Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Moderacja po raz n-ty

• Zamknięty Temat jest zamknięty
237 odpowiedzi w tym temacie

#26 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 21 listopada 2007 - 09:09

Widocznie tylu jest użytkowników którym zależy, reszta jak się dowie jak zhakować soft do iphona leje na forum i jego zasady.

Dokładnie. Najśmieszniejsze jest to, że tematy dotycząc iphone w 98% to problemy z jego hakowaniem. Hm użyłem słowa "hakowanie" ? W takim razie ktoś musiał na tym musiał co najmniej nie zarobić ani grosza ... a jeśli nie zarabia to traci ... pomagacie Panowie w kradzieży tyle, że w śmieszny sposób zalegalizowanej.

#27 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 21 listopada 2007 - 09:36

P.S.
Witamy spowrotem nowego, zresocjalizowanego Panka :-)

Ach, dziękuję bardzo. Nie tylko się zresocjalizowałem ale też na tą specjalną okazję postanowiłem się umyć już teraz zamiast czekać z tym do świąt.

#28 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 listopada 2007 - 10:31

Dokładnie. Najśmieszniejsze jest to, że tematy dotycząc iphone w 98% to problemy z jego hakowaniem. Hm użyłem słowa "hakowanie" ? W takim razie ktoś musiał na tym musiał co najmniej nie zarobić ani grosza ... a jeśli nie zarabia to traci ... pomagacie Panowie w kradzieży tyle, że w śmieszny sposób zalegalizowanej.

Jeszcze jeden taki post i pomyślę, że większość jest po naszej stronie :-)

#29 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 21 listopada 2007 - 11:05

Na dzien dzisiejszy, jest aktywna sonda odnosnie Regulaminu (zalacznika do niego) - trwa ona juz dobrych pare dni a wzielo w niej udzial tylko piecdziesieciu paru Userow .......bedzie sukces jesli na koniec bedzie ich 100-120. (a potem sa pretensje, ze decyzje sa podejmowane wbrew wiekszosci Userow .... gdzie oni sa wtedy gdy sie ich pytamy o zdanie ? )

Bo w całej ostatnio dosyć napiętej atmosferze na forum (a może tylko ja mam takie wrażenie?) zmiany w stylu "taryfikator punktów karnych" są jedną z najmniej istotnych dupereli. Napisałem to zresztą w wątku na temat owej ankiety.

Mnie osobiście bardziej interesuje co z podejściem do krakowanego softu (w tym również tego w iPhone) ?
Jakie funkcje ma spełniać forum? Czy takie jak obecnie (gdzie nawet moderatorzy jawnie sprzedają "Hackintoshe"), czy takie gdzie tematy wątpliwe etycznie są eliminowane bez względu na to czy moderatorzy sami są nimi zainteresowani?
Zależnie od powyższego zostanę na forum albo nie (nie interesuje mnie forum warezowe).
I w tym momencie - jak powiedziałem - to czy będzie jakiś "taryfikator" czy nie, albo to czy adminem będzie X czy Y, jest najmniej istotną sprawą.

#30 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 21 listopada 2007 - 11:23

Zamiast interesowac sie iPhonem, skoro go nie masz, moze warto rozmawiac o tym, co dla Ciebie jest wartosciowe na forum? Kiedys byly akcje na temat G5 i Intela, teraz mamy czas, w ktorym najwieksza popularnoscia jest iPhone. To jest forum i jest tu miejsce na rozwiazywanie problemow, o czym ludzie zapominaja najwidoczniej. Gdybysmy musieli sie kierowac estetyka, dla niekotrych musielibysmy zakazac modyfikacji sofware'u iPhone'a, dla innych grzebania w iPhone (to tez jest nieetyczne, co z tego ze legalne), jeszcze dla innch linuxa na ipodzie, modyfikacji iPhone'a Touch a byla tez grupka o czym pewnie nie wiesz, ktora byla przeciw Intelowi na forum. Gdybysmy zgodnie z sugestiami wszystkich usuwali wszystko co jest zgodne z prawem, ale nie pasuje ludziom (jednym bo narusza licencje, drugim bo taka maja ideologie itd) to nic by z tego forum nie zostalo. A forum ma sie swietnie, a ilu jest ludzi, ktorzy za wszelka cene chca zmian, widac w sondzie Blade'a jak na dloni. Dlatego proponuje znalezc na forum, to co intersuje nas najbardziej i co powoduje,ze tu zagladamy.

#31 MacTom

MacTom
  • 811 postów

Napisano 21 listopada 2007 - 11:27

Najważniejszą zmianą jest oczywiście zmiana podejścia do tych którzy piszą hackowaniu OSX włamywaniu się do cudzych sieci itp... Odrębnym moim zdaniem problemem jest iPhone i cała historia z nim związana... Tu rzeczywiście przydałby się chyba jakiś prawnik, żeby ostatecznie rozwiązać spór, czy to co dotyczyczy iPhone'a jest legalne... Ja myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłaby opcja we własnym profilu (o ile jest coś takiego możliwe) ukrycia działu iPhone dla tych, którzy nie chcą czytać nowych postów z tego działu... Wtedy Ci, których drażni cały ten dział mieliby po prostu święty spokój...

#32 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 21 listopada 2007 - 11:34

Ja myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłaby opcja we własnym profilu (o ile jest coś takiego możliwe) ukrycia działu iPhone dla tych, którzy nie chcą czytać nowych postów z tego działu... Wtedy Ci, których drażni cały ten dział mieliby po prostu święty spokój...

Tak, tak, ja poprosze cos takiego! Zadnych ajfonow w nowych posatch :/

P.S.
O ajpodach tez nie che czytac ;)

#33 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 21 listopada 2007 - 11:37

to proste: dodaj do adresu nowych postów numer działu (65 to numer działu z iPhone'ami).

odnośnik do nowych postów będzie wyglądał tak:
http://www.myapple.p...lude=140,126,65

---- Dodano 21-11-2007 o godzinie 11:37 ----
numer dzialu z iPodami to 92

#34 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 21 listopada 2007 - 11:45

O tej opcji byla juz mowa niejednokrotnie. Mozecie praktycznie kazdy dzial jaki wam sie nie podoba, usunac z forum. Tak czy siak, niedlugo dojdzie opcja calkowitego ignorowania dzialow z poziomu Waszych profilow. Zeby juz stalo sie temu problemowi zadosc.

#35 MacTom

MacTom
  • 811 postów

Napisano 21 listopada 2007 - 11:50

Tak czy siak, niedlugo dojdzie opcja calkowitego ignorowania dzialow z poziomu Waszych profilow. Zeby juz stalo sie temu problemowi zadosc.

O właśnie! I wtedy wszyscy(?) będą zadowoleni :)

#36 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 21 listopada 2007 - 13:21

Gdybysmy zgodnie z sugestiami wszystkich usuwali wszystko co jest zgodne z prawem, ale nie pasuje ludziom (jednym bo narusza licencje, drugim bo taka maja ideologie itd) to nic by z tego forum nie zostalo.

Zapominasz o tym, że modyfikacje iPhone ani nie są zgodne z prawem, ani z licencją producenta.

A co jest dla mnie na forum wartościowe?
Ano ludzie, którzy pisują tu bo to lubią, a nie dlatego żeby dowiedzieć się jak złamać zabezpieczenia nowego produktu Apple.
Obecnie forum staje się środowiskiem warezowym, gdzie informacją dnia staje się skraczenie nowej wersji firmware'u do takiego czy śmakiego wyrobu Apple - i to mi się nie podoba.

---- Dodano 21-11-2007 o godzinie 13:36 ----
Dwie sprawy:

Najważniejszą zmianą jest oczywiście zmiana podejścia do tych którzy piszą hackowaniu OSX włamywaniu się do cudzych sieci itp... Odrębnym moim zdaniem problemem jest iPhone i cała historia z nim związana... Tu rzeczywiście przydałby się chyba jakiś prawnik, żeby ostatecznie rozwiązać spór, czy to co dotyczyczy iPhone'a jest legalne...

Problem w tym, że pisząc o hackowaniu iPhone nie unikniesz pytań o hackowanie OS X, iPoda, AppleTV i tak dalej. Bo dla wielu (np. dla mnie) będzie niezrozumiałe dlaczego o jednym można pisać a o drugim nie. I takie pytania będą wciąż i wciąż powracać, a co za tym idzie na forum będzie ciągłe drążenie i rozpatrywanie dlaczego tak a dlaczego nie.
Regulaminem tego nie załatwisz, bo będą pytania o to czy taki punkt regulaminu jest słuszny i czy nie należy go zmienić.

Ja myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłaby opcja we własnym profilu (o ile jest coś takiego możliwe) ukrycia działu iPhone dla tych, którzy nie chcą czytać nowych postów z tego działu... Wtedy Ci, których drażni cały ten dział mieliby po prostu święty spokój...

To też nie załatwia sprawy do końca, są ludzie którzy nie mają nic przeciwko iPhone'owi jako takiemu (i chcą czytać o jego możliwościach, ograniczeniach, zaletach, wadach itd.), lecz nie chcą czytać o krakowaniu tego urządzenia.

---- Dodano 21-11-2007 o godzinie 13:40 ----

O właśnie! I wtedy wszyscy(?) będą zadowoleni :)

Jak wyżej:
Myśląc w powyższy sposób należałoby usunąć działy typu "Systemy operacyjne" (by broń boże nie przeczytać gdzieś o krakowaniu OS X), iPhone (jak wyżej), Oprogramowanie (jak wyżej), o sprzęcie (jak wyżej)...

I nagle okaże się, że zostaje nam do czytania jedynie dział "Think Different", a i to nie daje gwarancji że ktoś nie napisze tam o skrakowanym sofcie w jakimś urządzeniu.

Nie tędy droga.

#37 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 postów

Napisano 21 listopada 2007 - 15:34

Zamiast interesowac sie iPhonem, skoro go nie masz, moze warto rozmawiac o tym, co dla Ciebie jest wartosciowe na forum?

Gdybysmy zgodnie z sugestiami wszystkich usuwali wszystko co jest zgodne z prawem, ale nie pasuje ludziom (jednym bo narusza licencje, drugim bo taka maja ideologie itd) to nic by z tego forum nie zostalo. A forum ma sie swietnie, a ilu jest ludzi, ktorzy za wszelka cene chca zmian, widac w sondzie Blade'a jak na dloni.

Dlatego proponuje znalezc na forum, to co intersuje nas najbardziej i co powoduje,ze tu zagladamy.

Jasne, tylko że nie można się nie interesować iPhonem, bo lista nowych tematów to parę stron tekstów o crackowaniu iphona między którymi kryje się kilka postów na inne tematy. A wtedy trudno znaleźć to co mnie interesuje, bo trzeba się przekopać przez posty piratów.
No i przede wszystkim wcale nie jest powiedziane że to zgodne z prawem. Przyjąłeś po prostu to tłumaczenei, które ci najbardziej leży i udajesz, że nie ma innych opinii.

O tej opcji byla juz mowa niejednokrotnie. Mozecie praktycznie kazdy dzial jaki wam sie nie podoba, usunac z forum. Tak czy siak, niedlugo dojdzie opcja calkowitego ignorowania dzialow z poziomu Waszych profilow. Zeby juz stalo sie temu problemowi zadosc.

tyle że to wymaga ręcznego wpisywania adresu. klikanie w ikonę nowych postów nadal pokazuje wszystko jak leci. więc to wasze rozwiązanie trąci windowsem.

#38 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 21 listopada 2007 - 15:39

reczne wpisywanie adresu? a zakladki w kazdej przegladrce pousuwane? :>

#39 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 postów

Napisano 21 listopada 2007 - 15:43

mam zakładkę, do głównej strony myapple. i ta zakładka ma mnie przenosić do głównej storony. dopiero kliknięcie w nowe posty ma mi wyfiltrować pirackie działy

#40 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 21 listopada 2007 - 16:08

Pisałem kilka już razy ale i tutaj też napiszę: Panowie moderatorzy przypomnijcie sobie co robiliście z wątkami o stawianiu Mac OS X na PC, zaraz po przejściu Apple na Intele. Jak nie pamiętacie to Wam przypomnę, wywalaliście je do kosza i to w tempie błyskawicznym. Często cytujecie regulamin, a w regulaminie jak byk stoi że łamanie prawa jest zakazane, to czemu dopuszczacie wątki gdzie bezczelnie są opisywane sposoby łamania tegoż prawa?

#41 MacTom

MacTom
  • 811 postów

Napisano 21 listopada 2007 - 16:10

Zapominasz o tym, że modyfikacje iPhone ani nie są zgodne z prawem, ani z licencją producenta.

Problem w tym, że pisząc o hackowaniu iPhone nie unikniesz pytań o hackowanie OS X, iPoda, AppleTV i tak dalej. Bo dla wielu (np. dla mnie) będzie niezrozumiałe dlaczego o jednym można pisać a o drugim nie. I takie pytania będą wciąż i wciąż powracać, a co za tym idzie na forum będzie ciągłe drążenie i rozpatrywanie dlaczego tak a dlaczego nie.
Regulaminem tego nie załatwisz, bo będą pytania o to czy taki punkt regulaminu jest słuszny i czy nie należy go zmienić.

No to w jaki sposób to załatwisz? Albo zabronimy o tym rozmawiać w ogóle, albo dopuścimy do rozmów na każdy temat, z tutorialami z instalacją OSX na PC włącznie... Problem tylko, że jedno i drugie także sporu nie rozwiąże, bo będą tacy, którzy będą chcieli czytać jak złamać soft iPoda czy iPhone'a i drudzy, którzy kategorycznie nie będą chcieli... Jak to się mówi, jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził... Ja nie mówię, że należy popierać piractwo i tych, którzy łamią postanowienia licencyjne, ale dla mnie iPhone i OSX są sprawami zupełnie innymi... Już kiedyś gdzieś*to nawet chyba Tobie pisałem... :) Ja się nie obrażę, jeśli zostałyby zabronione rozmowy na temat ściągania simlocka itp... W sieci tego pełno i zawsze znajdziesz... Problem tylko w tym, że wielu użytkowników tego forum posiadana iPhone'a i trudno się im będzie z tym pogodzić... Tak samo jak się ktoś nowy pojawi... Dziennie zakładanych jest conajmniej kilka podobnych wątków... I co, będziemy wszystkich od razu "tępić" na dzień dobry? W tej sytuacji chyba nie będzie rozwiązania idealnego dla wszystkich... Chyba, żeby zlikwidować cały dział z iPhonem i ktoś założyłby odrębne forum :)

To też nie załatwia sprawy do końca, są ludzie którzy nie mają nic przeciwko iPhone'owi jako takiemu (i chcą czytać o jego możliwościach, ograniczeniach, zaletach, wadach itd.), lecz nie chcą czytać o krakowaniu tego urządzenia.

Hmm... Wyobraźmy sobie sytuację... Nie wiem nic o iPhonie... Czytam gdzieś*w sieci co to jest, jakie ma funkcje, możliwości wady, ograniczenia, itp... Czytam i widzę: simlock na AT&T, O2, T-Mobile... I co robię? Ano, albo daję sobie spokój bo za dużo zachodu, albo szukam sklepu/sposobu na zdjęcie simlocka... Nie interesuje mnie, że to nie jest legalne (bo w końcu Pan Zbysio za rogiem simlocka z każdej Nokii za dwie dychy ściągnie, to z iPhone'a by nie miał ściągnąć?) Problem leży w tym, że każdy, kto się zainteresuje aparatem, jest jego potencjalnym kupującym... A skoro zamierza kupić, znaczy, że chce używać, a jak ma używać, skoro nie będzie działać? No i tak dochodzimy do ściągania simlocka, bo po co mu ładny przycisk do papieru? :)

W jednym zdaniu o co mi chodzi: Jeśli ktoś będzie iPhone'm zainteresowany, to i tak prędzej czy później będzie szukał informacji jak w pełni go wykorzystać... A niestety wiedza jak ściągnąć simlocka na to się będzie składać...

Jak wyżej:
Myśląc w powyższy sposób należałoby usunąć działy typu "Systemy operacyjne" (by broń boże nie przeczytać gdzieś o krakowaniu OS X), iPhone (jak wyżej), Oprogramowanie (jak wyżej), o sprzęcie (jak wyżej)...

I nagle okaże się, że zostaje nam do czytania jedynie dział "Think Different", a i to nie daje gwarancji że ktoś nie napisze tam o skrakowanym sofcie w jakimś urządzeniu.

Nie tędy droga.

No właśnie... Nie tędy droga... Ale innego sposobu nie ma... Zawsze znajdzie się ktoś niezadowolony... :) Taka moja skromna opinia... Chyba, że ktoś ma inne pomysły, chętnie poczytam :)

#42 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 21 listopada 2007 - 16:29

Często cytujecie regulamin, a w regulaminie jak byk stoi że łamanie prawa jest zakazane, to czemu dopuszczacie wątki gdzie bezczelnie są opisywane sposoby łamania tegoż prawa?

Bo sami to prawo łamią...

#43 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 21 listopada 2007 - 16:34

Popieram pomysł z tym aby zalożyć nowe forum, apropo iPhonów, bo tutaj jest nie lada burdel z tymi wątkami o iPhone, gdzie dziennie są przynajmniej z 2 wątki: pomocy jak ściągnąć simlocka? itp, można by zaproponować zrobienie nowego forum, komuś kto w tym siedzi, lubi to i uznaje za prawe (bo jak narazie ta kwestia nie została rozstrzygnięta). Możnaby po prostu w dziale iPhone umiescic link do tego forum o iPhonach i sprawa z głowy. Wtedy i regulamin musiałby być nieco inni i inni ludzie by tym rządzili.

#44 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 21 listopada 2007 - 16:58

No to w jaki sposób to załatwisz? Albo zabronimy o tym rozmawiać w ogóle, albo dopuścimy do rozmów na każdy temat, z tutorialami z instalacją OSX na PC włącznie...

No i dokładnie tak trzeba zrobić - albo jedno, albo drugie.
W przeciwnym razie będziemy mieli do czynienia z naginaniem zasad - a naginanie zasad zawsze będzie prowadziło do dyskusji dlaczego w jednym przypadku zostały one nagięte a w innym nie.

Problem tylko, że jedno i drugie także sporu nie rozwiąże, bo będą tacy, którzy będą chcieli czytać jak złamać soft iPoda czy iPhone'a i drudzy, którzy kategorycznie nie będą chcieli... Jak to się mówi, jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził...

Ale nie trzeba dogadzać wszystkim. Właśnie obecna sytuacja - czyli mniej lub bardziej narastający konflikt z administracją jest wynikiem próby dogodzenia wszystkim. Czyli z jednej strony nie piszemy o kraczeniu softu, ale skoro mamy dużą grupę zainteresowanych kraczeniem iPhone, to staramy się ich potrzeby również zaspokoić.

Jedni i drudzy "walczą" ze sobą, bo nie ma jasno określonych reguł.
Jeśli natomiast się te reguły uściśli - co ważne: bez naginania że wolno kraczyć jedno, a drugiego nie - to po prostu jedna grupa zostanie, a druga będzie musiała odejść lub "zejść do podziemia". I z takimi kosztami trzeba się pogodzić, niezależnie od tego, którą grupę uzna się za ważniejszą.
Usiłowanie zadowalania i jednych i drugich będzie tylko utrzymywało konflikt.
Można albo "mieć ciastko" albo "zjeść ciastko" - innego wyjścia nie ma.

Ja nie mówię, że należy popierać piractwo i tych, którzy łamią postanowienia licencyjne, ale dla mnie iPhone i OSX są sprawami zupełnie innymi... Już kiedyś gdzieś*to nawet chyba Tobie pisałem... :) Ja się nie obrażę, jeśli zostałyby zabronione rozmowy na temat ściągania simlocka itp... W sieci tego pełno i zawsze znajdziesz... Problem tylko w tym, że wielu użytkowników tego forum posiadana iPhone'a i trudno się im będzie z tym pogodzić... Tak samo jak się ktoś nowy pojawi... Dziennie zakładanych jest conajmniej kilka podobnych wątków... I co, będziemy wszystkich od razu "tępić" na dzień dobry?

Jakoś tępienie wątków o krakowaniu OS X nie stanowiło dla nikogo problemu.
Tu sytuacja jest identyczna - mamy sprzęt którego producent nie życzy sobie używania go w inny sposób niż to określił w licencji/umowie i już.
Tyle że zakazywanie pisania o krakowaniu OS X było łatwe, bo większość userów miała Macintoshe i taki zakaz nic ich nie kosztował. W przypadku iPhone jest trudniej, bo trzeba zrezygnować również z własnej chcicy... albo przynajmniej z chwalenia się z niej na forum.
Jak swego czasu napisał Heidi - uczciwość to nie jest zachowanie które stosujemy kiedy jest to dla nas wygodne - ale właśnie wtedy kiedy takie nie jest.

BTW, Heidi ostatnio pożegnał się z forum. Napisał dość wyraźnie dlaczego. Ty mówisz o tym, że jeśli zakażemy pisania o ściąganiu simlocka dla iPhone (czytaj: będziemy przestrzegać regulaminu w całej rozciągłości, a nie wybiórczo, jak nam wygodniej), to odejdzie ileś osób zainteresowanych iPhonem.
Ja natomiast mówię, że jeśli się tego nie zrobi, będą odchodzić ludzie pokroju Heidiego.

I teraz zostaje proste pytanie - na kim nam bardziej zależy?

W tej sytuacji chyba nie będzie rozwiązania idealnego dla wszystkich... Chyba, żeby zlikwidować cały dział z iPhonem i ktoś założyłby odrębne forum :)

Wystarczy że w dziale o iPhone będzie się pisało o iPhone, a nie o krakowaniu go.
Tak jak w dziale "System" pisze się o systemie, a nie o jego krakowaniu.

Hmm... Wyobraźmy sobie sytuację... Nie wiem nic o iPhonie... Czytam gdzieś*w sieci co to jest, jakie ma funkcje, możliwości wady, ograniczenia, itp... Czytam i widzę: simlock na AT&T, O2, T-Mobile... I co robię? Ano, albo daję sobie spokój bo za dużo zachodu, albo szukam sklepu/sposobu na zdjęcie simlocka... Nie interesuje mnie, że to nie jest legalne (bo w końcu Pan Zbysio za rogiem simlocka z każdej Nokii za dwie dychy ściągnie, to z iPhone'a by nie miał ściągnąć?) Problem leży w tym, że każdy, kto się zainteresuje aparatem, jest jego potencjalnym kupującym... A skoro zamierza kupić, znaczy, że chce używać, a jak ma używać, skoro nie będzie działać? No i tak dochodzimy do ściągania simlocka, bo po co mu ładny przycisk do papieru? :)

Powtórzę:
Uczciwość to nie jest zachowanie które stosujemy kiedy jest to dla nas wygodne - ale właśnie wtedy kiedy takie nie jest.

Bo ja np. dużo czytałem o Macintoshach, ostatnio widziałem takiego na witrynie w sklepie... I mnie na niego nie stać, to może bym wybił szybę i sobie wziął? Inaczej nie będę mógł sobie poużywać...

W jednym zdaniu o co mi chodzi: Jeśli ktoś będzie iPhone'm zainteresowany, to i tak prędzej czy później będzie szukał informacji jak w pełni go wykorzystać... A niestety wiedza jak ściągnąć simlocka na to się będzie składać...

To niech sobie jej szuka, tylko czy na pewno musi ją znajdować tutaj?
Jak ktoś chce skraczyć np. jakiś program to też intensywnie szuka jej w różnych miejscach. Czy to jest powód by mówić o tym na tym forum?

No właśnie... Nie tędy droga... Ale innego sposobu nie ma... Zawsze znajdzie się ktoś niezadowolony... :) Taka moja skromna opinia... Chyba, że ktoś ma inne pomysły, chętnie poczytam :)

Dokładnie. Innego sposobu nie ma i trzeba określić kto ma być niezadowolony (ryzykując że odejdzie) a kogo staramy się zadowolić.
Innymi słowy, trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, na której grupie nam bardziej zależy.

Ja osobiście sądzę, że wolę "Heidich" od "iPhone'owców" (czy różnych innych pszukiwaczy skrakowanego OS X itp.). Bo ci pierwsi mają wkład w rozwój danego forum, a ci drudzy traktują je jak budkę z hamburgerami - gdy pojawi się fajniejsza zabawka to bez cienia żalu odejdą i gdzie indziej będą się dopytywać jak i czym ją skraczyć.

Ilość nie stanowi o jakości, a forum ma na tyle dużą renomę że zamknięcie się na pisanie o krakach nie będzie dla niego problemem - nawet jeśli spowoduje to odejście części użytkowników.
Natomiast "zmakdonaldyzowanie" go może okazać się w dłuższej perspektywie niezbyt korzystne - owszem, będzie na topie, będzie miało najświeższe informacje jak "uzdatnić" takie czy inne produkty których producent sobie tego nie życzy, ale... stanie się coraz bardziej nijakie. Bo rzetelną wiedzę budują nie ci, którzy ropracowują nową zabawkę, ale ci, którzy siedzą w jakimś temacie przez lata - niezależnie od mody.
  • Marcin_G lubi to

#45 MacTom

MacTom
  • 811 postów

Napisano 21 listopada 2007 - 17:51

Już nie będę dalej ciągnął tego wątku, bo taka dyskusja zazwyczaj i tak nie prowadzi do jednego rozwiazania, a po co jeszcze dodatkowo podgrzewać atmosferę :) Cenię Twoje zdanie kwieto, zgadzam się również w kilku kwestiach, jednak w niektórych pozostanę przy swoim :) Dodam tylko jeszcze od siebie, że zmiana jest niewątpliwie potrzebna, a jakie będzie to rozwiązanie... Cóż... Myślę, że niedługo przyjdzie je nam ocenić... I tyle póki co :)

#46 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 21 listopada 2007 - 19:17

Nie trzeba tworzyć nowego forum dla IPhona i IPodów. Wystarczy powrócić do starych dobrych praktyk i zrobić porządek z wątkami budzącymi wątpliwość, w odniesieniu do punktu 4e regulaminu, bo to jest faktyczny problem przez który pojawiło się ostatnio tyle wątków o "złych" moderatorach.
  • Wallenrod lubi to

#47 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 listopada 2007 - 21:19

Cały ten tekst powinien znaleźć się w elementarzu dla moderatorów.

#48 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 22 listopada 2007 - 00:23

Teskt pokazal, ze ile zdan tyle opinii. Roztroic sie nie moge.Sonda Bladea tez ukazala jaki jest rozmiar problemu. Forum dzieki iPhone przyniosl rownowage budzetowa. Nareszcie nie trzeba do niego dokladac. Nikt z Was nie wylozy tych pieniedzy wiec wroce do tego co juz proponowalem - wroccie do watkow, ktore Was interesuja i sprawiaja radosc - to forum jest takze dla Was.Ale pozwolcie funkcjonowac reszcie bez ograniczania wolnosci. Niech pisza - kazdy walczyl o jak najwiekszosc wolnosc slowa na tym forum. Nie chce go nikomu odbierac. Jobs tez kiedys omijal procedury AT&T, konstruujac Blue Box. Zycie jest wzgledne i niestety okrotne,ale jak zapewne wiecie,nigdy nic nie jest biale albo czarne. Zostawcie te decyzje moderatorom - oni od tego tu sa-zeby ocenic jakie decyzje beda najlepsze dla przyszlosci i rozwoju forum. I to niestety jest teraz priorytetem - nie lamenty kilkunastu userow.Kto jest w stanie to zrozumiec - zapewne nikt z szanownych adwersarzy. Ale widocznie dlatego to ja zostalem modem.. Mam pilnowac,zeby forum rozwijalo sie i zbieralo coraz wiecej userow. I wlasnie.iPhone to doskonale rozpoczecie przygody z Apple. Czesto ludzie posiadajacy odblokowany iPhone, to osoby nie majace pojecia wczesniej o tej firmie.Jest szansa,ze pozniej zakupia inne produkty Apple, poznaja Makintosha. Czy warto podjac to ryzyko?Zwlaszcza jesli nie lamie prawa? Chyba tak. Watkow o tym czy OK jest lamanie simlockow, bylo juz duzo.Mysle,ze juz wystarczy. Na dzien dzisiejszy,nie znikna.

#49 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 22 listopada 2007 - 00:30

I to niestety jest teraz priorytetem - nie lamenty kilkunastu userow.Kto jest w stanie to zrozumiec - zapewne nikt z szanownych adwersarzy. Ale widocznie dlatego to ja zostalem modem.. Mam pilnowac,zeby forum rozwijalo sie i zbieralo coraz wiecej userow.

Panie Montana, Pańskie poczucie przyzwoitości jest odwrotnie proporcjonalne do Pańskiego znakomitego mniemania o sobie.
  • Wallenrod lubi to

#50 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 22 listopada 2007 - 00:34

Przyzwoitosc jest cnota. Dzieki ze przyznales bo mniemanie o sobie mam niskie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych