Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad Air

• Please log in to reply
1956 replies to this topic

#1551 djdom

djdom
  • 210 posts

Posted 30 December 2013 - 23:20

Jakby co mogę dać zdjęcia tylko napiszcie co i gdzie mam sprawdzać.

Zacytuję siebie :) :

...zrób zdjęcie tej podzielonej klawiatury na jakiejś białej stronie internetowej...

#1552 liroyek

liroyek
  • 530 posts
  • Skądslask

Posted 31 December 2013 - 09:01

moja fotka
https://www.dropbox....31 08.16.26.jpg
https://www.dropbox....31 09.05.43.jpg
https://www.dropbox....31 09.06.12.jpg
niestety jestem w pracy i moge zrobic tylko iphonem, kolor idealnie bialy :) nie mam jak skorygowac balansu bieli ;)

#1553 djdom

djdom
  • 210 posts

Posted 31 December 2013 - 09:07

moja fotka
https://www.dropbox....31 08.16.26.jpg
niestety jestem w pracy i moge zrobic tylko iphonem, kolor idealnie bialy :) nie mam jak skorygowac balansu bieli ;)

Po pierwsze większość wad w iPadach jest pomiędzy lewą i prawą stroną w położeniu poziomym, a nie pionowym jak zrobiłeś zdjęcie ( oczywiście przy podziale klawiatury ). Druga jest sprawa taka, że nie widzisz tego że i nawet w pionie prawa strona jest jaśniejsza od lewej (góra od dołu).

#1554 liroyek

liroyek
  • 530 posts
  • Skądslask

Posted 31 December 2013 - 09:30

djdom
przeciez ipad jest w poziomie, wiec nie kumam o co chodzi.:roll:
tu masz ipada obroconego o 90 stopni w stosunku do pierwszej fotki - wg mnie to jest pion a nie poziom :P
https://www.dropbox....31 09.29.28.jpg
pozatym pamietaj ze fotki nie sa idealne sa robione iphonem, pojawia sie winieta.

#1555 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 31 December 2013 - 10:45

djdom po prostu pomieszał pion z poziomem. Chodziło o sprawdzanie w pionie a nie w poziomie. Nie trzeba mieć zbyt dobrego wzroku by dostrzec w tej białej sztuce ciemniejszą lewą stronę i prawdopodobnie żółty (a na pewno ciemniejszy, ewidentnie widać to na lewej stronie klawiatury na pierwszych trzech fotach, lewy dolny w poziomie) lewy górny róg w pionie. Poza tym jest book spine czyli standard. Najważniejsze jednak, że Tobie to nie przeszkadza, o to chodzi.

#1556 djdom

djdom
  • 210 posts

Posted 31 December 2013 - 11:41

Miałem na myśli że jak widzisz ipada w pionie to błąd jest w poziomie prawo lewo (tzn klawiatura jest w poziomie do pionowego ipada) w położeniu poziomym klawiatura jest w cudzysłowie w jego pionie. Prawie masło maślane ;). Wracając do tematu, zdjęcie wyraźnie pokazuje jego wadę. Na szczęście nie wszystkim ona przeszkadza.

#1557 liroyek

liroyek
  • 530 posts
  • Skądslask

Posted 31 December 2013 - 11:43

jutro zrobie wam fotke aparatem :)

#1558 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 31 December 2013 - 11:58

jutro zrobie wam fotke aparatem :)

Nie sądzę by była konieczna, na tych widać wystarczająco dużo. Przekonywanie na siłę jest bezsensowne, tym bardziej, że wyżej już wspominasz o korygowaniu balansu bieli. Najważniejsze byś Ty uwierzył w to, że masz egzemplarz idealny bo to Ty z niego korzystasz. Aparat w iPhone, wbrew pozorom, dość dobrze oddaje wady wyświetlaczy w Air a book spine dość ciężko uchwycić satysfakcjonująco na zdjęciu a mimo to Tobie się udało.

EDIT:
Prosty przykład jeśli już ktoś ma naprawdę problemy z zauważeniem, choć na żywo bije to pewnie po oczach.

Fotka nr.2 i nr.3

klawisz [.?123] i dwa szare klawisze obok - barwa ciepła, zupełnie inna niż klawisz [return] i kilka wokół - zimna a należy pamiętać, że to cały czas lewa strona urządzenia w pionie, która dodatkowo różni się jeszcze od strony prawej, zazwyczaj jaśniejszej.

Na 3 fotce dobitnie widać żółć na lewej połówce klawiatury (zwłaszcza w porównaniu do strony prawej), śmiało stwierdzę, że jeśli ktoś tego nie widzi powinien odwiedzić okulistę. :D

Identyczny problem był w moim 4 iPadzie Air. Najbardziej żółty był lewy górny róg patrząc na iPada w położeniu pionowym.

#1559 manjak

manjak
  • 1 posts

Posted 31 December 2013 - 12:29

No i upadł mit o idealnym ipadzie air... Widać na tych zdjęciach dokładnie to, o czym koledzy piszą. A patrząc na to, co dostał kolega Banan311, to już w ogóle strach się bać. Już wolę chyba zostać ze swoim lekko zasikanym ekranem, niż trafić na takie cudo. Alternatywy niestety nie ma (trzeba przyznać, że tablecik zapindala, jak ta lala :grin: ) Te wszystkie wymiany mogą skutkować chyba tylko szybszym nadejściem ipada 6 (a raczej ipada air 2) :lol: - coś jak ipad 4 niedługo po ipadzie 3.

#1560 bod

bod
  • 22 posts

Posted 31 December 2013 - 13:09

Miałem taki sam efekt jak na tych zdjęciach, jedna strona klawiatury ciepła druga zimna, bardzo to się rzuca w oczy kiedy przegląda się czarno białe fotografie, efekt jest taki że jedna strona sepia druga czarno biała. Tablet kupiłem z myślą o fotografii i prezentacjach i taki efekt mi nie pasuje. Mam nadzieje ze ten z wymiany będzie już dobry ;)

#1561 cassinipl

cassinipl
  • 121 posts

Posted 31 December 2013 - 15:52

Ja już dałem spokój. Ekran biały, może trochę lewa krawędź jest ciemniejsza od prawej ale zapchali mi usta zwrotem części kwoty i już jestem happy ;x Nie bede im problemów robił bo widocznie sie przejęli tym xd

#1562 highend

highend
  • 200 posts

Posted 01 January 2014 - 15:50

fotki mojego Aira robione przy sztucznym świetle, aparatem był Samsung Galaxy Note 3.

https://www.dropbox....01 15.46.41.jpg
https://www.dropbox....01 15.47.10.jpg

no i co powiecie? bo ja co najwyżej widzę "bookspine" o ile go widzę, ale żółci nie widzę, może ewentualnie minimalnie lewy dolny róg ipada (patrząc na niego w pionie), ale w porównaniu z innymi co tu widziałem to tam jest biel ;)

#1563 Banan311

Banan311
  • 160 posts

Posted 01 January 2014 - 16:16

fotki mojego Aira robione przy sztucznym świetle, aparatem był Samsung Galaxy Note 3.

https://www.dropbox....01 15.46.41.jpg
https://www.dropbox....01 15.47.10.jpg

no i co powiecie? bo ja co najwyżej widzę "bookspine" o ile go widzę, ale żółci nie widzę, może ewentualnie minimalnie lewy dolny róg ipada (patrząc na niego w pionie), ale w porównaniu z innymi co tu widziałem to tam jest biel ;)

no mi się podoba, też chcę hehe. A który tydzień produkcji? Moja nową wymianę będę miał gdzieś za tydzień może w końcu coś dobrego się trafi z rocznika 2014.

#1564 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 01 January 2014 - 16:25

co najwyżej widzę "bookspine" o ile go widzę, ale żółci nie widzę, może lewy dolny róg ipada

Dobry tekst, rozbawiłeś mnie, dzięki :D

A na pierwszym zdjęciu widzisz ciemną pręgę D ? Moim zdaniem powinieneś bo ja ją widzę.
https://discussions....11.53.41 AM.png

A lewy dolny róg w pionie masz faktycznie żółtawy.

#1565 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 01 January 2014 - 16:55

Już nie przesadzajmy. Ciemna pręga D, jakie rozpoznania, jak lekarz od kręgosłupa, reumatolog czy inny ( odcinek szyjny C7 itp. ) :). Moim zdaniem, taki ekran iPada jest już do zaakceptowania.

#1566 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 01 January 2014 - 17:01

Już nie przesadzajmy. Ciemna pręga D, jakie rozpoznania, jak lekarz od kręgosłupa, reumatolog czy inny ( odcinek szyjny C7 itp. ) :). Moim zdaniem, taki ekran iPada jest już do zaakceptowania.

A kto napisał, że jest nieakceptowalny? Przytocz ten fragment proszę.
Kolega wkleił foty i zapytał dosłownie "no i co powiecie?" więc napisałem co widzę, proste. Dodam jeszcze, że ww. "przestępstwo" popełniłem na forum dyskusyjnym a więc miejscu do tego przeznaczonym.
Przypomnijmy tylko, że wspomniany iPad miał być:

ale ja też mam idealny egzemplarz. Może dlatego, że biały i 128GB + 3G/LTE ? Dostałem go i jest absolutnie bez zarzutu. Kupiony w polskim Apple Online Store. Jakby co mogę dać zdjęcia tylko napiszcie co i gdzie mam sprawdzać. Na białym tle jest jak dla mnie jednolity i zimny (nie zażółcony). żadnego kurzu, ani pixeli wypalonych czy rozjaśnionych nie zauważyłem. Ktoś wcześniej też pisał, że kupił wersję 128GB i też ma OK.

Żeby nie było, sam odesłałem 4tego Air'a i zostawiłem 3ciego z kolei. Piękny, biały, zimny ekran. Absolutnie ZERO żółci, zaakceptowałem nawet 3 inne wady i nie żałuję.

#1567 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 01 January 2014 - 17:42

RBB ma rację. Wydajemy pieniądze i wymagamy jakości. To samo tyczy się iPhone'a 5S i jego latających przycisków, które się przesuwają pod palcami albo źle dopasowanych obudów.

#1568 djdom

djdom
  • 210 posts

Posted 01 January 2014 - 18:23

Rozwala mnie najbardziej to, że tak naprawdę nie ma szans na jednolitego pod względem koloru ekranu w iPadzie. Smutne trochę...

#1569 brigade

brigade
  • 59 posts

Posted 01 January 2014 - 19:21

Dosyć. Swojego sprzedaję i przeczekam na nową lepszą wersję - może się takowa pojawi kiedyś. Sporo czytam na nim i różnica odcieni strasznie boli, a 3 raz nie będę wymieniał, bo i tak z tego co widzę, nie ma Airów normalnych. I tak zostaję jednie przy iphonie 5 i Macu Air.

#1570 berger91

berger91
  • 277 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 01 January 2014 - 19:53

Dosyć. Swojego sprzedaję i przeczekam na nową lepszą wersję - może się takowa pojawi kiedyś. Sporo czytam na nim i różnica odcieni strasznie boli, a 3 raz nie będę wymieniał, bo i tak z tego co widzę, nie ma Airów normalnych. I tak zostaję jednie przy iphonie 5 i Macu Air.

Nie zapomnij zaznaczyć w aukcji, że występuje spora różnica odcieni.

#1571 highend

highend
  • 200 posts

Posted 01 January 2014 - 20:38

Bo jak dla mnie jest to idealny egzemplarz. Na pewno nie będę go odsyłał ani reklamował. Jestem w 100% zadowolony. Zrobię jeszcze fotki w naturalnym świetle. Ten cały "bookspine" - czyli ciemniejszy pasek jest praktycznie niezauważalny (trzeba się dobrze przyjrzeć). Bardziej byłem wyczulony na żółć, bo nie znoszę ciepłych kolorów na ekranie. Poza tym nie ma kurzu ani uszkodzonych pikseli. Pół roku temu jak zamówiłem Macbooka Pro Retine 15" to poszedł do zwrotu, bo w porównaniu z moim starym Macbookiem White (White mówi, że ekran jest WHITE :)) był masakra. Czekamy zatem, aż Apple wypuści nowego iPada o nazwwie: iPad White :) i wtedy każdy będzie miał idealny ekran hehe ;)

#1572 migal

migal
  • 351 posts
  • Skądmam wiedzieć ?

Posted 01 January 2014 - 22:39

Bo jak dla mnie jest to idealny egzemplarz. Na pewno nie będę go odsyłał ani reklamował. Jestem w 100% zadowolony.
Zrobię jeszcze fotki w naturalnym świetle. Ten cały "bookspine" - czyli ciemniejszy pasek jest praktycznie niezauważalny (trzeba się dobrze przyjrzeć). Bardziej byłem wyczulony na żółć, bo nie znoszę ciepłych kolorów na ekranie. Poza tym nie ma kurzu ani uszkodzonych pikseli.
Pół roku temu jak zamówiłem Macbooka Pro Retine 15" to poszedł do zwrotu, bo w porównaniu z moim starym Macbookiem White (White mówi, że ekran jest WHITE :)) był masakra. Czekamy zatem, aż Apple wypuści nowego iPada o nazwwie: iPad White :) i wtedy każdy będzie miał idealny ekran hehe ;)

Hehehe iPad white screen version, pink, yellow ... Prawie jak customowe tapety w różnych kolorach w iPhonach 5c :D

#1573 cassinipl

cassinipl
  • 121 posts

Posted 01 January 2014 - 23:51

Nie zapomnij zaznaczyć w aukcji, że występuje spora różnica odcieni.

Tego to lepiej niech nie pisze xD

#1574 MMAchu

MMAchu
  • 28 posts

Posted 02 January 2014 - 01:54

Siemano, pozwólcie, że wtrącę swoje 2 grosze. Pisałem jakiś czas temu, że mój jest w miarę ok. Po czasie(szczególnie wieczorkiem) faktycznie zauważyłem, że iPad ma problem z żółcią - mam jeszcze 4kę, więc mam porównanie. Drugi z tego zamówienia miał jeszcze większego, jajecznego kleksa ale olałem to bo był to prezent a właściciel i tak nie zauważył - nie widzę sensu go uświadamiać. Swój "osobisty" postanowiłem wymienić(48week), przysłali mi nowego(49week) w 3dni. Odpaliłem i faktycznie żółci nie zauważyłem ale było z nim coś dziwnego, przyłożyłem dla porównania "starego" Air'a i aż nie chciałem uwierzyć, ekran w nowszym egzemplarzu okazał się CAŁY żółty i NIE BYŁA to subtelna wada! O ile starego jeszcze bym stolerował i nawet byłbym w stanie olać tę wymianę to gdybym dostał z początku taki wybryk jak ten z 49tygodnia to bym z miejsca kogoś zabił. Oczywiście zrobiłem "delikatną" borutę na infolinii - zabierają "żółtka", zostaję ze "starym" i czekam na kolejnego. Póki mam możliwość to korzystam z wymiany, jak mi się z nudzi to z biedy zostanę z pierwszym egzemplarzem, nie ma tragedii jak patrzyłem na kilka innych Air'ów - może chociaż ruszy kogoś sumienie i zgłosi to w odpowiednie miejsce.

#1575 brigade

brigade
  • 59 posts

Posted 02 January 2014 - 13:17

Tego to lepiej niech nie pisze xD

Wiecie, oszukiwać ludzi nie można. Zdecydowanie napiszę jeśli wystawię (nie jest fatalnie, bo 1szy był słaaaby, ale nadal mnie nie zadowala, bo nie jest cały biały:/ ). Spróbuję wymienić jeszcze za jakiś czas, ew. sprzedaję.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users