją z dyskami. Świeża instalacja jednak dalej jest niemożliwa..

#91 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 maja 2016 - 15:42

To akurat o niczym nie świadczy. Podłącz dysk przez adapter na USB i spróbuj na nim zainstalować system. Jeśli zainstaluje się bez problemów to wymień taśmę dysku. 

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#92 Nienormalny

Nienormalny
  • 38 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 maja 2016 - 11:16

Dzięki macsupport. System zainstalowany, chociaż trochę naokoło. Włożyłem wspomniany wcześniej HDD od starszego maka, uruchomiłem system i na nim jeszcze raz przygotowałem pendrive z instalacją El Capitan. Ten sam pendrive, ten sam obraz. Z tą różnicą, że tym razem instalacja działa i OS X zainstalował się prawidłowo (SSD w maku, nie na USB).

Nie wszystko jest jednak ok - system śmiga aż miło, ale po włączeniu gry przez przeglądarkę - resetuje się. Bez względu na to z jakiej przeglądarki korzystam. Czy uszkodzona tasiemka może mieć w tym swój udział?

Użytkownik Nienormalny edytował ten post 13 maja 2016 - 11:46

#93 Nienormalny

Nienormalny
  • 38 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 maja 2016 - 13:57

Aktualizacja do postu powyżej:

Zainstalowałem OS X na SSD włożonym w kieszeń i podłączonym na USB - omijając w ten sposób kabelek SATA. System pada tak samo. To chyba wyklucza problem z taśmą. Szkoda, bo byłaby to łatwa naprawa, a tak chyba czeka mnie serwis z prawdziwego zdarzenia.

#94 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 maja 2016 - 14:06

To znaczy Tobie komputer działa ale resetuje się kiedy włączasz grę w przeglądarce? Jeśli tak to pewnie grafika padła.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#95 Nienormalny

Nienormalny
  • 38 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 maja 2016 - 16:49

To znaczy Tobie komputer działa ale resetuje się kiedy włączasz grę w przeglądarce? Jeśli tak to pewnie grafika padła.

Dokładnie tak. Okazjonalnie resetuje się też przy okazji innych czynności ale 99% resetów pojawia się pod odpaleniu gry działającej w przeglądarce. Np Forge of Empires. Padnięta grafika to słaba wiadomość, ale zdaje się, że jest tak, jak wskazujesz. Dzięki za pomoc w diagnozie

#96 irot

irot
  • 56 postów

Napisano 22 maja 2016 - 20:40

Cześć,

Mam problem z przesiadką systemu 10.10 Y na 10.11 EL.

Mac mini koniec 2012.

mam pendrive z el capitan. bootuje komputer > trzymam alt/option. I do wyboru mam tylko mój dysk systemowy, nic więcej.

Pendrive testowałem na innych kompach i widzi instalkę el capitan. podczas bootowania + alt. O co chodzi ? 

Dodam tylko, że resety PRAM/SMC + Sprawdzenia uprawnienia / naprawy dysku nie pomogły. 

Jakieś pomysły? :)

Serdeczne dzięki z góry !

IROT

#97 f0ku5

f0ku5
  • 65 postów

Napisano 23 maja 2016 - 17:02

Panowie, błagam o pomoc. Mam rMBP mid-2015 i chciałbym go przywrócić do czystego El Capitana. Nie mam możliwości ściągnięcia instalatora z App Store - trochę ściąga pełną prędkością łącza (250 mbit, UPC), a potem staje. Yosemite ściągnąłem bez problemu, jednak El Cap nie mogę.

Co robię źle i jak to naprawić?

#98 irot

irot
  • 56 postów

Napisano 23 maja 2016 - 18:50

jest taki portal na literę CH. i jest to zwierzę. Tam spoko jest wersja do pobrania jeśli ich łącza Cie zbawią.

#99 f0ku5

f0ku5
  • 65 postów

Napisano 23 maja 2016 - 20:15

Niestety, nic mi to nie mówi :(
Poza tym wolałbym znaleźć przyczynę tego, że nie mogę sciągnąć z App Store :(

#100 irot

irot
  • 56 postów

Napisano 24 maja 2016 - 10:11

Niestety, nic mi to nie mówi :(
Poza tym wolałbym znaleźć przyczynę tego, że nie mogę sciągnąć z App Store :(

na chomiku. wiele osób ma z tym problem, nie ma co płakać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych