Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Źle się dzieje w państwie MyApple

• Zamknięty Temat jest zamknięty
166 odpowiedzi w tym temacie

#26 korniszon

korniszon
  • 1 152 postów
  • Skądkanalizacja

Napisano 27 listopada 2007 - 19:52

Co do forum to irytuje mnie ta nowa wyszukiwarka, (...), no i jeszcze to przeciążenie forum, ale to naturalne że po jakimś czasie stary serwer staje się za duży na potrzeby portalu.

Szczególnie, że zapewne dział iPhone jest temu winien, gdzie jest największa baza o krakowaniu iPhone w Polszy

"Poniższe reguły są integralną częścią zasad korzystania z Forum Myapple.
Jeśli nie akceptujesz tych zasad , musisz zaprzestać użytkowania jakiekolwiek działu lub projektu Myapple."

"Nie zgadzasz się z linią rządu, musisz wyemigrować"
Co to ma być, Białoruś?

Miał być piękny regulamin, a jest:
a) zbiór pobożnych życzeń
B) mgliste wypowiedzi pozwalające na bardzo dowolną interpretację - czego efektem jest banowanie Wallenroda.

#27 Aronia

Aronia
  • 289 postów

Napisano 27 listopada 2007 - 20:13

Zgadzam się z Wallenrodem odnośnie tematu dot. legalności ściągania SIM-locka z iPhona ale
moim zdaniem Wallenrod został słusznie zbanowany. Nie wiem kto go zbanował.

To było bezczelne - zwłaszcza w stosunku do Code, który jest odpowiedzialny za utrzymanie forum. Może też obrażać innych użytkowników, którzy dotują forum:

Teraz się okazuje, że trzeba się wkupić w łaski, żeby móc wypowiedzieć własną opinię a poza tym to już nie jest forum użytkowników. Skoro na tym polega ta zmiana jakościowa to cóż, pozostaje mi jedynie poprosić o uszczegółowienie, żeby inni nie zbłądzili jak ja:
1. Od ilu złotych wpłaty można wyrażać swoją opinię?
2. Od ilu złotych wpłaty można wyrażać swoją opinię niezgodną z opinią administratorów?
3. Od ilu złotych wpłaty można bezkarnie łamać regulamin, który nadal obowiązuje do czasu przedstawienia nowego regulaminu? Nie widziałem informacji o zawieszeniu działania starego regulaminu.
Z góry dziękuję za przedstawienie taryfikatora.

A to, moim zdaniem, kolejne powody z powodu których Wallenrod został zbanowany, przy czym bezczelność, to jest łagodniejsze określenie innego słowa. Code i tak wykazał duuużą cierpliwość:

Nie jestem niczyim adwokatem. Wyrażam swoje oburzenie, że kolesie afiszujący się jako niepokalane dziewice posuwają się do zwykłych kłamstw i szkalowania.

Ty jesteś adminem i chcesz ode mnie wskazania posta, skoro sam wiesz, jak działa wyszukiwarka?

Wiesz co, dopłać jeszcze temu prawnikowi żeby ci trochę podstaw wytłumaczył.

A jeżeli zgłosi się do was ktoś, kto zapłacił właśnie ze względu na TD a teraz odcieliście go od działu, za który zapłacił? Czy przewidujecie zwroty kasy za niedziałającą usługę? Czy chcecie się zachowywać jak przysłowiowy dystrybutor: zapłacili to spadówa i skupiamy się na tych co dopiero mogą zapłacić.

Nie mam ochoty więcej szukać. To tyle.

A na MacPlugu tytuł wątku: "Witamy imigrantów z myapple". Żenada
  • present_day lubi to

#28 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 27 listopada 2007 - 20:25

Panowie, przecież wydaje mi się że doskonale rozumiecie to iż zwykłym regulaminem nikt nie byłby w stanie objąć wszystkiego. A nawet jeśli to byłaby to taka wielka kobyła, że mało kto by ją przeczytał. Właśnie dlatego że jesteśmy tylko ludźmi i nie potrafimy przewidzieć wszystkich możliwych sytuacji, postanowiliśmy że regulamin będzie wyglądał w taki właśnie sposób. W przypadku pominięcia jakiejś sytuacji w regulaminie, zawsze decyzja moderatorów budziłaby kontrowersje. Czy są dwa regulaminy. Ja osobiście powiedziałbym, że nie. Raczej jest jeden i taki wewnętrzny zbiór zasad obowiązujący na forum. Wiecie jak jest w Anglii? Anglia nie ma nawet konstytucji, a mimo to wszystko funkcjonuje tam całkiem dobrze. Wierzymy że Wy, użytkownicy forum będziecie chcieli pozostać wierni pewnym tradycjom jakie zakorzeniły się na forum. Co do tego bana to powtórzę jeszcze raz: zapewniam że to nie było tak iż jakiś mod pstryknął sobie palcami i już. Jeśli moje słowa mało dla was znaczą to bądźcie łaskawi poczekać na Code'a, czy innego admina. Code w tej chwili jest zajęty ponieważ zajmuje się najważniejszą w tej chwili sprawą na forum - upgradem serwera. Trochę cierpliwości.
  • Ka lubi to

#29 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 27 listopada 2007 - 20:31

A to, moim zdaniem, kolejne powody z powodu których Wallenrod został zbanowany, przy czym bezczelność, to jest łagodniejsze określenie innego słowa. Code i tak wykazał duuużą cierpliwość:

Jeśli wypowiedzi Wallenroda były beszczelne to jak nazwiesz to:

You have been banned for the following reason:
Post [URL="http://www.myapple.pl/showpost.php?p=432461&postcount=238"]#238[/URL] temat:Moderacja po raz n-ty Skrajnie lekcewazacy stosunek do moderacji na forum.Troll.Pieniacz.Nieskory do kompromisu.Budzi nadzieje na przyszlosc.Ban tylko na 4 miesiace.
Date the ban will be lifted: 27-03-2008, 00:00

????????

Zachowaj poziom. Mimo, że nie będziemy oceniać Twoich poglądów, musisz umieć podawać je w cywilizowany i kulturalny sposób. Jeśli zamierzasz z kimś wodzić się za nos, rób to poprzez Wiadomości Prywatne , komunikator lub e-mail.

Administracja Forum myapple głęboko wierzy w prawo człowieka do informacji, wolność wypowiedzi i swobodę wygłaszania opinii, nie ponosi jednak odpowiedzialności za intencje użytkowników oraz zastosowanie informacji i wiedzy zdobytej na forum myapple.

Śmiechu warte.

A na MacPlugu tytuł wątku: "Witamy imigrantów z myapple". Żenada

Można linka?

#30 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 27 listopada 2007 - 20:38

Skoro już jesteśmy przy cytowaniu regulaminu to chciałbym zacytować jego fragment który co niektórzy zapewne przez drobną nieuwagę przeczyli:

W wątkach/wpisach nie dopuszczamy personalnych uwag oraz dyskusji o innych użytkownikach forum.

http://www.myapple.p...#faq_regulamin4

#31 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 27 listopada 2007 - 20:42

Skoro już jesteśmy przy cytowaniu regulaminu to chciałbym zacytować jego fragment który co niektórzy zapewne przez drobną nieuwagę przeczyli:

[url]http://www.myapple.pl/faq.php?faq=new_faq_item#faq_regulamin4[/url]

Tak jest Szefie. Obiecuję*poprawę*w przyszłości. Proszę*nie wyciągać*zbyt pochopnych kosekwencji.
Za pozytywne rozpatrzenie mojej prośby serdecznie dziękuje.

#32 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 27 listopada 2007 - 20:44

Kazde nastepne personalne uwagi beda usuwane. W ostatecznosci watek moze zostac przesuniety do kosza. Prosze stosowac regulamin.

#33 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 27 listopada 2007 - 20:46

http://www.myapple.p...#faq_regulamin4

No i dziękujemy Państwu za uwagę, nie powiemy nic bo mamy was w d a na odchodne zatkamy wam usta durnym fragmentem regulaminu którego z nikim nie konsultowaliśmy. Mamy do tego pełne prawo, my tu rządzimy, wy tylko jesteście gośćmi. Jak się nie podoba, wiecie gdzie są drzwi.
  • banan lubi to

#34 Aronia

Aronia
  • 289 postów

Napisano 27 listopada 2007 - 20:48

jbwm:
Pierwszy cytat odnośnie bana (nie wiem jak to zacytować:) ): OK - masz rację. Powinna być podana ilość wcześniejszych ostrzeżeń i konkrety - za co ban (zdanie/słowa). Lekceważenie administracji - to mało konkretne.

Drugi cytat odnośnie bana: dla mnie ok, nie mam zastrzeżeń

Mój ostatni cytat: www.macplug.org.pl, kiepsko mi idzie z podawaniem linków - za cienka jestem w te klocki.

#35 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 27 listopada 2007 - 20:56

Aronia bez kitu, wchodzisz w wątek kopiujesz adres, wklejasz, z ciekawości udałem się na mac.plug i nia takiego nie znalazłem, a nawet miło się zrobiło, że chociaż gdzieś ktoś miło wita, bo tutaj to raczej, usłyszymy coś na kształt "żegnaj" ale grubiej przyprawione...a regulamin jest tak mglisty że w zasadzie wszelki protest i dyskusja ostra nawet ale mimo wszystko na poziomie może zostać zbanowana do świętego nigdy...wallenrod został niesłusznie ukarany, no ale cóż czasem tak to już jest że jak się powie niewygodne prawdy to się zostaje zbanowanym, chociażby po to by inni tej prawdy nie przeczytali.

#36 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 27 listopada 2007 - 21:03

ciekawe, ze na MacPlugu Regulamin jest podobny i nikt nie krzyczy...

[...]
Zespół macplug.org zastrzega sobie prawo do usunięcia wypowiedzi użytkownika bez podania przyczyny.

Zespół macplug.org zastrzega sobie prawo do dodania swojej opinii pod postem użytkownika.

Zespół macplug.org zastrzega sobie prawo do edycji, skracania i usuwania wpisów zamieszczanych na łamach forum bez potrzeby uzyskania zgody autora wpisu.
[...]

#37 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 27 listopada 2007 - 21:05

ciekawe, ze na MacPlugu Regulamin jest podobny i nikt nie krzyczy...

Zdradzę Ci tajemnicę. To defaultowy regulamin z PunBB po prostu taki jest.
A nikt nie krzyczy bo widocznie tamtejsza administracja robi coś "inaczej".

#38 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 27 listopada 2007 - 21:08

no to przestancie narzekac na regulamin, jesli jest on po prostu normalny skupcie sie na (blednych?) decyzjach Rady Forum (Adminów+Modków)

#39 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 27 listopada 2007 - 21:12

Pozwolę sobie wyrazić opinię, że jednak wolałbym regulamin, który jasno określa co i jak i nie pozostawia wątpliwości, w tej chwili bowiem nawet moją wypowiedź można podciągnąć pod jego złamanie. Zabawnym nieco wydaje mi się, że po bojach, jakie toczyli niektórzy, że mamy "niejasne reguły gry" i w zasadzie to wypadałoby je uczynić jaśnieszymi - zmiany poszły zupełnie w drugą stronę. Regulamin miast się uściślić, rozmył się jeszcze bardziej i już wszystko zostaje w rękach moderatora. Niemożliwym staje się podchodzenie do granicy, jaką wyznacza regualmin, bez przekraczania jej - co w dyskusjach nierzadko może mieć miejsce - bo granicy nie ma. Rozumiem przy tym jednak zamysł, jaki kierował Radą przy ustalaniu nowego zbioru reguł. Wyraziłem swoje wątpliwości i nie mam zamiaru wojować, co z góry zastrzegam i raczej będę przyglądał się temu, co się dzieje, niż aktywnie brał udział. Przy okazji - została już na forum podana opinia prawnika dotycząca łamania iPhone? Wiem, że ekspertyza prawnicza nie dla wszystkich tutaj jest w jakiś sposób wartościowa, myślę jednak, że jest to jakaś podstawa, na której można się oprzeć. Z racji braku innych jasnych podstaw. Jeżeli została, prosiłbym i link i przepraszam za przeoczenie.

#40 Aronia

Aronia
  • 289 postów

Napisano 27 listopada 2007 - 21:14

Aronia bez kitu, wchodzisz w wątek kopiujesz adres, wklejasz, z ciekawości udałem się*na mac.plug i nia takiego nie znalazłem

Bez kitu - teraz nie ma. Ale był! Zapytaj Pawła_M, on tam był podpisany - nie wiem tylko, czy jako ostatni wypowiadający się, czy jako zakładający wątek. Paweł_M - jeśli czytasz - potwierdź.
Widocznie został usunięty przez admina albo nie umiem go znaleźć.
A chciałam wkleić ten wątek :( Dzięki za podpowiedż :)

#41 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 27 listopada 2007 - 21:20

Tam było parę wątków, gdzie byli witani userzy tego forum

#42 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 27 listopada 2007 - 21:21

6,
@jbwm - jeśli dla Ciebie zdanie:

Administracja Forum myapple głęboko wierzy w prawo człowieka do informacji, wolność wypowiedzi i swobodę wygłaszania opinii, nie ponosi jednak odpowiedzialności za intencje użytkowników oraz zastosowanie informacji i wiedzy zdobytej na forum myapple.

jest

Smiechu warte

, to przykro mi bardzo. Wiem, że miałeś pewnie na myśli ban Wallenroda w tym kontekście, ale zapewniam Cię, że ja traktuję ww zdanie bardzo serio i dopóki będę modem, za wszelką cenę będę się przeciwstawiał łamaniu tej zasady.

Oznacza to, że akceptuję wątki o iPhone i MacOS X na PC, bo rozmowa to nie czyn. (Jak w 1szej poprawce do konstytucji USA)

Również będę się przeciwstawiał banowaniu, chyba, że zostanę przegłosowany.

Jednak powiedziawszy to, będę oczekiwał od użytkowników chęci i dążenia do samodoskonalenia, nauki, wyciągania wniosków, zawierania kompromisów w debacie z ideami NIE z użytkownikami

Ilość użytkowników forum osiąga masę krytyczną i z fizyki wiemy, że tylko utrzymanie odpowiedniego dystansu miedzy zasobnikami z Plutonem gwarantuje uniknięcie eksplozji
Dlatego też namawiam do trzymania dystansu - do siebie i do innych.

Bo widzę, że użytkownikom takim jakpank, Chilon, jbwm naprawdę zależy na forum myapple.pl. Bez was to forum byłoby już inne :smile: banan - don't go

I kwestia kodyfikacji - preferuję prawo zwyczajowe i precedensy (tradycja anglosaska) nad ścisłą kodyfikacją wszystkiego co da się określić (tradycja francuska). Uważam też, że termin "Sprawiedliwość Społeczna" jest szkodliwy dla kreatywności i rozwoju. A więc nie domagajmy się tej SS bo to nas samych zamęczy. Jeśli naprawdę wierzycie w Liberte, Fraternite, Egalite (przepraszam frankofonów) to pokażcie to Swoim przykładem, i nie czepiajcie się jakiś mitycznych regulaminów rzekomo mających zapewnić Nam sprawiedliwość.
  • jbwm i elle lubią to

#43 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 27 listopada 2007 - 21:25

poza tym takie słowo zespół, tutaj decyzja jest podejmowana na podstawie jednego widzimisię, a tam cały zespół obraduje nad tym ;)

#44 Pichmiel

Pichmiel
  • 119 postów

Napisano 27 listopada 2007 - 21:28

@kokos dzięki za Twój wpis. Wyjaśnił sytuację i podejście do drażliwych tematów na forum. Jak pisałem wcześniej, sytuacja w której zgodne jest z regulaminem pisanie o metodach łamania zabezpieczeń, ale podawanie konkretnych linków już nie, jest dla mnie dulszczyzną w najczystszej postaci. Ale ok, interesują mnie tematy poruszane na tym forum, szanuję ludzi tu piszących, nawet jeśli nie zgadzam się z ich opiniami/poglądami. Szkoda, że idzie to w niewłaściwym kierunku (ale to tylko zdanie kilku użytkowników...).

#45 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 27 listopada 2007 - 21:44

ekhem, u nas odpowiednikiem Zespołu jest Rada Forum, o czym już pisałem i co jest wyjaśnione w Regulaminie ;)

#46 rkosciuk

rkosciuk
  • 92 postów
  • SkądOppeln

Napisano 27 listopada 2007 - 21:46

ciekawe... moj post gdzie mialem czelnosc "skierowac uwage bezposrednio do innego uzytkownika" zostal usuniety przez moderatora z nastepujacym pouczeniem

Zapoznaj sie prosze z regulaminem. Na forum niedopuszczalne jest kierowanie uwag pod adresem innego uzytkownika.

Administracja

oooo..... ooo.... sorry... w takim razie dlaczego ta aronia kierowala uwagi pod adresem walendroda? hem? to jest dopuszczalne? robie forwarda tego na forum...

#47 Aronia

Aronia
  • 289 postów

Napisano 27 listopada 2007 - 21:50

rkosciuk, ja nie do Wallenroda piłam tylko do powodów jego zbanowania. "Ta aronia" - he, he. Dobre :)

#48 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 27 listopada 2007 - 21:52

Aronia mnie wyprzedzila. Prosze nie kierowac personalnych uwag. Powtarzam juz po raz drugi.

#49 rkosciuk

rkosciuk
  • 92 postów
  • SkądOppeln

Napisano 27 listopada 2007 - 21:52

do kogo pilas niewazne, wazne w jaki sposob i prosze bardzo nie kieruj uwag pod moim adresem bo zostaniesz pouczona (albo nawet zbanowana) :)

---- Dodano 27-11-2007 o godzinie 23:54 ----

Aronia mnie wyprzedzila. Prosze nie kierowac personalnych uwag. Powtarzam juz po raz drugi.

no ale Aronia tez kieruje personalne uwagi! No kurka flak! Pouczcie ja tez!

#50 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 27 listopada 2007 - 21:56

Przed chwila to zrobilem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych