Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad Air

• Please log in to reply
1956 replies to this topic

#1326 uczaj27

uczaj27
  • 107 posts

Posted 13 December 2013 - 19:33

Radził bym Ci poczekać, ja też czekam kupiłem 8 grudnia a dostawa 17-19 grudnia. W AOS nie musisz martwić się o wymianę lub zwrócenie sprzętu i to na koszt Apple. W innych sklepach robią problemy

#1327 cassinipl

cassinipl
  • 121 posts

Posted 13 December 2013 - 20:35

Podeśle ktoś taki obrazek z paskami białymi i szarymi którym się ekran testowalo? Muszę coś sprawdzić.

#1328 migal

migal
  • 351 posts
  • Skądmam wiedzieć ?

Posted 13 December 2013 - 21:28

O to Ci chodzi ? https://www.dropbox....izt/CGylABB.gif

#1329 cassinipl

cassinipl
  • 121 posts

Posted 13 December 2013 - 22:00

No i z jednej strony u góry biel jest jaskrawa a u dołu jest taka zwyczajna .-. Chyba sie na GoClever przerzuce.... jakość ta sama, a cena -.-

#1330 konio124

konio124
  • 670 posts

Posted 13 December 2013 - 23:21

Podeśle ktoś taki obrazek z paskami białymi i szarymi którym się ekran testowalo? Muszę coś sprawdzić.

www.pa3x.ehost.pl/testipadair.rar

#1331 cassinipl

cassinipl
  • 121 posts

Posted 14 December 2013 - 00:00

No i sprawa przybrała innego obrotu. Sam nie wiem co myśleć, ale bardzo nie podoba mi się ten kolor... Ciepłe barwy są wadą, bo obraz powinien być zimny i śnieżnobiały....

#1332 pyczkens

pyczkens
  • 8 posts

Posted 14 December 2013 - 00:24

Chciałbym zakupić Air 16GB, niestety trochę późno się z tym ogarnąłem - dopiero dziś wjechała kasa na konto...
Do rzeczy. Myślalem, że pójdę do sklepu Apple i dostanę od ręki, ale się przeliczyłem :) W trzech ispotach w 3mieście brak.
Czy macie jakieś propozycje, jak najlepiej zakupić ten sprzęt przed świętami? AOS pokazuje datę dostawy 20-27 grudnia. Jest niby dostępny w MM ale czy to dobry pomysł kupować ten sprzęt w takim miejscu? mam nadzieję, że ten temat nie był katowany do bólu na forum ;)

A czy byłeś w rivierze? Ja kupiłem tam w niedzielę, 16gb fifirifi. W dodatku zupełnie sprawną:) z tego co chłopaki mówili to było jeszcze sporo. Poza tym non stop otrzymują nowe dostawy. Spróbuj też w cortlandzie na matarni

#1333 emeph

emeph
  • 325 posts

Posted 14 December 2013 - 00:47

No i sprawa przybrała innego obrotu. Sam nie wiem co myśleć, ale bardzo nie podoba mi się ten kolor... Ciepłe barwy są wadą, bo obraz powinien być zimny i śnieżnobiały....

Nie zgodzę się, zimny obraz to przegięcie znów w drugą stronę, przy takiej kalibracji miałbyś np. fatalną czerwień

#1334 migal

migal
  • 351 posts
  • Skądmam wiedzieć ?

Posted 14 December 2013 - 01:29

A ja Ci radzę po prostu zacząć używać swojego Aira i się z niego cieszyć, bo to super sprzęt (o czym właśnie się przekonuję z dnia na dzień). Ja osobiście trochę żałuję, że zgłosiłem wymianę mimo lewej strony cieplejszej i book spine... Teraz już nawet na nie nie zwracam kompletnie uwagi, po prostu używam Aira i jestem baaardzo zadowolony. Tym bardziej, że zamiennik, który ma przyjść w poniedziałek może się okazać gorszy ... :)

#1335 djdom

djdom
  • 210 posts

Posted 14 December 2013 - 06:32

Z moich doświadczeń wymian kilkudziesięciu 3gen:

1. Nie wiem dlaczego białe ipady maja zimniejsza kalibracje niż czarne
2. Zimny kolor jest różowy w świetle dziennym ciepły bardziej przypomina sephie
3. W świetle sztucznym niesklepowym ciepły jest biały jest bardziej naturalnie biały niż zimny. Zimny zaczyna robić sie taki jak ciepły w świetle dziennym
4. Najważniejsze, tez przerobilem mam ciepłego iphone 5s: nie będziesz tego widział w krótce do poki nie będziesz porównywał :)

#1336 blackholesun

blackholesun
  • 6 posts

Posted 14 December 2013 - 10:40

A czy byłeś w rivierze? Ja kupiłem tam w niedzielę, 16gb fifirifi. W dodatku zupełnie sprawną:) z tego co chłopaki mówili to było jeszcze sporo. Poza tym non stop otrzymują nowe dostawy. Spróbuj też w cortlandzie na matarni

Tak, tydzień temu to były... pytałem... ale kasa przyszła dopiero teraz ;) Nie ma w Rivierze. Ani Klifie i Bałtyckiej. W Cortlandzie też nie - wczoraj wszystko sprzedali. Cholerne święta :eek:

#1337 cassinipl

cassinipl
  • 121 posts

Posted 14 December 2013 - 11:05

Bo jak wyglądałby biały iPad z ciepłym ekranem... To już po kolorze ramki byś widział ze coś nie tak jest

#1338 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 14 December 2013 - 11:17

Bo jak wyglądałby biały iPad z ciepłym ekranem... To już po kolorze ramki byś widział ze coś nie tak jest

To są bzdury według mnie, nikt tam raczej nie dobiera barw ekranu pod kolor frontu. Miałem białego iPada z ciepłym ekranem, czarne z zimnymi i ciepłymi, 2 czarne Air'y z ciepłozimnymi :D (prawie pół na pół)i teraz czarny Air ma zimny. Pakują jak leci i tyle.

Coś w temacie, beta 2
https://www.youtube.com/watch?v=M8LC_8jFYGo

#1339 emeph

emeph
  • 325 posts

Posted 14 December 2013 - 12:47

Teoria o kalibracji ekranu pod kolor ramki jest obalona przez moje zdjęcie wrzucone kilka stron temu: czarny ma zimny wyswietlacz, bialy ma cieply :D dopoki nie porownalem ekranów w ogole przez mysl mi nie przeszło że ten ma cieplejsze barwy, teraz żałuję ze to zrobiłem. Korzystajcie ze swoich iPadów, cieszcie się nimi i nie szukajcie wad - to tylko uprzyksza życie i niczemu nie służy :)

#1340 WronskyIpad

WronskyIpad
  • 16 posts

Posted 15 December 2013 - 05:26

Od 6 dni użytkuje Air-a i mam problem z ekranem, tzn nie ma żadnych problemów z podświetleniem czy kolorem bieli tu jest OK. ale mam problem z kurzem…. 2 dnia zauważyłem 2 czarne kropki widoczne najbardziej na jasnym tle (co oczywiste) pierwsza myśl, pixele, ale nie, przy dokładniejszym przyjrzeniu ewidentne sa to drobinki kurzu ponieważ jest do powyżej LCD-pixeli i dokładnie jak by po wewnętrznej powierzchni szyby, co gorsza to nie koniec, bo wczoraj dojrzałem kolejne takie „kwiatki” w tym jeden dużo większy niż te poprzednie, i na pewno wcześniej tego nie było bo po tym jak już dopatrzyłem się tych 2 pierwszych, prześwietlałem i oglądałem cały ekran bardzo dokładnie…. Co jest grane? Czy ktoś tez miał taki problem?, i jeśli tak czy coś z tym robił? Można to reklamować? Jeśli kolejne pyłki będą pojawiać się pod ekranem w takim tempie to po roku nie wiem co będzie.:shock:

#1341 djdom

djdom
  • 210 posts

Posted 15 December 2013 - 06:28

Od 6 dni użytkuje Air-a i mam problem z ekranem, tzn nie ma żadnych problemów z podświetleniem czy kolorem bieli tu jest OK. ale mam problem z kurzem…. 2 dnia zauważyłem 2 czarne kropki widoczne najbardziej na jasnym tle (co oczywiste) pierwsza myśl, pixele, ale nie, przy dokładniejszym przyjrzeniu ewidentne sa to drobinki kurzu ponieważ jest do powyżej LCD-pixeli i dokładnie jak by po wewnętrznej powierzchni szyby, co gorsza to nie koniec, bo wczoraj dojrzałem kolejne takie „kwiatki” w tym jeden dużo większy niż te poprzednie, i na pewno wcześniej tego nie było bo po tym jak już dopatrzyłem się tych 2 pierwszych, prześwietlałem i oglądałem cały ekran bardzo dokładnie….
Co jest grane? Czy ktoś tez miał taki problem?, i jeśli tak czy coś z tym robił? Można to reklamować? Jeśli kolejne pyłki będą pojawiać się pod ekranem w takim tempie to po roku nie wiem co będzie.:shock:

Ja miałem, kilkunastokrotnie z 3 gen, nie sądzę, że coś ci wpadło podczas użytkowania, (chociaż teoretycznie jest to możliwe bo ekran nie jest klejony do szyby), większość z nich ma to od etapu produkcji, no i samo nie wyleci, ani się nie przesunie ;). iPad jest do wymiany i zrobią to bez najmniejszego problemu.

#1342 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 15 December 2013 - 14:27

Lubię czasem zagrać w Real Racing 3 ale jakoś dziwnie prowadzi się auta na moim egzemplarzu z czwartkowej wymiany. Coś mnie ściągało na prawo. Żeby jechać prosto muszę skręcić kierownicę delikatnie w lewo. Myślę sobie, kurcze, na pewno mi się wydaje ale na iPad 4 gra się inaczej, normalnie. No i przypomniało mi się, że i iPhone 5S miał jakiś problem z żyroskopem. Pobrałem dla pewności kilka programów w stylu surface level i okazało się, że zależnie od powierzchni w domu mam ok. -2 stopni. Więc w pionie czy poziomie wygląda to tak jakby iPad był cały czas lekko przechylony prawo, żeby wyrównać muszę przekręcić go w lewo. Czy ktoś też ma ten bajer od Apple? Soft to 7.0.4. Poprzedni Air raczej tego nie miał, chwilę pograłem w RR3 i było ok. Gdybyście szukali appki do zmierzenia poziomu to wystarczy wpisać w appstore surface level i jest sporo darmowych. Z góry dzięki.

#1343 emeph

emeph
  • 325 posts

Posted 15 December 2013 - 14:44

U mnie odbiega w granicach jednego stopnia więc niezauważalnie.

#1344 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 15 December 2013 - 14:53

U mnie odbiega w granicach jednego stopnia więc niezauważalnie.

Przed chwilą wyjąłem iPad'y z etui i posprawdzałem dokładniej na wielu powierzchniach i okazuje się, że na iPad 4 też nie jest idealnie albo mam krzywe meble i podłogi , przeważnie tak ok. -0,7. W każdym razie na iPad 4 problemu z graniem nie ma żadnego. Na Air w tych samych miejscach jest ok -2,2 do -2,5 stopni i jest to już naprawdę odczuwalne w grze. Zresztą dlatego zacząłem to sprawdzać. K$#&@&#A jego mać jak nie urok to sraczka z tymi iPad'ami. Ten mój ma book spine po lewej i paproch pod szybą a mimo to miałem już dać sobie na luz i go zostawić a tu jednak feler. No nic, jutro zaczynamy kolejną wymianę.

Program Dual Level pokazuje około 1,6 do 1,9 stopnia odchyłki Air'a od iPad'a 4 a w sumie prawie 3 stopnie.

Kolego uczaj27, moje Air'y też szły z Pragi. Później Lipsk, Gdańsk i dopiero do mnie.

#1345 uczaj27

uczaj27
  • 107 posts

Posted 15 December 2013 - 15:02

Wczoraj dostałem wiadomość że mój ipad jedzie do mnie. Zalogowałem się do App store aby zobaczyć gdzie jest paczka, a tu widzę że paczka została wysłana z Pragi i będzie dopiero 18 grudnia. Myślałem że paczka wyjdzie z Polski

#1346 djdom

djdom
  • 210 posts

Posted 15 December 2013 - 16:30

Przed chwilą wyjąłem iPad'y z etui i posprawdzałem dokładniej na wielu powierzchniach i okazuje się, że na iPad 4 też nie jest idealnie albo mam krzywe meble i podłogi , przeważnie tak ok. -0,7. W każdym razie na iPad 4 problemu z graniem nie ma żadnego. Na Air w tych samych miejscach jest ok -2,2 do -2,5 stopni i jest to już naprawdę odczuwalne w grze. Zresztą dlatego zacząłem to sprawdzać. K$#&@&#A jego mać jak nie urok to sraczka z tymi iPad'ami. Ten mój ma book spine po lewej i paproch pod szybą a mimo to miałem już dać sobie na luz i go zostawić a tu jednak feler. No nic, jutro zaczynamy kolejną wymianę.

Program Dual Level pokazuje około 1,6 do 1,9 stopnia odchyłki Air'a od iPad'a 4 a w sumie prawie 3 stopnie.

Kolego uczaj27, moje Air'y też szły z Pragi. Później Lipsk, Gdańsk i dopiero do mnie.

Jeszcze gyroscope bym przebolał, ale paprocha na ekranie nie ma szans. Moja wymiana też idzie z Pragi tylko tnt ma jakieś opóźnienie. Miał być jutro...

#1347 anc

anc
  • 9 posts

Posted 15 December 2013 - 16:53

Test na żółć ekranu: [ATTACH=CONFIG]19080[/ATTACH] od lewej iPad 2, iPad 3 i iPad air [ATTACH=CONFIG]19081[/ATTACH] iPad 3 i iPar Air Test na 'krwawienie' podświetlania: [ATTACH=CONFIG]19084[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]19083[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]19082[/ATTACH] iPad 2, iPad 3, iPar Air Żyroskop z generacji na generację słabszy ;) [ATTACH=CONFIG]19087[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]19085[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]19086[/ATTACH] iPad 2, iPad 3, iPad Air Wydaje się, że jeśli chodzi o wyświetlacze, to zarówno iPad 3 i iPad Air wyglądają całkiem ok. Chyba (? :P) nie ma bookspine i nie widzę też żółci. Ekran iPada 2 jest za to cieplejszy od obu ekranów z retiną.

#1348 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 15 December 2013 - 16:54

Jeszcze gyroscope bym przebolał, ale paprocha na ekranie nie ma szans. Moja wymiana też idzie z Pragi tylko tnt ma jakieś opóźnienie. Miał być jutro...

Ba i co poradzisz jak Apple odstawia taką chałę. Pomyślałem, że trzeba obniżyć wymagania stawiane Air'owi do poziomu chińskich tabletów za ok. 600 PLN albo nie mieć go wcale. Ekran jest wyjątkowo biały i fajny nawet mimo book spine i tego paprocha. Nie wiem już sam, czy nagle zacząłem mieć pecha do iPad'ów czy Apple już kompletnie nie kontroluje tego co produkuje. Miałem 3 iPhone i 5 iPad'ów przed Air'em i nigdy z żadnym z tych sprzętów nie miałem absolutnie żadnych problemów. A tu nagle: pierwszy Air, żółta połowa ekranu, druga biała i zimna, w drugim to samo plus book spine. Trzeci, biały ekran bez żółci, book spine po lewej, paproch pod szkłem i teraz jeszcze ten żyroskop. Przecież to już poziom GoClever, albo i niżej, tylko tamci mają kiepski serwis a tu można wymieniać do usranej śmierci. Doczytałem, że w przypadku iPhone 5S na ten problem z żyroskopem coś zaradzili w sofcie 7.0.3 ale w iPad jest już 7.0.4 i pupa. Odtworzę go jeszcze i sprawdzę.

#1349 djdom

djdom
  • 210 posts

Posted 15 December 2013 - 17:50

Ba i co poradzisz jak Apple odstawia taką chałę. Pomyślałem, że trzeba obniżyć wymagania stawiane Air'owi do poziomu chińskich tabletów za ok. 600 PLN albo nie mieć go wcale. Ekran jest wyjątkowo biały i fajny nawet mimo book spine i tego paprocha. Nie wiem już sam, czy nagle zacząłem mieć pecha do iPad'ów czy Apple już kompletnie nie kontroluje tego co produkuje. Miałem 3 iPhone i 5 iPad'ów przed Air'em i nigdy z żadnym z tych sprzętów nie miałem absolutnie żadnych problemów. A tu nagle: pierwszy Air, żółta połowa ekranu, druga biała i zimna, w drugim to samo plus book spine. Trzeci, biały ekran bez żółci, book spine po lewej, paproch pod szkłem i teraz jeszcze ten żyroskop. Przecież to już poziom GoClever, albo i niżej, tylko tamci mają kiepski serwis a tu można wymieniać do usranej śmierci. Doczytałem, że w przypadku iPhone 5S na ten problem z żyroskopem coś zaradzili w sofcie 7.0.3 ale w iPad jest już 7.0.4 i pupa. Odtworzę go jeszcze i sprawdzę.

Tak jak już pisałem wcześniej idealnego ekranu w iPadzie nie da się uzyskać ba, pójdę z tym dalej w żadnym tablecie... Tym za 600 i tym za 3000. W poprzednim roku postanowiłem, że przejdę na jeszcze bardziej retinowaty ekran w nexusie 10, produkowanym przez samsunga. To była dopiero katastrofa pół ( co ciekawe dokładnie pół) żółta druga kremowa, kolory blade jak w tablecie z biedronki bateria padała po 3-4h. Hm... Co mam powiedzieć jak mieszkałem w Nowym Jorku, było łatwo wymieniać 3gen jeden za drugim, ale co dokładnie to samo, tylko że wtedy myślałem że to co było to jest zasikanie lewej strony, a było to nierownomiernosc podświetlenia. Wymienialem czasami po 5szt. żeby szybciej było ;). Raz trafił mi się rodzynek, naprawdę 99% idealnosci podświetlenia... Niestety kurz pod wyświetlaczem zabił wszystko... Skończyłem na akceptowalnym, i teraz myśle że będzie to samo.... Pewnie ten co przyjdzie będzie taki sam lub gorszy. Dlatego już zapowiedziałem że odeśle mojego dopiero jak odbiore nowego. Nie ma nic gorszego niż wpaść w pętle wymian, kiedy to będę już w przyszłości szukał takiego jaki teraz mam a nie ideału.

#1350 krzysieku

krzysieku
  • 3 posts

Posted 15 December 2013 - 18:00

W jaki sposób można zaktualizować ipad air do iso 7.1beta 2, która wyszła ileś dni temu. Oczywiscie bez konta developer.W ios 7.04 występują błędy na ipad air. Tzn np. aplikacja safari chrome Facebook i pewnie inne po jakimś czasie same się wyłączają i do pulpitu przenosi się. Zauwazylem ze raczej to kwestia softu i wiele osób z ipad air ma te problemy. Wszystko z ekranem ok tzn nie mogę się doszukać żadnych wad. Chyba nikt nie ma ipad air DQTLP ja mam Faktory DQ a widzę ze inni maja DM co to oznacza? MD788ZP/A Nice Name: iPad Air (WiFi) Machine Model: iPad4,1 Family name: A1474 Group1: iPad Group2: Air Generation: CPU speed: 1.4GHz Screen size: 9.7 inch Screen resolution: 2048x1536 pixels Colour: Silver Production year: 2013 Production week: 46 (November) Model introduced: 2013 Capacity: 16GB Memory - flavour: xx Factory: DQ (China - Foxconn)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users