Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Problemy z pobraniem i/lub instalacją 10.11.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
147 odpowiedzi w tym temacie

#26 jenson

jenson
  • 160 postów

Napisano 04 października 2015 - 11:35

Jeszcze jedna wskazówka - podczas instalacji może utknąć pod sam koniec paska postępu z informacją "pozostało około sekundy" - u mnie ta sekunda trwała ok. 30 minut ;) a czytałem, że u niektórych potrafi to być nawet parę godzin (pewnie na dyskach talerzowych). Generalnie trzeba po prostu czekać, później się zrestartuje i znowu dość powoli będzie szedł pasek postępu bez żadnej informacji aż w końcu pokaże ile jeszcze czasu. Mam wrażenie, że instalacja Win 10 na wirtualce na tym samym maku była znacznie szybsza nie wspominając już o tym, że tam na każdym etapie dokładnie widać co się dzieje i jaki jest postęp. Mogłoby się Apple bardziej postarać z tym instalatorem...

Dokładnie, jest napisane kilka sekund a proces trwa pare minut, ja się nadziałem i uruchomiłem mac'a ponownie bo myślałem że się coś zawiesiło, za drugim razem zostawiłem go na godzinkę i instalacja się powiodła.

#27 Patrycja_

Patrycja_
  • 138 postów
Napisano 04 października 2015 - 11:47

Naucz się pisać po polsku. / ftpd 

Użytkownik ftpd edytował ten post 05 października 2015 - 00:15

Komputer: Macbook Pro 15 MD318 ssd 830 16Gb ramu Corsair Telefon: iPhone 6 128 Gold Odtwarzacz:iPhone

#28 makej

makej
  • 97 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 października 2015 - 15:13

U mnie sytuacja wygląda tak: po instalacji wszystko bylo ok. śmigało że aż milo. 

Zachciało mi się zrestartować macbooka i klops po restarcie jest okno do wpisania hasla, i potem już tylko ekran z paskiem postępu, który jest pusty i nic się nie dzieje. Stoi tak już 4 godziny. Co robić...  :) może ktoś ma rozwiązanie?

MBA 2014, ATV3, iPhone4S, iPad Air WiFi+LTE

#29 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 05 października 2015 - 19:29

U mnie sytuacja wygląda tak: po instalacji wszystko bylo ok. śmigało że aż milo. 

Zachciało mi się zrestartować macbooka i klops po restarcie jest okno do wpisania hasla, i potem już tylko ekran z paskiem postępu, który jest pusty i nic się nie dzieje. Stoi tak już 4 godziny. Co robić...  :) może ktoś ma rozwiązanie?

Jeżeli pojawia ci się okno do wpisania hasła przy starcie kompa to znaczy, że prawdopodobnie miałeś włączone szyfrowanie dysku, czyli FileVault - gdy nie masz tego włączonego pojawia się tylko ekran logowania (z twoim avatarem), albo nawet nie - jeśli masz włączone autologowanie. 

Ciężko powiedzieć co mu nie zagrało po restarcie. Popróbuj może zwykłego resetowania (trzeba przytrzymać przycisk power przez kilka sekund). Jak to nic nie da to warto zrobić reset PRAM i SMC - znajdziesz w Google jakie magiczne klawisze trzeba przytrzymać podczas startu kompa, że by to wykonać.

Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 05 października 2015 - 19:30

#30 makej

makej
  • 97 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 października 2015 - 17:02

ok, dzięki. Sprawdzę.

#31 nonsense

nonsense
  • 6 postów

Napisano 06 października 2015 - 18:35

u mnie to samo. Reset Pram i SMC nie pomogl niestety, Postawiem na nowo system i to samo. Zainstalowalem poraz 3 i nie resetuje na razie imaca, bo pewnie bedzie to samo.

#32 makej

makej
  • 97 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 października 2015 - 20:12

Rozmawiałem ze wsparciem Apple. Niestety w tego typu przypadkach pomaga tylko instalacja na czysta z formatem dysku. Po postawieniu sys na nowo nie należy migrować wszystkiego ze starego backupu, tylko dokumenty i ustawienia bez aplikacji. Aplikacje dodałem po migracji ale nie wszystkie.

Okazuje się, że w jakieś zainstalowanej na Yosmite aplikacji coś krzaczy i nie pozwala powstać po restarcie. U mnie był to Clean My Mac.

#33 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 07 października 2015 - 21:01

Okazuje się, że w jakieś zainstalowanej na Yosmite aplikacji coś krzaczy i nie pozwala powstać po restarcie. U mnie był to Clean My Mac.

Jak często okazuje się, że ten ukraiński wytwór myśli technologicznej sprawia więcej problemów niż naprawia, a ludzie i tak to ciągle instalują. Chyba trzeba się z tym pogodzić.

#34 nonsense

nonsense
  • 6 postów

Napisano 08 października 2015 - 13:43

faktycznie może w tym tkiwć problem, bo też mam zainstalowanego. Sprawdzę, dzieki!

#35 AMA

AMA
  • 16 postów

Napisano 10 października 2015 - 18:32

Dramat z tym uprgrade. Mam do czynienia z Apple juz 32 lata i nigdy takiego knota z postaci upgrade całkowicie blokującego pracę komputera nie widziałem.

Windows 10 z instalacją przy tych problemach to cudo!!

Podobne problemy jak u kolegów powyżej. Instalacja na czysto spowoduje wiele godzin pracy nad przywróceniem całosci bo miałem i Pararellsa z Windows 8.1 upgradowanego do 10, nie mowiąć o innych programach.

Andrzej

#36 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 10 października 2015 - 18:36

Jak często okazuje się, że ten ukraiński wytwór myśli technologicznej sprawia więcej problemów niż naprawia, a ludzie i tak to ciągle instalują. Chyba trzeba się z tym pogodzić.

Przypadki są różne, ja tez mam CMM i nie mam z nim żadnych problemów. Jedyne na co ostatnio zwróciłem uwagę to chwila zastanowienia systemu zanim zacznie działać po wznowieniu pracy, szczególnie ze stanu uśpienia.

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#37 circos

circos
  • 462 postów
Napisano 11 października 2015 - 09:32

Przypadki są różne, ja tez mam CMM i nie mam z nim żadnych problemów. Jedyne na co ostatnio zwróciłem uwagę to chwila zastanowienia systemu zanim zacznie działać po wznowieniu pracy, szczególnie ze stanu uśpienia.

Problem rozwiązuje ustawienie hasła do każdorazowego wznawiania pracy systemu (hasła profilowego), rozwiązuje to również problem sieci wi-fi po wyjściu z uśpienia :)

there's no day off for heroes

 A1181 |  A1342 |  A1502

#38 AMA

AMA
  • 16 postów

Napisano 11 października 2015 - 09:51

Problem rozwiązuje ustawienie hasła do każdorazowego wznawiania pracy systemu (hasła profilowego), rozwiązuje to również problem sieci wi-fi po wyjściu z uśpienia :)

czy mozesz napisac co przez to rozumiesz? nie wszyscy sa guru komputerowymi.

Generalnie w przypadku mojego sprzetu naet po wyczyszczeniu cache po kilku wylaczeniach komputera i powtornym zalogowaniu komputer znow nie chce wystartowac.

Wiec jedyne wyjscie na razie to:

- tylko usypiac komputer

- czekac na upgrade tego systemowego knota jakim jest ElCapitan

A dla tych co sie zastanawiaja czy instalowac to rada nalezy poczekac.

Jest nie do pomyslenia, zeby powazna firma z drogim sprzetem cos takiego robila!

Apple robi sie do .......

Andrzej

#39 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 11 października 2015 - 14:04

NIe jest to problem uciążliwy. Z wifi nie mam żadnego problemu a po starcie trzeba z 10s odczekać, mi się nie spieszy :)

#40 lukaszmdt

lukaszmdt
  • 86 postów

Napisano 15 października 2015 - 18:11

hej ja pobralem i widnieje napis "wystapil blad" pobieram jeszcze raz klawisz pobierania robi sie nieaktywny zaraz z powrotem sie aktywuje i nic

ktos cos ??e4f375263a02d.png

#41 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 15 października 2015 - 18:47

hej ja pobralem i widnieje napis "wystapil blad" pobieram jeszcze raz klawisz pobierania robi sie nieaktywny zaraz z powrotem sie aktywuje i nic

ktos cos ??

Na pierwszej stronie podawałem rozwiązanie na podobny problem - spróbuj, może i na to pomoże.

#42 lukaszmdt

lukaszmdt
  • 86 postów

Napisano 15 października 2015 - 19:02

oki znalalem w lunchpadzie instalke i jest chyba pobrana w 100 % bo sie uruchamia :P zobaczymy co z tego wyjdzie.... myslicie ze warto instaowac ??

Użytkownik lukaszmdt edytował ten post 15 października 2015 - 19:05

#43 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 21 października 2015 - 19:52

Jest aktualizacja 10.11.1, jeszcze świeża dziś wyszła, tak samo jak IOS 9.1.

#44 circos

circos
  • 462 postów
Napisano 22 października 2015 - 18:19

torik - aktualizacja iTunes - ten program coraz bardziej staje się mniej intuicyjny. To paradoks korporacji Apple widać jak odmienne osoby i działy zajmują się tymi komponentami systemu. Dla przykładu ostatnia aktualizacja OSX sprawiła, że narzędzie DYSK zmieniło się z bardzo zaawansowanego w praktycznie gołe, pozbawione funkcji... tymczasem prosty i sprawny iTunes zmienił się po tej aktualizacja z prostego w zaawansowany i niedziałający poprawnie, bo jak można nazwać coś działającego poprawnie gdy przed aktualizacją działało i spełniało funkcje, a po aktualizacji nie działa i nie spełnia żadnej funkcji ?

#45 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 22 października 2015 - 18:34

Ja z iTunes praktycznie nie korzystam, po za wgrywaniem książek do iPada i czasem z jeden mp3 odtworzę. ITunes nigdy mi nie odpowiadał jako kombajn multimedialny.

#46 circos

circos
  • 462 postów
Napisano 23 października 2015 - 20:44

OK już sobie poradziłem z tym tematem - rozwiązanie jest w temacie po wpisaniu w wyszukiwarkę Forum "synchronizacja itunes" więc tutaj już nie będę się powtarzał jakby ktoś szukał odpowiedzi na podobny problem to mogę tylko dopowiedzieć, że polityka Apple weszła w fazę - płać 25 euro rocznie za iCloud Music albo dekonfiguruj ustawienia z powrotem do wersji z epoki kamienia łupanego czyli drag&drop music

#47 Szaden

Szaden
  • 252 postów

Napisano 07 listopada 2015 - 00:39

Jeszcze jedna wskazówka - podczas instalacji może utknąć pod sam koniec paska postępu z informacją "pozostało około sekundy" - u mnie ta sekunda trwała ok. 30 minut ;) a czytałem, że u niektórych potrafi to być nawet parę godzin (pewnie na dyskach talerzowych). Generalnie trzeba po prostu czekać, później się zrestartuje i znowu dość powoli będzie szedł pasek postępu bez żadnej informacji aż w końcu pokaże ile jeszcze czasu. Mam wrażenie, że instalacja Win 10 na wirtualce na tym samym maku była znacznie szybsza nie wspominając już o tym, że tam na każdym etapie dokładnie widać co się dzieje i jaki jest postęp. Mogłoby się Apple bardziej postarać z tym instalatorem...

Dokładnie, jest napisane kilka sekund a proces trwa pare minut, ja się nadziałem i uruchomiłem mac'a ponownie bo myślałem że się coś zawiesiło, za drugim razem zostawiłem go na godzinkę i instalacja się powiodła.

Mam ten sam problem. Instaluję OS X z pendriva. System przygotowuje instalację. Komputer ma zostać ponownie uruchomiony, na pasku jest napisane "pozostało około sekundy" i trwa tak już dobre 30 minut... Dodam, że przez ten czas nic nowego nie pojawiło się w logu. Mam dysk talerzowy i starego MacBooka, także chyba zostawię go na całą noc...

Niestety instaluję system na czysto i zrobiłem wcześniej format, także do OS X już nie mam dostępu... Czy gdyby pendrive z instalatorem okazał się wadliwy, to mogę przygotować drugiego ale na systemie Windows? Wszędzie są tylko instrukcje jak to zrobić na OS X... 

Użytkownik Szaden edytował ten post 07 listopada 2015 - 00:40

#48 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 listopada 2015 - 00:47

ktos cos ??e4f375263a02d.png

Gang Albanii?

House Wife?

:P

Użytkownik MaciejNowak edytował ten post 07 listopada 2015 - 00:47

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#49 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 07 listopada 2015 - 13:15

Mam ten sam problem. Instaluję OS X z pendriva. System przygotowuje instalację. Komputer ma zostać ponownie uruchomiony, na pasku jest napisane "pozostało około sekundy" i trwa tak już dobre 30 minut... Dodam, że przez ten czas nic nowego nie pojawiło się w logu. Mam dysk talerzowy i starego MacBooka, także chyba zostawię go na całą noc...

Niestety instaluję system na czysto i zrobiłem wcześniej format, także do OS X już nie mam dostępu... Czy gdyby pendrive z instalatorem okazał się wadliwy, to mogę przygotować drugiego ale na systemie Windows? Wszędzie są tylko instrukcje jak to zrobić na OS X... 

Na talerzowym to pewnie kilka godzin potrwa, patrząc na godzinę postu powinno już się zakończyć  :) Nie wiem czy można na Windows ale można zrobić recovery przez net: https://support.appl.../pl-pl/HT201314

#50 marcus02

marcus02
  • 171 postów

Napisano 24 listopada 2015 - 12:52

Witam, 

Mam problem z zainstalowaniem  systemu na MB 13'' (chyba late 2008).

Instalacje robię na nowym dysku SSD, dysk sformatowany odpowiednio, zrobiony restart PRAM/SMC

instalacja z pena

podczas instalacji, instalacja zatrzymuje się mniej więcej w takim miejscu (zrobiłem już kilka prób )

Installing on ''osX"

About 12 minutes remaining 

i tak już zostaje

jest na to jakaś rada ??

z góry dzięki za pomoc

Użytkownik marcus02 edytował ten post 24 listopada 2015 - 12:53

----------------------- the born to be wild

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych