Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Myapple.pl Reloaded.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
210 odpowiedzi w tym temacie

#51 norbertcala

norbertcala
  • 1 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2007 - 17:02

Faktycznie, idac Twoim tokiem rozumowania, powinnismy stworzyc dzial "Torrentownia" bo po co sobie utrudniac wydajac pieniadze na soft jak mozna go sobie "sciagnac" ?

G.

Bylo to juz wielokrotnie wyjaśniane. Zdjecie simlocka i kradziez oprogramowanie to nie to samo. NIkt nigdy nie został skazany za zdjecie simlocka, za kradziez oprogramowania owszem. Rowie dobrze mozna sie zastanawiac czy samo zalozenie simlocka nie jest łamaniem prawa

#52 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 15 listopada 2007 - 17:04

choc glownie jestem obserwatorem tego forum to wtrace 5 groszy i jestem za:

- mozliwosc zakladania watku po 24h (sprawdza sie na kilku innych forach)
- szybkie zglaszanie powtarzajacych sie tematow do modow i blokowanie ich a ten kto zalozy watek bez uzycia "szukajki" powinien dostac ostrzezenie
- ostrzezenia powinny byc rozdawane z rozwaga!
- ostrzezenia kasuja sie po uplywie powiedzmy tygodnia
- 2 ostrzezenia - brak mozliwosci zakladania nowego watku
- 3 ostrzezenia - ban (oczywiscie po tygodniu 1 ostrzezenie sie kasuje, a po nastepnym tygodniu nastepne sie kasuje, po 3 tygodniach wyzerowanie licznika ostrzezen)
- Ci uzytkownicy ktorzy maja staz powiedzmy 12-sto miesieczny, lub liczbe postow minimum powiedzmy 500 (podaje tylko przykladowe cyfry) wysuwaja swoje typy na modow i robia glosowanie - reszta nie ma wplywu na wybor "zarzadu"
- wglad do regulaminu modow (moze tez nie dla wszystkich, tylko tych, ktorzy maja okreslony staz lub liczbe postow) - wtedy jest wszystko jasne
- do stazu nie wliczaja sie posty z topicow "psy, koty, kolczyki, spotkania, imprezy, reklama, ogloszenia)

to to, co mi wlasnie wpadlo do glowy - ale ja tu nowy jestem, wiec tylko podsuwam pomysly. Prosze mnie nie besztac, a jesli pomysly nie sa trafione prosze je zignorowac ;)

Kolejna porcja przemyślanych propozycji. Warto się nad nimi zastanowić.
To że jesteś tu nowy to nie znaczy że nieważny. Forum jest dla wszystkich.

#53 present_day

present_day
  • 975 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 17:09

- 3 ostrzezenia - ban (oczywiscie po tygodniu 1 ostrzezenie sie kasuje, a po nastepnym tygodniu nastepne sie kasuje, po 3 tygodniach wyzerowanie licznika ostrzezen)
- Ci uzytkownicy ktorzy maja staz powiedzmy 12-sto miesieczny, lub liczbe postow minimum powiedzmy 500 (podaje tylko przykladowe cyfry) wysuwaja swoje typy na modow i robia glosowanie - reszta nie ma wplywu na wybor "zarzadu"
- wglad do regulaminu modow (moze tez nie dla wszystkich, tylko tych, ktorzy maja okreslony staz lub liczbe postow) - wtedy jest wszystko jasne
- do stazu nie wliczaja sie posty z topicow "psy, koty, kolczyki, spotkania, imprezy, reklama, ogloszenia)

to to, co mi wlasnie wpadlo do glowy - ale ja tu nowy jestem, wiec tylko podsuwam pomysly. Prosze mnie nie besztac, a jesli pomysly nie sa trafione prosze je zignorowac ;)

To co, że nowy, kiedy sensownie mówisz ;)

#54 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 listopada 2007 - 17:34

w kwestii formalnej:

prosze od dopisanie do regulaminu pkt
- wzywanie do korzytania z funkcji szukaj bez podania skutku zapytania ktore rozwiazuje problem pytajacego nagradzane jest ostrzeżeniem.

Nieformalnie stosowalismy te zasade. Faktycznie, mozna ja wpisac w regulamin.

#55 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 15 listopada 2007 - 17:35

w kwestii formalnej:

prosze od dopisanie do regulaminu pkt
- wzywanie do korzytania z funkcji szukaj bez podania skutku zapytania ktore rozwiazuje problem pytajacego nagradzane jest ostrzeżeniem.

to nie jest żart

Też o tym myśleliśmy. Prawdopodobnie taki zapis znajdzie się w regulaminie. Do tej pory takie osoby były upominane.

#56 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 17:45

Bylo to juz wielokrotnie wyjaśniane. Zdjecie simlocka i kradziez oprogramowanie to nie to samo. NIkt nigdy nie został skazany za zdjecie simlocka, za kradziez oprogramowania owszem. Rowie dobrze mozna sie zastanawiac czy samo zalozenie simlocka nie jest łamaniem prawa

Nikt nie zostal skazany poniewaz zdjecie sim-locka nie jest nielegalne i jest zgodne z prawem. To cos jak zdarcie plomby z nowozakupionego komputera - ingerujemy w sprzet i tracimy gwarancje. Tyle.

#57 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 17:50

Nieformalnie stosowalismy te zasade. Faktycznie, mozna ja wpisac w regulamin.

chyba nie we wszystkich przypadkach, jedni dostawali ostrzezenie drudzy nie, warto to ujednolicic. Podwojna moralnosc nigdy nikomu nie wyszla na dobre .

też o tym myśleliśmy. Prawdopodobnie taki zapis znajdzie się w regulaminie. Do tej pory takie osoby były upominane.

j.w , oby taki zapis sie pojawil.

pozdrawiam

#58 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 17:51

hymm to i ja może wrzucę swoje 3 grosze. Dotąd obserwowałem to forum za plecami innej osoby :) - Dobrze by było żeby w swoistym Hyde Parku jakim jest "Think Different" nie naliczane były posty. wówczas nikt na chama nie wpycha się w każdy temat, i nikt na nikogo nie psioczy że pisze tylko po to żeby nabijać posty. To fajnie sprawdza się chociażby na forum PDAClub.pl - Jako jedną z sankcji można by było wprowadzić tempBany. ale nie dłuższe niż 24h, tak by dany delikwent nie zakładał kolejnego konta. tzn zakładając że jak rejestruje się i musi odczekać 24h z postowaniem. Takie tempBany były by dobrą formą sankcji, a do tego nie jest jakaś taka wymyślna :) - Czas edycji mógłby być wydłużony do czasu aż ktoś inny odpisze na dany temat. Tzn że mogę edytować mój post, dopóty, dopóki ktoś nie napisze następnego postu. Wówczas to ma sens. pozdrawiam Klimer

#59 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 17:53

Faktycznie, idac Twoim tokiem rozumowania, powinnismy stworzyc dzial "Torrentownia" bo po co sobie utrudniac wydajac pieniadze na soft jak mozna go sobie "sciagnac" ?

G.

Hello, iPhone jest produktem Apple i jak najbardziej odpowiada to tematyce tego forum. Cóż z tego że Apple nie sprzedaje iPhone w Polsce? To nie jest powód by usuwać ten dział. Nieporozumieniem jest porównywać to do Torrentów!

#60 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 17:55

- szybkie zglaszanie powtarzajacych sie tematow do modow i blokowanie ich a ten kto zalozy watek bez uzycia "szukajki" powinien dostac ostrzezenie

Bardzo sensowne propozycje, oczywiscie wartosci liczbowe sa do glebszego przemyslenia ale idea jest IMHO bardzo trafna. To dokladnie takie punkty jakie sam chcialbym dodac/zmienic na tym forum.
Popieram rowniez pomysl dawania ostrzezenia osobom, ktore stac tylko na napisanie "Bylo, szukaj!" bez podania watku rozwiazujacego problem.

Co do iPhone i kasowania watkow o lamaniu simlocka. Nie mam IPhone'a i nie czytam narazie watkow z tego dzialu. Czy to jest legalne czy nie - nie wiem do konca bo nie znam sie na prawie. Jest to obchodzenie jakiegos zabezpieczenia, ktorym producent chce ograniczyc uzywalnosc produktow aby zebrac za to kase. To samo robia producenci softwaru np. shareware. Ściagasz program trialowy, potem kupujesz kod i odblokowujesz program.
Filozofia bardzo podobna (wg. mnie) ale lamanie pierwszego legalne a drugiego juz nie.
Nasze prawo poprostu nie ma regulacji dot. simlocka a posiada takowe dot. pirackiego oprogramowania. Dlatego jezeli cos nie jest zabronione to jest dozwolone. Jednak wg. polskiego prawa kopiowanie muzyki na swoj wlasny uzytek tez jest dozwolone (co nie znaczy ze to popieram) Ale to tak OT.

Jednak gdy uznamy, ze lamanie simlocka jest nielegalne to caly dzial dot. iPhona nie ma sensu. Bo z zalozenia, kazdy posiadacz tego cuda mialby "lewy" sprzet i pownien byc traktowany tak samo jak osoby pytajace o torrenty, czy jak sciagnac cracka do czegos tam. Jednak nie powinnismy byc bardziej papiescy od papierza jezeli chodzi o tego iPhona.

Dlatego uwazam, ze powinien byc powieszony tutorial dot. zdejmowania simlocka aby kazdy nowozarejestrowany user mogl sobie przeczytac, jezeli po to wlasnie odwiedzil forum. Wiadomo, ze moga byc jakies problemy z komorka dot. simlocka czy zmiana firmwaru itp itd. Dlatego proponowalbym otworzyc osobny dzial zwiazany tylko i wylacznie z simlockami i dostepny bylby dopiero po wygasnieciu tego nazwijmy to tak "okresu karnacji" :-) np. 24h czy 2 dniowego.

Ten okres nabywania praw forumowicza przez 24h czy 2 dni czy ile tam, moze wydawac sie kiepskim pomyslem i juz pojawily sie argumenty, ze to bez sensu bo ktos bedzie zadawal pytanie w dowolnym watku. Ok, jednak moze wiekszosc poszuka a teraz i tak trzeba kasowac takie watki wiec i tak moderator ma taka sama robote a moze miec mniej....

Aha, moja opinia o simlockach moze jest zbyt obszerna (sorry) i nie ma sensu juz jej rozwijac hehe;-)

#61 koolavy

koolavy
  • 628 postów
  • SkądKrosno, Poland

Napisano 15 listopada 2007 - 18:14

Sprawę "niechcianych" działów załatwiłaby możliwość ignorowania działów/kategorii - taką opcję widziałem m.in. w SMF. Nie wiem, czy vB umożliwia coś takiego.

#62 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 listopada 2007 - 18:17

chyba nie we wszystkich przypadkach, jedni dostawali ostrzezenie drudzy nie, warto to ujednolicic. Podwojna moralnosc nigdy nikomu nie wyszla na dobre .

Bo bylo to zawsze zostawione do decyzji moderatora, zeby zachowac w decyzjach element ludzki. Regulamin dla modow juz ujednolica te rzeczy. Tyle, ze nie ma na razie , ze sie tak brzydko wyraze, kodeksu wykroczen, to musi byc w nowym regulaminie forum, co konkretnie zasluguje na upomnienie lub jako ostatecznosc na ostrzezenie.

#63 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 18:30

Sprawę "niechcianych" działów załatwiłaby możliwość ignorowania działów/kategorii - taką opcję widziałem m.in. w SMF. Nie wiem, czy vB umożliwia coś takiego.

A nie mozna poprostu do nich nie wchodzic?

#64 feniks15

feniks15
  • 12 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 18:34

Kandydatów na moderatorów oczywiście można zgłaszać, jednak to czy dana osoba nim zostanie w ostateczności będzie zależało od rady forum, która oczywiście weźmie pod uwagę wszelkie za i przeciw.

Heidi, Grzegor, Menelek, a teraz ja się wypisuję. Powód powyżej

#65 norbertcala

norbertcala
  • 1 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2007 - 18:35

Nie bardzo jak się odbiera np przez RSS

#66 koolavy

koolavy
  • 628 postów
  • SkądKrosno, Poland

Napisano 15 listopada 2007 - 18:46

Mhhh tak - ja tylko proponuję rozwiązanie, które jest wygodne. Wątki dotyczące iPhone'a czy iPod'ów stanowią jakieś 70% całości i bardzo by mnie ucieszyła możliwość ich nie oglądania ;)

#67 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 18:52

Można, ale jak się wybiera "Nowe Posty", to iPhony i iPody, nieraz zajmują całą stronę.

#68 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2007 - 19:02

Hello, iPhone jest produktem Apple i jak najbardziej odpowiada to tematyce tego forum. Cóż z tego że Apple nie sprzedaje iPhone w Polsce? To nie jest powód by usuwać ten dział. Nieporozumieniem jest porównywać to do Torrentów!

Skonczmy watek legalnosci/nielegalnosci simlockow czy torrentow, wszystko jest kwestia interpretacji prawa oraz licencji. Zajmijmy sie "usprawnianiem" forum.

G.

---- Dodano 15-11-2007 o godzinie 21:16 ----
BTW: Apropo zdejmowania simlocka, cytat z licencji iPhone'a:

© Except as and only to the extent permitted by applicable law, or by licensing terms governing use of open-sourced
components included with the iPhone Software or iPhone Software Updates, you may not copy, decompile, reverse
engineer, disassemble, attempt to derive the source code of, decrypt, modify, or create derivative works of the iPhone

Software, iPhone Software Updates, or any part thereof. Any attempt to do so is a violation of the rights of Apple and its
licensors of the iPhone Software and iPhone Software Updates. If you breach this restriction, you may be subject to
prosecution and damages.

Sorry ale musialem :) jeszcze raz bardzo przepraszam za offtop ..

G.

#69 norbertcala

norbertcala
  • 1 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2007 - 19:22

Skonczmy watek legalnosci/nielegalnosci simlockow czy torrentow, wszystko jest kwestia interpretacji prawa oraz licencji. Zajmijmy sie "usprawnianiem" forum.

G.

---- Dodano 15-11-2007 o godzinie 21:16 ----
BTW: Apropo zdejmowania simlocka, cytat z licencji iPhone'a:

Sorry ale musialem :) jeszcze raz bardzo przepraszam za offtop ..

G.

W licencji to mozna napisac sobie co chcesz. Niejak ma sie to do prawa w tym przypadku Polskiego.
Ale to na inny watek dyskusja

#70 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 15 listopada 2007 - 19:22

Również uważam że: -zamykanie działu iPhone mija się z celem -potrzeba nowych moderatorów -moderatorzy nie powinni działać w "tle", a pisać i ostrzegać publicznie, a nie jak to było do tej pory - rozdawać karniaki za kulisami -powinien być jakiś szybszy dostęp do kontkretnych działów, bo to wybieranie na dole, tragedia...

#71 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 19:38

kazde, zdjecie sim-locka to głownie ingerencja w soft, czy firmware. nie wazne czy to nokia, czy apple. takie zapisy są u kazdego prducenta i jakoś komisów policjanci nie zamykają ;)

#72 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 15 listopada 2007 - 19:52

Według mnie to do niczego nie prowadzi, dlatego że nie nauczy pytającego używania wyszukiwarki skoro dostaje podane na tacy. Dodatkowo "nagroda" zniechęci do udzielania jakichkolwiek odpowiedzi.
Znam wiele for na których za wymuszenie skorzystania z wyszukiwarki userzy dostają plusy a nie upomnienia i sprawdza sie to doskonale.

#73 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 15 listopada 2007 - 19:53

moje propozycje po przeczytaniu uważnie wszystkich wypowiedzi.

najpierw chciał bym poruszyć temat iPhone- nie uważam ze istnieje potrzeba zamkniecia, zlikwidowania tego działu- wręcz przeciwnie. Uzytkowników tego telefonu bedzie przybywać, problemów nie da się przywidzieć więc nowi ludzie będą zgłaszać swoje problermy własnie tutaj. Kto może im pomóc jak nie społeczność myapple, która jak by nie było zna się najlepiej na sprzecie apple?.

Nie podzielam zdania, że ściaganie sim locka z telefonu to łamanie regulaminu, piractwo i nie wiadomo co! Idąc tym tokiem rozumowania wymiana dysku w MBP na własną ręke bedącego na gwarancji zachodzi już na łamanie regulaminu a taka osoba powinna dostać bana? nie no ludzie proszę was!

ciagnąc jeszcze iPhone nie powinno być miejsca na zamieszczanie newsów o tym sprzecie na forum tak jak to ma miejsce teraz - są od tego inne strony tutaj tylko rozwiązujemy problemy.

nie podoba mi się także pomysł z blokowaniem pisania postów dla nowych uzytkowników - to czysta dyskryminacja robienie ludzi drugiej kategori - jakim prawem? nawet jesli powielą temat od tego są moderatorzy by zrobili z tym coś - to jest ich finkcja między innymi!

-Poruszanie tematów typu "jak zainstalować Mac OS X na PC" itp powinno być bezwzględnie tępione
-Nie zamieszczamy numerów seryjnych, cracków itp i nie udzlamy pomocy osoba które o nie proszą, jednoczesnie osoby które starają się zdobyć taki informacje powinny ponosić konsekwencje.
-Regulamin moderatorów powinien być bezwzględnie upubliczniony Code nie zgodze się z toba że on dotyczy tylko Moderatorów, jesli sprawują on nad nami "jakiś pożądek" chce wiedzieć co może Moderator w stosunku do mnie i czy nie naduzywa swojej pozycji w stosunku do zwykłych zjadaczy chleba.
-Dział Think Different powinien zostać luźnym działem, jesli ktoś ma jakieś obiekcje to prosze zastanowić się nad zmianą nazwy tego działu na Think That
-Osoby nowe które zadają sie powtarzające sie pytania nie powinny być karane, forum jest tak duże i ma tyle tamatów, że czasem cieżko jest znaleśc odpopwiedz, trzeba przedzierać się przez tysiące postów by odnaleśc sedno sprawy naszego problemu.
-Chcecie newsów o iPhone itp aktualizujcie częsciej stronę głowną, zatrudnijcie newsmanów i popracujmy nad wiadomościami, na pewno znajdzie się wiele osób które będą coś wyszukiwać w sieci i publikowac je na glównej stronie.
-Zlikwidować licznik postów - wiele osób nie tylko na tym forum ma tendencje do nabijnia cyferek w liczniku, myśląc ze im wiecej postów tym lepszą reputację i szacunek zyskają na forum - nic z tego gdy treść ich odpowiedzi jest na b. niskim poziomie.
-[b]Kłótnie które traca granicę dobrego smaku powinny bycprzerywane przez interwencje moderatorów, bardzo mocno utkneła mi kłotnia pomiędzy Wickiem i Heidim, uważam że buractwo powinno się tepić bezwzglednie. to jest fprum dyskusyjne, my jesteśmy ludzmi i to normalne że będa spięcia ale prowadzmy je w inteligentny posób a nie tak jak uzytkownicy na www.dobreprogramy.pl

Konkrety:

#74 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2007 - 19:54

Nie mowimy tu kogo za co zamykaja, tylko czy jest to zgodne z prawem. Wiec jesli dopuszczamy dyskusje o zdjeciu simlocka (ktore to dzialanie narusza licencje i co za tym prawo autorskie ktore obowiazuje w .pl) to rownie dobrze powinnismy zezwolic na dyskusje np. o Torrentach. Prawa nie mozna przestrzegac tylko w "polowie", wiec albo zezwalamy na wszystko, albo na nic co lamie prawo :)

G.

---- Dodano 15-11-2007 o godzinie 21:57 ----

Nie podzielam zdania, że ściaganie sim locka z telefonu to łamanie regulaminu, piractwo i nie wiadomo co! Idąc tym tokiem rozumowania wymiana dysku w MBP na własną ręke bedącego na gwarancji zachodzi już na łamanie regulaminu a taka osoba powinna dostać bana? nie no ludzie proszę was!

Jak sobie wymienisz dysk w MB na wlasna reke to nie zlamiesz prawa tylko pozbawisz sie tylko gwarancji. Ingerujac w licencjonowany soft ktory na dodatek nie jest twoja wlasnoscia naruszasz prawa autorskie :)

G.

#75 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 20:02

Nie mowimy tu kogo za co zamykaja, tylko czy jest to zgodne z prawem. Wiec jesli dopuszczamy dyskusje o zdjeciu simlocka (ktore to dzialanie narusza licencje i co za tym prawo autorskie ktore obowiazuje w .pl) to rownie dobrze powinnismy zezwolic na dyskusje np. o Torrentach. Prawa nie mozna przestrzegac tylko w "polowie", wiec albo zezwalamy na wszystko, albo na nic co lamie prawo :)

G.

---- Dodano 15-11-2007 o godzinie 21:57 ----

Jak sobie wymienisz dysk w MB na wlasna reke to nie zlamiesz prawa tylko pozbawisz sie tylko gwarancji. Ingerujac w licencjonowany soft ktory na dodatek nie jest twoja wlasnoscia naruszasz prawa autorskie :)

G.

ślepy jesteś czy co? dyskutowac o torrentach można - niektore firmy nawet dają linki zeby instalki mozna bylo sciagnac. łamaniem prawa(chyba)/a juz napweno jest łamaniem naszego regulaminu - podawanie linków do takich źródeł

to czemu nie zamykają komisów i policja nie ścigaludzi z komisów skoro naszuraja prawa autorskie - a serwisy www za podawanie linków do torrentów juz ścigają

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych