Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Znane problemy po aktualizacji

• Zamknięty Temat jest zamknięty
512 odpowiedzi w tym temacie

#426 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 11 listopada 2013 - 12:07

Raz na jakiś czas gładzik i/lub myszka nie reagują, też to macie?

+

Niestety.
Straszna skucha i na pewno jest to Mavericks. Choć od wczoraj jakby się uspokoiło, może któryś z apdejtów pomógł.

Ale zacina się wam ruch kursora czy samo przewijanie stron? U mnie zacina się tylko przy scrollowaniu pdf'ów i stron internetowych przy użyciu gładzika. W pewnym momencie gładzik jakby przestaje reagować i po chwili wraca do normy. Czasami przyśpieszenie tego czasu uzyskuję przez przesunięcie kursora w inne miejsce i naciśnięcie trackpada. Sam kursor działa poprawnie.

@Grzes_l - miałeś jakiś update poza itunes, mail i iBooks?

#427 Szaden

Szaden
  • 252 postów

Napisano 11 listopada 2013 - 22:09

Uwielbiam takie sytuacje, kiedy w dzień premiery wszystko jest GIT, a potem zaczyna się sypać. Działam na Mavericks odkąd pojawił się na serwerach Appla - od razu zauważyłem większą wydajność i krótszy czas pracy na baterii - ale dopiero ostatnio stało się coś z softem i animacje w Mission Control zaczęły się klatkować. Tak samo wysuwanie tego górnego paska i docka w trybie pełnoekranowym… oraz przełączanie się między pulpitami. Coś czuję, że jest to związane z działającym w tle nowym iWorkiem (otwarte kilka dokumentów), ale raczej nie powinno się zdarzać. Najciekawsze jest to, że przycięcia nie powodują spowolnienia komputera, po prostu animacje nie są płynne.

#428 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 11 listopada 2013 - 22:21

Nie miałem. Ale możliwe że któraś z tych aplikacji (itunes, mail) wpływała na rozłączanie, bo te dwie mam zawsze włączone. Używam KeyRemap, ale on nie miał apdejtu, podobnie Better Touch Tool. Najbardziej irytująca była klawiatura wyłączająca się w trakcie pisania choćby hasła do logowania czy adresu internetowego, czy hasła w wyszukiwarce. Restarty nie pomogły, apdejty wygląda na to że pomogły.

#429 Snowy

Snowy
  • 17 postów
  • SkądZabrze

Napisano 12 listopada 2013 - 00:22

Dziwnym trafem, rozwiązaniem na lagi, klatkowanie itp. jest uruchomienie Autocada 2013 albo 2014. U mnie po czystej instalacji niestety tylko przez 2 dni komputer działał poprawnie, a później znów pojawiły się problemy z tym. Po uruchomieniu Autocada zniknęły. Na forum Apple'a ludzie też o tym pisali. Autocada można ściągnąć za darmo na licencji studenckiej (zależy od kierunku), ale podobno trial też działa.

#430 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 01:13

Dziękuję Ci Snowy, że oprócz reklam które biją w nas z każdej strony swoimi intensywnymi kolorami i animacjami, ty również wyrażasz swoją indywidualność tym jakże wspaniałym migającym avatarem :)

#431 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 12 listopada 2013 - 08:35

Dziękuję Ci Snowy, że oprócz reklam które biją w nas z każdej strony swoimi intensywnymi kolorami i animacjami, ty również wyrażasz swoją indywidualność tym jakże wspaniałym migającym avatarem :)

"Adblock'nij" sobie.

#432 bubupn

bubupn
  • 49 postów
  • Skądz nienacka

Napisano 12 listopada 2013 - 14:03

Ja mam problem z synchronizacją zdjęć. Pracując na większej ilości fot odpalam widok zdjęcie u góry, lista plików na dole i zaczynają się cuda. Przykładowo mamy zdjęcia oznaczone X, Y, Z. Wszystko jest prawidłowo dopóki nie nacisnę np. spacji na zdjęciu Y, bo pokazuje mi się wtedy miniatura zdjęcia Z albo X. Jeżeli natomiast wykasuję zdjęcie Y, to pliku nie ma w katalogu, ale miniatura zdjęcia X jest podpisana jako zdjęcie Y. Muszę wychodzić z katalogu i wchodzić od niego ponownie, co jest dosyć upierdliwe przy mojej pracy. Ktoś się zetknął z podobnym problemem?

#433 TomaszCzernicki

TomaszCzernicki
  • 23 postów

Napisano 13 listopada 2013 - 01:56

Witam posiadam z problem z instalacja niezbędnych mi aplikacji do pracy, mianowicie zewnętrznej karty dźwiękowej ( Audio Interface ) z którą mam podłączone monitory studyjne. Miałby ktoś jakiś pomysł jak to obejść ? Na ML chodziło bezproblemowo, nie jest to pierwsza aplikacja z którą mam problem po Update Systemu. [ATTACH=CONFIG]18282[/ATTACH]

#434 psajcho

psajcho
  • 1 212 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 13 listopada 2013 - 10:17

Pref. systemowe->Ochrona i prywatność->Ogólne->Dopuszczaj programy pobrane z: dowolnego źródła.

#435 jkubmx

jkubmx
  • 9 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 13 listopada 2013 - 10:30

Witam. Przygodą z Mavericks'em rozpocząłem od najprostszej aktualizacji przez App Store. Niestety osiągi komputera pogorszyły się zdecydowanie. Postanowiłem "postawić" system na nowo, (bez Time Machine). Tak naprawdę zrobiono to za mnie w iSpocie, więc nie wątpię w brak profesjonalizmu. Mac na Mavericks'e działa płynniej i stabilniej, nie da się ukryć. Lecz bateria rozładowuje się szybciej i od samego włączenia Safari słychać delikatny szum z otworu wentylacyjnego, towarzyszy temu również delikatne grzanie się, (na Mountain Lion nie zaobserwowałem takiego zjawiska). Czy cokolwiek można na to poradzić? Ktoś z was się z tym spotkał? Komputer to: MacBook Air, koniec 2010, 1,86 Core 2 Duo, 4GB, 128 SSD, 315 cykli baterii, "stan normalny". Nigdy nie rozbierany, jak z pudełka.

#436 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 13 listopada 2013 - 13:25

Ostatnio zauważyłem też dwa śmieszne Mavericksowe bugi:
Jeden to taki, że pobrałem głos „Zosia” i ustawiłem go, aby „obwieszczał” (swoją drogą, jakie romantyczno-młodopolskie tłumaczenie :) ) czas, zamiast systemowej „Agaty”, i zdumionym mym uszom godzinę obwieściła najpierw Zosia (szybkość mówienia ustawiona na „normalnie”), a za ułamek sekundy Agata. Nawet po zmianie powiadamiania o czasie z powrotem na głos systemowy, Agata mówi go dwa razy, dopiero po odznaczeniu opcji „Użyj własnej szybkości” zjawisko znika.

Drugie dziwactwo to zachowanie animacji zwanej „efekt szuflady” w Preferencjach Maila, np. w „Zaawansowanych” w zakładce „Poczta niechciana” czy też w ustawieniach reguł. Występuje ono w momencie, kiedy kilka razy pod rząd w niedużych odstępach czasowych edytujemy owe ustawienia, dodając na przykład nowe czynności, i zatwierdzamy przyciskiem „OK”. Wtedy okazuje się, że za każdym razem „szuflada” wysuwa się skrócona o kilka pikseli, zaś najniżej położone linijki tekstu, zaczynają się chować, aż znikają. Po restarcie programu wygląd powyższych wraca do normy. Jakby ktoś był zainteresowany, wklejam filmik, z góry przepraszając za mało szałową jakość, lecz nagrywałem go ad hoc Quick Timem:

https://www.dropbox....9/Bug Maila.mov

#437 TomaszCzernicki

TomaszCzernicki
  • 23 postów

Napisano 13 listopada 2013 - 15:01

Pref. systemowe->Ochrona i prywatność->Ogólne->Dopuszczaj programy pobrane z: dowolnego źródła.

Do instalacji doszedłem własna droga jednak nadal system nie widzi mojej karty, tzn logic pro czyta ja bezproblemowo co jest dziwne poniewaz w glownych ustawieniach nie ma nic. [ATTACH=CONFIG]18296[/ATTACH]

#438 dymny

dymny
  • 19 postów

Napisano 13 listopada 2013 - 16:18

Witam. Przygodą z Mavericks'em rozpocząłem od najprostszej aktualizacji przez App Store. Niestety osiągi komputera pogorszyły się zdecydowanie. Postanowiłem "postawić" system na nowo, (bez Time Machine). Tak naprawdę zrobiono to za mnie w iSpocie, więc nie wątpię w brak profesjonalizmu.
Mac na Mavericks'e działa płynniej i stabilniej, nie da się ukryć. Lecz bateria rozładowuje się szybciej i od samego włączenia Safari słychać delikatny szum z otworu wentylacyjnego, towarzyszy temu również delikatne grzanie się, (na Mountain Lion nie zaobserwowałem takiego zjawiska).
Czy cokolwiek można na to poradzić? Ktoś z was się z tym spotkał?

Komputer to:
MacBook Air, koniec 2010, 1,86 Core 2 Duo, 4GB, 128 SSD, 315 cykli baterii, "stan normalny". Nigdy nie rozbierany, jak z pudełka.

Mam dokładnie to samo - nagle mac zaczyna mocniej pracować, grzać się - bateria ma takie momenty że spada jej naładowanie o 20-30%....wcześniej tego nie było - jeśli po 1 łatce mavericksa to się nie zmieni to oddaje do i-spota..

#439 skysky

skysky
  • 16 postów

Napisano 14 listopada 2013 - 17:56

Witam, czy ktos spotkal sie z tym, ze gdy zamykam klape mac booka pro (na noc) to kilka razy w nocy uruchamia sie, i usypia... o co chodzi? Dziekuje i pozdrawiam

#440 stormrag3

stormrag3
  • 22 postów

Napisano 15 listopada 2013 - 01:04

Po aktualizacji (na czysto) w moim odczuciu znacznie pogorszyła się ogólne wydajność całego systemu. Niby miało być tak świetnie a moim zdaniem jest kicha w stosunku do Mountain Lion. Safari łapie mi zawiasa na stronach, programy do grafiki (Photoshop / Illustrator nie chodzą tak płynnie. Podobnie z Finderem. Co więcej, dość często kurs na chwilę zamienia się na "parasolkę", czego wcześnie nie uświadczyłem.Czy u Was też to odczuwacie?

#441 tomekkos

tomekkos
  • 817 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2013 - 01:16

Po aktualizacji (na czysto) w moim odczuciu znacznie pogorszyła się ogólne wydajność całego systemu. Niby miało być tak świetnie a moim zdaniem jest kicha w stosunku do Mountain Lion. Safari łapie mi zawiasa na stronach, programy do grafiki (Photoshop / Illustrator nie chodzą tak płynnie. Podobnie z Finderem. Co więcej, dość często kurs na chwilę zamienia się na "parasolkę", czego wcześnie nie uświadczyłem.Czy u Was też to odczuwacie?

przywracałeś coś z poprzedniego systemu czy wszystko na czysto i od nowa?
Która wersja PS i IL?
PS CS 6 u mnie śmiga aż miło- żadnych problemów, Aperture i cały OS znacznie przyspieszył , żadnych problemów z funkcjami systemowymi- po zainstalowaniu wszystkiego od nowa.
Safari rzeczywiście czasem się "wiesza" ale u mnie tylko na MyApple- niestety...

#442 kumi20

kumi20
  • 20 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 15 listopada 2013 - 08:47

Nie wiem skąd u was te problemy z Mavericks. U mnie po aktualizacji (nie czystej instalacji) wszystko działa rewelacyjnie i nie mam żadnych problemów. Jedyny jaki miałem to niedziałający word ale to już zostało rozwiązane :D

#443 stormrag3

stormrag3
  • 22 postów

Napisano 15 listopada 2013 - 09:46

przywracałeś coś z poprzedniego systemu czy wszystko na czysto i od nowa?
Która wersja PS i IL?
PS CS 6 u mnie śmiga aż miło- żadnych problemów, Aperture i cały OS znacznie przyspieszył , żadnych problemów z funkcjami systemowymi- po zainstalowaniu wszystkiego od nowa.
Safari rzeczywiście czasem się "wiesza" ale u mnie tylko na MyApple- niestety...

Generalnie mam dwie partycje na dysku - jedną z systemem i programami, a drugą z danymi. Tą „systemową” podczas instalacji formatowałem całkowicie i instalowałem wszystko od nowa, nic nie przywracałem.
Korzystam tak jak Ty z PS CS 6 i AI CS 6.

#444 smarciu

smarciu
  • 38 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 listopada 2013 - 10:21

U mnie ostatnio od kilku dni nie działają filmy na YT, podaje, żeby ściągnąć z Adobe aktualizację Flashplayera, a kiedy tam klikam zaistaluj na stronie Adobe to przekierowuje na strone główną i w konsekwencji nie ściaga tej aktualizacji. Jak można to rozwiązać? Dodatkowo na YT niektóre filmy działają, a inne nie.

#445 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 15 listopada 2013 - 10:53

U mnie ostatnio od kilku dni nie działają filmy na YT, podaje, żeby ściągnąć z Adobe aktualizację Flashplayera, a kiedy tam klikam zaistaluj na stronie Adobe to przekierowuje na strone główną i w konsekwencji nie ściaga tej aktualizacji. Jak można to rozwiązać?
Dodatkowo na YT niektóre filmy działają, a inne nie.

Też tak mam z pobieraniem Flash'a bezpośrednio ze strony Adobe, ale poszukałem linka w sieci i stąd pobierzesz najnowszą wersje - http://fpdownload.ma..._player_osx.dmg

#446 aniaaina

aniaaina
  • 5 postów

Napisano 15 listopada 2013 - 11:00

A ja mam problem z pojawiającym się komunikatem "Nie można odnaleźć pęku kluczy". Co robić? I cloud też nie działa poprawnie - ikony szare, nic nie da się kliknąć nawet po wpisaniu hasła do Apple ID. Ponadto przy logowaniu klawiatura przestawia się na polski, gdy wcześniej była przestawiona na polski programisty. I tak po każdym uruchomieniu. Ktoś coś wie na ten temat? Jak rozwiązać te problemy?

#447 dark passenger

dark passenger
  • 1 postów

Napisano 15 listopada 2013 - 11:28

Witam wszystkich jestem tu nowy, wiec jesli to nie ten dzial to sorki:) Od czasu aktualizacji do nowego systemu mam problem z ogladaniem youtube. Otoz co kilkanascie sekund znacznie zwalnia mi obraz na ok. 3sek (tak jakby sie zawieszal) po czym szybko przyspiesza do normalnego odtwarzania i tak w kolko:/ Nie wiem czym to jest spowodowane...Mam podejrzenia wzgledem Flash Playera, ale dzis byla kolejna aktualizacja i dalej to samo:/ Jest to bardzo denerwujace:/ Dodam, ze identyczne objawy mam zarowno w Chrome jak i Safari....Mial ktos moze podobny problem? Moze mi ktos w tym pomoc?.... p.s. Moj sprzet to rMBP 13. Pozdrawiam

#448 smarciu

smarciu
  • 38 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 listopada 2013 - 11:57

Też tak mam z pobieraniem Flash'a bezpośrednio ze strony Adobe, ale poszukałem linka w sieci i stąd pobierzesz najnowszą wersje - http://fpdownload.ma..._player_osx.dmg

ściągnąłem, zainstalowałem, nie działa :(
Dzięki za chęci, co robić dalej?

#449 Kuba P

Kuba P
  • 102 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2013 - 12:00

Witam, Czy ktoś z Was, po czystej instalacji, ma jeszcze problem ze znikającymi ikonami w oknie Findera? Zauważyłem to zwłaszcza, gdy pobiorę jakiś plik do "Pobrane rzeczy", a potem na nim próbuję operować. Znikają ikony w oknie Findera, nie wyświetlają się pliki w poszczególnych zakładkach, niewidoczne stają się także w docku nowe programy, które dopiero otworzę (np. monitor aktywności, gdy chciałem wymusić koniec na Finderze). Gdy robiłem update z AppStore, w ogóle ciągle znikały mi wszystkie ikony z wyjątkiem kalendarza i icony "finder". Po instalacji na czysto jest trochę lepiej, ale strasznie irytuje, trzeba restartować komputer. I teraz się zastanawiam - to tylko moja przypadłość i wynika z przywracania plików, czy też macie to samo i to ogólnie wina Mavericksa? Pozdrawiam

#450 tomekkos

tomekkos
  • 817 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2013 - 12:08

Witam,

Czy ktoś z Was, po czystej instalacji, ma jeszcze problem ze znikającymi ikonami w oknie Findera?

Zauważyłem to zwłaszcza, gdy pobiorę jakiś plik do "Pobrane rzeczy", a potem na nim próbuję operować.

Znikają ikony w oknie Findera, nie wyświetlają się pliki w poszczególnych zakładkach, niewidoczne stają się także w docku nowe programy, które dopiero otworzę (np. monitor aktywności, gdy chciałem wymusić koniec na Finderze).

Gdy robiłem update z AppStore, w ogóle ciągle znikały mi wszystkie ikony z wyjątkiem kalendarza i icony "finder".
Po instalacji na czysto jest trochę lepiej, ale strasznie irytuje, trzeba restartować komputer.

I teraz się zastanawiam - to tylko moja przypadłość i wynika z przywracania plików, czy też macie to samo i to ogólnie wina Mavericksa?

Pozdrawiam

Objawy takie ktoś miał przy zainstalowaniu obsługi innej niż iCloud chmury

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych