Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

iPhone 6s, 6s Plus - pierwsze wrażenia

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1758 odpowiedzi w tym temacie

#1026 mpyro

mpyro
  • 154 postów
  • SkądDen Haag

Napisano 16 listopada 2015 - 22:24

U mnie z kolei odwrotnie.W pozycji normalny jest stabilny bez luzu.Po przełaczeniu na cichy są spore luzy.Nie wiem co z tym zrobic.reklamowac sie opłaca czy zostawic?

Jeszcze jedno ,w sugestiach siri miałem pod kontaktami i aplikacjami jakies wiadomosci.Teraz ich nie mam i nie wim jak je włączyc ponownie.Druga sprawa to czy te wiadomosci moga byc po polsku?

#1027 Michi18

Michi18
  • 124 postów
  • SkądRuda Śląska, PL

Napisano 16 listopada 2015 - 22:26

powie mi ktoś, czy to, że mam procesor samsunga jakoś realnie wpłynie na zużycie baterii w telefonie? czy jakoś już to załatali softem?

#1028 Morten

Morten
  • 128 postów

Napisano 16 listopada 2015 - 22:28

Realnie wpłynie, ale w bardzo niewielkim stopniu :)
U mnie przełącznik siedzi sztywno bez luzów, w 5s za to miałem duże luzy.

#1029 Michi18

Michi18
  • 124 postów
  • SkądRuda Śląska, PL

Napisano 16 listopada 2015 - 22:34

no bo dzisiaj mi przyszedł 6s, bez trzeszczącego głośnika, ze spoko ekranem itp ale ma procek samsunga, no i zastanawiam się czy odsyłać

#1030 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 listopada 2015 - 22:37

Nie uznają takiej reklamacji, lol. Chyba że normalny zwrot bez wymiany.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#1031 kris2k

kris2k
  • 321 postów

Napisano 16 listopada 2015 - 22:40

Mój Boże, ludzie to mają problemy.

Ja bym z tym nie mógł żyć, natychmiast bym odesłał ten badziew, jak oni w ogóle śmieli przysłać Ci telefon z takim procesorem! Nie dość że bym im odesłał to jeszcze bym ich pozwał za roztrój nerwowy, zszarganą psychikę i myśli samobójcze.

• citanek, dawid595 i satmar lubią to

iMac 21,5 i5 2,7 quad, 8GB RAM, 1TB HDD, Intel Iris Pro ; iPad4 64GB Wi-Fi + Cellular ; iPhone 4 8GB/ iPhone 4S 8GB ; iPod Nano 8GB

#1032 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 16 listopada 2015 - 22:41

Naczytali sie bzdur w internecie i teraz maja problem.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#1033 Michi18

Michi18
  • 124 postów
  • SkądRuda Śląska, PL

Napisano 16 listopada 2015 - 23:01

normalnie tylko zapytałem, z czystej ciekawości
daleki jestem od chęci wymieniania :)
Edit.
Moglby ktos zarzucic linkiem do tego porownania?

Użytkownik Michi18 edytował ten post 17 listopada 2015 - 00:00

#1034 mpyro

mpyro
  • 154 postów
  • SkądDen Haag

Napisano 16 listopada 2015 - 23:24

Poczytaj porównanie tych procesorów.Z tego co czytałem to procek samsunga wypada troche lepiej wiec nie wiem o co to bicie piany.O 15-20 minut dłuzszego działania baterii.Dajcie spokój.

A teraz pomijajc takie wpisy moze ktos cos wie na temat tych wiadomosci w sugestiach siri?

A co do luznego przycisku  to mam wizyte w Apple STore we srode to sie od razu zapytam.

#1035 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 17 listopada 2015 - 00:23

Ja mam trochę luźny w pozycji "cichy", w 6 tak nie miałem. Ale żeby z takiego powodu reklamować telefon...;)

#1036 Jakub Nowak

Jakub Nowak
  • 37 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2015 - 00:54

Poczytaj porównanie tych procesorów.Z tego co czytałem to procek samsunga wypada troche lepiej wiec nie wiem o co to bicie piany.O 15-20 minut dłuzszego działania baterii.Dajcie spokój.

A teraz pomijajc takie wpisy moze ktos cos wie na temat tych wiadomosci w sugestiach siri?
A co do luznego przycisku to mam wizyte w Apple STore we srode to sie od razu zapytam.

Z tymi wiadomościami to dziwna sprawa :P Przebywam od jakiegoś czasu we Włoszech i jak wszedł iOS 9 wyskakiwały mi tam wiadomości po włosku, mimo że język i lokalizację telefonu mam ustawione na Polskę. Czyli wiadomości są wyświetlane bazując na naszej fizycznej lokalizacji. Ignorowałem je, bo nie znam włoskiego, ale mniej więcej od tygodnia zaczęły pojawiać się wiadomości po angielsku. Tak jakby zrozumiał, że na angielskie strony wchodzę o wiele cześciej niż na włoskie :D

#1037 kubalon1

kubalon1
  • 641 postów

Napisano 17 listopada 2015 - 06:46

W 6s zauważyłem że czas w użyciu troszkę oszukuje , nie używany przez jakieś 8 godz. pokazał 4 min.więcej a leżał sobie spokojnie nie dotykany,chyba że coś go aktywuje ale wszystko mam powyłączane oprócz wifi. Martwić tym się nie zamierzam bo to jest duperela ale z ciekawości, może ktoś wie co go aktywuje w tle.

#1038 Geble

Geble

• 1 183 postów

Napisano 17 listopada 2015 - 08:01

Wystarczy, że przychodzą powiadomienia i telefon traktuje to jako użycie, bo na chwilę rozświetla się ekran. Teraz i tak jest to dość dobrze przemyślane, bo w iOS 7.x.x, czy 8.x.x dochodziło do absurdów w stylu 38 godz. użycia, 38 godz. czuwania ;)

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#1039 mpyro

mpyro
  • 154 postów
  • SkądDen Haag

Napisano 17 listopada 2015 - 08:14

Z tymi wiadomościami to dziwna sprawa :P Przebywam od jakiegoś czasu we Włoszech i jak wszedł iOS 9 wyskakiwały mi tam wiadomości po włosku, mimo że język i lokalizację telefonu mam ustawione na Polskę. Czyli wiadomości są wyświetlane bazując na naszej fizycznej lokalizacji. Ignorowałem je, bo nie znam włoskiego, ale mniej więcej od tygodnia zaczęły pojawiać się wiadomości po angielsku. Tak jakby zrozumiał, że na angielskie strony wchodzę o wiele cześciej niż na włoskie :D

No wlasnie ja tez nie mieszkam w Polsce tylko w Holandii.Mam zazwyczaj wiadomosci po holendersku pomimo ustawionej lokalizacji na Polske.Od kilku dni jednak nie mam tych wiadomosci.Mozna to gdzies wlaczyc?

#1040 chico

chico
  • 201 postów
  • Skąd127.0.0.1

Napisano 17 listopada 2015 - 08:18

Odnośnie tego przełącznika "cicho-normalnie" nie chodzi mi tu o odsyłanie iP(to mój pierwszy telefon Apple) ale widziałem, że u żony w iP5s ten przełącznik jest sztywny. To odchylenie to jakieś części milimetra. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, w szczególności z szybkości, płynności i działania na baterii. O wiele lepiej niż w poprzednim One M7 przy takim samym użytkowaniu. 

--

iP11Pro/AIR2/MBP13 Mid-2017

#1041 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 17 listopada 2015 - 08:42

ja chce z procesorem samsunga trzeszczącym głośnikiem i z luzami w przełączniku ale bez żółtej tinty bo mnie po prostu wku..........  dziś przyjdzie 4 jak  żółty to będę z nimi negocjował wymianę albo z 64 na 128 albo na 64 6s+ najlepiej bez dopłaty funkcjonowanie bez telefonu w mojej sytuacji jest naprawdę trudne a swoją 6  już dawno sprzedałem żeby kupić 6s............ 

 Macbook Pro 15" Mid 2018  iPhone 16 Pro   AirPods MAX

#1042 makemymind

makemymind
  • 706 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 listopada 2015 - 08:59

ja chce z procesorem samsunga trzeszczącym głośnikiem i z luzami w przełączniku ale bez żółtej tinty bo mnie po prostu wku..........  dziś przyjdzie 4 jak  żółty to będę z nimi negocjował wymianę albo z 64 na 128 albo na 64 6s+ najlepiej bez dopłaty funkcjonowanie bez telefonu w mojej sytuacji jest naprawdę trudne a swoją 6  już dawno sprzedałem żeby kupić 6s............ 

ale przez Apple Store wymieniasz czy serwis?

#1043 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 17 listopada 2015 - 09:00

Przez Apple Online Store

#1044 aquatarion

aquatarion
  • 962 postów
  • SkądZabrze

Napisano 17 listopada 2015 - 10:27

Przez Apple Online Store

Kolor Space Gray iPhone'a zamówiłeś ? 

#1045 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 17 listopada 2015 - 10:37

nie Silver

#1046 Jojox

Jojox
  • 585 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 listopada 2015 - 11:11

No wątpię, że uda Ci się coś wynegocjować - ale daj znać. Wymieniałem iPada Air 2 w AOS 4 razy, zawsze albo zażółcony albo jakiś paproch / badpixel. I chciałem chociaż smart covera - nie dało rady. :(

A co do iPhone'a 6S to swojego zakupiłem w Apple Store w Nowym Yorku. I skończyło się na jednej wymianie. Pierwszy egzemplarz miał lekkie zadrapanie na ramce oraz bardzo widoczne nierówne podświetlenie. (Górna część ekranu wyraźnie ciemniejsza) Za drugim razem trafił się bardzo dobry ekran (choć na upartego nadal dół jest delikatnie bielszy/jaśniejszy. Oglądałem chyba z 30 iPhoneów 6S w Apple Store'ach i nie widziałem żadnego z idealnym ekranem. Może to trochę wynika z ułożenia podświetlenia. 

Większość ludzi czytająca ten wątek powie, że jesteśmy nienormalni, oni mają perfekcyjne ekrany i w ogóle wymyślamy. Ja mogę się założyć o dobrą whiskey, że każdy z nich ma mniej lub bardziej skopany ekran. Przy dużym podświetleniu jest to praktycznie niewidoczne, przy niskim przeszkadza nielicznym. 

Ja niestety jestem strasznie pedantyczny i zawsze dokładnie wszystko sprawdzam. Z drugiej strony jeżeli nawet są jakieś drobiazgi to nie wymieniam w nieskończoność tylko staram się o tym nie myśleć i normalnie używać, bo się trafić zawsze gorszy. Idealnych bez najmniejszej skazy zwyczajnie nie ma.  :) Oko prawdziwego pedanta wychwyci wszystko! 

A tak jeszcze wracając do wrażeń z 6S. Używam 3 tydzień. Po przesiadce z 6 na kolana nie powala. Nie planowałem przesiadki, ale wymieniono mi 6 na gwarancji na refuba, byłem w USA gdzie zawsze trochę taniej to stwierdziłem, że się opłaci.

Sam telefon sprawia wrażenie solidniejszego od 6. I to wyraźnie. Różnice w wadze również wyczułem. Nowe aluminium troszkę inne w dotyku. No i to niestety tyle z wrażeń estetycznych.  

Co do wnętrza. Czuć, że jest szybszy, choć nawet uruchomiony na czysto potrafi szarpnąć animację. Natomiast nie ma mowy o jakiś lagach, zawieszeniach. Kapitalny jest nowy Touch ID, wyraźnie lepszy niż w 6, zawsze czyta palucha i to w ekspresowym tempie. Używam szkła na pełen ekran z lekkim wgłębieniem i bardzo pomaga taki szybki czytnik. 3D Touch używam jak mi się przypomni, przyzwyczajenie robi swoje. Zdaję sobie jednak sprawę, że ma to duży potencjał. Wibracja jest przyjemniejsza, choć jak telefon leży wyciszony na biurku to ledwo słyszalna. Podwojonego ramu specjalnie nie odczuwam. Zawsze mam mało appek działających w tle. 

Nie jestem natomiast zadowolony z baterii, mam ogólnie powyłączane powiadomienie oprócz fb messengera i aplikacji standardowo wgranych, odświeżanie w tle też wyłączone dla większości i telefon trzyma mi w użyciu max. do 6H, jak bardzo mało używam to 7H. Nie wiem czy to wina tego, że jest to model na USA A1633 (ma więcej pasm LTE) i może przez to LTE bardziej pobiera. Albo to wina sieci Play? Na 6 też nie miałem jakoś ekstra, ale chyba były minimalnie lepsze czasy. Mam też procek od Samsunga (Ale dużo o tym czytałem i te różnice są praktycznie żadne, tylko w geekbench 3 wychodzi, że samsung zły i niedobry :)) Jednak takie czasy jak tu forumowicze wrzucają po 8-9h użycia to dla mnie nie do osiągnięcia. A nie używam telefonu jakoś maniakalnie. 

Podsumowując- jeśli ktoś myśli o przesiadce z 6 to nie polecam. Za mało doświadczycie nowości. Z 5S i niżej polecam gorąco. iPhone 6S to według mnie najlepszy telefon jaki powstał. Myślę, że zmienię cykl wymian telefonu i będę kupował teraz wersje z S, są wyraźnie bardziej dopracowane. Do telefonu ideału brakuje dobrej wodoszczelności i baterii na 16h użycia! Mam nadzieję, że 7S będzie to oferował!

Pozdrawiam gorąco! 

Użytkownik Jojox edytował ten post 17 listopada 2015 - 11:17

• makemymind lubi to

 MacBook Pro 13" M1 16GB / 512GB   iPhone 12 Pro   Apple Watch S6

#1047 makemymind

makemymind
  • 706 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 listopada 2015 - 11:45

Nie wiem jak to się dzieje, że wy ciągle widzicie jakieś wady, pod lupą chyba haha. Ja w moim 6s jedyną wadę jaką zauważyłem to paproch pod szybką, który niestety drażnił i wymieniłem. Poza tym żadnych problemów

#1048 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 17 listopada 2015 - 12:00

właśnie dostałem 4 6s najchętniej niczego bym nie negocjował tylko chciał dobry telefon więc życz mi powodzenia:D co do czepiania się naprawdę nie czepiam się byle czego typu procesor trzeszczące głośniki luzy w przyciskach itd ale ekran jest czymś na co patrzę cały czas kiedy korzystam z telefonu i nie chce żeby mnie denerwował co do ekranów to zamawiając drugą sztukę sprzedanego iPhona 6 dostałem ekran idealny i teraz z zazdrością patrzę na koleżankę a ściślej mówiąc na telefon który jej sprzedałem :D

zupełnie nie rozumiem czemu apple nie wprowadzi softwerowej regulacji temperatury barwowej ekranu wystarczyłoby lekko podkręcić biel i już żółtej tinty nie byłoby w ogóle widać.....no prawie (tak tak wiem jest taka opcja po JB ale nie będę robił JB tylko dla tinty skoro mogę wymienić telefon........... jeżeli będzie mnie czekać kolejna wymiana to oczywiście dam znać ale oby nie...........

#1049 Jojox

Jojox
  • 585 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 listopada 2015 - 13:05

Już od dawna ekrany iPhone'a nie są białe, a kremowe / żółte. :) Jak ktoś patrzy tylko na nowego iPhone'a to powie biały. Jak obok odpalę prawie 5 letniego iPhone'a 4 to widać,  że 6S ma żółtawy, za to iPhone 4 ma bardzo zimną (jak dla mnie prawdziwą) biel. :) Z drugiej strony przy słabym oświetleniu taka ostra biel jak w iP4 wypala wręcz oczy. Może to celowe zagranie Apple'a.

 MacBook Pro 13" M1 16GB / 512GB   iPhone 12 Pro   Apple Watch S6

#1050 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 17 listopada 2015 - 13:57

jak mi wypala to zmniejszam jasność jak masz żółty to nawet jak dasz na full to w nocy widać że jest żółty ale najbardziej widać w nocy tak gdzieś na połowie jasności ja lubię  taką oczojebną biel w urządzeniach elektronicznych mimo że jak w realu weźmiesz kartkę do ręki (zwykłą nie kredową) to ta biel jest bardziej "ciepła" co kto lubi :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych