Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Pro Late 2013

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
214 odpowiedzi w tym temacie

#26 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 26 października 2013 - 18:06

Tylko paradoksalnie to tych programów jakoś nie widać :D

Przecież mamy iPhoto i iMove :)

#27 MrJames

MrJames
  • 367 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 października 2013 - 18:49

Tak btw. On się nie nazywa 'Late 2013 tylko '2013'

#28 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 26 października 2013 - 19:22

[ATTACH=CONFIG]17856[/ATTACH]

Zmiany widać gołym okiem :)

- - - Połączono posty - - -

Biurko w wersji Pro także będzie potrzebne :D

#29 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 26 października 2013 - 23:13

Wlasnie w tym rzecz. Apple bedzie dazyc do integracji tych programow graficznych pod wzgledem funkcji i funkcjonalnosci, by zapewnic optymalne mozliwosci. Bezplatne iPhoto, GarageBand zastepujacy Logica, czy iMovie zastepujacy Final Cut Pro. Ja wiem jak to obecnie brzmi. Ale patrzac na polityke Apple dotyczaca zarowno iPadow jak i komputerow Mac, to jest logiczna konsekwencja. Nie stanie sie to teraz, czy za rok, ale nowe wersje iPhoto, GarageBand, czy iMovie beda miec coraz wiecej funkcji i mozliwosci zaczerpnietych od starszych braci.

Kupujac urzadzenie Apple kupisz cala platforme i ekosystem tejze firmy. System, aplikacje kreatywne beda calkowicie bezplatnymi dodatkami do sprzetu Apple.

#30 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 października 2013 - 10:05

Nie stanie sie to teraz, czy za rok, ale nowe wersje iPhoto, GarageBand, czy iMovie beda miec coraz wiecej funkcji i mozliwosci zaczerpnietych od starszych braci.

Kupujac urzadzenie Apple kupisz cala platforme i ekosystem tejze firmy. System, aplikacje kreatywne beda calkowicie bezplatnymi dodatkami do sprzetu Apple.

Jak iMovie ma się uczyć od starszego brata FinalCutX (który miał takie przyjęcie jakie miał), a w konsekwencji go wygryźć na platformie nazwijmy to "Pro" to powodzenia. Aplikacje na których się pracuje to nie jest jakiś tam dodatek, ale najważniejszy element. To kto nam sprzeda Intel'owski procesor to jest sprawa drugorzędna. W tej chwili oprogramowania "Pro" jak na lekarstwo w Apple, a już po stronie video to się płakać chce jak ktoś wspomni kilka lat wstecz pakiet FinalCutPro czy Shake'a i porówna z obecną sytuacją. Do oprogramowania Apple to wystarcza iMac zgodnie zresztą z reklamami FinalCutX :)

#31 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 27 października 2013 - 10:34

Nie ma nic za darmo, i powiem więcej z dwojga złego lepiej by było gdyby trzeba było za aplikacje i system płacić. Teraz się zacznie to samo co było z iOS, do czasu kiedy trzeba było sobie zapłacić za każdą następną wersje wszystko było teraz jak dają za darmo to zaczynają wycinać coraz to następne urządzenia. Oczywiście ja rozumiem że niektóry sprzęt jest zbyt słaby aby sobie poradzić z coraz to nowszym oprogramowaniem no ale bez przesady. Ta polityka doprowadzi do tego iż w następnym systemie wytnie się z 50% sprzętu.

Inna sprawa to fakt co oni zmienili na przestrzeni lat w tym systemie? Od 10.6 do obecnego 10.9 zmiany są na prawdę czysto kosmetyczne, a to co wprowadzają i te setki nowych funkcji to na prawdę ciężko zauważyć w normalnym użytkowaniu. A politykę już widać bo nowy iWork i iLife jest tylko dla 10.9.

- - - Połączono posty - - -

Pytanie do speców. Czy na tej grafice Intel Iris bedą działać jakieś gry? Mam na myśli nowsze tytuły.

Raczej zapomnij :)

#32 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 27 października 2013 - 15:06

Przypominam, że to jest wątek o Mac Pro, a nie Macbook PRO. Wątek oczyściłem.

#33 wolfik41

wolfik41
  • 214 postów

Napisano 28 października 2013 - 16:29

Widzieliście to :) ? : A Fully Loaded Mac Pro Could Cost You $14,000

To już wiadomo ile mniej więcej można wydać :))

#34 fortuna

fortuna
  • 57 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 października 2013 - 17:44

Ładnie 14 000$ hehe ;)

#35 panjan

panjan
  • 21 postów

Napisano 28 października 2013 - 23:04

Dobrze, że chociaż wysyłka gratis... :) A tak serio, to idąc za dizajnem, zaporową (nawet jak na pro) ceną i nowatorskimi rozwązaniami w Macu Pro, to wciąż aż się prosi o nowy monitor.... niech łączą 4 wyświetlacze Retina z MBP 15" i będziemy mieli cudną trzydziestkę (30") 5760x3600 :)

#36 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 29 października 2013 - 10:57

niech łączą 4 wyświetlacze Retina z MBP 15" i będziemy mieli cudną trzydziestkę (30") 5760x3600 :)

...którego MP ze swoim 4k obsługiwać nie byłby w stanie ;)

#37 panjan

panjan
  • 21 postów

Napisano 29 października 2013 - 16:04

Skoro nie ma problemu z 3x 4k to z to taki wyświetlacz nie zrobiłby na nim wrażenia :) Myślę, że to kwestia optymalizacji. Zresztą ja nie jestem zwolennikiem kilku monitorów. Zawsze wolałem mieć możliwie największą rozdzielczość i przekątną. Na jednym monitorze. Jakoś lepiej mi się to ogarnia.

#38 Nixi

Nixi
  • 22 postów

Napisano 29 października 2013 - 16:17

Ja mam b. duże wątpliwości co do jego chłodzenia na pełnym obciążeniu grafiki i procesora.

#39 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 29 października 2013 - 17:25

Skoro nie ma problemu z 3x 4k to z to taki wyświetlacz nie zrobiłby na nim wrażenia :) Myślę, że to kwestia optymalizacji.

Optymalizacji czego konkretnie? 3x 4k to nie 1x 6k. Technologie jak Eyefinity rodzielają obraz na kilka części wysyłając każdą na inny ekran przez osobne wyjścia, to o czym piszesz musiałoby działać odwrotnie. Żadne obecnie stosowane złącze nie wyciąga 6k, więc sygnał musiałby być podzielony na conajmniej 2 porty, przesłany dwoma kablami, a potem znów "sklejony" w odbiorniku. To nie ma wielkiego sensu raczej.

#40 panjan

panjan
  • 21 postów

Napisano 29 października 2013 - 18:04

Masz rację, trochę mnie fantazja poniosła :) Póki co niech 4k się oswoi i stanie standardem tak jak kiedyś FullHD. Wyobraźcie sobie przepiękny trzydziestocalowiec 4k Retina. Miodzio :)

#41 Grzesiek M.

Grzesiek M.
  • 54 postów

Napisano 29 października 2013 - 19:43

A gdzie fullHD stało się standardem ? tym bardziej KIEDYŚ, co w rozumieniu języka polskiego oznacza daleką przeszłość ?! Może na półkach sklepowych telewizorów, bo bynajmniej nie w sygnale podawanym na ten telewizor. Większość telewizorów fullHD nigdy nie dostało sygnału nawet o połowie tej rozdzielczości. Puszczenie sygnału antenowego na telewizor fullHD nie sprawi, że wyświetlany obraz będzie miał jakość fullHD. Tak samo jak nagranie płyty audio z 128 kbps mp3 nie zrobi z tego formatu audio. No może poza tym, że sztucznie zajmie więcej miejsca na płycie. I tyle w temacie napalania się na ultra rozdzielczości i ultra jakości z badziewnego źródła.

#42 panjan

panjan
  • 21 postów

Napisano 29 października 2013 - 19:59

Chodzi mi o fullhd na komputerach, ogółem. Chociaż określenie fullhd w kontekście komputerów może i nie jest trafne, bo ten termin zazwyczaj jest kojarzony z telewizją, filmami itd. Tak czy inaczej jak dla mnie duże rozdzielczości to mega wygoda użytkowania, bo nie raz mam otwarte kilka okienek na raz i powierzchnia robocza jest mi potrzebna.

#43 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 października 2013 - 21:31

Wyobraźcie sobie przepiękny trzydziestocalowiec 4k Retina. Miodzio :)

No powiem Ci, że będzie niezwykle ciężko, bo 4k przy 30" nie łapie się już pod definicję Retina... :)

#44 panjan

panjan
  • 21 postów

Napisano 29 października 2013 - 21:41

To znaczy? Jak już wspominałem wcześniej - jestem jabłkowy od niedawna i MBP 15" Retina to mój pierwszy komputer od Apple.

#45 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 października 2013 - 21:45

To znaczy?
Jak już wspominałem wcześniej - jestem jabłkowy od niedawna i MBP 15" Retina to mój pierwszy komputer od Apple.

Za mała rozdzielczość w stosunku do cali, żeby się zmieścić w definicji Retina (czyli określonej ilości punktów na cal)

#46 panjan

panjan
  • 21 postów

Napisano 29 października 2013 - 22:38

W takim razie jakiej wielkości mógłby być monitor 4k Retina? (220PPI dla większych urządzeń, tak?) Uważam, że Apple będzie się trzymać Retiny, dobrze im to wychodzi i jakościowo i marketingowo. O ile w ogóle w to wejdą, bo oczywiście póki co to sobie gdybamy :)

#47 Grzesiek M.

Grzesiek M.
  • 54 postów

Napisano 31 października 2013 - 00:58

Ta. Pewnie. Zawsze marzyłem żeby oglądać jednolite tło pulpitu w jakości full HD i mieć na nim ikony rozmiarów 0,1x0,15 cm, z czcionką 0,5pkt. Co prawda będę musiał oglądać monitor przez lupę, a tekst czytać przez mikroskop, ale za to ile tych ikon się tam pomieści !! Genialne rozumowanie, piękna idea postępu technologicznego. Niestety moje możliwości zostały ograniczone przez naturę i raczej nie spodziewałbym się, aby ewolucja przekształciła moje oczy w skaningowy mikroskop elektronowy, a moje pokraczne łapy w skalpel mikrochirurgiczny. Postęp jest tak długo postępem, jak długo ułatwia mi życie. Gdy zaczyna utrudniać, nazywa się to regresem w imię postępu.

#48 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 31 października 2013 - 01:09

Ta. Pewnie. Zawsze marzyłem żeby oglądać jednolite tło pulpitu w jakości full HD i mieć na nim ikony rozmiarów 0,1x0,15 cm, z czcionką 0,5pkt.
Co prawda będę musiał oglądać monitor przez lupę, a tekst czytać przez mikroskop, ale za to ile tych ikon się tam pomieści !!

Genialne rozumowanie, piękna idea postępu technologicznego.

Niestety moje możliwości zostały ograniczone przez naturę i raczej nie spodziewałbym się, aby ewolucja przekształciła moje oczy w skaningowy mikroskop elektronowy, a moje pokraczne łapy w skalpel mikrochirurgiczny.

Postęp jest tak długo postępem, jak długo ułatwia mi życie. Gdy zaczyna utrudniać, nazywa się to regresem w imię postępu.

Sprawdź kolego na czym polega Retina, teraz piszesz bzdury.

#49 panjan

panjan
  • 21 postów

Napisano 31 października 2013 - 08:23

Ta. Pewnie. Zawsze marzyłem żeby oglądać jednolite tło pulpitu w jakości full HD i mieć na nim ikony rozmiarów 0,1x0,15 cm, z czcionką 0,5pkt.
Co prawda będę musiał oglądać monitor przez lupę, a tekst czytać przez mikroskop, ale za to ile tych ikon się tam pomieści !!

W takim razie ja w ogóle nie mam ikon na na moim MBP...
Czasami mam wrażenie, że na forach rejestrują się ludzie nie posiadający jakiejkolwiek wiedzy na tematy związane z tymi forami. Nie mówię, że ja wiem wszystko, bo wiem niewiele, ale no bez przesady.

#50 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 31 października 2013 - 18:40

Mowilismy niedawno o aplikacjach ktore nie sa w stanie poki co wykorzystac nowego Mac Pro i GPU.

The new version of Final Cut Pro X (coming in December) has been engineered to take advantage of the 4K capabilities of the Mac Pro.
Apple - Mac Pro - Performance

To samo czeka Aperture jak i Logic, ale dopiero w pozniejszym czasie.

Coz, trzeba zobaczyc jakie teraz bedzie narzekanie na MP i nowego FCPX ;).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych