Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Problemy z pobraniem i/lub instalacją 10.11.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
147 odpowiedzi w tym temacie

#51 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 308 postów

Napisano 24 listopada 2015 - 15:54

Poczekać.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#52 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 24 listopada 2015 - 16:18

instalacja z pena

podczas instalacji, instalacja zatrzymuje się mniej więcej w takim miejscu (zrobiłem już kilka prób )

Installing on ''osX"

About 12 minutes remaining 

i tak już zostaje

jest na to jakaś rada ??

System pod koniec instalacji porównuje wszystkie pliki skopiowane na dysk z tymi na penie. To trwa bardzo długo. Czekaj.

#53 marcus02

marcus02
  • 171 postów

Napisano 25 listopada 2015 - 09:40

.... tylko do końca instalacji daleko

zostawiełm tę instalację na noc i niestety bez zmian

Załączony plik  IMG_0298.JPG   145,82 KB   2 Ilość pobrań

----------------------- the born to be wild

#54 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 25 listopada 2015 - 13:26

.... tylko do końca instalacji daleko

zostawiełm tę instalację na noc i niestety bez zmian

attachicon.gifIMG_0298.JPG

Spróbuj z innym pendrivem. Fizycznie innym. OS X, jak ktoś już wspominał, jest wyjątkowo wybredny. Najlepszym rozwiązaniem jest zewnętrzny dysk twardy z wydzieloną partycją z instalką. Z pendrivem też miałem problem, z HDD po USB jakoś nigdy.

#55 marcus02

marcus02
  • 171 postów

Napisano 26 listopada 2015 - 13:15

dzięki za pomoc

sprawa wygląda następująco:

instalacja z HDD po USB pomogła tylko tyle, że instalacja zatrzymała się później.

ale podłączyłem zwykły dysk i El Capitan zainstalował się bez problemowo

następnie zrobiłem clona tego dysku z system na dysk SSD

po podmianie dysków w MB, system nie startuje

MB to (13-calowy ekran, aluminiowa obudowa, końcówka roku 2008)

dysk SSD to: Kingstone Savage 480GB

dysk jest normalnie widziany, po podłączeniu przez USB można na niego nagrywać pliki itd, jest też prawidłowo sformatowany

jest możliwość aby ten dysk był jako systemowy ?

z góry dzięki za jakiekolwiek informacje

----------------------- the born to be wild

#56 jolla

jolla
  • 4 postów

Napisano 03 grudnia 2015 - 14:20

Mam problem z instalacją Os X. Mam Macbook Pro mid 2009,  najwyższej możliwej konfiguracji (8 ram, 3 GHz core duo)  z Maverickiem. próba zainstalowania Captaina wygląda tak, że system się pobrał i po restarcie rozpoczął instalację , pokazał, że pozostało 24 minuty, po czym pokazuje się komunikat:

Nie można było zainstalować systemu OS X. ŻAden pakiet nie kwalifikuje się do instalacji. Skontaktuj się z producentem oprogramowania w celu uzysk.pomocy. Zakończ instalatora,a by uruchomić ponownie komuter i spróbować jeszcze raz. 

I tylko pod spodem tej informacji przycisk Uruchom ponownie.

Po uruchomieniu ponownie to samo kilka razy. Tzn od razu pokazuje się instalator, ( już nie ma statu mvericka) Dostęp tylko do narzędzi dyskowych i Początkowego okna instalatora, tj. Kliknij Dalej aby zainstalować.

Co z tym zrobić? Boję sie uruchomić narzędzi dyskowych, zresztą skoro problem leży w jakichś pakietach instalacyjnych ... hmm. Dodam, ze  narzędziach pokazuje się oprócz mojego HD osobny dysk Apple z Captainem.

Bardzo proszę o pomoc, piszę akurat pracę dyplomową i czas mnie pili.

#57 tomekb1978

tomekb1978
  • 33 postów
Napisano 13 grudnia 2015 - 20:02

Dobry wieczór, podczepię się pod temat - w moim przypadku problem dotyczy aktualizacji El Capitana do wersji 10.11.1 i 10.11.2. Podczas poprzedniej aktualizacji spotkało mnie to, co kilkoro z Was zauważyło: system ładował się do 3/4 i... zima. Wykonałem ponowną instalację systemu, a następnie odtworzyłem wszystko z Time Capsule. Uznałem, że kolejna wersja będzie 'dopracowana" i dzisiaj postanowiłem dokonać aktualizacji 10.11.2 - sytuacja się powtórzyła. Ponownie musiałem odtworzyć system. Proszę o sugestie, w jaki sposób rozwiązać problem, ale bez propozycji: wgraj system na nowo i przenieś ręcznie pliki. Może na coś nie zwróciłem uwagi? Może istnieje możliwość sprawdzenia, gdzie jest problem.

pozdrawiam serdecznie

tomek

#58 circos

circos
  • 462 postów
Napisano 13 grudnia 2015 - 20:29

Jaki sprzęt masz i jaki system wychodził z nim fabrycznie ?

there's no day off for heroes

 A1181 |  A1342 |  A1502

#59 roratoga

roratoga
  • 68 postów

Napisano 13 grudnia 2015 - 22:38

witam

mialem aktualizacje do 10.11.2 i zauwazylem ze jak daje zamnij czy to z menu czy z przycisku to brak jest spolszczenia menu zamykania

mozna to jakos naprawic ?
;>

#60 tomekb1978

tomekb1978
  • 33 postów
Napisano 14 grudnia 2015 - 08:12

Jaki sprzęt masz i jaki system wychodził z nim fabrycznie ?

Macbook Air 13.3 połowa 2013, był Yosemite.

#61 circos

circos
  • 462 postów
Napisano 14 grudnia 2015 - 11:00

Macbook Air 13.3 połowa 2013, był Yosemite.

Jak dokonujesz odtworzenia systemu - posiadasz pendrive instalacyjnego z OSX El Capitan , tak ?

there's no day off for heroes

 A1181 |  A1342 |  A1502

#62 tomekb1978

tomekb1978
  • 33 postów
Napisano 14 grudnia 2015 - 15:33

Jak dokonujesz odtworzenia systemu - posiadasz pendrive instalacyjnego z OSX El Capitan , tak ?

nie, trzymam shift;-) wybieram odtwórz system i tyle..., czyli w zasadzie wracam do punktu wyjścia, chyba?

#63 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 14 grudnia 2015 - 16:18

nie, trzymam shift;-) wybieram odtwórz system i tyle..., czyli w zasadzie wracam do punktu wyjścia, chyba?

Z wciśniętym Shiftem odtwarza system startując z partycji recovery (i dociągając część plików z netu)  - instaluje ci ostatni system, który miałeś zainstalowany na komputerze.

Z wciśniętym Shiftem + cmd odtwarza system w całości przez internet - instaluje ci system, który miałeś na kompie w momencie zakupu.

Jeżeli nie masz usuniętej lub uszkodzonej partycji recovery, żaden pendrive instalacyjny nie jest potrzebny (no chyba, że chcesz zainstalować nowszy system, w stosunku do tego, który miałeś). Jeśli nie chcesz mieć starych śmieci na kompie w momencie instalacji mozna wybrać Narzędzia systemowe i sformatować dysk (nie ruszy ci partycji recovery, możesz się nie bać) - wtedy będzie całkowicie "na czysto". 

Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 14 grudnia 2015 - 16:23

#64 pepisvx

pepisvx
  • 15 postów

Napisano 29 grudnia 2015 - 14:04

Witam

pacjent: iMac mid 2011 27 i7, 16GB ram itd.

problem: po aktualizacji z Yosemite na El Capitan kolorowa parasolka kręci się już z 20 min po wpisaniu hasła. mogę ruszać myszą, czasem słychać, że dysk coś mieli, błędów nie było i nie wiem czy tak ma być czy coś poszło nie tak. 

#65 waldi.pl

waldi.pl
  • 7 postów
  • SkądGoole

Napisano 24 stycznia 2016 - 16:35

Witam,

Dopiero co stałem się posiadaczem iMac'a a już mam go serdecznie dosyć.

Mój iMac to: system El Capitan, iMac 27", 3,2 GHz, 16 GB DDR3. Kupiłem przechodzony na eBay.uk. Był zainstalowany już El Capitan  (czysty system).

1. Pobieranie El Capitan z Appstore się w ogóle nie rozpoczyna. Jak zabawnie ujął to pepisvx w swoim poście powyżej "kolorowa parasolka kręci się" nawet całą noc po kliknięciu: Appstore/ Os X El Capitan/ Download/ ...

i nic się nie dzieje. Nie mogę pobrać El Capitan z Appstore.

2. Chciałbym pobrać poprzednią wersję Yosemite też nie mogę bo nie widzę tej wersji w Appstore w ogóle. Poprzednią dlatego ze El Capitan nie rozpoznaje mojej zewnętrznej karty dzwiękowej M-audio Fast track pro.

Czy mogę prosić o pomoc w temacie?

#66 Najwyzszy

Najwyzszy
  • 665 postów
  • SkądStrzegom

Napisano 24 stycznia 2016 - 16:43

Yosemite nie pobierzesz juz z App Store, jesli nie miales jej wczesniej pobranej. Tylko El Capitan bedzie tam dostepny.

#67 waldi.pl

waldi.pl
  • 7 postów
  • SkądGoole

Napisano 25 stycznia 2016 - 00:06

Dzięki, rozumiem. Będę więc próbował zostawiać co jakiś czas na noc mac'a może przynajmniej uda mi się w końcu pobrać z Appstore system El Capitan. Może Appstore się zlituje i pozwoli mi pobrać ten system. Wiem że to nie Windows ale chciałbym umieć samemu postawić swój system na nogi jak przyjdzie na to czas.

#68 Najwyzszy

Najwyzszy
  • 665 postów
  • SkądStrzegom

Napisano 25 stycznia 2016 - 10:11

W czasie startu wcisnij command + shit + r i trzymaj do czasu pojawienia sie jablka z paskiem postepu. Wyskoczy Ci okienko z kilkoma mozliwosciami i tam bedzie 'zainstaluj ponownie os x'. Sprobuj tego :)

#69 waldi.pl

waldi.pl
  • 7 postów
  • SkądGoole

Napisano 25 stycznia 2016 - 22:55

O rany, zaraz próbuję. Bardzo wielkie dzięki.  :)

#70 waldi.pl

waldi.pl
  • 7 postów
  • SkądGoole

Napisano 26 stycznia 2016 - 20:58

Wciskając  command + r  podczas uruchamiania, mam do wyboru jako drugą opcję Reinstal Os X, a potem bez możliwości wyboru już tylko do wersji Mountain LIon. U mnie nie mam innych wersji jak chociażby Yosemite. W każdym razie potem anulowałem instalkę bo nie mam pewności czy nie będę potrzebował pendrive'a instalacyjnego. Command + shift + r  to gdzieś mi mignęło, instalka z usunięciem wszystkich danych. Tak że pozostanę przy command + r .

#71 LuNi

LuNi
  • 24 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 stycznia 2016 - 15:57

Ja aktualizuje z 10.6 i pod koniec pobierania pojawil sie blad 503 usluga niedostepna. 

O co chodzi??

MacBook Pro 13" mid 2009r. C2D + SSD 120 + 8GB ram 1333 + Geforce 9400 + Hdd 650GB

#72 irekpod

irekpod
  • 2 postów
  • SkądVratsa, BG

Napisano 15 lutego 2016 - 23:43

Witam serdecznie. Mój problem z instalacją el Capitan jest chyba trochę nietypowy, ale może komuś przyjdzie do głowy rozwiązanie.

Ppsiadam imaca z połowy 2010 roku. Oryginalnie był na nim system snow leopard, obecnie yosemite. Mavericksa instalowałem na czysto, yosemite jako aktualizację, pobrałem również jakiś czas temu instalkę el capitan ale jej nie użyłem, czekałem na wolniejszą chwilę żeby zainstalować system na czysto.

Dzisiaj stworzyłem pendrive, podobnie jak wcześniej, jednak podczas instalacji - zarówno przed jak i po sformatowaniu wyskakuje informacja, że ta kopia systemu jest nieprawidłowa albo niezgodna - coś takiego. Dzieje się to zaraz po uruchomieniu instalki i zaakceptowaniu warunków. Utworzyłem więc w ten sam sposób instalkę yosemitwe - miałem ją jeszcze na dysku. Ale znoów to samo. Co ciekawe, w appstore nie mogę pobrać ponownie instalki. Wyświetla się informacja downloaded, a kliknięcie przycisku download powoduje jedynie kręcenie się kółeczka - w nieskończoność (a może nie w nieskończoność, ale po godzinie nic się nie zmieniło).

Udało mi się zainstalować yosemite, po sformatowaniu nie wkładając żadnego nośnika mogłem wybrać instalkę systemu z pobraniem z internetu ( Nigdy tego nie używałem, nie wiem. Chyba nie ściągało całego systemu, za krótko to trwało, ale pewności nie mam). Ale znów to samo w appstore - wyświetla się informacja, że pobrane i nie da się pobrać znów. Czy jest jakiś sposób żeby appstore "zapomnniał" że na tym komputerze pobierałem elcapitan?

Dodatkowe informacje:
Przed pobraniem instalki el capitan przeniosłem się do Bułgarii i używam ichniego internetu. Czy może mieć to wpływ na region i możliwość pobrania?
Próbowałem zakładać konto na innego maila oraz zmieniać region na bułgarię, ale nic nie dało.
Mój komputer nie był widoczny w autoryzowanych urządzeniach na koncie apple do dzisiaj, myślałem, że może usunięcie autoryzacji coś da, ale nie.

Barszo proszę o pomoc bo mi już brakuje pomysłów.

#73 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 308 postów

Napisano 16 lutego 2016 - 16:41

1) zmień pendrive;

2) pobieraj z App Store z altem, wtedy się da.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#74 irekpod

irekpod
  • 2 postów
  • SkądVratsa, BG

Napisano 16 lutego 2016 - 17:07

1) zmień pendrive;

2) pobieraj z App Store z altem, wtedy się da

Dziękuję za odpowiedź.

1) Próbowałem z pendrive i kartą sd - nic nie dało. Ale spróbuję jeszcze z jednym, nie mam więcej. W razie niepowodzenia na razie spasuję. Z tego co widziałem na różnych forach sporo osób wciąz ma problemy z El Capitan, więc może warto zaczekać - może coś poprawią, a może pojawi się szybciej coś nowego :)

2) Próbowałem z altem - efekt ten sam. Kręci się kółeczko, zaraz koło strzałek < > w lewym górnym rogu. Ale nic poza tym. Nie ma żadnego paska postępu, instalka nie pojawia się też w Aplikacjach. Czy jest jakiś folder na dysku, gdzie Appstore zapisuje tymczasowo pobierane pliki, żeby sprawdzić, czy w ogóle coś się ruszyło?

W każdym razie postanowiłem poczekać z tym kręcącym się kółeczkiem, może coś się pojawi za godzinę albo dwie.

#75 vmaestro

vmaestro
  • 1 postów

Napisano 28 lutego 2016 - 19:22

Witam!

Posiadam MacBooka Air z OS Yosemite 10.10.5. Każdorazowa próba ściągnięcia

z AppStore OS El Capitan kończy się oczekiwaniem i brakiem jakiegokolwiek postępu.

W związku z powyższym zwracam się z uprzejmą prośbą do Forumowiczów o pomoc

rozwiązaniu tego problemu. W załączniku screen sytuacji. 

Z góry dziękując

--

Pozdrawiam

vmaestro

Ps Jestem świeżo upieczonym użytkownikiem Mac-a, więc i proszę o wyrozumiałość.

Brakujący załącznik.

Załączone pliki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych