Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * - 6 głosy

iPhone 6/6 Plus - pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1860 odpowiedzi w tym temacie

#1176 opr13

opr13
  • 11 postów

Napisano 27 października 2014 - 20:52

Czy ktokolwiek kto posiada iPada mini oraz zakupił iPhone 6 Plus, może opisać swoje odczucia? Czy przynajmniej w części korzysta się z iPada mini rzadziej? :-) Wiadomo ze telefon nie zastąpi w 100% tabletu.

#1177 reverpl

reverpl
  • 174 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 października 2014 - 21:10

Witam. Ktoś dzisiaj już o tym pisał, ale nie mogę tego znaleźć w żadnym temacie. Odebrałem swoją 6 od kuriera i mam ten feralny model, w którym w lewym górnym rogu ekran przy delikatnym nacisku ugina się i wydaje dźwięk jakby nie był przykeljony. Telefon z PLAY. Czy przysługuje mi wymiana na nowy model (bez wady) w iSpocie albo innym salonie Apple? Czy muszę go zanieść do PLAY i czekać 100002940348 dni? :(

#1178 Kars

Kars
  • 75 postów

Napisano 27 października 2014 - 21:17

Może mi ktoś powiedzieć, czemu te iP 16GB są takie "bee"? Ile GB mamy do dyspozycji po instalacji systemu? I ile średnio zajmują zdjęcia w nowym iP? A żeby nie było offtopu to moje pierwsze wrażenia dość pozytywne, chociaż prawie mi raz wypadł po kilku tapnięciach palcem, obsługując jedną ręką. Trzeba będzie się przyzwyczaić po 4Sce. Większy ekran raczej główna przyczyna dlaczego mam chęć kupić nowego iP, chociaż czasem przechodzi mi przez myśl żeby kupić coś na Androidzie, po ok. 6 latach z iOS.

#1179 ak71

ak71
  • 20 postów
  • SkądPIASEK / Gliwice

Napisano 27 października 2014 - 21:24

Możesz wkleić zdjecia jak wyglada ekran z tym szkłem? Ja tez mam i wyglada kiepsko..

Ja kupiłem złotego ip6 ale wolałbym szarego. Niestety tylko złoty był w wersji 64gb. Dzisiaj dokupiłem i sklepie szkło na ekran zagg!jest super,grubość to 0,1mm wiec prawie go nie czuć na ekranie.

#1180 Kuba P

Kuba P
  • 102 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 października 2014 - 22:05

Może mi ktoś powiedzieć, czemu te iP 16GB są takie "bee"? Ile GB mamy do dyspozycji po instalacji systemu? I ile średnio zajmują zdjęcia w nowym iP?

Ja Ci powiem.

Nie 16 tak po prawdzie tylko 12 z hakiem, tyle masz do dyspozycji. Aplikacje, trochę muzyki, trochę zdjęć i za chwilę telefon piszczy jak trzeba robić aktualizacje, które są sztucznie dmuchane. Pojedź na wakacje i zrób zdjęcia, nagrywaj filmy, nie mając pod ręką komputera, żeby to wszystko zgrać. 16GB to pojemność dla podstawowych użytkowników, którzy nie potrzebują smartfona, tylko telefonu dotykowego, żeby tapać w fejsa. Zresztą, o tym że jesteśmy robieni w bambuko bez mydła najlepiej świadczy fakt, że Apple wycofało rozsądną wielkosć 32 gb ze sprzedaży. Albo zadowolimy się minimalną pamięcią licząc po roku każdą mp3, żeby się telefonik nie udławił, albo wydamy małą fortunę na 64 gb, przecież ultra super emejzing telefon jest tego wart. Może gorzkie żale toczę, ale ja tak to widzę i co raz mniejszą ochotę mam w tym tkwić dla samego jabłka.

#1181 krisdiverse

krisdiverse
  • 363 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 października 2014 - 22:23

I się stało, 6+ sprzedany. Niestety nie dałem rady z nim pracować. Tzn. w domu bardzo fajnie, ale noszenie go, wyciąganie, odbieranie telefonów czy praca jedną ręką, zadecydowały o sprzedaży. Zamówiłem 6 64GB, mam nadzieje że nie będę żałował decyzji.

#1182 F22

F22
  • 4 postów

Napisano 27 października 2014 - 23:05

Zresztą, o tym że jesteśmy robieni w bambuko bez mydła najlepiej świadczy fakt, że Apple wycofało rozsądną wielkosć 32 gb ze sprzedaży. Albo zadowolimy się minimalną pamięcią licząc po roku każdą mp3, żeby się telefonik nie udławił, albo wydamy małą fortunę na 64 gb, przecież ultra super emejzing telefon jest tego wart.

Jestes swiadomy tego, że 64 kosztuje tyle samo co 32 wczesniej?

#1183 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 27 października 2014 - 23:08

Ja Ci powiem. Nie 16 tak po prawdzie tylko 12 z hakiem, tyle masz do dyspozycji. Aplikacje, trochę muzyki, trochę zdjęć i za chwilę telefon piszczy jak trzeba robić aktualizacje, które są sztucznie dmuchane. Pojedź na wakacje i zrób zdjęcia, nagrywaj filmy, nie mając pod ręką komputera, żeby to wszystko zgrać. 16GB to pojemność dla podstawowych użytkowników, którzy nie potrzebują smartfona, tylko telefonu dotykowego, żeby tapać w fejsa. Zresztą, o tym że jesteśmy robieni w bambuko bez mydła najlepiej świadczy fakt, że Apple wycofało rozsądną wielkosć 32 gb ze sprzedaży. Albo zadowolimy się minimalną pamięcią licząc po roku każdą mp3, żeby się telefonik nie udławił, albo wydamy małą fortunę na 64 gb, przecież ultra super emejzing telefon jest tego wart. Może gorzkie żale toczę, ale ja tak to widzę i co raz mniejszą ochotę mam w tym tkwić dla samego jabłka.

Hmm fakt, mogli zrobic 32/64/128, z drugiej strony w cenie 32 masz 64 wiec sie tak nie denerwuj... Ktos inny pisal tam wyzej o baterii, że kiepska, hmm żeden iphone nigdy nie trzymał tak dobrze baterii jak 6/6+ (Mialem prawie wszystkie)

#1184 kris2k

kris2k
  • 321 postów

Napisano 28 października 2014 - 01:25

Witam. Ktoś dzisiaj już o tym pisał, ale nie mogę tego znaleźć w żadnym temacie. Odebrałem swoją 6 od kuriera i mam ten feralny model, w którym w lewym górnym rogu ekran przy delikatnym nacisku ugina się i wydaje dźwięk jakby nie był przykeljony. Telefon z PLAY. Czy przysługuje mi wymiana na nowy model (bez wady) w iSpocie albo innym salonie Apple? Czy muszę go zanieść do PLAY i czekać 100002940348 dni? :(

Skoro odbierałeś od kuriera to dokonałeś zakupu na odległość. W tym przypadku przysługuje Ci prawo do odstąpienia od umowy. Masz na to 10 dni. Więc bez stresu. W papierach z Playa powinieneś mieć nawet załączony odpowiedni druk.

#1185 reverpl

reverpl
  • 174 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 października 2014 - 10:45

Skoro odbierałeś od kuriera to dokonałeś zakupu na odległość. W tym przypadku przysługuje Ci prawo do odstąpienia od umowy. Masz na to 10 dni. Więc bez stresu. W papierach z Playa powinieneś mieć nawet załączony odpowiedni druk.

Tak tak, ja to rozumiem. I jestem świadomy. Ale jabpo prostu chciałem sie dowiedzieć czy przysługuje mi wymiana na nowy egzemplarz z takiego powodu? Bo jak odstąpię od umowy to znowu będę czekał tydzień pewnie na telefon za drugim razem, czyż nie? Chciałem to jakoś szybciej załatwić :/

#1186 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 28 października 2014 - 10:53

Z tym, że Play może to zakwestionować stwierdzając, że urządzenie nosi ślady używania.

#1187 kris2k

kris2k
  • 321 postów

Napisano 28 października 2014 - 10:58

Moźesz się przejść do jakiegoś salonu i przedstawić im sytuację, choć wątpię aby w salonie ktoś podjął decyzję o wymianie. Ja bym zadzwonił do biura Obslugi, jeśli będą chcieli iść Ci na rękę to albo wyślą drugi na wymianę, albo wskażą salon do którego masz się udać. Pewnie gdyby to chodziło o inny telefon nie byłoby kłopotu, ale tu może być ze względu na dostępność. Podejrzewam że w salonie powiedzą abyś oddał na gwarancje, a to na pewno zajmie więcej czasu niż odstąpienie od umowy. No i możesz dostać refurba. Mowię Ci, najprościej i najpewniej załatwisz sprawę odstępując od umowy.

#1188 kris2k

kris2k
  • 321 postów

Napisano 28 października 2014 - 11:05

Z tym, że Play może to zakwestionować stwierdzając, że urządzenie nosi ślady używania.

Nic nie zakwestionują. Aby sprawdzić urządzenie musisz je odpakować i uruchomić. Tu nie chodzi o sam wygląd ale również i o działanie. Kupujesz pralkę - możesz ją oddać po pierwszym praniu. Ja wiem że sprzedawcy często nie chcą wymieniać podając za powód właśnie ślady używania, ale niestety prawo jest w tym przypadku po stronie kupującego.

#1189 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 28 października 2014 - 11:19

Rozumiem, że jesteś prawnikiem i masz doświadczenie w tego typu sprawach? Tu nie chodzi o to, że telefon był wyjęty z pudełka, bo to jest oczywiste. W tym przypadku urządzenie nosi ślady fizycznego uszkodzenia. Drobnego, ale jednak. I z całą pewnością przekracza to granice zwykłego zarządu.

#1190 reverpl

reverpl
  • 174 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 października 2014 - 11:38

Edit. Umowa jest ze złotym numerem, wiec nie chciałbym od niej odstępować. :/ EDIT.EDIT. (Na mobilnej wersji portalu nie da się edytować posta. Po kliknięciu edit znika post i muszę pisać od nowa?!) A co do wątku. Za godzinę mam przerwę na uczelni to podejdę do salonu play. Smiechu warte, żeby tak drogi telefon miał tyle błędów. Na tym portalu przedwczoraj też pisały o tej wadzie, ale nie pamiętam nick'ów tych osób

#1191 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 października 2014 - 11:41

Jak może dostać refuba, skoro ten telefon dopiero co miał premierę?

#1192 reverpl

reverpl
  • 174 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 października 2014 - 11:49

I żeby to byl jeszcze jakiś niezauważalny błąd. Ale na dołączonym zdjęciu zaznaczyłem, na jakim obszarze czuć, że szybka nie przylega...czuję, jakby obudowa się rozjeżdżała. Zaznaczam, że nie jestem pedantem i nie przywiązuję wagi do jakiś małych wad...ale no coś takiego. :/ edit. Dlaczego zdjęcie z 650x650 zmniejsza się do mikroskopijnej wielkości po wgraniu? :/

#1193 kris2k

kris2k
  • 321 postów

Napisano 28 października 2014 - 12:00

Rozumiem, że jesteś prawnikiem i masz doświadczenie w tego typu sprawach? Tu nie chodzi o to, że telefon był wyjęty z pudełka, bo to jest oczywiste. W tym przypadku urządzenie nosi ślady fizycznego uszkodzenia. Drobnego, ale jednak. I z całą pewnością przekracza to granice zwykłego zarządu.

Nie jestem prawnikiem, ale masz rację-mam doświadczenie w tego typu sprawach. Uszkodzenie mechaniczne oczywiście unieważnia gwarancję. Ale tylko w przypadku gdy zostało spowodowane niewłaściwym użytkowaniem. To są zawsze zawiłe sprawy, z tym że należy pamiętać iż zgodnie z ustawą o ochronie praw konsumentów do pół roku to sprzedawca ma obowiązek udowodnić iż usterka nastąpiła z winy użytkownika. W tym konkretnym przypadku po pierwsze wątpię aby sprzedawca wogóle aż tak wnikliwie oglądał urządzenie aby dostrzec ową usterkę, poza tym nawet gdyby tak się stało to i tak jest praktycznie na z góry przegranej pozycji. Przecież odstępując od umowy klient nie jest zobowiązany do podawania jakichkolwiek przyczyn.

#1194 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 28 października 2014 - 12:06

Przyczyn tak, ale przedsiębiorca może nie wyrazić na to zgody jeśli urządzenie nosi ślady użytkowania. Mylisz dwie ustawy - o "sprzedaży konsumenckiej" i "sprzedaży na odległość". Niby to samo, ale jednak są różnice. Jeśli kolega odstąpi od umowy, to jakiekolwiek domniemania z ustawy o "sprzedaży konsumenckiej" nie działają.

#1195 Mikis525

Mikis525
  • 43 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 października 2014 - 12:56

Mój z T-Mobile wczoraj dotarł. Moje wrażenia po przesiadce z iP5 plus ostatniego miesiąca korzystania z S5: - biorąc go do ręki mam lepsze wrażenie niż przy 5/5S, o samsungu nie wspominając - ekran jest rewelacyjny, reakcja na dotyk i samo pisanie teraz to przyjemność - interfejs i sama wygoda użytkowania w porównaniu z Androidem to zupełnie inna liga - mimo większego wyświetlacza w ogóle nie czuje różnicy w kieszeni czy dłoni, myślałem ze będzie wielka patelnią, a tutaj miłe zaskoczenie - po zainstalowaniu ważnych dla mnie aplikacji mam 11GB wolnego na przyszłe zdjęcia i muzykę, wiec nie piszcie ze nie da się tego telefonu normalnie użytkować w wersji 16GB - co do baterii się jeszcze nie wypowiem, bo dziś dopiero pierwszy raz go nałdowałem Cieszę się, ze poczekałem i wiem ze przez najbliższy czas nie mam co szukać następcy :)

#1196 MFMONK

MFMONK
  • 73 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 28 października 2014 - 13:28

Co kto lubi - ja mam obecnie 16 GB w iPhone 4S i kupując 6'stkę nie wyobrażałem sobie jeszcze raz się w to pakować - to po prostu za mało, a filmów czy zdjęć póki co praktycznie w ogóle nie robiłem. Gry zajmują sporo (przykładowo takie Ufo albo Final Fantasy), a co dopiero jakaś muzyka ściągnięta offline. Może jak ktoś ma minimalne potrzeby i używa telefonu do dzwonienia, zegarka i sprawdzania jakdojadę to sobie da radę i na 8gb, ale gdy ktoś chce w pełni wykorzystać moc smartfona - 16 GB to już mało i trzeba żonglować plikami jak kiedyś dyskietkami na Amidze.

#1197 konio124

konio124
  • 670 postów

Napisano 28 października 2014 - 14:25

Ja również nie pchałbym się w 16 GB, w ip5 miałem 32GB i to już było stanowczo za mało, dlatego przy zakupie ip6 wybrałem 128GB i teraz jestem spokojny :)

#1198 krisdiverse

krisdiverse
  • 363 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 października 2014 - 15:06

Ja zanim zapełnię 64GB to wejdzie do sprzedaży ip9 ;) Czy termin dostawy 7-12.11 może ulec zmianie na np. 5.11?

#1199 Cath.S

Cath.S
  • 51 postów

Napisano 28 października 2014 - 15:15

ale mam MacBooka i integracja rozmów i smsów jest znakomita.

W Motoroli masz tez soft do Chrome ktory dziala przeswietnie i synchronizuje sms i rozmowy, wiec nie ma wogole wielkiego halo.
Prosty i minimalistyczny, czyli jak Apple byc powinno a nie jest.

I jeszcze apropos tych co argumentuja ze sa przywiazani do iOS bo to srodowisko Apple etc.
Uzywalam Apple uzywalam innych. IMHO w tej chwili nikt nie oferuje lepszego serwisu niz Google (Gmail, Calendar, etc). I jesli chodzi o integracje tychze i synchro to nie ma wogole porownania do Apple. Apple w tym temacie raczkuje abledy i problemy sa codziennoscia.

Zauwazam nawet ze inne softy (typu Wunderlist) na Adroidzie synchronizuja sie zwyczajnie szybciej niz na iPhone.
Tak wiec nie przyklejajcie sie za bardzo do srodowiska Apple, bo ono tak naprawde nic nie oferuje i nigdy nic nie oferowalo. Apple robi sobie wokol tego wielkie halo, a tak naprawde cala ta ich integracja i niby spojnosc jest g.. warta. Ze nie wspomne o aferach z iCloud.

Tez sie dlugo wzbranialam przed Androidem z tych samych powodow a teraz zaluje. Od programow (moze to przypadek ale akurat WSZYSTKIE jakich ja uzywam dzialaja szybciej i maja WIECEJ opcji niz na iOS) po notyfikacje i widzety, ktore dzialaja w przeciwienstwie do iOS (w iOS wkurzaly mnie juz tak ze je w koncu calkowicie wylaczylam i zostawilam tylko czerwone Badges na ikonach). Nie wyobrazam sobie powrotu do iOS teraz, do debilnego przycisku home i minimalnego ekranu vs wielkosc telefonu (iphone 6 jest duzo wiekszy od mojej moto a ekran ma ten sam wielkosciowo!cienszy tez nie jest wiec wogole o co to halo z cienkoscia). To by bylo jak przesiadka z ferrari nawet nie na poloneza, na taczke.

#1200 oli44

oli44
  • 197 postów

Napisano 28 października 2014 - 15:47

W Motoroli masz tez soft do Chrome ktory dziala przeswietnie i synchronizuje sms i rozmowy, wiec nie ma wogole wielkiego halo.
Prosty i minimalistyczny, czyli jak Apple byc powinno a nie jest.

I jeszcze apropos tych co argumentuja ze sa przywiazani do iOS bo to srodowisko Apple etc.
Uzywalam Apple uzywalam innych. IMHO w tej chwili nikt nie oferuje lepszego serwisu niz Google (Gmail, Calendar, etc). I jesli chodzi o integracje tychze i synchro to nie ma wogole porownania do Apple. Apple w tym temacie raczkuje abledy i problemy sa codziennoscia.

Zauwazam nawet ze inne softy (typu Wunderlist) na Adroidzie synchronizuja sie zwyczajnie szybciej niz na iPhone.
Tak wiec nie przyklejajcie sie za bardzo do srodowiska Apple, bo ono tak naprawde nic nie oferuje i nigdy nic nie oferowalo. Apple robi sobie wokol tego wielkie halo, a tak naprawde cala ta ich integracja i niby spojnosc jest g.. warta. Ze nie wspomne o aferach z iCloud.

Tez sie dlugo wzbranialam przed Androidem z tych samych powodow a teraz zaluje. Od programow (moze to przypadek ale akurat WSZYSTKIE jakich ja uzywam dzialaja szybciej i maja WIECEJ opcji niz na iOS) po notyfikacje i widzety, ktore dzialaja w przeciwienstwie do iOS (w iOS wkurzaly mnie juz tak ze je w koncu calkowicie wylaczylam i zostawilam tylko czerwone Badges na ikonach). Nie wyobrazam sobie powrotu do iOS teraz, do debilnego przycisku home i minimalnego ekranu vs wielkosc telefonu (iphone 6 jest duzo wiekszy od mojej moto a ekran ma ten sam wielkosciowo!cienszy tez nie jest wiec wogole o co to halo z cienkoscia). To by bylo jak przesiadka z ferrari nawet nie na poloneza, na taczke.

Motorolla i synchronizacja rozmów i smsów z Chrome? Odpuść...

Co do środowiska Apple. Tak się składa, że w ubiegłym tygodniu stanałem przed wyborem służbowego telefonu. Wybrałem Samsunga s4. Pierwsze wrażenia na duży plus. Zacząłem nawet myślec o zmianie swojego iphona na nowszą wersje samsunga. Problemy zaczeły się pojawiać, gdy odłożyłem iphona do kieszeni i zacząłem w pełni korzystać z s4. Aplikacje co niektóre działają szybciej - fakt. Ale spróbuj zminimalizować przeglądarke, odpisac na smsa z 'centrum powiadomien' i wrócić do przeglądarki. Ja takie operacje robie kilkanaście razy dziennie. Tutaj android raczkuje. Co więcej - wykonywanie przelewów. Mam apke ING, czasem przy robieniu przelewu kopjuje dane z maila do appki a na końcu kopjuje z smsa kod do wykonywania przelewu - czyli skakanie po między 3 apkami. Andorid uklęknął ze 3 razy (3 dniowy telefon z 6-7 apklikacjami moimi). Dobra idzie to znieść, te kilka sekund powiedzmy że różnicy mi nie robi i dam się do tego przyzwyczaić. Moje zaskoczenie sięgnęło zenitu jak o 13 po południu musiałem podłączać s4 do prądu, bo bateria piskliwie wołała o pomoc. Wytrzymała 8 godzin - mojego normalnego użytkowania czyli dużo gadania, cały czas lte i co troche przeglądanie sieci.

Podsumowując nie wiem jakie Ty masz wymagania co do telefonu i pewnie każdy z nas ma inne, co nie zmienia faktu, że te operacje które Ci opisałem iOS robi o wiele szybciej i mniej zużywa baterii.

Dziś przedłużyłem umowe w Orange i biorę ip6, bo jedyne co mi w telefonie brakuje to odrobine większego ekranu.

Bałem się zaryzykowac Samsunga/HTC.

A teraz druga strona medalu. Moja żona używa na codzień androida i jej telefon służy do napisania smsa, zadzwonienia i sprawdzenia facebooka - nic więcej. Dla niej android jest dobry i oprócz reklam nic jej nie denerwuje. Także jak widzisz. Wszystko jest od tego zalezne, co robisz z telefonem.

A tak w ogóle, jesteś tu by hejtowac nowego IPhona? Lepiej spożytkuj ten czas na drązenie po forum androida, bo za miesiąc będzie klnąć :)

pozdrawiam
  • konio124 i kris2k lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych