Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Myapple.pl Reloaded.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
210 odpowiedzi w tym temacie

#26 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 15 listopada 2007 - 15:54

misioslaw!!! wiesz co pierwsze co bym zrobila to zbanowala takiech kolesi jak ty!!!! ma byc fajnie!!! a przez te twoje gadki odechciewa mi sie wogole tutaj byc!! czlowieku!!! ja sie na apple pojawilam nie po to zeby pomagac innym a zeby pomoc sobie!!! to ze nie udzielam sie w innych dzialach to nie znaczy ze tego nie czytam!!!! czlowieku!!! wez przestan jestes jakis dziwny! tacy nie oprzyjemni kolesie jak ty niszcza to forum!!! nie widziales ze dawalam usmieszki??? nie wiesz co to zarty???

Wybacz, ale misioslaw ma racje. Udzielasz się w temacie, jednak Twoja wypowiedź niedość, że nie wnosi nic konkretnego do tematu, to jeszcze niemal zawsze staje się zalążkiem flame'u.
Nie mam nic przeciwko Twojej obecności wśród nas, jednak podstawowa zasada takiej społeczności, jaką jest myapple, jest: nie róbmy kakofonii, jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia - milcz i czekaj aż ktoś napisze coś, co potrafisz konkretnie skomentować.

Co z tego, że myapple jest kopalnią wiedzy, skoro żeby do niej dotrzeć, trzeba przedzierać się przez setki nic nieznaczących postów?

A potem wszyscy dziwią się, że co chwilę padają pytania poruszane miliony razy...

Po to powstał ten wątek, żebyśmy mogli ustalić co zobić aby takich sytuacji nie było, jednak również i on zamienia się znowu w walkę interpersonalną userów.

Wracając do tematu:

iPhone, odblokowywanie, itp: proponuję utworzyc konkretny i obszerny tutorial na ten temat, a same pytanie odnośnie tej tematyki po prostu tępić, powołując się "jest tutorial, on wszystko wyjaśnia".

#27 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 15:55

Moim zdaniem regulamin moderatorów powinien być do wglądu publicznego.

#28 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 15 listopada 2007 - 15:57

Moim zdaniem regulamin moderatorów powinien być do wglądu publicznego.

Zgadzam się,

Najprostsza argumentacja: Prawa Posłów i Senatorów w tym kraju też są publiczne i każdy ma do nich wgląd.

#29 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 15:58

Wracając do tematu:

iPhone, odblokowywanie, itp: proponuję utworzyc konkretny i obszerny tutorial na ten temat, a same pytanie odnośnie tej tematyki po prostu tępić, powołując się "jest tutorial, on wszystko wyjaśnia".

Dokładnie. Innym słowy, po prostu stworzyć Tutoriale i zamknąć tematy. Na końcu każdego tutoriala napisać, iż na tym forum pytań dodatkowych o zdejmowanie SimLocków, czy problemy z telefonem, nie zadajemy.

#30 vivacee

vivacee
  • 376 postów
  • SkądPoznan

Napisano 15 listopada 2007 - 15:59

Ban dla wszystkich nowozarejestrowanych. W sensie możesz pisać dopiero po tygodniu od daty rejestracji, a zakładać nowe tematy po miesiącu lub uzyskaniu 3 pkt. reputacji lub po uznaniu przez admina za osobę godną. 1. Jak komuś zależy to w tym czasie poszuka rozwiązania swojego problemu w istniejących wątkach. 2. Jak komuś zalęży, to w tym czasie poczyta i spokornieje. 3. Odstraszy to od forum tzw. onetowców szukających poklasku, najszybszego wpisu itd.

#31 present_day

present_day
  • 975 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 16:00

Myślę, że i tak nie zdałoby to swojego egzaminu, bo większość nowych użytkowników będzie miała pretensje i będzie się buntowała, że są ograniczani i nie mogą się wypowiedzieć... Przez to będą pisali o swoich problemach w pierwszym lepszym wątku na jaki trafią i zrobi się tylko bałagan... Poza tym spora część użytkowników rejestruje się po to, aby założyć jeden wątek, potem gdy już dostaną*odpowiedź nigdy (albo bardzo rzadko) się tu już nie pojawiają... Albo założą wątek i jeśli jest zdublowany zazwyczaj dostają od innych userów linki do wątków i zachętę do korzystania z forumowej wyszukiwarki... W każdym razie myślę, że takie rozwiązanie (choć jest całkiem dobre) nie do końca by się*sprawdziło i spotkało z całkowitym zrozumieniem ze strony "nowych"... Oczywiście to tylko moja subiektywna opinia...

Ale o to właśnie chodzi! Chodzi o to, żeby byli ograniczani i żeby zamiast otwierać nowe tematy mieć 2 dni na alternatywne źródło informacji - nie atakuj teraz ;) już się wyjaśniam.. Forum jest na tyle potężne i tak wiele tematów zostało na nim poruszanych, że nowa postać (która rzadko kiedy najpierw czyta regulamin) był zmuszona najpierw do szukania a później dopiero do zakładania tematów. Inaczej każdy nowy człowiek wchodzi i wie, że jak się dowie to czego chce to więcej tu nie wróci i dlatego ma w nosie to czy narobi bałaganu czy nie.

#32 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 15 listopada 2007 - 16:00

Ograniczenie TD tylko do wątków związanych z Apple to nie jest dobry pomysł. Dział o wszystkim jest fajny dla forumowego 'community', szczególnie dla tych, dla których MyApple nie jest tylko forum 'poradnikowym', jak określiła to Makowa Panienka. Ci, którym nie podoba się idea forum jako społeczności użytkowników, a bardziej widzą je tylko jako miejsce, gdzie zgłasza się z problemem ze sprzętem i tak zaglądają tylko w przypadku problemu/śledzą wątki z problemami związane. Podporząkowanie całego forum tylko nim byłoby nieuczciwe względem użytkowników, którym taka koncepcja forum jako społeczności się podoba. Jeżeli aż tak wadzi odmienność wątków w tym temacie od ogólnego profilu forum - można dla przykładu wyłączyć tu licznik postów. Rzecz jasna nie można przesadzać w żadną stronę - i regulamin tutaj powinien być przestrzegany tak samo jak w innych częściach forum.

#33 MacTom

MacTom
  • 811 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 16:01

To też jest jakieś wyjście... Zniknąłby problem zalewania forum kolejnymi wątkami z iPhone'ami... Z drugiej jednak strony w tym temacie na bieżąco wszystko się zmienia, powstają nowe programy, solucje, rozwiązania...Wypuszczane są kolejne aktualizacje software'u... Niedługo Apple udostępnik SDK i powstanie tego jeszcze więcej... Tak więc, nad tym obszernym tutkiem nieustannie trzeba by pracować/modyfikować... Poza tym zawsze mógłby się trafić jakiś problem w użytkowaniu, którego akurat w tutorialu nie ma... Wszędzie są plusy i minusy...

#34 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 15 listopada 2007 - 16:01

Ban dla wszystkich nowozarejestrowanych. W sensie możesz pisać dopiero po tygodniu od daty rejestracji, a zakładać nowe tematy po miesiącu lub uzyskaniu 3 pkt. reputacji lub po uznaniu przez admina za osobę godną. 1. Jak komuś zależy to w tym czasie poszuka rozwiązania swojego problemu w istniejących wątkach. 2. Jak komuś zalęży, to w tym czasie poczyta i spokornieje. 3. Odstraszy to od forum tzw. onetowców szukających poklasku, najszybszego wpisu itd.

Proponowałbym bez tego uznawania za osobę godną, to może być ognisko samych kłopotów.

#35 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 listopada 2007 - 16:02

Dokładnie. Innym słowy, po prostu stworzyć Tutoriale i zamknąć tematy. Na końcu każdego tutoriala napisać, iż na tym forum pytań dodatkowych o zdejmowanie SimLocków, czy problemy z telefonem, nie zadajemy.

Troche szkoda najczesciej odwiedzanego dzialu, z bardzo sympatyczna Moderatorka w dodatku :) Co ciekawe , dzial czesto odwiedzany, lubiany i jeden z najspokojnieszych jednoczesnie.

#36 present_day

present_day
  • 975 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 16:04

Bardzo dobry pomysł!

#37 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 16:05

Troche szkoda najczesciej odwiedzanego dzialu, z bardzo sympatyczna Moderatorka w dodatku Co ciekawe , dzial czesto odwiedzany, lubiany i jeden z najspokojnieszych jednoczesnie.

To fakt, ciekawe czy ktos zauwazyl,ze wlasnie tam nie tocza sie zadne boje.. A nowych uzytkownikow tam duzo. Dobra uwaga.

Hazreth, ciekawa uwaga z tym licznikiem postow, warta rozwazenia..

#38 MacTom

MacTom
  • 811 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 16:09

Hazreth, ciekawa uwaga z tym licznikiem postow, warta rozwazenia..

Pomysł z licznikiem już chyba się kiedyś pojawił... :) Tyle, że wtedy ktoś proponował całkowicie go ukryć/wyłączyć, tak by był widoczny tylko staż i autorytet... I to moim zdaniem też bylby całkiem niezły pomysł...

#39 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 16:13

............ stworzyć Tutoriale i zamknąć tematy. Na końcu każdego tutoriala napisać, iż na tym forum pytań dodatkowych o zdejmowanie SimLocków, czy problemy z telefonem, nie zadajemy.

czyli wyjasniamy jak cos zrobic ale nie rozmawiamy o tym....super,

niestety nie obejdzie sie chyba bez klarownego stanowiska czy to jest legalne czy nie,
mam wrazenie , ze umyka /moim zdaniem/ podstawowy powod znikniecia Heidi'ego
wiec jesli jest realne okreslenie co jest zgodne z prawem a co nie to trzeba trzeba to zrobic bo inaczej dual sie poglebia i cala dyskusja traci sens
chyba, ze chodzi o to aby byl porzadek, taki z pozamiataniem smieci pod dywan
  • present_day lubi to

#40 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 listopada 2007 - 16:23

czyli wyjasniamy jak cos zrobic ale nie rozmawiamy o tym....super,

Taka opcja chyba nie wchodzi w gre. To jest forum dyskusyjne czyli jego podstawowym zalozeniem jest rozmowa. Nie atak, nie monolog ale rozmowa wlasnie.

#41 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2007 - 16:36

Moje propozycje: 1. "Zwolnic" wszystkich moderatorow 2. "Zatrudnic" nowych (chyba ze niektorzy ze starych sie nadaja do moderowania i faktycznie to robia) 3. Regulamin maja przestrzegac wszyscy , czy to admin czy moderator czy zwykly user. 4. Za notoryczne lamanie regulaminu (niewazne przez jakiej "rangi" osobe) , ban. 5. Moderatorzy maja byc bez stronni. 6. Usunac wszystkie watki ktore naruszaja regulamin forum. Smieszy mnie czasami gdy widze jak ktos kogos opierdziela za watek o torrentach, a wszyscy chca invitation do demonoida albo informacje jak zdjac simlocka z iphone. Tak byc nie moze. to moje 5gr. G.

#42 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 16:38

Osobiscie bym nie przesadzal z tym limitem na zakladanie tematow - dzien, owszem, ale miesiac? Fora zyja dzieki uzytkownikom - kazdego tygodnia paru odchodzi (moze nie tak "slawni" jak Heidi i z roznych powodow) wiec potrzeba nowej krwi. A osobiscie sadze, ze znaczna czesc osob ktora sie tutaj teraz wypowiada tak wlasnie trafila na forum - miala jakis Applowy problem, zarejestrowala sie, zadala pytanie, dostala dobra i mila odpowiedz i dzieki temu zaczela tu wracac i sie udzielac. Z tego co rozumiem forum nie ma byc koleczkiem wzajemnej adoracji, gdzie wypowiadaja sie tylko "stare wygi" a jesli nowy sie wtraci (i nie daj boze to co powie juz kiedys bylo) to zostanie zjechany i wyzwany od "takich przez ktorych to forum schodzi na psy".
  • MacGyver lubi to

#43 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 16:44

Ja również jestem za zrobieniem porządku z iPhone.

Bo zapewne go nie masz. Jeśli masz coś przeciwko złamanym iP, to może by tak iść dalej Twoim tokiem myślenia i zlikwidować dział iPhone? Przecież nie ma nikogo na tym forum kto by miał i używał z kartą AT&T. Chyba że mieszka w USA. Nie utrudniajmy ludziom życia bo i tak już mają trudne!

Odnośnie wątku, to apeluję już któryś raz aby zwiększyć znacznie czas możliwości edytowania posta. Czy były jakieś powody dla którego ten czas tak strasznie skrócono? Jeśli nawet ktoś nadużywał tej "wolności edytowania" to zapewne jest to garstka osób. Teraz większość przez to cierpi.

Druga sugestia, nie wiem czy wykonalna, to taka by można było zmieniać "theme" forum na dostosowane bardziej do mobilnych urządzeń, tj iPhone. Czyli proste przyciski, najbardziej potrzebne, bez rozwijanych menu.

#44 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 15 listopada 2007 - 16:45

Ograniczenia dotyczące pisania lub zakładania tematów to IMHO pomysł nietrafiony - wielu użytkowników rejestruje się, by o coś zapytać i szybko rozwiązać jakiś swój problem, potem część zostaje na dłużej. W ten sposób cała grupa rejestrujących się, by zacząć swój forumowy byt od rozwiązania swojego problemu poprzez zadanie pytania nie będzie się na forum pojawiać. Może niektóry uznają to za zaletę, ale nie wiem, czy na prawdę o to chodzi. Co zaś tyczy się tego, co napisał Grooby, że za notoryczne łamanie regulaminu - ban. Jak najbardziej, ale w takiej postaci, że za łamanie regulaminu - ostrzeżenia, których dana ilość to ban. A w regulaminie warto byłoby wspomnieć, jak wykroczenia będą karane i ustanowić pewne zasady tego dotyczące, jawne dla użytkowników. Zresztą pisalem o tym. Edytowanie postów - czas, w jakim wolno to robić faktycznie jest strasznie krótki. Może zamiast tego ograniczenia po prostu automatycznie dodawana stopka "ten post był edytowany x razy przez użytkownika y; data i godzina ostatniej edycji". Na wielu znanych mi forach taka forma działa z powodzeniem i edycja własnych postów w ogóle nie jest ograniczana czasowo.

#45 norbertcala

norbertcala
  • 1 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2007 - 16:54

Uważam, że problem nowych wątków rozwiązał w 90% rozwiązałoby ograniczenie pozwalające założyć nowy wątek dopierdo np. 2 lub nawet 1 dzien po rejestracji. Doskonale to widac ktos sie rejestruje zanim zacznie szukac zaklada watek wtedy dostaje informacje ze musi szukac szuka i znika z forum. Gdyby nie mogł założyć wątku najpierwby poszukał bo przeciez mu się spieszy i nie moze czekac do jutro. To naprawde dobry pomysl, który wcale nie zmiejszy ilości nowych ludzi na forum
  • present_day lubi to

#46 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 listopada 2007 - 16:55

Ograniczenia dotyczące pisania lub zakładania tematów to IMHO pomysł nietrafiony - wielu użytkowników rejestruje się, by o coś zapytać i szybko rozwiązać jakiś swój problem, potem część zostaje na dłużej.

Ja mysle o tym podobnie.

Co do edycji postow: faktycznie mozna ten czas wydluzyc.

#47 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2007 - 16:55

@Hazreth: tak, tak wyznacznikiem czy osoba powinna juz bana dostac powinny byc "jakies" punkty, ale mozliwosc przyznania takiego punktu byla by jedynie z komentarzem, w innym wypadku moglo by byc to niebezpieczne. A tak jak widac ze ktos ferment sieje, admin czy mod patrza ile ma "tych" punktow i czestuje banem. G.

#48 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2007 - 16:59

Bo zapewne go nie masz. Jeśli masz coś przeciwko złamanym iP, to może by tak iść dalej Twoim tokiem myślenia i zlikwidować dział iPhone? Przecież nie ma nikogo na tym forum kto by miał i używał z kartą AT&T. Chyba że mieszka w USA. Nie utrudniajmy ludziom życia bo i tak już mają trudne!

Faktycznie, idac Twoim tokiem rozumowania, powinnismy stworzyc dzial "Torrentownia" bo po co sobie utrudniac wydajac pieniadze na soft jak mozna go sobie "sciagnac" ?

G.

#49 Bombee

Bombee
  • 198 postów
  • SkądW-wa Zacisze

Napisano 15 listopada 2007 - 16:59

choc glownie jestem obserwatorem tego forum to wtrace 5 groszy i jestem za: - mozliwosc zakladania watku po 24h (sprawdza sie na kilku innych forach) - szybkie zglaszanie powtarzajacych sie tematow do modow i blokowanie ich a ten kto zalozy watek bez uzycia "szukajki" powinien dostac ostrzezenie - ostrzezenia powinny byc rozdawane z rozwaga! - ostrzezenia kasuja sie po uplywie powiedzmy tygodnia - 2 ostrzezenia - brak mozliwosci zakladania nowego watku - 3 ostrzezenia - ban (oczywiscie po tygodniu 1 ostrzezenie sie kasuje, a po nastepnym tygodniu nastepne sie kasuje, po 3 tygodniach wyzerowanie licznika ostrzezen) - Ci uzytkownicy ktorzy maja staz powiedzmy 12-sto miesieczny, lub liczbe postow minimum powiedzmy 500 (podaje tylko przykladowe cyfry) wysuwaja swoje typy na modow i robia glosowanie - reszta nie ma wplywu na wybor "zarzadu" - wglad do regulaminu modow (moze tez nie dla wszystkich, tylko tych, ktorzy maja okreslony staz lub liczbe postow) - wtedy jest wszystko jasne - do stazu nie wliczaja sie posty z topicow "psy, koty, kolczyki, spotkania, imprezy, reklama, ogloszenia) to to, co mi wlasnie wpadlo do glowy - ale ja tu nowy jestem, wiec tylko podsuwam pomysly. Prosze mnie nie besztac, a jesli pomysly nie sa trafione prosze je zignorowac ;)

#50 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 17:02

w kwestii formalnej:

prosze od dopisanie do regulaminu pkt
- wzywanie do korzytania z funkcji szukaj bez podania skutku zapytania ktore rozwiazuje problem pytajacego nagradzane jest ostrzeżeniem.

to nie jest żart

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych