Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27" with Retina Display - Late 2014

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
324 odpowiedzi w tym temacie

#101 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 27 października 2014 - 00:06

Prawda jest taka, że iMak 5K w chwili obecnej kładzie cenowo konkurencję na kolana. Nie kupisz komputera, nawet PC-ta z takim ekranem za takie pieniądze. iMac Retina w najmocniejszej konfiguracji to jest potwór i płacisz za niego 14.500 PLN (z 8GB RAM i dyskiem 512GB SSD). Znajdźcie mi komputer w podobnej konfiguracji i z ekranem 5K za taka kasę.

#102 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 27 października 2014 - 00:10

Nie da się póki co nawet złożyć takiego komputera, bo monitor Della 5K będzie dopiero późną zimą. iMac to jedyny komputer na obecną chwilę z takim ekranem.

#103 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 27 października 2014 - 00:11

Iro: Nie nie brałem udziału w tej ankiecie, a problemu plam nie miałem. Uważasz że taka ankieta jest miarodajna? Poza tym od wersji late 2012 nie ma już plam! Ewentualnie wchodzi kurz, lub są duchy. W sondzie te 60% przypadków to raczej stare iMaki, nie sądzisz?

Mam zdjęcie tegorocznego iMaka stojącego w iSpotiSpot.
Plamy gołym okiem widać.
A niby miało ich nie być.
na tym forum też o tym pisano
A ty Hubson też przecież nie raz miałeś iMaki w naprawie.

#104 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 27 października 2014 - 00:12

To zdjęcie mówi wszystko. Obraz po prostu wychodzi z ekranu.

#105 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 27 października 2014 - 00:17

Ech..., nie umiem edytować fotek na tym nowym forum.
Zapraszam tutaj: http://forums.macrum....7&d=1414087779

Iro: Miałem, ale nigdy z powodu matrycy.

#106 Martinl8

Martinl8
  • 23 postów
  • SkądBełchatow, Poland

Napisano 27 października 2014 - 12:18

Ekran to ewidentnie największa zaleta tego komputera ale jak też co niektórzy mówią wada. Podobna sytuacja była podczas premiery iPada Air. Bałem się zamówić bo każdy miał "zasikany" ekran. Mój jest idealnie biały i nie ma żadnych defektów także kwestia szczęścia. Nie mam pośpiechu z zakupem, poczekam rok niech inni potestują, wszak to dość świeży sprzęt pod względem tego właśnie ekranu. Na pewno wykupiłbym Apple Care ale czas pokaże. Według was lepiej brać z dyskiem SSD 500 czy 3TB fusion?

#107 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 27 października 2014 - 12:24

http://sixcolors.com...ina-5k-display/

Miałem się wstrzymać ale dziś zamawiam iMac'a 5K i7 4.0/8/512/AMD 4GB. Mam nadzieje że się nie zawiodę :)

#108 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 27 października 2014 - 13:33

Ekran to ewidentnie największa zaleta tego komputera ale jak też co niektórzy mówią wada. Podobna sytuacja była podczas premiery iPada Air. Bałem się zamówić bo każdy miał "zasikany" ekran. Mój jest idealnie biały i nie ma żadnych defektów także kwestia szczęścia. Nie mam pośpiechu z zakupem, poczekam rok niech inni potestują, wszak to dość świeży sprzęt pod względem tego właśnie ekranu. Na pewno wykupiłbym Apple Care ale czas pokaże. Według was lepiej brać z dyskiem SSD 500 czy 3TB fusion?

Bierz SSD, zdecydowanie. Komputer śmiga jak rakieta.

#109 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 27 października 2014 - 13:44

Na szczęście jest możliwość w ciągu 14 dni zapakowania i odesłania. Mój ma przyjechać w pierwszym tygodniu listopada i zobaczymy jak to się będzie sprawowało-)))

#110 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 27 października 2014 - 15:15

http://sixcolors.com....na-5k-display/

Miałem się wstrzymać ale dziś zamawiam iMac'a 5K i7 4.0/8/512/AMD 4GB. Mam nadzieje że się nie zawiodę :)

Wzialem to samo, tylko przyzydzilem na grafike, bo nie jest mi do niczego potrzebna. Bedzie pan zadowolony ;)

Moja przesylka utknela w Niemczech, ale jutro powinna dojechac (Irlandia) i szczerze nie moge sie juz doczekac. Teraz uzywam zastepczo PC i nie moge juz na niego patrzec :)

https://db.tt/zDeotHgC

#111 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 27 października 2014 - 21:32

http://sixcolors.com....na-5k-display/

Ja tylko jestem ciekawy, czemu pod Cinebench15 na OSX nie jestem w stanie osiągnąć więcej niż sto parę punktów, a na Windowsie nie ma problemu.

Dołączona grafika
A po testach z GTX780 odkryłem, że pod Windows ta grafika jest o 53% bardziej wydajna niż na OSX.

#112 ariell

ariell
  • 108 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 28 października 2014 - 15:31

mam pytanie do osób które zamawiały swoje iMac-i z oficjalnej strony apple. W którym momencie należy zapłacić (w chwili składania zamówienia czy dopiero jak paczka doleci do Polski) ?

#113 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 października 2014 - 16:49

W chwili składania zamówienia. Apple nie wysyła "za pobraniem".

#114 maziboss

maziboss
  • 550 postów
  • SkądTychy

Napisano 28 października 2014 - 18:33

Wzialem to samo, tylko przyzydzilem na grafike, bo nie jest mi do niczego potrzebna. Bedzie pan zadowolony ;)

Moja przesylka utknela w Niemczech, ale jutro powinna dojechac (Irlandia) i szczerze nie moge sie juz doczekac. Teraz uzywam zastepczo PC i nie moge juz na niego patrzec :)

https://db.tt/zDeotHgC

Kucyk gratuluję! Podziel się wrażeniami jak już sprzęt dojedzie :)

#115 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 29 października 2014 - 16:40

Panowie, czy ktoś z Was otrzymał już nowego iMaca 5K ? :)

#116 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 29 października 2014 - 19:35

Do mnie dziś przyjechał, ale nie miałem jeszcze czasu się tym zająć. W weekend coś napiszę.

#117 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 29 października 2014 - 19:43

Do mnie tez dzisiaj dotarl, wrazenia - meh Na kazdym kto widzial MacBook z Retina ten ekran nie zrobi wielkiego wrazenia. Jest niesamowity to fakt, na ta chwile opadla mi szczeka tylko raz, jak zobaczylem swoje zdjecia w formacie RAW, wygladaja one po prostu niezwykle, jak wsadze nos w ekran, to widac takie szczegoly, ze ciezko jest to ubrac w slowa. Wiadomo, contentu 4K nie ma za wiele, ten co jest jest mocno skompresowany, ogladanie czegokolwiek na YT w 4K mija sie z celem. Duzo stron wyglada przecietnie, ten kto zakupil iPada z retina kilka lat temu wie o czym mowie, ale dla kogos pracujacego / zarabiajacego na zdjeciach iMac 5K to jest must have.

#118 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 29 października 2014 - 19:45

@kucyk Nie ma żadnych przycięć podczas prostych czynności jak przełączanie się pomiędzy biurkami czy przeglądanie stron w Safari ? Pamiętam że pierwszy rMBP miał ten "bajer" :)

#119 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 29 października 2014 - 19:53

@kucyk

Nie ma żadnych przycięć podczas prostych czynności jak przełączanie się pomiędzy biurkami czy przeglądanie stron w Safari ?
Pamiętam że pierwszy rMBP miał ten "bajer" :)

Na ta chwile nic nie zauwazlym niepokojacego, a jestem dosc mocno uczulony na takie rzeczy.

Moze przy przelaczaniu biurek cos tam widac, ale na granicy bledu pomiarowego oka ;)

#120 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 29 października 2014 - 22:37

http://www.barefeats.com/imac5k2.html

Tonga jednak jest zoptymalizowana pod wyższe rozdzielczości.

To wszystko wciąż jest pod OSX. A zatem wyniki pod Windą będą tylko lepsze. O ile ten zacznie obsługiwać rozdzielczość 5K ;).

#121 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 31 października 2014 - 00:06

Pierwszy dzień za mną. Jakie wrażenia? Ekran miażdży, kolega kucyk chyba nie oglądał na YouTube filmów w 4K. Wszystko działa płynnie, nic się nie zacina. Jestem pod wielkim wrażeniem, po prostu brzytwa, warto dla tego ekranu przesiąść się nawet z late 2013. Zwróciłem uwagę na jeszcze jedną rzecz, a mianowicie widać że Apple i LG mocno pracują nad ulepszeniem tych ekranów. Pamiętam, że niemal każdy egzemplarz tej nowej serii z klejoną matrycą miał albo jakieś zacieki od laminacji, albo żółte rogi, albo rysy itd. Tutaj totalne zaskoczenie, ekran idealny, najmniejszego zacieku ani ryski, zero żółtych rogów i innych przebarwień, ekran jest czarny i jego podświetlenie jest równomierne. Jak jeszcze kurz nie będzie wchodził to pojadę do Cooka i go ucałuję. Chociaż nie, po dzisiejszej informacji może to się źle kojarzyć :). To tak na szybko po kilku godzinach, za jakiś czas napiszę coś więcej.

#122 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 31 października 2014 - 00:30

Każdy włos widać :)

#123 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 31 października 2014 - 00:31

Pierwszy dzień za mną. Jakie wrażenia? Ekran miażdży, kolega kucyk chyba nie oglądał na YouTube filmów w 4K.

Kolego, ogladalem filmy w 4K o dlugosci jednej minuty ktore waza > 1GB i dopiero tam cos widac, te z Youtuba sa tak mocno skompresowane, ze zal patrzec

#124 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 31 października 2014 - 00:45

Ja swojego 5K męczę od wtorku. Mam podstawową konfigurację i jestem bardzo zadowolony. Ekran nie wymaga komentarza - jest wyborny. Płynność działania jest bardzo dobra, zarówno Lightroom 5 jak i Photoshop CS5.1 śmigają bez zająknięcia. Pracuję na rawach z Canona 6D. Żadnych klatkowań przy zmianach biurek nie zauważyłem, mimo eksportu kilku setek zdjęć jednocześnie wentylatory zostają na swoich minimalnych obrotach. Przesiadłem się z iMac 27 late 2009 C2D 3,06 i przyrost prędkości jest niewyobrażalny. Eksport cr2 do tiff i otworzenie go wraz z uruchomieniem photoshopa zajmuje niecałe 3 sekundy podczas gdy na starym sprzęcie było to 20-30 sekund. Kurzu też jeszcze nie wciągnął ;-)

#125 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 31 października 2014 - 15:33

A ja zlapalem graficznego buga, ale juz jest ok :)

http://forums.macrum...d.php?t=1812223

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych