Mac Pro Late 2013
Napisano 29 sierpnia 2014 - 16:53

Napisano 02 września 2014 - 15:27

Napisano 02 września 2014 - 19:29
Zapoznaj się z tym: Optimizing performance in Premiere & After Effects by Rich Young i zobacz co możesz wyciągnąć ze swoich 4,1. Szczerze mówiąc do video w Adobe minimum 6-core z D700 może konkurować z dobrze "apgrejdowanym" cMP, zwłaszcza DP. Musisz jedynie określić wąskie gardło w obecnej konfiguracji i je zlikwidować.
Napisano 02 września 2014 - 20:47
Napisano 02 września 2014 - 21:12
Napisz mi na PW co masz i co chciałbyś uzyskać, a ja Ci powiem ile % nMP wartości to pochłonęłoby, jeśli oczywiście Cię to interesuje.
Tu masz co myśli o GPU do Aftera Todd Kopriva (odpowiedzialny za AE w Adobe): https://forums.adobe...message/5960379
Don't bother thinking about the GPU for After Effects. Spend your budget on more RAM and faster/more CPUs.
Tu możesz zerknąć na porównanie wersji nMP z różnymi GPU w Finalu i Motion:
Final Cut Pro 10.1 shootout - old vs new Mac Pro
Niestety trudno znaleźć coś konkretnego więcej niż to co powyżej...
Premiere (co zapewne wiesz) jest zoptymalizowany pod Dual GPU, ale tylko przy eksporcie. Playback działa tylko na jednym. Więc im silniejszy tym lepiej (o ile oczywiście reszta wydala - zwłaszcza dyski).
Final za to używa obu zarówno do edycji jak i eksportu i tu zysk z 2 GPU jest zdecydowanie bardziej widoczny.
Napisano 03 września 2014 - 12:29
Zapoznaj się z tym: Optimizing performance in Premiere & After Effects by Rich Young i zobacz co możesz wyciągnąć ze swoich 4,1. Szczerze mówiąc do video w Adobe minimum 6-core z D700 może konkurować z dobrze "apgrejdowanym" cMP, zwłaszcza DP. Musisz jedynie określić wąskie gardło w obecnej konfiguracji i je zlikwidować.
Też bym tą drogę wybrał, mało kto potrafi znaleźć wąskie gardło i je eliminować. Ile to razy ludzie kupowali szybsze komputery a to HDD był kamieniem u nogi.
Napisano 03 września 2014 - 13:13
Ten kto dużo nie pracuje - na forum debatuje.

I właśnie dlatego tak trudno o testy MP....
Ludzie po prostu na nich PRACUJĄ zamiast ględzić w nieskończoność o przyszłości
Napisano 24 października 2014 - 17:05
W większości testów porównawczych iMac z Mac Pro zapomina się, że w Mac Pro tkwią rdzenie Ivy Bridge, stąd w bezpośrednim porównaniu Haswell - Ivy Bridge Quad Core, Haswell z iMaca będzie szybszy.
O tym radzę nie zapominać. Dopiero teraz Mac Pro dostanie rdzenie Haswell-EP.
To tak na marginesie...
Edit. Być może to nie będzie mieć jakiegokolwiek znaczenia, ale źródła mówią, że Nvidia ogłosi swoje nowe karty graficzne na jakimś evencie 9 września.
Hmmmm...
I możemy już chyba smiało uznać że nMP nie doczeka się ani serii 9 od nVidii ani Haswell-EP od Intela. Więcej konferencji nie będzie - cichej wymiany też zapewne w tym roku nie zobaczymy.
Szykuje się nam kolejny ciekawy komputer z przestarzałych elementów od Apple
Napisano 24 października 2014 - 17:36

Napisano 24 października 2014 - 21:53
Swoją drogą, mógłby ktoś opisać swoje doświadczenia z Mac Pro?
Uwielbiam ten design komputera i nie ukrywam, że mocno rozważam zakup, ale jestem ciekaw co powiedzą użytkownicy.
Słuchaj mam w firmie dwa komputery w podstawowej prawie konfiguracji ( 4 core D300 32GB 512 SSD) . Pracują z monitorami Eizo w tworzeniu interfejsów do systemów IT (czyli pakiet CS) do tego kilka wirtualek na VMware. Nie wie. Co chcesz wiedzieć - wyglądają ładnie

Napisano 24 października 2014 - 22:28

Napisano 25 października 2014 - 17:45
O wirtualki mi chodzi głównie oraz "horsepower" pod obciążeniem. Zajmować się będę niedługo obróbką zdjęć i montażem filmów oprócz sporadycznego grania. Temperatury, stabilność pod obciążeniem, komputer byłby podłączony do monitora 4k.
Nie znam specyfiki Twojej pracy (nie wiem ile wirtualek i co na nich będzie chodziło - wiesz co innego system a co innego jakiś serwer Middleware - tak jak w moim przypadku)
Cyferki mogę Ci pomierzyć i pospisywać - ale subiektywnie przy pracy w pakiecie CS, uruchomionych dwóch środowiskach wirtualnych na których pracują serwery Oracle WebLogic, Eclipse i tym podobne developerskie sprawy, komputery sprawują się znakomicie. Jak wiadomo w wirtualizacji spore znaczenie ma ilość pamięci i stad te 32GB.
Komputery w takich warunkach pracują po 8-12 godzin i nigdy do tej pory nie zanotowałem zjawiska Thermal Throtting'u. Ale tak jak napisałem ja mam podstawowe konfiguracje o stosunkowo małym TDP - być może na 12Core i 2xD700 przy jakimś ekstremalnym obciązeniu benchmarkami komputer zwalnia.
Jako ze Filmów nie obrabiam zawodowo - a i 4K "póki co" dla moich potrzeb to pieść przyszłości więc nie odpowiem Ci jak to wygląda.
Mam w pracy jeden monitor 4K (to Dell UP2414Q)
Co do gier natomiast, to zanim komputery zawiozłem do firmy miałem je przez kilka dni w domu by zainstalować środowiska do pracy ( w tym samym czasie dzięki uprzejmości resselera u którego kupowałem te komputery miałem na weekend do testów wersję 6 Core i 2xD500)
I poszukam zapisków ale w grach była bardzo mała różnica pomiędzy D300 a D500 (mówie o trybie CF pod Windows) Serio może to było 10-15 %

Tak na szybko testując je pod BF4 miałem wyniki pomiędzy pojedyńczym 280X a 290 w PC - ze wskazaniem na Radeona 290.
Gorzej z tym graniem pod OSX bo tu działa tylko jeden ukłąd który w przypadku D300 mi czymś w okolicy R9 270/270X

Jak będziesz chciał coś więcej to pisz na PW

Napisano 25 października 2014 - 19:32

Napisano 28 października 2014 - 19:36
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych