Nie, to są normalne zdjęcia przeze mnie usunięte i wywalone z albumu Ostatnio usunięte. Tych zdjęć nigdzie nie widać ale gdzieś tam one sobie latają.
Wniosek z tego taki że można zrobić 100 zdjęć, zostawić tylko jedno a on i tak wyśle 100 zdjęć.
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 26 czerwca 2017 - 12:55
Nie, to są normalne zdjęcia przeze mnie usunięte i wywalone z albumu Ostatnio usunięte. Tych zdjęć nigdzie nie widać ale gdzieś tam one sobie latają.
Wniosek z tego taki że można zrobić 100 zdjęć, zostawić tylko jedno a on i tak wyśle 100 zdjęć.
Napisano 26 czerwca 2017 - 13:46
to dziwne. własnie zrobiłem test. zrobiłem 3 zdjęcia poza zasięgiem wi-fi, dwa z nich usunąłem, jedno z usuniętych wyrzuciłem ze śmietnika drugie zostawiłem. do chmury trafiło tylko jedno, które zostawiłem w bibliotece.
nie wiem dlaczego Tobie przesyła wszystko, spróbuj jeszcze coś pogrzebać w ustawieniach zdjęć i iCloud
EDIT
teraz jak to jedno z biblioteki usunąłem do kosza, to elegancko zniknęło z chmury
Użytkownik Maurycy69 edytował ten post 26 czerwca 2017 - 13:49
Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia, porażka na nie nie pozwala.
Napisano 26 czerwca 2017 - 14:01
Nie wiem o co chodzi, niektóre usunięte nie są przesyłane, inne są. Nagrałem film, który usunąłem, nigdzie go nie widać a jak wejdę w folder Masters na Macu to on tam jest.
Napisano 26 czerwca 2017 - 14:04
Nie wiem o co chodzi, niektóre usunięte nie są przesyłane, inne są. Nagrałem film, który usunąłem, nigdzie go nie widać a jak wejdę w folder Masters na Macu to on tam jest.
skoro wyrzucasz coś z telefonu, a to i tak trafia do chmury to imo jest coś nie tak z ustawieniami na telefonie
Napisano 26 czerwca 2017 - 15:04
Tam nie ma ustawień, przecież to Apple
Napisano 27 czerwca 2017 - 14:10
Mam prawdopodobny scenariusz jak to mogło się stać. Zdjęcia robiłem koło domu i może miałem włączone wifi i telefon czasem łapał jego zasięg. Niepotrzebne zdjęcia i filmy szybko usunąłem ale widocznie jak zacznie wysyłać to wysyła do końca. Poprzez brak kontroli nad tym procesem wysyła wszystko jak leci, powinna być możliwość selektywnej wysyłki tak jak w Google Photos.
A tak z ciekawości, np. jadę na urlop, przez tydzień nie mam wifi ale mam internet w telefonie. I co, zdjęć nie wyślę do iCloud? Tak się składa że w domowym internecie upload mam bardzo wolny a w iPhonie LTE działa błyskawicznie ale co z tego? Tam ktoś myśli?
Napisano 27 czerwca 2017 - 14:28
A tak z ciekawości, np. jadę na urlop, przez tydzień nie mam wifi ale mam internet w telefonie. I co, zdjęć nie wyślę do iCloud? Tak się składa że w domowym internecie upload mam bardzo wolny a w iPhonie LTE działa błyskawicznie ale co z tego? Tam ktoś myśli?
też nad tym ubolewam. jak dla mnie największa wada tej usługi. często w pracy potrzebuję szybko przerzucić zdjęcie z telefonu na PC i muszę przez dropbox bo w pracy nie mamy wi-fi (ze względów bezpieczeństwa.
Napisano 28 czerwca 2017 - 14:57
Zrobiłem właśnie eksperyment co tak naprawdę jest wysyłane. Wyłączyłem WiFi i zrobiłem 2 zdjęcia, które w sumie zajmowały 5MB. Pojawił się komunikat na dole list że sieć WiFi wymagana, 2 zdjęcia do wysłania. To ok.
Usunąłem jedno zdjęcie i wyczyściłem album Ostatnio usunięte. Po tym zdjęciu nie ma śladu. Włączyłem WiFi a komunikat nadal mówi że 2 zdjęcia do wysłania. Zaczął wysyłać i wysłał w sumie 5MB, czyli wysyła również zdjęcia usunięte.
Sprawdziłem bibliotekę zdjęć na Macu, w programie zdjęcia widoczne jest to jedno zdjęcie ale w katalogu Masters są oba.
To jakiś totalny bezsens.
Użytkownik MiL edytował ten post 28 czerwca 2017 - 14:59
Napisano 30 czerwca 2017 - 07:43
Na prawdę nikt tego nie zauważył? Sprawdziłem bibliotekę zdjęć na Macu i mam tam kilka GB usuniętych zdjęć i filmów. To jakaś porażka, Apple odwala taką amatorszczyznę?
Napisano 30 czerwca 2017 - 07:53
Na prawdę nikt tego nie zauważył? Sprawdziłem bibliotekę zdjęć na Macu i mam tam kilka GB usuniętych zdjęć i filmów. To jakaś porażka, Apple odwala taką amatorszczyznę?
Użytkownik Maurycy69 edytował ten post 30 czerwca 2017 - 07:58
Napisano 30 czerwca 2017 - 08:16
a gdzie masz te zdjęcia ? jeśli w folderze ostatnio usunięte to ok. i jaki czas ile dni do usunięcia ? każde zdjęcie ma to przypisane
może usuwałeś hurtem ostatnio zdjęcia ??? i dlatego jest tam ich więcej u mnie ilość zdjęć w folderze usunięte jest taka sama na mac i ip
Napisano 30 czerwca 2017 - 09:06
Nie, folder Ostatnio usunięte jest pusty. Usuwam zdjęcia, one trafiają do Ostatnio usunięte. Opróżniam album Ostatnio usunięte i tych zdjęć już nigdzie nie ma. Włączam WiFi żeby wszystko się wysłało i on wysyła te usunięte zdjęcia. Ich nigdzie nie widać, na Macu też ich nie widać w programie Zdjęcia ale wystarczy zajrzeć do folderu Masters i one wszystkie tam są. Zdjęcia, filmy usunięte, zajmują miejsce na dysku, iPhone niepotrzebnie to wszystko wysyła, Mac pobiera, bez sensu.
Napisano 30 czerwca 2017 - 15:03
Właśnie zrobiłem kolejny test. Wyłączyłem WiFi, nagrałem iPhonem film w 4k, plik był duży, ok 300MB. Film usunąłem, usunąłem go też z folderu Ostatnio usunięte, nigdzie go teraz nie widać. Na dole pod zdjęciami jest jednak komunikat że oczekuje na WiFi i 1 wideo do wysłania. Włączam WiFi i zaczyna wysyłać.
Po wysłaniu sprawdzam bibliotekę zdjęć na Macu i w folderze Masters jest ten film z dzisiejszą datą. Co ciekawe Finder nadal pokazuje ten sam rozmiar biblioteki, Forklift pokazuje że biblioteka jest większa o 300MB. Dopiero opcja naprawienia biblioteki (Cmd + Alt przy uruchamianiu aplikacji zdjęcia) sprawia że pokazywana jest prawdziwa jej wielkość.
Czy dysponuje ktoś urządzeniem z iOS 9 żeby sprawdzić czy tam było tak samo?
Napisano 03 lipca 2017 - 10:14
To znany problem od dawna ale Apple jak zwykle ma to w dupie:
https://discussions....tart=0&tstart=0
https://discussions....tart=0&tstart=0
Napisano 18 lipca 2017 - 08:16
Przestałem używać biblioteki iCloud bo to porażka. Ostatnio nakręciłem kilka filmów, większość usunąłem, wyczyściłem album Ostatnio usunięte, wracam do domu, złapał WiFi i wysyła ponad 1GB danych, chociaż został jeden film 80MB. Sieć zapchana, reszta ledwo działa. Co ma powiedzieć ktoś z limitami na łączu?
Napisano 18 lipca 2017 - 08:22
Przestałem używać biblioteki iCloud bo to porażka. Ostatnio nakręciłem kilka filmów, większość usunąłem, wyczyściłem album Ostatnio usunięte, wracam do domu, złapał WiFi i wysyła ponad 1GB danych, chociaż został jeden film 80MB. Sieć zapchana, reszta ledwo działa. Co ma powiedzieć ktoś z limitami na łączu?
Użytkownik Maurycy69 edytował ten post 18 lipca 2017 - 08:22
Napisano 18 lipca 2017 - 08:50
Sprawdziłem to na 3 różnych urządzeniach i jest tak samo więc wszyscy tak mają tylko mało kto to zauważa.
Na forum do którego linki podałem wcześniej ktoś jest muzykiem i nagrywa siebie grającego, robi kilka prób, nieudane "usuwa", chce wysłać jeden film do iCloud ale wysyła wszystkie, w sumie kilka GB danych. Porażka.
Napisano 18 lipca 2017 - 10:47
To dlatego, że telefon (i iCloud) przechowują ostatnio usunięte (do 30 czy 40 dni). Jeśli usuniesz zdjęcie z folderu o tej nazwie, to nie powinny się wysyłać.Przestałem używać biblioteki iCloud bo to porażka. Ostatnio nakręciłem kilka filmów, większość usunąłem, wyczyściłem album Ostatnio usunięte, wracam do domu, złapał WiFi i wysyła ponad 1GB danych, chociaż został jeden film 80MB. Sieć zapchana, reszta ledwo działa. Co ma powiedzieć ktoś z limitami na łączu?
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Napisano 18 lipca 2017 - 11:27
Już pisałem że nie o to chodzi. Wszystkie zdjęcia usuwam też z folderu Ostatnio usunięte. Tych zdjęć nigdzie nie widać, teoretycznie ich nie ma. Ale iPhone i tak je wyśle do chmury a inne urządzenia je pobiorą chociaż nigdzie ich nie będzie widać.
Napisano 18 lipca 2017 - 11:39
U mnie jak z telefonu usuwam, to również usuwają się z chmury iCloud. Dlatego używam do zdjęć chmury od Google Photo i OneDrive.
iPhone 12 mini
Napisano 18 lipca 2017 - 13:03
Bo w Applu to działa na zasadzie synchronizacji, na każdym urządzeniu ma być to samo. Szkoda tylko że pcha do chmury niepotrzebne dane.
Napisano 18 lipca 2017 - 13:16
Do chmury niech se pcha wszystko co leci, ale czemu jak usune z iP to usuwa się z chmury ? Tego ni rozumiem.
iPhone 12 mini
Napisano 18 lipca 2017 - 14:22
To ci napisałem, to działa na zasadzie synchronizacji a nie typowej chmury.
Napisano 18 lipca 2017 - 15:14
U mnie jak z telefonu usuwam, to również usuwają się z chmury iCloud. Dlatego używam do zdjęć chmury od Google Photo i OneDrive.
no to właśnie o to chodzi, żeby chmura była zsynchronizowana na wszystkich urządzeniach.
jak w Pages zmienisz coś w pliku to tez na wszystkich urządzeniach się zmienia. na tym to polega
Użytkownik Maurycy69 edytował ten post 18 lipca 2017 - 15:17
Napisano 29 lipca 2017 - 15:09
Użytkownik Mirea edytował ten post 29 lipca 2017 - 16:58
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych