Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Znane problemy po aktualizacji

• This topic is locked This topic is locked
512 replies to this topic

#401 maciej5000

maciej5000
  • 1 posts

Posted 04 November 2013 - 15:23

dziś zainstalowałem aktualizację do pakietu Office i znów tylko Word się wysypał, usunęło mi to chyba tę "sztuczną poprawkę" z pl na en, czy ktoś z Was ma ten sam problem?

#402 Hara

Hara
  • 95 posts
  • SkądŁódź

Posted 04 November 2013 - 15:57

Przyznam, że czytam o tych problemach z Wordem i jestem zaskoczony. Dziś rano skończyłem aktualizację do Mavericks i nie mam tego problemu u siebie a używam polskiego Worda. Czy to występuje u wszystkich? Dodam że mam go od dawna i nie robiłem żadnej reinstalacji. Jedyna nietypowość to nadal pracuję na OS w wersji English (polskie tłumaczenia jakoś dziwnie mi brzmią ;) ), a Word jest polski. [ATTACH=CONFIG]18065[/ATTACH]

#403 jerzyandrzej

jerzyandrzej
  • 2 posts

Posted 05 November 2013 - 13:32

Od zainstalowania Mavericksa co jakiś czas samoczynnie przerzuca mnie z pełnoekranowych programów do widoku biurka. Jest to strasznie denerwujące bo dzieje się tak co 30 sekund. Ktoś jeszcze spotkał się z takim problemem?

#404 trocu

trocu
  • 770 posts

Posted 05 November 2013 - 14:25

Od zainstalowania Mavericksa co jakiś czas samoczynnie przerzuca mnie z pełnoekranowych programów do widoku biurka. Jest to strasznie denerwujące bo dzieje się tak co 30 sekund. Ktoś jeszcze spotkał się z takim problemem?

Masz zainstalowany Google Drive? To prawdopodobna przyczyna.

################
Właśnie przeczytałem na forum Appla, że wystarczy wyłączyć "Show file sync status icons" w preferencjach GD.

#405 jerzyandrzej

jerzyandrzej
  • 2 posts

Posted 05 November 2013 - 15:50

Dzięki, wyłączenie GD pomogło.

#406 adamedward

adamedward
  • 2 posts

Posted 05 November 2013 - 16:35

po zainstalowaniu aktualizacji od offica word znów przestał działać.. czy ma ktoś jakiś pomysł ?

#407 bepe

bepe
  • 15 posts

Posted 06 November 2013 - 10:22

po zainstalowaniu aktualizacji od offica word znów przestał działać.. czy ma ktoś jakiś pomysł ?

Hm ciekawe, u mnie żaden update do office'a się nie pojawia. Ale czytając, że znów wykrzacza Worda, może to i lepiej.

#408 agnes_pc

agnes_pc
  • 39 posts

Posted 06 November 2013 - 10:50

U mnie dokładnie to samo:(
nie wiem co zrobić, bo w katalogu Resources mam teraz zarówno plik en.lproj jak i pl.lproj. Spróbowałam jeden usunąć, a w drugim zmienić nazwę, ale nic nie pomogło.

- - - Połączono posty - - -

Tym razem wywaliłam do kosza katalog pl.lproj i Word działa:-)))))

#409 marcinj1975

marcinj1975
  • 92 posts

Posted 06 November 2013 - 11:08

a ja mam następujące problemy: nie moge tak z poziomu narzędzi dyskowych odpalanych w systemie jak i z poziomu instalki odpalonej z pena naprawić uprawnień systemowych. Program działa, pokazuje, że uprawnień naprawił naprawdę sporo (głównie powiązanych z iTunes). Kończy naprawę i jak odpalam narzędzia dyskowe jeszcze raz to pokazuje, że naprawia to co ponoć już naprawił. Sytuacja miała miejsce tak po zainstalowaniu 10.9 na 10.8.5 jak i po czystej instalce. Może by mi to nie przeszkadzało ale zdarza się, że itunes, mail i safari, word się wysypią, więc widać, że coś jest nie tak. Dodam, że po czystej instalacji maila i safari da się używać, bo wcześniej krzaczyły się tak często, że nie dało się pracować. Drugi temat polega na tym, że z niezrozumiałych powodów czasami udaje mi się połączyć ip5 z imac (late 2012) po bt a czasami pokazuje mi (na ip), że urządzenie nie jest wspierane, gdy tymczasem komunikat systemowy na kompie jest taki, że urządzenia połączone są w parę. Po około 10 sekundach także na imac-u pojawia się niepowodzeniu połączenia. Nie widzę w tym zachowaniu żadnej logiki, jednego dnia się łączy, drugiego nie. Może ktoś sie już z tym spotkał ? pozdrawiam

#410 sulim

sulim
  • 1 posts

Posted 06 November 2013 - 15:54

Czy ktos juz zna rozwiązanie dla drukowania poprzez WIFI na routerez TP-LINK? po przeinstalowaniu dalej wyskakuje bład w programie TP-LIN USB Print Controller, program sie wyłacza. sa jakies alternatywne programy do drukowania sieciowego ?

#411 McTom

McTom

All work and no play...

• 3827 posts

Posted 07 November 2013 - 23:01

Apple Releases Mail Update for Mavericks to Address Gmail Issues - Mac Rumors

#412 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 posts

Posted 08 November 2013 - 07:10

W Safari adblock działa gorzej, czasem nie blokuje reklam w ogóle i trzeba przeładować stronę. Co do Worda, to u mnie się po prostu wywala od czasu do czasu. Na ML było to samo.

#413 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 08 November 2013 - 09:45

Przyznam, że czytam o tych problemach z Wordem i jestem zaskoczony. Dziś rano skończyłem aktualizację do Mavericks i nie mam tego problemu u siebie a używam polskiego Worda. Czy to występuje u wszystkich? Dodam że mam go od dawna i nie robiłem żadnej reinstalacji. Jedyna nietypowość to nadal pracuję na OS w wersji English (polskie tłumaczenia jakoś dziwnie mi brzmią ;) ), a Word jest polski. [ATTACH=CONFIG]18065[/ATTACH]

Widać, że myślenie i czytanie ze zrozumieniem czasem boli.

#414 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 November 2013 - 14:05

Raz na jakiś czas gładzik i/lub myszka nie reagują, też to macie?

#415 michal.enter

michal.enter
  • 5 posts

Posted 09 November 2013 - 12:51

Witam Tak w ogóle chciałem się przywitać jako nowy użytkownik forum. :) Jestem właścicielem mojego pierwszego MacBooka Air - od jakis 2 tygodni. Mam wersje 13 calową, i5, 8gb ram, 128gb ssd, wersja mid 2013. Mam pytanie związane z systemem Mavericks, a mianowicie zdarzyło mi się to juz dwa razy. Zamykam pokrywe komputera, mam jakies 60-70 procent baterii, próbuje na 2 dzień odpalić komputer i okazuje się ze prądu nie ma (wyskakuje komunikat o rozladowanej do 0 baterii, po podłączeniu pod prąd, komputer startuje, pokazuje 0 procent naładowania.) I pytanie moje brzmi, czy jest to wada sprzętu (baterii), czy może OS jest niedoskonale i trzeba poczekać na aktualizacje. Mam przypuszczenia są takie, że komputer może całą noc był włączony, jednakże jabłko sie nie świeciło, komputer żadnych dźwięków nie wydaje. Po prostu pożera prąd. Być może ja jako zielony jeszcze użytkownik maca o czymś nie wiem i to mój błąd. Macie jakies pomysły, czy czeka mnie wycieczka do serwisu? Pozdrawiam, Michał.

#416 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 09 November 2013 - 12:55

Może to być spowodowane włączoną funkcją Power Nap - sprawdź czy masz włączone - Preferencje Systemowe - Oszczędzanie Energii

#417 michal.enter

michal.enter
  • 5 posts

Posted 09 November 2013 - 13:00

Tą funkcję mam wyłączoną.

#418 mkamelg

mkamelg
  • 166 posts

Posted 09 November 2013 - 14:17

http://myapple.pl/co...5-calowych.html

To dla 13 calowych MacBook Pro z Retiną. Jak się nie załapujesz w tej kategorii, to według tego wątku można spróbować sobie pomóc na dwa sposoby:

1.

After the upgrade, the swipe back and forth finger swipe has been reset (turned off). You will need to go into System Preferences > Magic Mouse and Check it to turn it back on.

2.

MagicPrefs

Zamykam pokrywe komputera, mam jakies 60-70 procent baterii, próbuje na 2 dzień odpalić komputer i okazuje się ze prądu nie ma (wyskakuje komunikat o rozladowanej do 0 baterii, po podłączeniu pod prąd, komputer startuje, pokazuje 0 procent naładowania.) I pytanie moje brzmi, czy jest to wada sprzętu (baterii), czy może OS jest niedoskonale i trzeba poczekać na aktualizacje. Mam przypuszczenia są takie, że komputer może całą noc był włączony, jednakże jabłko sie nie świeciło, komputer żadnych dźwięków nie wydaje. Po prostu pożera prąd. Być może ja jako zielony jeszcze użytkownik maca o czymś nie wiem i to mój błąd.

Przerób ten materiał. Jeśli to Tobie w niczym nie pomoże, dopiero wtedy kontaktuj się z serwisem.

#419 grzeku

grzeku
  • 105 posts

Posted 09 November 2013 - 14:18

Hej, Po mojej ostatniej aktualizacji z 10.6.8 do 10.9 pojawił się pewien problem z programem "Notatki". Otóż samoczynnie, w bezlitosnej pętli ( w odstępie ~5s) uruchamia się. Jeśli zminimalizuje, to po tych ~ 5s znowu staje się pierwszym aktywnym oknem. Przy wł. / wył synchronizacji notatek zachowuje się tak samo.. Czy ktoś miał podobny problem ? pzdr

#420 pro_car

pro_car
  • 55 posts
  • SkądSzczecin, PL

Posted 09 November 2013 - 16:58

Maczek jak niżej. Po przejściu na 10.9 przestała działać drukarka OKI Page 14ex. Niby jest ale nie działa. Czekać na poprawkę czy coś można zmajstrować?

#421 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 09 November 2013 - 20:10

Niestety.
Straszna skucha i na pewno jest to Mavericks. Choć od wczoraj jakby się uspokoiło, może któryś z apdejtów pomógł.

#422 AbuOsman

AbuOsman
  • 113 posts
  • SkądMazowsze

Posted 10 November 2013 - 11:32

Zauważyłem dwa drobne, ale dość irytujące błędy: 1. Ikona baterii w pasku menu nie zmienia się od razu przy podłączaniu i odłączaniu zasilacza, czasem nie zmienia się w ogóle, pomaga dopiero wyłączenie i włączenie wyświetlania w preferencjach systemowych. 2. Nie działa przewijanie w nieaktywnym oknie podglądu (mam otwarty obok siebie pdf w podglądzie i dokument w pages; w ML i wcześniej mogłem przewijać pdf pisząc w pages i nie uaktywniając podglądu; teraz czasem mogę, ale najczęściej nie). Przewijanie w nieaktywnych oknach innych aplikacji działa raczej normalnie. Może ktoś ma pomysł, czy da się to jakoś naprawić?

#423 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 11 November 2013 - 08:22

Wczoraj dokonałem następującego "odkrycia". Postanowiłem użyć aplikacji OnyX (wersja 2.6.9 najnowsza 2.7.4 nie działa pod Mav) aby wyczyścić system, użyłem opcji Automation (odznaczyłem dyld's shared cache na tym komputer wieszał się na dłuższy czas oraz Spotlight index). Po restarcie systemu zrobiłem reset pamięci NVRAm i PRAM i system wyraźnie przyspieszył. Po kolejnym restarcie Mavericks który działał wolniej niż ML na moim MBP działa tak samo a mam wrażenie że momentami szybciej niż na ML.

#424 AbuOsman

AbuOsman
  • 113 posts
  • SkądMazowsze

Posted 11 November 2013 - 10:39

Jest już Onyx (2.8.1) dla Mav.

#425 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 11 November 2013 - 10:42

Jest już Onyx (2.8.1) dla Mav.

Nie widziałem :) Zaraz pobiorę.
Wracając do tematu :
Po paru godzinach używania jestem w szoku jak szybko działa mój Maczek. Jednak faktycznie Mav jest sporo szybszy niż ML. Wszystkim którym Mav muli polecam usunąć wszystkie śmieci, czytaj programy, gry i inne których nie używacie następnie zrobić wszystko co napisałem wyżej. Różnica jest naprawdę spora.
Pozdrawiam !

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users