Iphone 5s bateria
Napisano 08 czerwca 2014 - 11:49
Napisano 13 czerwca 2014 - 17:51
Może mi ktoś napisać kiedy zacząć ładować iP5S, jak ile % będzie baterii?
Ważne żebyś go do zera często nie rozładowywał, tego typu baterie tego nie lubią. Teoretycznie najlepiej jest doładowywać często, przy około 50% możesz ładować. Oczywiście nic się nie stanie jak doładujesz przy 30 czy 80%. Aczkolwiek kiedy nic nie robisz i go jakoś specjalnie nie potrzebujesz, a masz w pobliżu ładowarkę to możesz śmiało ładować.

Gość_obiektywny_*
Napisano 16 czerwca 2014 - 06:51

Napisano 16 czerwca 2014 - 09:54
Ważne żebyś go do zera często nie rozładowywał, tego typu baterie tego nie lubią. Teoretycznie najlepiej jest doładowywać często, przy około 50% możesz ładować. Oczywiście nic się nie stanie jak doładujesz przy 30 czy 80%. Aczkolwiek kiedy nic nie robisz i go jakoś specjalnie nie potrzebujesz, a masz w pobliżu ładowarkę to możesz śmiało ładować.
Ogniwa Li-Ion czy Li-Poly zasadniczo do "zera" można rozładować tylko raz. Potem już nie wstaną. Aby temu zapobiec, baterie wyposaża się w "sterownik", który poniżej pewnego napięcia odcina pobór prądu. Według niektórych, sterownik ten dodatkowo ma ograniczać pojemność baterii po jakimś czasie ale tak naprawdę, głównym zadaniem jest niedopuszczenie do zniszczenia (trwałego rozładowania) ogniw. Dodatkowo, bywa tak, że bateria "rozładowana do zera" (czyli de facto do poziomu minimalnego zapewnianego przez sterownik) pozostawiona na kilka tygodni może samoistnie rozładować się do "zera bezwzględnego".
Poza tym, jak już podpinamy do ładowarki, to powinniśmy pozwolić baterii naładować się do końca. Podładowywanie niestety ogranicza żywotność baterii, dlatego jak ktoś co chwila podłącza telefon w aucie, w biurze, gdzieś na mieście i nie pozwala na naładowanie do pełna, to bateria po kilku miesiącach od zakupu trzyma kilka godzin, a użyszkodnik jest wielce zdziwiony.

Napisano 16 czerwca 2014 - 14:36

Napisano 16 czerwca 2014 - 14:47
Napisano 16 czerwca 2014 - 18:32
Poza tym, jak już podpinamy do ładowarki, to powinniśmy pozwolić baterii naładować się do końca. Podładowywanie niestety ogranicza żywotność baterii, dlatego jak ktoś co chwila podłącza telefon w aucie, w biurze, gdzieś na mieście i nie pozwala na naładowanie do pełna, to bateria po kilku miesiącach od zakupu trzyma kilka godzin, a użyszkodnik jest wielce zdziwiony.
Wszystko spoko tylko, żeby ta bateria trzymała chociaż jeden dzień bez konieczności doładowywania w miedzy czasie

Napisano 16 czerwca 2014 - 18:42
Wszystko spoko tylko, żeby ta bateria trzymała chociaż jeden dzień bez konieczności doładowywania w miedzy czasie
Mi trzyma ponad półtora dnia....
Napisano 16 czerwca 2014 - 20:06
Jak ci trzyma tak słabo to spróbuj powyłączać coś w opcjach dostępu aplikacji do lokalizacji albo odświeżania w tle.
Napisano 16 czerwca 2014 - 20:09
Napisano 16 czerwca 2014 - 20:39
Wyłączamy odświeżanie w tle, pozycjonowanie i inne push-e, do tego zamykamy aplikacje po użyciu, ekran nie za jasno i bateria trzyma nagle o kilka godzin (czasem kilkanaście) dłużej. Sorka jeśli się powtarzam.
Zamykanie aplikacji w tle pogorszy sprawę, bo one i tak nie robią w tle za wiele tylko się zamrażają, a potem więcej energii zużywa się, gdy iOS musi je jeszcze raz do pamięci wycztać. Ja nie zamykam i np. w nocy zlatuje mi max 5% baterii, więc widzę, że to nie ma sensu. A przy okazji uruchamianie ich trwa krócej.
Napisano 16 czerwca 2014 - 22:14
Mi trzyma ponad półtora dnia....
Ale w użytku ~ 8? Jeden pies...
Wyłączone poprostu dużo dzwonię w aucie via bt dodatkowo często słaby zasięg robi swoje...Jak ci trzyma tak słabo to spróbuj powyłączać coś w opcjach dostępu aplikacji do lokalizacji albo odświeżania w tle.
Wszystko tak mam zrobione, poprostu smarty ogólnie sie nie nadają do dzwonieniaWyłączamy odświeżanie w tle, pozycjonowanie i inne push-e, do tego zamykamy aplikacje po użyciu, ekran nie za jasno i bateria trzyma nagle o kilka godzin (czasem kilkanaście) dłużej. Sorka jeśli się powtarzam.

Napisano 17 czerwca 2014 - 10:47
Napisano 17 czerwca 2014 - 11:00
Napisano 17 czerwca 2014 - 11:27
jesteś low userem dlatego starcza na tak długo. U mnie starcza na 8 - 12h max.
Każdy używa telefonu wedle własnych potrzeb.
Dlatego piszę co przez ten czas robiłem, bo później niektórzy lamentują, że telefon trzyma im 10 godzin, a innym 3 dni.
Wrzucają zdjęcia z czasem w użyciu 8-9 godzin, z czego pewnie 3, to muzyka.
Każdy powinien pisać, co w tym czasie robił, co miał włączone, co miał wyłączone, bo jeden będzie miał 4 godziny w użyciu
grając w wymagające gry, a drugi 10 godzin, dzwoniąc, słuchając muzyki.
Napisano 17 czerwca 2014 - 14:35
Bateria starcza mi na 2 dni.
W niedziele rano ok. 10 odłączyłem od ładowarki, w poniedziałek ok. 23:30 podłączyłem do ładowarki ze stanem 28%.
Włączone usługi lokalizacji, odświeżanie w tle, przez większość czasu WIFI, 3g włączam tylko wtedy kiedy potrzebuje, jasność automatyczna.
Przez ten czas:
-1h 20 minut- rozmowy
-25 wysłanych smsów, tyle samo odebranych.
-15 minut korzystania z nawigacji (włączone 3g).
-25 minut korzystania z facebooka (10 minut przez sieć 3g).
-10 minut korzystania z aplikacji messenger.
-Wykonane 2-3 zdjęcia.
-2-3 razy sprawdzałem pogodę.
-10 minut korzystania z Safari.
-10 minut w appstore (pobierałem kilka aplikacji).
Często podświetlam telefon, żeby sprawdzić godzinę i czy nie mam powiadomień. Oprócz tego bezsensowne chodzenie po menu telefonu.
Warto dodać, że masz nową baterię (i nie jest to zamiennik z Allegro).

Napisano 17 czerwca 2014 - 16:17
Ale w użytku ~ 8? Jeden pies...
W użyciu ponad 12h i 1% baterii.
Napisano 17 czerwca 2014 - 16:38

Napisano 17 czerwca 2014 - 17:29
Napisano 17 czerwca 2014 - 18:13

Napisano 18 czerwca 2014 - 18:40
Nie chciałem go katować do końca, ale wiem że noc by przetrzymał i by żaden % nie uciekł jak dzisiaj

Moje ustawienie i korzystanie to:
Cały czas wifi, jak nie było wifi to włączone 3g, automatyczna jasność ekranu, wyłączona paralaksa, email, odświeżanie w tle i lokalizacja.
Korzystałem cały czas z mesendżera, snapchata, insta, 1 godzina muzyki, trochę neta, trochę grania, inne aplikacje typu bezuzyteczna itp.
Chciałbym wam podziękować za pomoc, gdybym nie zaczął studiować tego tematu to nadal bym o godzinie 14 miał rozładowany telefon

Ogólnie ciężko go dzisiaj używałem

Napisano 21 czerwca 2014 - 11:13
Napisano 21 czerwca 2014 - 12:25

Mój się rozkręca cały czas

Tylko nie chcę go zajeżdzać do 1% ^^
Napisano 03 lipca 2014 - 00:21
Napisano 03 lipca 2014 - 08:41
Jeśli przez 8 godzin czuwania zeszło mi 4 % baterii, wszystko powyłączane to jest to normalne ?
Aplikacje w tle też pozamykałeś wszystkie ?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych