Problemy z pobraniem i/lub instalacją 10.11.
Napisano 24 maja 2016 - 12:41
Napisano 17 czerwca 2016 - 20:44
Odtworzylem z kopii, naprawilem uprawninia, sciagnalem jeszcze raz instalke, zrobilem pena i kolejna proba. Iiii to samo, dalej blad..nie mozna ukonczyc instalacji..
Jakies pomysly? Teoretycznie jak wlaczam z altem to moge wlaczyc odzyskiwanie do 10.11..ale instalka sie nie ukonczyla :/
Napisano 18 czerwca 2016 - 12:48
Wlaczylem teraz instalacje z neta..50 godzin, zobqczymy..
Ktos cos? Co zrobic?
Napisano 31 lipca 2016 - 18:48
Witam, z racji, ze to moj pierwszy posz najpierw chcialbym sie przywitac . Sluchajcie jezeli chodzi o OS X jestem zlotodziobem. I mam teraz maly problem. Na urlop pare dni temu przyjechala Siostra, ze swoim macbookiem pro/4gb/hdd Sata 750gb/late 2011. Miala zainstalowanego OSX w wersji Lion, chcialem byc dobry brat i zaktualizowac Mac-a do El capitan, formalnie komp spelnial wymagania techniczne. Pobralem aktualizacje z app store, potem zrobilem backup Time Machine na zew dysk. Dysk zew odlaczylem i uruchomilem aktualizacje, komp sie zrestartowal pasek doszedl moze do 20% (nie wiem dokladnie ile bo nie ma licznika %, a jedynie czas do konca instalacji). Stanelo na 30 min do konca i tak stoi od 3h, czytalem, ze aktualizacja moze troche trwac, ale troche sie obawiajm czy na pewno pozostawienie kompa nawet na dobe cos zmieni. W zwiazku z tym mam pytanie gdyby jednak jutro sie okazalo, ze nic sie nie zmienia, co nalezy zrobic aby odtworzyc system z kopi utworzonej przez TM na dysku zew. Bo jak nie uruchomie kompa to siostra mnie....... :/. Bylbym wdzieczny za jakies wskazowki jak dokonac restore.
Napisano 31 lipca 2016 - 20:03
W zwiazku z tym mam pytanie gdyby jednak jutro sie okazalo, ze nic sie nie zmienia, co nalezy zrobic aby odtworzyc system z kopi utworzonej przez TM na dysku zew. Bo jak nie uruchomie kompa to siostra mnie....... :/. Bylbym wdzieczny za jakies wskazowki jak dokonac restore.
Jak masz ściągniętego El Capitana (powinien być pod Programy) to przygotuj instalkę na Pendrivie. Potrzebujesz min 8GB. Instrukcje jak go nagrać znajdziesz na forum.
Nawet jak nie będziesz instalował z niego systemu będziesz potrzebował tego pendriva, żeby z niego wystartowac komputer, abyś mógł uruchomić odzyskiwanie z Time Machine (poniewasz na Lionie jest duże prawdopodobieństwo, że nie ma Partycji Recovery, można chyba było ją specjalnie utworzyć samemu, ale wątpie, żeby siostra to zrobiła - sprawdź uruchamiając komputer z wciśniętym i trzymanym altem - pokażą się dostępne dyski)
Odzyskiwanie: Wsadzasz pendiva z systemem, podłączasz dysk z TM, uruchamiasz komputer z przytrzymanym altem, wybierasz ikonę pendriva Instalacja El Capitan. Po chwili będziesz miał ekraz z możliwością wyboru odtworzenia systemu z Time Machine.
Użytkownik ciotka_paszczaka edytował ten post 31 lipca 2016 - 20:05
Nie czytam prywatnych wiadomości.
Napisano 01 sierpnia 2016 - 09:05
Jak masz ściągniętego El Capitana (powinien być pod Programy) to przygotuj instalkę na Pendrivie. Potrzebujesz min 8GB. Instrukcje jak go nagrać znajdziesz na forum.
Nawet jak nie będziesz instalował z niego systemu będziesz potrzebował tego pendriva, żeby z niego wystartowac komputer, abyś mógł uruchomić odzyskiwanie z Time Machine (poniewasz na Lionie jest duże prawdopodobieństwo, że nie ma Partycji Recovery, można chyba było ją specjalnie utworzyć samemu, ale wątpie, żeby siostra to zrobiła - sprawdź uruchamiając komputer z wciśniętym i trzymanym altem - pokażą się dostępne dyski)
Odzyskiwanie: Wsadzasz pendiva z systemem, podłączasz dysk z TM, uruchamiasz komputer z przytrzymanym altem, wybierasz ikonę pendriva Instalacja El Capitan. Po chwili będziesz miał ekraz z możliwością wyboru odtworzenia systemu z Time Machine.
Na cale szczescie Mac dzis po recznym wylaczeniu i ponownym uruchomieniu, zaladowal sie...uffff . Jest tylko problem ze sterownikiem do tabletu graficznego Wacom z racji niekompatybilnosci, ale podejrzewam, ze aktualizacja sterownika zalatwi sprawe.....
Ale wielkie dzieki za opis jak odtworzyc z TM kopie zapasowa na pewno sie przyda na przyszlosc.., poza tym z jablkiem mam stycznosc z racji posiadania iphone-a, ale chyba czas na Mac-a, zeby nie byc takim laikiem w temacie .
Napisano 09 sierpnia 2016 - 23:33
Witam
Problem poruszany kilkakrotnie we wcześniejszych postach, ale proponowane rozwiązania w moim wypadku nie pomogły i dalej nie mogę pobrać El Capitan z AppStore.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
MacBook Pro
Załączone pliki
Napisano 19 sierpnia 2016 - 23:03
Witam,
mam podobny problem jak garf78, też jestem laikiem jeśli chodzi o systemy maca i nie mam pojecia co i jak.
Sytuacja wyglada tak: moja siostra ma MacBooka Air 4,2 i5 1,7 GHz 4GB RAM z dyskiem 256 SSD, cos jej przestalo dzialac z icloudem i ktos jej powiedzial ze moze zaktualizowac system do el capitana i moze to rozwiazac problemy, uslyszala rowniez ze to wszystko przebiega automatycznie jak na ipadach, iphonach, tylko klikasz pobierz aktualizuj i wsyzsstko robi sie zamo i zawsze dziala, ze sytemy appla nigdy nie robia problemow, no i tak zrobila, sciagnela el capitana przez App Store, i zaczela aktualizacje, nie robiac zadnego backupa ani zadnych innych czynnosci,
no i pojawil sie problem gdy zaczal sie aktualizowac, zatrzymal sie od razu na wstepie i wyskoczyl komunikat
OS X could not be installed on your computer,
File system verify or repair failed,
Quit the installer to restart your computer and try again,
Poprosila mnie zebym to naprawil, no i nie wiedzialem jak, probowalem pare razy uruchomic ponownie, ale to nic nie daje. komunikat wciaz jest ten sam.
poszperalem troche na forum i zrobilem nastepujace kroki :
sprawdzilem dysk z pomoca disk utility
ale wyskakuje blad ze preoces zostal zatrzymany,
nastepnie zrobilem disk utility przez single mode use i komendy fsck -fy i mialem zwrotke ze The volume Macintosh HD appears to be OK
wlaczylem powtornie proba przez disk utility ale nadal to samo, instaler wraca z tym samym bledem co wczesniej
probowalem rowniez wlaczyc maca z wcisnietym altem i skorzystac z opcji recovery, ale bez skutku,
zastanawialem sie tez jak mozna zrobic pena z instalka osx na windowsie, bo nie mam drugiego maca, a nie znalazlem takiego watku na forum.
no i sie zatrzymalem, bardzo prosze o pomoc jak przywrocic maca do zycia,
Pozdrawiam
Napisano 04 grudnia 2016 - 09:40
Dzień dobry,
Usunąłem zawartość dysku za pomocą Narzędzia dyskowe. Dalej chciałem zainstalować El Capitan z App Store i mam od wczoraj permanentny komunikat - Ta rzecz jest czasowo niedostępna.
Czy wiecie co z tym zrobić?
pozdrawiam
Jarek
Napisano 25 grudnia 2016 - 21:32
Skąd można legalnie pobrać obecnie el capitan? W app store wyskakuje mi tylko sierra.
Napisano 25 grudnia 2016 - 22:20
Jeśli miałeś fabrycznie ElCaptain to przy internet recovery wgra się ten system.
Napisano 25 grudnia 2016 - 22:50
Chodzi o to, że chciałbym zrobić botowalny pendrive z El Capitan by zainstalować na czysto na nowym dysku.
Napisano 29 grudnia 2016 - 19:47
Jeśli miałeś fabrycznie ElCaptain to przy internet recovery wgra się ten system.
na pewno? pomimo, ze wchodzac na strone Apple, pokazuje info, ze nie mozna juz zainstalowac El Capitan a nalezy zainstalowac Sierre. Czyli jesli kupilem kompa z Capitanem i chce zrobic dzis "restore" przez nadzedze dyskowe (usun dane dysku) i odtworzenie systemu OS X, to polaczy sie z App Store by odtworzyc Capitana? Czy zmusi do Sierry?
Napisano 29 grudnia 2016 - 19:59
- makemymind lubi to
Napisano 25 lutego 2017 - 09:22
Mam ogromny problem. Posiadam MacBooka 15 z 2010 roku. Kupiłem uzywany sprzęt. Po odpaleniu okazuje się, że brak systemu - uruchamiają się narzędzia sprzętowe. Wnioskuje, że był tutaj Yosemite 10.10.2, bo taka wersja była na partycji Recovery. Tylko problem jest taki, że chcąc zainstalować ten system muszę się podłączyć do Mac App Store. Z racji że to mój pierwszy Mac nie wiem jak mam się zachować i skąd pobrać system. Tzn pobrałem ElCapitana 10.11. Obraz DMG, ktory pograłem wypaliłem na pendrive przy pomocy programu TransMac. Ale tutaj kłania się kolejny problem. System przy starcie nie widzi bootowalnego USB. Naciskam klawisz "C", żeby załadował system - brak reakcji. Naciskam "Option" - wyskakuje mi tylko partycja recovery 10.10.2, z której nie mogę odpalić systemu. No to dobra, wziąłem tego pendrive z powrotem do PC i zauważyłem, że w programie TransMac mogę wyciągnąć z obrazu ElCapitana plik InstallESD.dmg. Tak też zrobilem, następnie wypaliłem go na pendrive i próbuje odpalić go w MacBooku. I mam ten sam problem. Proszę o pomoc co mam zrobić. Przypominam, że mam do dyspozycji PC i MacBooka bez systemu...
Napisano 25 lutego 2017 - 09:40
System należy pobrać na innym maku z AppStore i przygotować pendrive instalacyjny na maku, a nie na windowsie.
Uruchom komputer w wciśniętymi klawiszami CMD+R.
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Napisano 25 lutego 2017 - 11:15
Witam!
Mam ogromny problem. Posiadam MacBooka 15 z 2010 roku. Kupiłem uzywany sprzęt. Po odpaleniu okazuje się, że brak systemu - uruchamiają się narzędzia sprzętowe. Wnioskuje, że był tutaj Yosemite 10.10.2, bo taka wersja była na partycji Recovery. Tylko problem jest taki, że chcąc zainstalować ten system muszę się podłączyć do Mac App Store. Z racji że to mój pierwszy Mac nie wiem jak mam się zachować i skąd pobrać system. Tzn pobrałem ElCapitana 10.11. Obraz DMG, ktory pograłem wypaliłem na pendrive przy pomocy programu TransMac. Ale tutaj kłania się kolejny problem. System przy starcie nie widzi bootowalnego USB. Naciskam klawisz "C", żeby załadował system - brak reakcji. Naciskam "Option" - wyskakuje mi tylko partycja recovery 10.10.2, z której nie mogę odpalić systemu. No to dobra, wziąłem tego pendrive z powrotem do PC i zauważyłem, że w programie TransMac mogę wyciągnąć z obrazu ElCapitana plik InstallESD.dmg. Tak też zrobilem, następnie wypaliłem go na pendrive i próbuje odpalić go w MacBooku. I mam ten sam problem. Proszę o pomoc co mam zrobić. Przypominam, że mam do dyspozycji PC i MacBooka bez systemu...
Weź sobie kup na allegro pendriva z systemem (jest El Capitan, bo sprawdzałem), bo bez drugiego maka nic nie wykombinujesz. Będzie najszybciej. 50 zł nie majątek. Potem będzisz miał drogiego pendriva 8GB. Akurat, żeby sobie zrobic samemu instalkę na przyszłość.
Użytkownik ciotka_paszczaka edytował ten post 25 lutego 2017 - 11:26
Nie czytam prywatnych wiadomości.
Napisano 22 marca 2017 - 09:50
Jak jesteś z Krakowa to ja Ci to zrobię za czekoladę
Napisano 07 maja 2017 - 06:39
Cześć wszystkim !
Mam mbp mid 2009, wczoraj robiłem na nim instalację OS Sierra z bootowalnego usb za pomocą patchera (unsupported mac). Po ponownym uruchomieniu coś padło i zaczęło pojawiać się przekreślone kółko. Miałem przygotowany botowalny nośnik z El Capitan po wcześniejszej przygodzie, który działał, ale tym razem mac nie chciał go czytać. Po wielu próbach kombinacji klawiszowej opisanych na forum i serwisie apple do przywracania systemu, wyboru dysku botowalnego, łączenia się po wifi i w końcu tworzenia nowych dysków startowych z macOS na windowsie za pomocą transmac nie przynosiły efektu. Poirytowany sformatowałem na windowsie w transmacu dysk z maca w opcji "format disk for mac" i wpiąłem go do maca z boot usb el capitan. Efekt - W akcji bez kombinacji klawiszowych, folder ze znakiem zapytania natomiast przy wciśniętym "alt" brak możliwości wczytania usb, pusty szary ekran.
Będę bardzo wdzięczny za wyrozumiałość ponieważ jestem nowym użytkownikiem maca. Wiem, że nie zwalnia mnie to z szukania rozwiązania problemu i myślenia, ale jestem już po kilku zabiegach systemowych i nie daje rady, żaden artykuł nie pomaga.
Mam jeszcze jedną próbę naprawy, do której chce wykorzystać drugiego maca od kogoś ze znajomych, aby sformatować dysk na czyimś macu w partycji GUID. Coś to da ? Aby mac wczytał botowalnego usb o ile transmac zrobił to dobrze ;/
Dodam, że jak robiłem aktualizację do Sierry z patcherem to tam wgrało się narzędzie dyskowe, które wyskoczyło mi w czasie uruchomienia bot usb w oddzielnym malutkim okienku. Czy da radę jakoś wgrać takie narzędzie, żeby wyczyścić dysk jak należy ?
Mam możliwość wsadzić dysk w kieszeń i podpiąć do Windowsa jeżeli to będzie konieczne.
MBP 13" 09' C2D 2,26 GHz/ 8GB Ram/ GF 9400m/ 128GB ssd
Napisano 08 maja 2017 - 07:30
Cześć wszystkim !
Mam mbp mid 2009, wczoraj robiłem na nim instalację OS Sierra z bootowalnego usb za pomocą patchera (unsupported mac). Po ponownym uruchomieniu coś padło i zaczęło pojawiać się przekreślone kółko. Miałem przygotowany botowalny nośnik z El Capitan po wcześniejszej przygodzie, który działał, ale tym razem mac nie chciał go czytać. Po wielu próbach kombinacji klawiszowej opisanych na forum i serwisie apple do przywracania systemu, wyboru dysku botowalnego, łączenia się po wifi i w końcu tworzenia nowych dysków startowych z macOS na windowsie za pomocą transmac nie przynosiły efektu. Poirytowany sformatowałem na windowsie w transmacu dysk z maca w opcji "format disk for mac" i wpiąłem go do maca z boot usb el capitan. Efekt - W akcji bez kombinacji klawiszowych, folder ze znakiem zapytania natomiast przy wciśniętym "alt" brak możliwości wczytania usb, pusty szary ekran.
Będę bardzo wdzięczny za wyrozumiałość ponieważ jestem nowym użytkownikiem maca. Wiem, że nie zwalnia mnie to z szukania rozwiązania problemu i myślenia, ale jestem już po kilku zabiegach systemowych i nie daje rady, żaden artykuł nie pomaga.
Mam jeszcze jedną próbę naprawy, do której chce wykorzystać drugiego maca od kogoś ze znajomych, aby sformatować dysk na czyimś macu w partycji GUID. Coś to da ? Aby mac wczytał botowalnego usb o ile transmac zrobił to dobrze ;/
Dodam, że jak robiłem aktualizację do Sierry z patcherem to tam wgrało się narzędzie dyskowe, które wyskoczyło mi w czasie uruchomienia bot usb w oddzielnym malutkim okienku. Czy da radę jakoś wgrać takie narzędzie, żeby wyczyścić dysk jak należy ?
Mam możliwość wsadzić dysk w kieszeń i podpiąć do Windowsa jeżeli to będzie konieczne.
A więc, wczoraj dorwałem się do mbp kolegi. Sformatowałem za pomocą kieszeni na usb macowego SSD w partycji GUID. Dorwałem też obraz el capitan stworzyłem u niego przez terminal bot usb. Dzisiaj podłączam do mojego maca i w czasie sprawdzania instalacji pojawił się komunikat "o braku możliwości weryfikacji aplikacji el capitan" Doczytałem na tym forum o triku ze zmianą daty link: http://myapple.pl/posts/10872-problem-z-plikami-instalacyjnymi-os-x-pobranymi-przed-14-02-2016 Dzięki tej operacji instalacja ruszyła. Czekam do końca i wstawię edit o wyniku.
A więc, wczoraj dorwałem się do mbp kolegi. Sformatowałem za pomocą kieszeni na usb macowego SSD w partycji GUID. Dorwałem też obraz el capitan stworzyłem u niego przez terminal bot usb. Dzisiaj podłączam do mojego maca i w czasie sprawdzania instalacji pojawił się komunikat "o braku możliwości weryfikacji aplikacji el capitan" Doczytałem na tym forum o triku ze zmianą daty link: http://myapple.pl/posts/10872-problem-z-plikami-instalacyjnymi-os-x-pobranymi-przed-14-02-2016 Dzięki tej operacji instalacja ruszyła. Czekam do końca i wstawię edit o wyniku.
Udało się ! Dziękuję za wyrozumiałość, pomoc i poświęcony czas cronopioverde.
MBP 13" 09' C2D 2,26 GHz/ 8GB Ram/ GF 9400m/ 128GB ssd
Napisano 17 lutego 2018 - 09:49
Witam, mam imaca z początku 2009 (Yosemite), pobrałem i rozpocząłem instalację El Capitana, niestety pod koniec instalacja się zatrzymała (ok. 1 cm paska do końca). Mam w tym momencie wielki problem, ponieważ nie zrobiłem żadnego backupu :/
Co w tym momencie mogę zrobić? Czy jest możliwość jakaś aby instalacja się dokończyła lub żebym wrócił system tak abym miał dostęp do zapisanych na nim plików?
Proszę o pomoc, dziękuję.
Napisano 18 lutego 2018 - 16:53
Napisano 17 marca 2018 - 10:14
Napisano 23 sierpnia 2018 - 11:24
Witam, pobrałem instalkę 10.11 w pliku dmg, po rozpakowaniu przybrał nazwę "OS X Install ESD", w środku jest folder "Packages", a w nim:
BaseSystemResources.pkg, Essentials.pkg, OSInstall.pkg, OSUpgrade.pkg, X11redirect.pkg, OSInstall.mpkg
foldery: EFIPayloads, SMCPayloads
i plik InstallableMachines.plist
Proszę o pomoc jak teraz z tego zrobić bootowalny pendrive, który jest mi potrzebny do zainstalowania El Capitana na drugim Macu (Mini), którego dysk jest już wymazany.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych