Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Iphone 5s bateria

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
342 odpowiedzi w tym temacie

#176 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 15 marca 2014 - 14:36

Ładujesz do pełna i odłączasz. Pracujesz normalnie. Jak krzyczy o prąd to znów podłączasz i ładujesz do pełna.

#177 pmgc92

pmgc92
  • 65 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 15 marca 2014 - 14:42

oki :) dzięki :)

#178 Matthew20

Matthew20
  • 20 postów

Napisano 17 marca 2014 - 15:45

Test na, którym był przeprowadzony test:

iPhone 5S 32GB
Początek nr seryjnego: F17
Wyprodukowany: 44 tydzien (Listopad)
Fabryka: F1 (China, Zhengzhou - Foxconn)

Podczas testu użytkowany był następująco (zapisywałem to najdokładniej jak było możliwe):
- rozmowy telefoniczne (łącznie 108min)
- wiadomości sms (około 15)
- wysyłanie wiadomości w aplikacji messenger (około 1-1,5h)
- robiony backup w icloud (836MB) przez sieć wifi oczywiście
- około 5-6 razy sprawdzany mail
- wifi łącznie włączone przez około 2-3h max
- odtwarzanie muzyki (około 1,5h)

Ustawienia telefonu:
- dane sieci komórkowej przez cały czas wyłączone,
- bluetooth włączony przez około 2h,
- usługi lokalizacji włączone tylko dla: map, aplikacji mbanku, pogody, nawigacji Sygic, oraz funkcji "znajdź mój iPhone"
- ograniczaj śledzenie reklam włączone
- operator sieci Play (ustawiony ręcznie na Play (plus))
- pobieranie maili (wszystko na ręczne)
- odświeżanie w tle wyłączone

prawdziłem jak szybko zmienia się poziom naładowania baterii. Przedstawiłem to na poniższym wykresie na wykresie:
[ATTACH=CONFIG]20737[/ATTACH]

Wyniki czasu użycia iphone'a do normalnego poziomu naładowania baterii (16%):
Przy 16% baterii telefon pokzywał w użyciu 6godzin i 7 min, w gotowości 1 dzień i 8 godzin.
[ATTACH=CONFIG]20738[/ATTACH]

Wyniki do momentu pokazania po raz pierwszy 1% oraz do momentu wyłączenia telefonu:
1% po raz pierwszy:
[ATTACH=CONFIG]20739[/ATTACH]
1% chwilę przed wyłączeniem telefonu:
[ATTACH=CONFIG]20740[/ATTACH]

Interesujący jest fakt, gdy iPhone pierwszy raz pokazał pokazał 1% baterii w użyciu było: 6godzin i 56min, a w gotowości 1 dzień i 19 godzin. Kilka sekund przed całkowitym samoistnym wyłączeniem telefonu bateria pokazywała w użyciu: 8 godzin 14min w gotowości: 1 dzień i 21 godzin.

Podsumowując na ostatnim 1% baterii iPhone wytrzymał 1h i 18min, co jest abstrakcją w porównaniu do tego, że z 55% do 50% telefon był 21min w użyciu!

Pytanie do wszystkich wyjadaczy apple i użytkowników iPhone'ów: czy wg Was ta bateria nie trzyma zbyt krótko i czy jest ktoś w stanie w sposób "rzetelny" wypowiedzieć się na powyższe testy tego telefonu?

Podkreślam, że uważnie przeczytałem wszystkie posty od pierwszej do ostatniej strony i niektóre wyniki mnie zaskakują typu: mam włączone LTE, wifi, gram, dzwonie, smsuje, słucham muzyki i telefon na "wielkim" luzie 10godzin w użyciu. Widziałem nawet screena 14h co jest już totalną abstrakcją (bo to chyba więcej niż producent podaje). Albo ktoś robi sobie tutaj niezłe jaja i włącza tryb samolotowy i ustawia słuchanie muzyki na całą noc, a potem zamieszcza tutaj screeny albo po prostu ja mam taką za przeproszeniem "do dupy" baterie, a w fabryce apple wszyscy pracownicy w dziale kontroli jakości baterii wzieli wolne na pół roku.

#179 sztubek

sztubek
  • 3 postów

Napisano 18 marca 2014 - 02:05

A ja mam pytanie trochę "z innej beczki". Czy jest prawdą, że częste cykle ładowania i "przeładowanie" baterii, czyli trzymanie pod kablem gdy jest w 100% ładowana skraca cykl życia baterii? Zastanawiam się, czy trzymać telefon w ihome i przy okazji nie rozwalić baterii.

#180 misiek-hel

misiek-hel
  • 80 postów
  • SkądHel, PL

Napisano 18 marca 2014 - 08:50

Wszystko fajnie opisałeś, ale nadal większość ludzi nie pisze przy swoich pseudo testach baterii, jakie ma ustawienia podświetlenia. A to ma naprawdę ogromne znaczenie przy sprawdzaniu czasu pracy. Jeden ma np na stałe ustawione 50% i wypisuje że trzyma mu 8-10 h w użyciu a drugi na 100% i płacze że u niego tylko 3-4h a kolejny w automacie i biega z nim cały dzień w słońcu i podświetlanie ustawia się automatycznie na maxa. Ludzie trochę trzeba mieć pojęcia o tym o czym się pisze.

#181 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 marca 2014 - 12:04

Wszystko fajnie opisałeś, ale nadal większość ludzi nie pisze przy swoich pseudo testach baterii, jakie ma ustawienia podświetlenia. A to ma naprawdę ogromne znaczenie przy sprawdzaniu czasu pracy. Jeden ma np na stałe ustawione 50% i wypisuje że trzyma mu 8-10 h w użyciu a drugi na 100% i płacze że u niego tylko 3-4h a kolejny w automacie i biega z nim cały dzień w słońcu i podświetlanie ustawia się automatycznie na maxa. Ludzie trochę trzeba mieć pojęcia o tym o czym się pisze.

Tak samo kolosalne znaczenie ma siła sygnału gsm i wifi.

#182 misiek-hel

misiek-hel
  • 80 postów
  • SkądHel, PL

Napisano 18 marca 2014 - 12:13

Święta prawda kolego robgrab. Dlatego takie pisanie, mi bateria trzyma tyle a mi tyle nie ma sensu :-)

#183 Matthew20

Matthew20
  • 20 postów

Napisano 18 marca 2014 - 12:50

Akurat mam pojęcie o czym piszę, jeżeli bijesz do mnie. Fakt zgadzam się z Tobą, przeoczyłem bardzo ważną rzecz, dlatego dopisze teraz, że jasność ekranu miałem na mniej więcej 25% ustawioną.

#184 Matthew20

Matthew20
  • 20 postów

Napisano 18 marca 2014 - 21:33

Wszystko fajnie opisałeś, ale nadal większość ludzi nie pisze przy swoich pseudo testach baterii, jakie ma ustawienia podświetlenia.

Sorry przeoczyłem to zdanie mój błąd. Chciałem się doradzić czy nie powinienem przypadkiem udać się do serwisu dokładnie przeprowadzając i opisując test baterii. Żeby nikt nie zrozumiał mnie źle, nie oczekuje cudów od smartfona, ale jednak jak wychodze z domu o 8 rano ze 100% baterii i intensywnie używam telefonu na LTE/3g to on mi 5-6h wytrzymuje, czyli telefon ma problem, żeby do wieczora dotrwać. Dlatego napisz mi też jak Ty używasz telefonu, jakie ustawienia itd i wtedy odniose to do swoich wyników.

#185 minister23

minister23
  • 73 postów

Napisano 22 marca 2014 - 10:31

Witam.

U mnie na iP5s po aktualizacji na 7.1 jest źle z baterią, dla przykładu przez noc spada mi 8% baterii ?! co mnie dziwi, bo 7.0.4 aż tyle nie pobierał.
Trochę zmartwiony, zrobiłem to co napisali w tym poradniku Rozwiązywanie problemów z baterią w iOS 7.1 - Blogi - MyApple.pl

Po tym zabiegu, bateria nic nie straciła % przez noc ?!?! o 23:00 odłączyłem od ładowarki iPhona, a rano o 10:00 miałem dalej 100% - super...
ale zaraz po odblokowaniu tel, spadło 2% ! odpaliłem FB i po 3 min znów poszło z 2% , sprawdzam pocztę znów parę % w dół - MASAKRA

Od wzięcia telefonu do ręki do teraz minęło 27 minut a teraz bateria jest na poziomie 91% - PODKREŚLAM, że prawie nic nie zrobiłem na telefonie, poprostu go odblokowałem ze 3 - 4 razy i tyle ...

Miazga, nie wiem już co robić. Rozumiem, że to tylko i wyłącznie problemy programowe, skoro na poprzednim systemie było OKEJ.

#186 6230

6230
  • 47 postów

Napisano 23 marca 2014 - 18:55

Witam, I ja się podłączę do wątku na temat baterii. Ostatnimi czasy, od kiedy już E nie jest dostępne w Play zacząłem używać telefonu cały czas na 3G. Bateria wytrzymywała od wyjścia z domu czyli 7.00 do 23.00 do podłączenia do prądu. W tym czasie również uruchomione WIFI, równolegle z 3G. I użycie standardowe czyli mail, facebook, muzyka - 30-40 min dziennie oraz parę innych aplikacji. Ustawienia ekranu na auto, jakoś go za bardzo nie oszczędzałem. Ostatnio zainstalowałem aplikację ARGUS do liczenia kroków itp. I bateria już trochę krócej trzyma i zauważyłem coś takiego. Są to screen'y z dwóch różnych dni i w ciągu dnia nic nie doładowywałem. Ten drugi z dłuższym czasem użytkowania był używany oszczędnie ze względu na weekend. Co o tym sądzicie? [ATTACH=CONFIG]20845[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]20846[/ATTACH]

#187 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 23 marca 2014 - 19:22

@6230 Z tego co widzę na zdjęciu to ponad dobę Twój iP-ek jest w ciągłym użyciu. Nie dziwi Cię to? U mnie przedstawia się troszeczkę inaczej. Bardziej na plus. [ATTACH=CONFIG]20847[/ATTACH]

#188 6230

6230
  • 47 postów

Napisano 23 marca 2014 - 19:39

Właśnie trochę dziwi. Tak jakby ciągle był używany. Odtwarzam go teraz przez iTunes i zobaczę jak to będzie wyglądać.

#189 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 marca 2014 - 12:27

Właśnie trochę dziwi. Tak jakby ciągle był używany. Odtwarzam go teraz przez iTunes i zobaczę jak to będzie wyglądać.

Jakaś aplikacja może działa w tle, np ten program do liczenia kroków.

#190 6230

6230
  • 47 postów

Napisano 25 marca 2014 - 13:45

Witam.

Odtworzyłem iPhone'a przez iTunes i od razu lepiej chodzi oraz odzyskałem sporo gb. A co do paterii to tak jak na poniższym obrazku. Używałem go od 7 rano i cały dzień z 3G/LTE lub WIFI. Trochę przeglądania internetu, FB, pare smsów oraz jakieś 30-40 min rozmów. Latarką przez jakieś 15 min i BT uruchomiony przez jakieś 2.5h wraz z nawigacją przez 10 min. Wynik chyba nie jest taki zły. Wyłączyłem liczenie kroków na bieżąco w argus i pokazuje co jakiś czas ile kroków zrobiłem, a nie bieżąco. Dziś kolejny dzień testów i mniej więcej podobnie bateria się zachowuje. Screen ze wczoraj.

[ATTACH=CONFIG]20879[/ATTACH]

- - - Połączono posty - - -

A i ustawiłem na sztywno PLAY i czasami i tak przeskakuje na Plusa. A po 19 byłem już w domu i wszystko już wyłączyłem. A iPhone przez cała noc miał 100%, gdzieś po 23 go odłaczyłem od zasilania.

#191 tomek1574

tomek1574
  • 145 postów

Napisano 28 marca 2014 - 12:42

[ATTACH=CONFIG]20927[/ATTACH] 3G,WiFi i odświerzanie w tle dla 5 programów cały czas włączone. 10 minut rozmowy, 50 maili i kilka SMS dziennie. 10 godzin na 3G reszta w domu na WiFi. Zero muzyki trochę neta i YouTube.

#192 Kronos_Iphone

Kronos_Iphone
  • 354 postów
  • Skądopolszczyzna

Napisano 29 marca 2014 - 11:40

[ATTACH=CONFIG]20930[/ATTACH] Mój 2 iPhone (64) uzyskuje takie same czasu pracy na baterii.

#193 j0k3r

j0k3r
  • 34 postów
  • SkądOlsztyn, PL

Napisano 01 kwietnia 2014 - 18:12

Mój 1 iphone 5s (16gb grey) - mam ho 3 dzien, laduje jak kest 8-10% do pelna. Wlaczone nonstop wifi i bluetooth. Sporo dzwonie, smsuje, surfuje po safari. Troche grania w gierki, troche zdjec, sporo wysylania maili przez applemail.

#194 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 kwietnia 2014 - 14:10

Mój 1 iphone 5s (16gb grey) - mam ho 3 dzien, laduje jak kest 8-10% do pelna.

Wlaczone nonstop wifi i bluetooth.

Sporo dzwonie, smsuje, surfuje po safari. Troche grania w gierki, troche zdjec, sporo wysylania maili przez applemail.

Skoro masz 3 dzień, a telefon działa już 2 dni to znaczy że raz go ładowałeś. Więc po co to wstawiasz skoro bateria nie uzyskała swojej pełnej pojemności?

#195 Kronos_Iphone

Kronos_Iphone
  • 354 postów
  • Skądopolszczyzna

Napisano 05 kwietnia 2014 - 11:47

Czy ktoś sprawdzał w jaki sposób na czasy pracy baterii wpływa synchronizacja poczty Push, lub czasowa 15, 30 minut ? Czy są to wartości idące w godziny czy co najwyżej w minuty. Bo jeśli w minuty luv 2-3 h to nie warto chyba szukać oszczędności na tym polu.

#196 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 06 kwietnia 2014 - 13:32

[ATTACH=CONFIG]21035[/ATTACH] 5S 7.1 3G polowa czasu polowa wifi (ale w ogole go nie wylaczylem). Pozdrawiam

#197 wojtas2931

wojtas2931
  • 559 postów
Napisano 06 kwietnia 2014 - 14:25

Mierzycie łącznie z czasem gdy iP leży przez noc nieużywany? Mój iP wytrzymał od wczoraj odpowiednio 4godziny i ponad 18 w tym jakieś 8 gdy spałem a telefon leżał.

#198 okanski

okanski
  • 5 postów

Napisano 23 kwietnia 2014 - 13:06

Skoro masz 3 dzień, a telefon działa już 2 dni to znaczy że raz go ładowałeś. Więc po co to wstawiasz skoro bateria nie uzyskała swojej pełnej pojemności?

O co chodzi z tą pełną pojemnością? Sam mam iPhone 5s od 2 dni i czy to znaczy że po czasie będzie trzymał dłużej?

#199 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 23 kwietnia 2014 - 14:42

Tak okanski, bateria po paru(nastu) ładowaniach uzyskuje swoją pełną wartość. :)

#200 Nefti

Nefti
  • 52 postów

Napisano 26 kwietnia 2014 - 13:48

Może mi ktoś napisać kiedy zacząć ładować iP5S, jak ile % będzie baterii? :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych