Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nabór moderatorów MyApple.pl

• This topic is locked This topic is locked
511 replies to this topic

#326 mpConroe

mpConroe
  • 288 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 August 2009 - 16:54

Z chęcią zgłoszę swoją kandydaturę :) . Mam doświadczenie w forach internetowych: od ponad trzech lat mam FATAMORGANAforum.com - forum wielotematyczne (Powered by Invision Power Board) (mój nick na tamtym forum to ITpro, tutaj nicka zmienić się nie da), wczęśniej posiadałem jeszcze jedno forum jakieś 2 lata... Ludzie z tamtego forum przeszli na FATAMORGANAforum.com więc nie było już ono potrzebne. Miałem do czynienia z phpBB 2, phpBB Przemo (stare forum) oraz Invision Power Board 2.1, 2.2 (obecne forum), bawię się w celach edukacyjnych IPB 3. Z tego co widzę, tutaj jest vBulletin - kiedyś interesowałem się tym skryptem ale IPB wydał mi się lepszy. Z moich obserwacji wynika, że vB jest podobny do phpBB, czyli nie powinienem mieć problemów z przestawieniem się :).
Nie żygam na widok ACP ani banowania oraz ostrzegania Użytkowników. Od zawsze miałem takie podejście: ostrzegaj, bądź konsekwentny (to nie znaczy niemiły!), na dobre to wszystkim wyjdzie :). Możę coniektórzy poczują się jakbym się kierował oraz kreował pod wpływem opinii wyżej, ale w cale tak nie jest... Kiedy zaczynałem przygodę z FATAMORGANĄ jeszcze jako forum o kreskówce to wiele osób dostało bana za ortografię, interpunkcję, brak składni itp. (może to wydaje się ostre, ale chodziło mi tu o przypadki szczególne - pisali jak popadnie, nawet tego nie czytając, mimo próśb "używaj Worda/Firefoxa" to dalej pisali jak analfabeci), po jakimś czasie parę osób dostało amnestię z jakiejś okazji. I powiem Wam szczerze, że część z nich wróciła i były to już zupełnie inne osoby! Jedna z tych osób również jest użytkownikiem tego forum :) .

#327 Dziadek

Dziadek
  • 185 posts

Posted 24 August 2009 - 22:07

Twój Firefox jest jakiś "nie teges". RZYGAM się pisze panie przyszły moderatorze.

#328 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 24 August 2009 - 22:13

@Dziadek :lol: Scurvy ma mój głos. Już wystarczająco długo był użytkownikiem aby zrozumieć pewne uwarunkowania. Ale niestety, ja zawsze wybieram Think Different

#329 mpConroe

mpConroe
  • 288 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 August 2009 - 22:59

Twój Firefox jest jakiś "nie teges". RZYGAM się pisze panie przyszły moderatorze.

Po pierwsze: pisałem post z OS X z Safari, po drugie błędy popełnia każdy, a nie jest on bardzo rażący patrząc na to co widziałem tutaj i na wielu innych forach. Po trzecie: zachowujesz się jakbyś to Ty decydował, a Twoje zachowanie wygląda mi na sposób leczenia kompleksów (wytykanie błędom obcym osobom w dodatku będąc na forum znacznie krócej nie jest przejawem dobrego zachowania). Chcesz być moderatorem? Zgłoś się zamiast pisać bezsensowne posty.

Zapomniałem w swoim poście określić, jaki dział bym chciał "dostać": w zasadzie to nie myślałem dokładnie nad działem, ale nad kategorią, czyli: Sprzęt oraz iPhone/iPod. Oczywiście, jak znajdzie się "wolne miejsce" w innej kategorii/dziale - z chęcią przyjmę :) .

Pozdrawiam ludzi poważnych :) .

#330 Dziadek

Dziadek
  • 185 posts

Posted 25 August 2009 - 09:01

Pisze się "wytykanie błędów" a nie "błędom". I nie napinaj się tak. Jak to ktoś kiedyś powiedział "polski gangster nie ma luzu". Ja też chcę być modem!!! Albo modsem.Jeździć na Lambretcie i napierd... się z rockersami na plaży w Brighton.

#331 51m0n

51m0n
  • 6980 posts

Posted 25 August 2009 - 09:26

Panowie, ze spokojem. To temat o naborze moderatorów, proszę nie robić tutaj zamieszania.

Dziadek - to że wykropkujesz końcówkę niecenzuralnego wyrazu, nie oznacza od razu, że wszystko jest ok. Starajmy się używać kulturalnego języka.

#332 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 August 2009 - 09:51

Tak sobie czytam i czytam te zgłoszenia i mam wrażenie, że większość ludzi nie ma bladego pojęcia co oznacza bycie moderatorem. Taki pęd do władzy bez pomyślunku o obowiązkach. Parę for moderowałem i z reguły jest to przebijanie się*przez tony zgłoszeń użytkowników, kasowanie durnych tematów, polowanie na spam i zbieranie batów za swoje decyzje. Na dodatek za darmo :). Do tego trzeba mieć na prawdę bardzo dużo samozaparcia, żeby po euforii pierwszych paru dni nie dać sobie spokoju. Dlatego nie pchajcie się tak na te stanowiska :), władza jest fajna ale do czasu.

#333 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 posts
  • SkądŁódź

Posted 25 August 2009 - 10:31

/owz Byłem kiedyś moderatorem na pewnym małym forum, administruje forum tematyczne i zdaje sobie sprawę jak często użytkownicy uznają modów za największe zło tego świata ;). Jednak masz rację co do tego, że często osoby które chcą być moderatorami dość szybko się z tego wycofują bądź po prostu przestają poświęcać swój czas. Niestety praca społeczna - jaką jest moderowanie - często daje się we znaki osobom podejmującym się tego wyzwania. Jednak równie często spotykam osoby którym władza strzela do głowy ja szampan w sylwestra. Wtedy dopiero zaczyna być nieprzyjemnie na forach :/

#334 mpConroe

mpConroe
  • 288 posts
  • SkądWrocław

Posted 25 August 2009 - 13:44

Do tej pracy trzeba mieć nerwy, to fakt ;] . Wiele razy spotykałem się z obelgami na mój temat od niepoważnych Użytkowników. Głos ludu zwykle decydował o ich zbanowaniu. Moderowanie forum to wyzwanie, mógłbym się nawet pokusić o stwierdzenie, że jeśli nie lubi się banować, ostrzegać, kasować, przenosić to ta "praca" staje się niezwykle monotonna, a co za tym idzie - człowiek zniechęca się do bycia Moderatorem. Mimo wszystko, mi taka "praca" odpowiada, po prostu lubię mieć na coś jakiś wpływ :) .

#335 axyon

axyon
  • 141 posts
  • SkądRzeszów (pustynia iSpotowa)

Posted 04 January 2010 - 19:13

Mogę powiedzieć że chciałbym zostać modem, przynajmniej tymczasowym lub ograniczonym - byłbym sprawiedliwy, bo nie mam tu zbyt wielu ziomów . Nikomu taryfy ulgowej. Zresztą code powiedział że kogoś poszukuje i dał linka.. Ale pewnie i tak nie mam szans albowiem mnie nie lubicie.

#336 tomasz

tomasz

• 10981 posts

Posted 04 January 2010 - 21:37

Mogę powiedzieć że chciałbym zostać modem, przynajmniej tymczasowym lub ograniczonym - byłbym sprawiedliwy, bo nie mam tu zbyt wielu ziomów .

Rozumiem, e chciałbyś zostać moderatorem na czas póki nie zdobędziesz "ziomów" ? ;)

Nikomu taryfy ulgowej. Zresztą code powiedział że kogoś poszukuje i dał linka..
Ale pewnie i tak nie mam szans albowiem mnie nie lubicie.

To czy ktoś ma zostać moderatorem nie zależy od tego czy ktoś go lubi czy nie.
Liczy się przeszłość na forum i chęci do pomocy :)
Napisz, jakie działy Cię interesują.

#337 axyon

axyon
  • 141 posts

Posted 04 January 2010 - 21:42

Nie nie, źle mnie zrozumiałeś przy 1szym :D A interesuje mnie dział Inne (offtopic, think different itd) ;D

#338 misiekgruby

misiekgruby
  • 3212 posts
  • SkądKraków

Posted 04 January 2010 - 22:07

A interesuje mnie dział Inne (offtopic, think different itd) ;D

W offtopie czy TD nie ma za wiele do moderacji.

Co do rekrutacji, osobiście mógłbym wyrazić gotowość do "pilnowania" działów iPhone, iPod+iTunes ewentualnie gry i aplikacje na iPhone.

#339 MyApple

MyApple
  • 903 posts

Posted 04 January 2010 - 22:07

Nie nie, źle mnie zrozumiałeś przy 1szym :D

A interesuje mnie dział Inne (offtopic, think different itd) ;D

Przy takim Twoim zachowaniu gdzie zachęcasz uzytkownika łamiącego notorycznie regulamin forum do zakładania nowych kont nie wróżę ci nawet 0,0000001% szans na to żebyś został moderatorem jakiegokolwiek działu łącznie z działem ,,Kosz,,

#340 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 04 January 2010 - 22:10

[nick]axyon[/nick] jest jednym z męczenników wątku "wolność słowa vs moderacja". Uczestniczy we flejmach i nawoluje do łamania regulaminu forum.

Zdecydowanie sprzeciwiam się braniu tego użytkownika pod uwagę w naborze moderatorów.

#341 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 January 2010 - 22:24

Tak wracając do starszego tematu, swoich przeżyć z bycia władzą forum: Kiedyś zakładałem sporo forów dla wielu w swoim czasie potężnych gildii w grze GuildWars, no i to była zabawa. Zmienianie forum, proponowanie dodatków, pisanie regulaminów, dodawanie różnych odznaczeń, grup, polowanie na uciążliwych użytkowników (z jednym przez dwie godziny bawiłem się w pocie czoła w kotka i myszkę, kasowałem dziesiątki spamowych postów, aż zasłużył sobie na dniowego bana [gość był ok tylko mu czasem odbijało]). No, i czasem okazywało się, że każdy z gildii kto mógł (kadra oficerska) usuwał info o forum w ogłoszeniach, a ja musiałem przez ponad tydzień dyskutować o konieczności poinformowania ludzi o forum. Ehh, to były czasy:) Wiem, że to temat o naborze modów, ale wcześniej już poruszano wspominki, a mi się jakoś zebrało:)

#342 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Posted 04 January 2010 - 22:24

spędzam sporo czasu na forum i byłoby bardzo miłe dla mnie i mam nadzieje użyteczne dla innych gdybym mógł zostać moderatorem :)

#343 axyon

axyon
  • 141 posts

Posted 04 January 2010 - 23:08

Wiedziałem . Jakkolwiek to nazwać , nie lubicie mnie. Ale mniejsza. Tylko dodam ze nikogo nie zachęcam do multi; jak zalozysz konto to....... To się nazywa czas przyszły .

#344 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 January 2010 - 23:16

Ciekawi mnie, dlaczego ci "bojownicy" są tacy twardzi podczas dyskusji, a jak ktoś z władzy nie pozwoli im na coś, to okazuje się, że biedacy są tacy uciskani i nie lubiani, bo przecież niemożliwe by ktoś znając ich nie chciał ich wziąć na moda.

#345 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 04 January 2010 - 23:25

Aaaa naszło mnie jedno pytanko, płacicie coś za to? Znaczy za tą moderację?

#346 51m0n

51m0n
  • 6980 posts

Posted 04 January 2010 - 23:44

Nic nie płacimy - można powiedzieć że jest to wolontariat.

#347 tomasz

tomasz

• 10981 posts

Posted 04 January 2010 - 23:47

Każdą osobę, która miałaby chęć zostać moderatorem prosimy przede wszystkim o podanie działów, które chciałyby wziąć pod swoją opiekę. Najlepiej aby były to działy bez moderatorów :)

#348 Hercules

Hercules
  • 257 posts

Posted 04 January 2010 - 23:48

hmmm.... Wolontariat wolontariatem, ale biurko z jakims Makiem na stanowisko pracy przekazac by wypadalo.....

#349 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 04 January 2010 - 23:49

Zastanawiam się czy istnieje techniczna możliwość wyboru "moderatora społecznego" - wskazywanego drogą głosowania (?) przez userów MyApple. Taki oderator powinien wykazać się stażem (minimum 2 lub 3 lata obecności na forum), czystym kontem (brak banów, warnów etc), koleżeństwem oraz dobrą wiedza o produktach Apple. Oczywiście proszę traktować to jako luźny projekt.

#350 Hercules

Hercules
  • 257 posts

Posted 04 January 2010 - 23:52

a ja uwazam ze powinien byc nominowany, mam dosyc socjalizmu... kapitalizmu czasem tez, monarcha mi sie marzy....

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users