Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Iphone 5s bateria

• Please log in to reply
342 replies to this topic

#226 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 18 May 2014 - 14:07

U mnie po update do 7.1.1 bateria krócej trzyma o jakieś 1,5h, czyli około 8h.

#227 cynamonowy

cynamonowy
  • 6 posts

Posted 18 May 2014 - 19:47

Witam, Mam problem z moim iPhone 5s. Konkretnie z baterią. Mam wrażenie że zbyt szybko się rozładowuje. Telefon jest nowy, mam go od kilku dni i zauważyłem ten problem od razu. Objawy: -każde odblokowanie telefonu żeby sprawdzić iMessage, fb messengera czy przeczytanie maila to spadek o 1-3% używając telefonu normalnie bateria jest rozładowana po około 5-8h. Podświetlanie mam ustawione na kilkanaście %, lokalizacja włączona tylko dla aparatu i map, odświeżanie w tle tak samo, większość aplikacji ma blokadę działania po sieci komórkowej. nie wiem jak już sobie pomóc. Od wczoraj robię test telefonu niemal nie używam. Telefon z włączonym wifi odłączyłem od ładowarki o 9 rano i obecnie mam 31%. Cała aktywność w tym czasie: 2 SMS-y odebrane, 1 połączenie telefoniczne odebrane, kilkanaście razy sprawdziłem wiadomość na fb messengerze, kilka razy odczytałem maila, kilkanaście razy sprawdziłem użycie w ustawieniach, kilka zdjęć i kilka screenshotów. Dla porównania w iPadzie air mam identyczne aplikacje, ale nie ograniczałem aplikacjom użycia w tle, nie blokowałem lokalizacji. iPad potrafi mieć użycia 19h. Nieużywany po kilka godzin nie traci pojemności ani o 1%. IPhone kupiłem z OS 7.0.x i od razu zrobiłem update do 7.1.1 a po nim restore przez iTunes i wgranie backupu. Nie wiem już co robić. Dla porównania moje wcześniejsze telefony Samsung Note II i Galaxy S4 wytrzymują przy moim typowym używaniu około 16-18h i na koniec mają około 15% baterii. Na telefonie robię co chcę. Chcąc w taki sam używać iPhone przy takich samych aplikacjach telefon rozładowuje w kilka godzin.... Czy reklamować?

#228 pacco

pacco
  • 83 posts

Posted 18 May 2014 - 22:09

@ up Wrzuć scren bo jak narazie to wróżenie z fusów. Opisz jak używany był telefon przez ten okres.

#229 sereksztum

sereksztum
  • 335 posts

Posted 18 May 2014 - 22:18

Proponowałbym restore bez przywracania kopii zapasowej na jeden dzień, aby sprawdzić czy wina oprogramowania czy telefonu. Jeżeli telefonu - gwarancja, jeżeli oprogramowania - problem rozwiązany.

#230 cynamonowy

cynamonowy
  • 6 posts

Posted 18 May 2014 - 22:25

@ up

Wrzuć screen bo jak na razie to wróżenie z fusów. Opisz jak używany był telefon przez ten okres.

niestety nie zdążyłem zrobić screena telefon dobił do 16 dzisiaj i przy 20% go podłączyłem do ładowarki. Przez ten czas starałem się nie używać go wcale. Jak już pisałem w zasadzie ograniczałem się do odczytywania wiadomości i wykonania kilku zdjęć.

wrzucam screen sprzed chwili. Jak widać telefon odłączony od ładowarki 4,5 h temu. przez ten czas wykonałem 4 zdjęcia, i przesłałem je via AirDrop na iPada, kilka razy włączyłem ekran sprawdzić czy przyszła jakaś wiadomość.
Ustawienia telefonu:
WŁĄCZONE:
-wifi
-3g (sieć plus)
-lokalizacja (aparat, google maps, instagram, kompas, mapy, pogoda, powiadomienia, znajdź mój iPhone, kalibracja kompasu, diagnostyka i użycie, szukaj sieci kom)
odświeżanie w tle (battery doctor, hangouts, fb messenger)
podświetlenie ekranu około 20%

[ATTACH=CONFIG]21600[/ATTACH]

P.S. w trakcie pisania tego postu kiedy zrobiłem ten screem przesłałem go na komputer i kilkakrotnie wyłączyłem telefon zeby odczytać co i jak ustawione bateria spadła o 2%

#231 Misiekk

Misiekk
  • 284 posts

Posted 19 May 2014 - 06:12

Ja dostalem iPhone 5s tydzien tmeu, nie robilem nic tylko z icloud kontakty i kalendarz. Smiga intensywnego uzywania okolo 16h. Jestem zadowolony.

#232 036f6c57bf

036f6c57bf
  • 1336 posts
Posted 19 May 2014 - 12:30

W gotowości 17 godz, 10 min w użyciu 3 godz, 13 min. Bateria ma 80%, a w tym czasie słuchałem muzyki, rozmawiałem długo, kilka sms-ów i ok 30 min grania. Odkąd mam 5S nie zauważyłem bardzo szybkiego spadku % baterii. Jestem zadowolony z tego wyniku :)

#233 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 19 May 2014 - 14:24

Odłączony wczoraj o 7. W użyciu 6 godz. 42 min i jest 46% :)

W gotowości 17 godz, 10 min w użyciu 3 godz, 13 min. Bateria ma 80%, a w tym czasie słuchałem muzyki, rozmawiałem długo, kilka sms-ów i ok 30 min grania. Odkąd mam 5S nie zauważyłem bardzo szybkiego spadku % baterii. Jestem zadowolony z tego wyniku :)

Sorry ale na pewno piszesz o iPhone 5s? Jakieś nieprawdopodobne historie. Według tego co piszesz wychodzi, że przy Twoim korzystaniu bateria wytrzyma w użyciu mniej więcej 16 godzin!!! :shock:

#234 036f6c57bf

036f6c57bf
  • 1336 posts
Posted 19 May 2014 - 16:47

Sorry ale na pewno piszesz o iPhone 5s? Jakieś nieprawdopodobne historie. Według tego co piszesz wychodzi, że przy Twoim korzystaniu bateria wytrzyma w użyciu mniej więcej 16 godzin!!! :shock:

Tak, o 5s piszę. W chwili obecnej w gotowości 21 godz, 26 min i w użyciu 4 godz, 7 min. Głównie używam do częstych rozmów po ok 5-10 min ok 20-30 sms-ów dziennie, 3-4 h muzyki, ok 30 min grania i zdarzy się Wi-Fi. Wszystko dotyczy jednego dnia, a spokojnie telefon trzyma 2 dni jak nic :)

#235 satmar

satmar
  • 788 posts
  • SkądInowrocław

Posted 19 May 2014 - 17:32

[ATTACH=CONFIG]21606[/ATTACH] u mnie to średnio tak wygląda, wyłączone lokalizacje, odświeżanie w tle, korzystam tylko z Wi-Fi, żadnych gierek bo mnie to nie pociąga, głównie, sms, iMessage,safari , rozmowy w ciągu dnia około 20-30min, czytnik grup Newstap i Tapatalk, baterie ładuje co drugi dzień a nawet często się zdarza że raz na trzy dni , niema na co narzekać :)

#236 Nativ92

Nativ92
  • 32 posts

Posted 20 May 2014 - 20:26

Naprawdę nie wiem jak wy to robicie ...

#237 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 21 May 2014 - 08:40

po prostu nie używają telefonu tak intensywnie jak Ty i tyle

#238 m-graficzny

m-graficzny
  • 477 posts

Posted 21 May 2014 - 08:44

Myślę, że wiem jak Oni to robią :) Za takie kosmiczne czasy odpowiedzialne jest np. słuchanie muzyki. Licznik "w użyciu" nabijany jest także przez właśnie słuchanie muzyki, a wiadomo, że można jej długo słuchać... I tak bez słuchania na iPhone 5 osiągam średnio 3-4 godzin w użyciu. Kiedy słucham muzyki, dochodzi nawet do 8 godzin. I tu brakuję mi czasu na włączonym wyświetlaczu oraz wykresu z androida, gdzie poza użyciem, podany miałem dokładny wykres procentowego udziału aplikacji, wyświetlacza i procesów w zużyciu baterii. Łatwo można było stwierdzić, że np. za 50% poboru mocy z baterii była odpowiedzialna ta czy tamta aplikacja. Mam nadzieję, że to trochę pomoże tym, którzy się z tym borykają i przerażają ich takie czasy jak u kolegi wyżej.

#239 Nefti

Nefti
  • 52 posts

Posted 21 May 2014 - 11:02

Maksymalnie telefon wytrzymał mi 8 godzin, ładuję go codziennie, przy tym używam: - Spotify - Safari - Skype (sporadycznie, jednak jak użyję to bateria spada bardzo szybko przy zasięgu 3G) - Maile - Facebook - Różne gry - no i standardowo kontakty i smsy Jak rozładuje mi się telefon, postaram się zrobić screen, bo jestem 50 minut od ładowania 36 minut w użyciu i już 5% baterii poszło... ;_;

#240 m-graficzny

m-graficzny
  • 477 posts

Posted 21 May 2014 - 12:49

Maksymalnie telefon wytrzymał mi 8 godzin, ładuję go codziennie, przy tym używam:
- Spotify
- Safari
- Skype (sporadycznie, jednak jak użyję to bateria spada bardzo szybko przy zasięgu 3G)
- Maile
- Facebook
- Różne gry
- no i standardowo kontakty i smsy
Jak rozładuje mi się telefon, postaram się zrobić screen, bo jestem 50 minut od ładowania 36 minut w użyciu i już 5% baterii poszło... ;_;

Podłączasz wieczorem i całą noc iPhone leży na kablu? Ten fakt też ma znaczenie, ponieważ przy dobiciu do pełnej 100 telefon przestaje być ładowany, trochę bateria zejdzie (nada wyświetla 100%) i znowu jest podładowywany. Sprawa w praktyce wygląda tak, że czasami 5 min po odłączeniu spada do 99%, a czasami trafi się tak, że jest na full i 100% mam przez godzinę od odłączenia (oczywiście jest w tym czasie nieużywany). Także, jeżeli chcesz mieć zawsze pewność, że masz telefon naprawdę naładowany na maksa, podłącz go, poczekaj aż dobije do 100% i daj mu jeszcze 30 min na kompletne doładowanie. Po odłączeniu gwarantuję, że nie zejdzie ze 100% tak szybko. A swoją drogą takie 8 godzinne nocne ładowanie choć wygodne, zdrowe dla baterii nie jest.

#241 Nefti

Nefti
  • 52 posts

Posted 21 May 2014 - 16:33

Podłączasz wieczorem i całą noc iPhone leży na kablu? Ten fakt też ma znaczenie, ponieważ przy dobiciu do pełnej 100 telefon przestaje być ładowany, trochę bateria zejdzie (nada wyświetla 100%) i znowu jest podładowywany. Sprawa w praktyce wygląda tak, że czasami 5 min po odłączeniu spada do 99%, a czasami trafi się tak, że jest na full i 100% mam przez godzinę od odłączenia (oczywiście jest w tym czasie nieużywany). Także, jeżeli chcesz mieć zawsze pewność, że masz telefon naprawdę naładowany na maksa, podłącz go, poczekaj aż dobije do 100% i daj mu jeszcze 30 min na kompletne doładowanie. Po odłączeniu gwarantuję, że nie zejdzie ze 100% tak szybko. A swoją drogą takie 8 godzinne nocne ładowanie choć wygodne, zdrowe dla baterii nie jest.

Jakiś osobnik na tym właśnie forum pisał, że to bateria litowo-polimerowe, można je ładować ile chcesz, kiedy chcesz...
Jednak tak, zdarza mi się zostawić telefon na noc (od 4 tygodni może tak przez 4 dni był ładowany) a tak to normalnie dobija do 100%, jednak jak wiem że nie będę go używać to dalej zostawiam go podłączonego na ok 30 minut tak jak napisałeś... Raczej go jeszcze nie ładowałem aż 8 godzin (nawet w nocy) max. czas ładowania to był 5,5 godziny, tak mi się wydaje... :)
Wydaje mi się, że i tak telefon na razie jest nowy i wkrótce bateria zacznie się wyrabiać/przyzwyczajać i będzie coraz dłużej trzymać!
Tak czy siak, jestem zadowolony z telefonu, tym bardziej że naprawdę używam go bardzo często (gry, spotify, facebook) i 8 godzin to dla mnie nawet dużo jak na iP5S! :)

#242 Kuba-12

Kuba-12
  • 29 posts
  • SkądRzeszów, PL

Posted 21 May 2014 - 21:44

Witam, po przesiadce z iPhone 4 na 5S jest ogromna różnica w czasie działania telefonu na jednym ładowaniu. Po zakupie 5S większość rzeczy robię właśnie na telefonie, laptop jest teraz używany sporadycznie. Ale już mnie ta bateria denerwuję. Fakt faktem, że jak korzystam sporadycznie z telefonu w ciągu dnia to bateria trzyma, ale nie po to mi ten telefon, żebym go trzymał w kieszeni i nie używał. Po odłączeniu telefonu ok. godz. 7 rano, po całonocnym ładowaniu czasami telefon mi pada już koło 18. Czy jest to normalne ? [ATTACH=CONFIG]21623[/ATTACH]

#243 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 21 May 2014 - 22:28

Jak używasz intensywnie telefonu, to tak, to normalne, praktycznie każdy smartfon tak ma.

#244 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 22 May 2014 - 20:25

Tel podłączony tylko po to, aby wykonać zdjęcie i je zrzucić. Generalnie to jest to standard przy normalnym użytkowaniu.[ATTACH=CONFIG]21632[/ATTACH]

#245 komono

komono
  • 198 posts
  • SkądW-ce

Posted 22 May 2014 - 21:02

Bardzo mało używałem telefonu, głównie iMessgae i maile jakieś krótki telefon. Cały czas wi-fi włączone i z 20 minut BT Na chwile został też podłączony do PC żeby sprawdzić czy jakiś uaktualnień nie ma - góra 3 minuty na kablu [ATTACH=CONFIG]21634[/ATTACH]

#246 sadowski

sadowski
  • 90 posts

Posted 24 May 2014 - 12:01

[ATTACH=CONFIG]21662[/ATTACH]

#247 036f6c57bf

036f6c57bf
  • 1336 posts
Posted 24 May 2014 - 14:49

sadowski, ciekaw jestem jak użytkowany był telefon, że ma aż 4 dni czuwania?

#248 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 24 May 2014 - 19:50

Biorąc pod uwagę, że EDGE to pewnie jak nokia 3310 a nie jak smartfon.

#249 sadowski

sadowski
  • 90 posts

Posted 24 May 2014 - 23:56

l.gajewski to że jest E to własnie znaczy ze telefon jest używany jak smartfon czyli stały dostęp do internetu, aktywne powiadomienia PUSH i wszystko inne, nie wszyscy mieszkają w dużym mieście jak Ty i mają dostęp do 3G lub LTE, ASOT telefon mam trochę ponad miesiąc ( i niestety już 2 martwe piksele :( ) Wyłączone 3G w ustawieniach bo u mnie go niema, a tak wszystko inne aktywne. Telefon używany normalnie trochę gier parę minut, a najczęściej to smsy, rozmowy FB GG poczta.

#250 Icewidow

Icewidow
  • 42 posts

Posted 08 June 2014 - 09:37

Hej, mam pytanie, czy kupując iPhona 5S, mogę w jakiś sposób sprawdzić, przed lub zaraz po zakupie jak dobra będzie w nim bateria? Z tego co tu wyczytałem, to znaczenie ma skąd pochodzi oraz można to sprawdzić za pomocą numeru seryjnego. Czy ma to jakiś sens, czy to raczej ruletka?

2 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Bing (1)