Data wykonania zdjęcia jest zapisana w EXIF i nie ulega zmianie przy eksporcie zdjęcia. Co można łatwo sprawdzić czy to w podglądzie czy w Finderze w widoku galeria. Jak się doda takie zdjęcie do Lightrooma, to też powinna być poprawnie odczytana. A że „kontenerek” na to zdjęcie został utworzony „teraz”, to zupełnie inna sprawa.
Próbowałem pobrać zjęcia i wideo z iCloud (oryginały). Pobrane zjęcie ma datę pobrania a nie wykonania zdjęcia. Mam tam tysiące zdjęć (na raz można wyeksportować 1000) i robi się sieczka.
Jak pobrać zjęcia/wideo chronologicznie w oryginale bez zmiany daty wykonania na datę pobrania. Walczę z tym od dwóch dni, czytam fora i żaden sposób nie działa. Eksport z aplikacji zdjęcia tęż daje datę eksportu a nie wykonania zdjęcia.
Skończyło mi się miejsce (200GB) na iCloud - jak "sklonować" zdjęcia z iCloud bez utraty daty ich wykonania!
PS w Exiff jest data wykonania - to jak posortować pobrane z iCloud wg. exiff - w katalogu z pobranymi fotkami z iCloud, data i godzina zmian/utworzenia jest ta sama dla całego 1000 zdjęć!
Użytkownik axiomax edytował ten post 06 kwietnia 2023 - 23:02