choc glownie jestem obserwatorem tego forum to wtrace 5 groszy i jestem za:
- mozliwosc zakladania watku po 24h (sprawdza sie na kilku innych forach)
- szybkie zglaszanie powtarzajacych sie tematow do modow i blokowanie ich a ten kto zalozy watek bez uzycia "szukajki" powinien dostac ostrzezenie
- ostrzezenia powinny byc rozdawane z rozwaga!
- ostrzezenia kasuja sie po uplywie powiedzmy tygodnia
- 2 ostrzezenia - brak mozliwosci zakladania nowego watku
- 3 ostrzezenia - ban (oczywiscie po tygodniu 1 ostrzezenie sie kasuje, a po nastepnym tygodniu nastepne sie kasuje, po 3 tygodniach wyzerowanie licznika ostrzezen)
- Ci uzytkownicy ktorzy maja staz powiedzmy 12-sto miesieczny, lub liczbe postow minimum powiedzmy 500 (podaje tylko przykladowe cyfry) wysuwaja swoje typy na modow i robia glosowanie - reszta nie ma wplywu na wybor "zarzadu"
- wglad do regulaminu modow (moze tez nie dla wszystkich, tylko tych, ktorzy maja okreslony staz lub liczbe postow) - wtedy jest wszystko jasne
- do stazu nie wliczaja sie posty z topicow "psy, koty, kolczyki, spotkania, imprezy, reklama, ogloszenia)
to to, co mi wlasnie wpadlo do glowy - ale ja tu nowy jestem, wiec tylko podsuwam pomysly. Prosze mnie nie besztac, a jesli pomysly nie sa trafione prosze je zignorowac 
Bardzo sensowne propozycje, oczywiscie wartosci liczbowe sa do glebszego przemyslenia ale idea jest IMHO bardzo trafna. To dokladnie takie punkty jakie sam chcialbym dodac/zmienic na tym forum.
Popieram rowniez pomysl dawania ostrzezenia osobom, ktore stac tylko na napisanie "Bylo, szukaj!" bez podania watku rozwiazujacego problem.
Co do iPhone i kasowania watkow o lamaniu simlocka. Nie mam IPhone'a i nie czytam narazie watkow z tego dzialu. Czy to jest legalne czy nie - nie wiem do konca bo nie znam sie na prawie. Jest to obchodzenie jakiegos zabezpieczenia, ktorym producent chce ograniczyc uzywalnosc produktow aby zebrac za to kase. To samo robia producenci softwaru np. shareware. Ściagasz program trialowy, potem kupujesz kod i odblokowujesz program.
Filozofia bardzo podobna (wg. mnie) ale lamanie pierwszego legalne a drugiego juz nie.
Nasze prawo poprostu nie ma regulacji dot. simlocka a posiada takowe dot. pirackiego oprogramowania. Dlatego jezeli cos nie jest zabronione to jest dozwolone. Jednak wg. polskiego prawa kopiowanie muzyki na swoj wlasny uzytek tez jest dozwolone (co nie znaczy ze to popieram) Ale to tak OT.
Jednak gdy uznamy, ze lamanie simlocka jest nielegalne to caly dzial dot. iPhona nie ma sensu. Bo z zalozenia, kazdy posiadacz tego cuda mialby "lewy" sprzet i pownien byc traktowany tak samo jak osoby pytajace o torrenty, czy jak sciagnac cracka do czegos tam. Jednak nie powinnismy byc bardziej papiescy od papierza jezeli chodzi o tego iPhona.
Dlatego uwazam, ze powinien byc powieszony tutorial dot. zdejmowania simlocka aby kazdy nowozarejestrowany user mogl sobie przeczytac, jezeli po to wlasnie odwiedzil forum. Wiadomo, ze moga byc jakies problemy z komorka dot. simlocka czy zmiana firmwaru itp itd. Dlatego proponowalbym otworzyc osobny dzial zwiazany tylko i wylacznie z simlockami i dostepny bylby dopiero po wygasnieciu tego nazwijmy to tak "okresu karnacji" :-) np. 24h czy 2 dniowego.
Ten okres nabywania praw forumowicza przez 24h czy 2 dni czy ile tam, moze wydawac sie kiepskim pomyslem i juz pojawily sie argumenty, ze to bez sensu bo ktos bedzie zadawal pytanie w dowolnym watku. Ok, jednak moze wiekszosc poszuka a teraz i tak trzeba kasowac takie watki wiec i tak moderator ma taka sama robote a moze miec mniej....
Aha, moja opinia o simlockach moze jest zbyt obszerna (sorry) i nie ma sensu juz jej rozwijac hehe;-)