Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad Air

• Please log in to reply
1956 replies to this topic

#1351 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 15 December 2013 - 18:38

Tak jak już pisałem wcześniej idealnego ekranu w iPadzie nie da się uzyskać ba, pójdę z tym dalej w żadnym tablecie... Tym za 600 i tym za 3000.

Już kiedyś poruszaliśmy tę sprawę, ja akurat nie szukam jakiegoś laboratoryjnego wzorca tylko poprawnego egzemplarza jak w poprzednich pięciu iPad'ach.

Odtworzyłem oprogramowanie i dalej lipa, porównanie z moim iPhone 4

W poziomie: iPad Air -3,2° vs iPhone4 -0,1°
[ATTACH=CONFIG]19089[/ATTACH]

W RR3 oparłem tablet o biurko i na prostej auto pięknie zagina w prawą stronę.

Kolego anc postaw tablet w poziomie lub pionie, nie na płasko na plecach. Dzięki.

#1352 WronskyIpad

WronskyIpad
  • 16 posts

Posted 15 December 2013 - 18:59

Ja miałem, kilkunastokrotnie z 3 gen, nie sądzę, że coś ci wpadło podczas użytkowania, (chociaż teoretycznie jest to możliwe bo ekran nie jest klejony do szyby), większość z nich ma to od etapu produkcji, no i samo nie wyleci, ani się nie przesunie ;). iPad jest do wymiany i zrobią to bez najmniejszego problemu.

Jak to kilkunastokrotnie? Tyle razy robiłeś wymianę przez kurz?

No jest masakra , teraz to już jestem pewny ze muszę wymienić :x, coś mnie podkusiło by prześwietlić ekran banalnym co prawda sposobem, latarką z komórki, czyli jedna mocna dioda led, świeciłem tak pod rożnymi katami i się okazało ze w jednym z boków, konkretnie tym gdzie wyświetla się stan baterii jest od cholery mikroskopijnych pyłków które normalnie sa nie widoczne, jak się świeci pionowo na ekran latarka także, dopiero pod dużym skosem promienia światła widać i to dokładnie – i wskazuje to moim zdanie na ewidentną nieszczelność wyświetlacza,a nie ze jakiś pojedynczy pyłek się dostał pod szybę na etapie produkcji. Czy ta nieszczelność jest tylko w rogu nie wiadomo, ale tu wiadomo skąd zbiera się ten kurz, bezpośrednio po dwóch stronach od góry i boku znajdują się przecież przyciski uśpienie, wybudzanie i głośności …
Szczerze, zanim nie odkryłem powyższego zastanawiałem się czy przez 3 mało widoczne pyłki bawić się w wymianę, tym bardziej ze po wymianie nie wiadomo co będzie bo widzę ze ta liczba możliwych wad produktu rośnie. A cała reszta w moim egzemplarzu jest lepiej niż dobra, z tego co tu czytam w waszych postach te przebarwienia, plamy, nierówności w podświetleniu u mnie jest prawie idealnie, biel ewidentnie z tych zimnych ale jednolita na całości, czerń tez super bez żadnych nalotów minimalne jaśniejsze miejsca na pełnym podświetleniu ekranu w dolnej części od diod ale to wada tej technologii i nigdy nie będzie idealnie. Żyroskop tez jest ok, odchylenie na jednej ze stron przesunięte o 0,3 stopnia.
RBB ty piszesz ze tez masz jakiś paproch pod szkłem, jeden? Nie pojawiają się kolejne? Z początku tez dostrzegłem tylko jeden, potem kolejny, po 2 dniach kolejne 2 i dziś się okazało to co opisałem wyżej…..
I jak to w ogóle z ta wymiana jest? Lepiej zrobić to teraz nim minie to 14 dni, w moim wypadku do 7 stycznia 2014 (bo maja akcje świąteczne zakupy i każdy produkt kupiony miedzy 1 listopada a 25 grudnia, można właśnie zwrócić do 7 stycznia) czy nie ma się co napinać, korzystać aż się bardziej ten ekran zasyfi i potem dać go na gwarancje?? Tym bardziej ze potem chyba większa szansa ze otrzyma się dobry, jak się produkcja unormuje i poprawi co nieco…
W ogóle to przez to wszystko myślę o tej rozszerzonej gwarancji na 2 lata, ktoś się orientuje jakie są tego koszty? Mam model z wi-fi 32 gb. Bo wychodzi na to ze jak cos ci padnie choćby chwile po gwarancji może się nie opłacać tego nawet robić, a tak wymienia i już.

A i jeszcze jedna rzecz odkryłem jak by minimalna poziomą ryskę (linia) biegnącą równo i przez całą szerokość ekranu mniej więcej z poł cm od dolnej części ekranu, widoczna tylko tez przy świeceniu latarka pod odpowiednim kątem na ekran, normalnie nie widoczna, to normalne?

I jeszcze model:
DMRL
Nice Name: iPad Air (WiFi)
Machine Model: iPad4,1
Family name: A1474
Group1: iPad
Group2: Air
Generation:
CPU speed: 1.4GHz
Screen size: 9.7 inch
Screen resolution: 2048x1536 pixels
Colour: Silver
Production year: 2013
Production week: 47 (November)
Model introduced: 2013
Capacity: 32GB
Memory - flavour: xx
Factory: DM (China - Foxconn)

#1353 protason

protason
  • 27 posts
  • SkądTo ruń,PL

Posted 15 December 2013 - 19:02

Witam. W piątek dostałem swojego ipada. Zmawiałem w Apple store. Zrobiłem zdjęcie na białym tle, możecie mi powiedzieć co na nim widzicie. Zauważyłem że jesteście w tym naprawdę dobrzy :) [ATTACH=CONFIG]19090[/ATTACH]. Mi się wydaje że lewa strona jest żółta. Dziś chciałem sprawdzić tydzień produkcji i zaskoczył mnie tak stary model w stosunku do waszych. Nice Name: iPad Air (WiFi) Machine Model: iPad4,1 Family name: A1474 Group1: iPad Group2: Air Generation: CPU speed: 1.4GHz Screen size: 9.7 inch Screen resolution: 2048x1536 pixels Colour: Space Gray Production year: 2013 Production week: 43 (October) Model introduced: 2013 Capacity: 32GB Memory - flavour: xx Factory: DM (China - Foxconn)

#1354 JaN008

JaN008
  • 284 posts

Posted 15 December 2013 - 19:08

W RR3 oparłem tablet o biurko i na prostej auto pięknie zagina w prawą stronę.

Czy w RR3 nie ma przypadkiem opcji kalibracji ?

#1355 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 15 December 2013 - 19:17

Czy w RR3 nie ma przypadkiem opcji kalibracji ?

Jest, skalibrowałem, teraz auto od razu rusza i tnie jak szalone w lewo :D Zawsze jakaś odmiana ale dlaczego teraz jedzie w lewo????

Edit:
Ok, już wiem, nie doczytałem, że w czasie kalibracji mam położyć na płaskiej powierzchni. Położyłem, skalibrowałem ponownie i znowu po staremu jeździ w prawo. Ewidentnie zwalony żyroskop.

RBB ty piszesz ze tez masz jakiś paproch pod szkłem, jeden? Nie pojawiają się kolejne? Z początku tez dostrzegłem tylko jeden, potem kolejny, po 2 dniach kolejne 2 i dziś się okazało to co opisałem wyżej…..

Wcześniej pisałem o dwóch paprochach, okazało się, że paproch jest jeden, pod szkłem, to drugie to coś na wierzchu, jakaś skaza, taka minimalna kropka.

#1356 migal

migal
  • 351 posts
  • Skądmam wiedzieć ?

Posted 15 December 2013 - 19:23

Jeszcze gyroscope bym przebolał, ale paprocha na ekranie nie ma szans. Moja wymiana też idzie z Pragi tylko tnt ma jakieś opóźnienie. Miał być jutro...

Mój na wymianę też idzie skądś tam przez TNT i jest napisane opóźnienie ale data się nie zmienia - cały czas jest 16 grudnia (jutro).

BTW jak ten na wymianę przyjdzie gorszy od tego co mam to na pewno nie oddam obecnego tylko tego drugiego. Nie zostanę z jakimś dziadem.

#1357 WronskyIpad

WronskyIpad
  • 16 posts

Posted 15 December 2013 - 20:11

Mój na wymianę też idzie skądś tam przez TNT i jest napisane opóźnienie ale data się nie zmienia - cały czas jest 16 grudnia (jutro).

BTW jak ten na wymianę przyjdzie gorszy od tego co mam to na pewno nie oddam obecnego tylko tego drugiego. Nie zostanę z jakimś dziadem.

No właśnie...dlatego nie wiem, czy wybierając mniejsze zło nie lepiej dać sobie na razie spokój i wymienić np. za pół roku? Moze będą ogólnie lepsze partie, a nie wymieniać teraz jeden za drugim a i tak żaden moze sie nie okazac bez jakieś tam wady....
Czy po okresie zwrotu zaraz po zakupie z tymi wymianami i ogólnie reklamacja nie jest juz tak różowo?

#1358 anc

anc
  • 9 posts

Posted 15 December 2013 - 20:40

Kolego anc postaw tablet w poziomie lub pionie, nie na płasko na plecach. Dzięki.

Jeśli "Home" jest po prawej stronie - błąd jest większy. Jak home jest po lewej to różnica wynosi ok. (-0,3) - (-0,1) stopnia, jak obrócę tablet 1,6 - 2,1 stopnia. W pionie nie ma niespodzianek - zawsze jest ok.

#1359 cassinipl

cassinipl
  • 121 posts

Posted 16 December 2013 - 00:45

;_; normalnie to forum zaczyna przypominać kolejkę z reklamacją tosterów w biedronce, którym teflon po pierwszym użyciu odchodzi ;_; Ale jakis powód tego jest ...

#1360 protason

protason
  • 27 posts
  • SkądTo ruń,PL

Posted 16 December 2013 - 08:48

Witam. W piątek dostałem swojego ipada. Zmawiałem w Apple store. Zrobiłem zdjęcie na białym tle, możecie mi powiedzieć co na nim widzicie. Zauważyłem że jesteście w tym naprawdę dobrzy :) [ATTACH=CONFIG]19090[/ATTACH]. Mi się wydaje że lewa strona jest żółta. Dziś chciałem sprawdzić tydzień produkcji i zaskoczył mnie tak stary model w stosunku do waszych.

Nice Name: iPad Air (WiFi)
Machine Model: iPad4,1
Family name: A1474
Group1: iPad
Group2: Air
Generation:
CPU speed: 1.4GHz
Screen size: 9.7 inch
Screen resolution: 2048x1536 pixels
Colour: Space Gray
Production year: 2013
Production week: 43 (October)
Model introduced: 2013
Capacity: 32GB
Memory - flavour: xx
Factory: DM (China - Foxconn)

Może ktoś odpowiedzieć ? Zastanawia mnie czemu dostałem tak stary tablet. Widzę że w ostatnim czasie ludzie dostają ipady z 47,48 tygodnia a mi się trafił 43 ? Może to jakiś zwrot ?

#1361 djdom

djdom
  • 210 posts

Posted 16 December 2013 - 10:23

Właśnie otrzymałem swoją wymianę, lewa jaśniejsza prawa strona ciemniejsza nic się nie zmieniło. Tydz prod. 49. A dla tych co uważają, że w przyszłości jak dostaną refurba będzie lepiej. Apple jak odnotowuje wadę w swoim sprzęcie (patrz serwis) zaznacza ogólnikową opcję np. wieszał mi się telefon. Zaznaczyli problemy z siecią i wifi. Te nasze ipady pójdą do sprawdzenia i ekrany przejdą fazę testów i pójdą z powrotem do refurbów.

#1362 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 16 December 2013 - 10:49

Właśnie otrzymałem swoją wymianę, lewa jaśniejsza prawa strona ciemniejsza nic się nie zmieniło. Tydz prod. 49. A dla tych co uważają, że w przyszłości jak dostaną refurba będzie lepiej. Apple jak odnotowuje wadę w swoim sprzęcie (patrz serwis) zaznacza ogólnikową opcję np. wieszał mi się telefon. Zaznaczyli problemy z siecią i wifi. Te nasze ipady pójdą do sprawdzenia i ekrany przejdą fazę testów i pójdą z powrotem do refurbów.

Lewa jaśniejsza, prawa ciemniejsza? A nie na odwrót przypadkiem? Rozumiem, że ekran biały bez żółci i book spine? Ja właśnie załatwiam kolejną wymianę.

Tak "Lekka strona mocy" pozwala jeździć w RR3 na wprost :D
iPad oparty idealnie w poziomie na biurku.
http://www.youtube.com/watch?v=jfAjIWutw-I

#1363 anc

anc
  • 9 posts

Posted 16 December 2013 - 11:33

A sprawdzałeś, czy jak obrócisz iPada w drugą stronę to nadal tak wariuje?

#1364 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 16 December 2013 - 11:56

A sprawdzałeś, czy jak obrócisz iPada w drugą stronę to nadal tak wariuje?

Nie znam się na działaniu tego czujnika ale wymyśliłem sobie, że jak obrócę iPad'a to będzie jeździł w lewo. Jednak tak nie jest, po obróceniu o 180 stopni nadal jedzie w prawo. Dzisiaj mają rozpocząć procedurę wymiany a później niech sami dochodzą co tam jest nie tak. Najgorsze jest jednak to, że na infolinii musiałem udowadniać, że nie jestem wielbłądem bo tym razem chcieli fotki paprocha (którego nie jestem w stanie sfotografować bo iPadem 4 czy iPhone 4 tego nie złapię) oraz book spine, który również jest ciężki do uchwycenia na zdjęciu. Wysłałem im filmiki z RR3 :D i zdjęcie iPad'a Air i iPhone 4 z włączonym wskazaniem i różnicą w programie dual level. W końcu to wystarczyło by uznać wymianę ale już widać, że mają jakieś ale. A ja naprawdę nie chcę wiele, chcę tylko iPad'a Air z białym ekranem, ciepły też mi nie przeszkadza (byle odcień był jeden, nie dwa), bez book spine (chociaż to da się przeżyć), bez paprochów pod szkłem i z poprawnie skalibrowanym żyroskopem. To naprawdę niewiele moim zdaniem :D

Już nawet zostawiłbym tego ale nigdzie nie mogę znaleźć podobnych przypadków z tym żyroskopem w iPad, więc albo to początek większej ilości wadliwych egzemplarzy albo miałem wyjątkowe szczęście i otrzymałem takiego bubla jako jedyny. W drugim przypadku mogę zapomnieć, że błąd zostałby naprawiony w sofcie jak miało to miejsce z tym samym problemem w iPhone 5S więc jedyne co pozostaje to wymiana.

#1365 migal

migal
  • 351 posts
  • Skądmam wiedzieć ?

Posted 16 December 2013 - 14:07

Nie znam się na działaniu tego czujnika ale wymyśliłem sobie, że jak obrócę iPad'a to będzie jeździł w lewo. Jednak tak nie jest, po obróceniu o 180 stopni nadal jedzie w prawo. Dzisiaj mają rozpocząć procedurę wymiany a później niech sami dochodzą co tam jest nie tak. Najgorsze jest jednak to, że na infolinii musiałem udowadniać, że nie jestem wielbłądem bo tym razem chcieli fotki paprocha (którego nie jestem w stanie sfotografować bo iPadem 4 czy iPhone 4 tego nie złapię) oraz book spine, który również jest ciężki do uchwycenia na zdjęciu. Wysłałem im filmiki z RR3 :D i zdjęcie iPad'a Air i iPhone 4 z włączonym wskazaniem i różnicą w programie dual level. W końcu to wystarczyło by uznać wymianę ale już widać, że mają jakieś ale. A ja naprawdę nie chcę wiele, chcę tylko iPad'a Air z białym ekranem, ciepły też mi nie przeszkadza (byle odcień był jeden, nie dwa), bez book spine (chociaż to da się przeżyć), bez paprochów pod szkłem i z poprawnie skalibrowanym żyroskopem. To naprawdę niewiele moim zdaniem :D

Już nawet zostawiłbym tego ale nigdzie nie mogę znaleźć podobnych przypadków z tym żyroskopem w iPad, więc albo to początek większej ilości wadliwych egzemplarzy albo miałem wyjątkowe szczęście i otrzymałem takiego bubla jako jedyny. W drugim przypadku mogę zapomnieć, że błąd zostałby naprawiony w sofcie jak miało to miejsce z tym samym problemem w iPhone 5S więc jedyne co pozostaje to wymiana.

Też musiałem wysyłać fotkę udowadnającą, że mam bookspine... Na szczęście dalej bez problemów z wymianą.

#1366 uczaj27

uczaj27
  • 107 posts

Posted 16 December 2013 - 15:24

A możecie pokazać mi na jakiejś fotce jak wygląda bookspine ?. W środę będę miał mojego ipada air i chciałbym wiedzieć jak rozpoznać tą wadę.Z góry dziękuję

#1367 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 16 December 2013 - 16:03

A możecie pokazać mi na jakiejś fotce jak wygląda bookspine ?. W środę będę miał mojego ipada air i chciałbym wiedzieć jak rozpoznać tą wadę.Z góry dziękuję

Jeśli będziesz to miał to zobaczysz, bez obaw. Kiedy trzymasz iPad'a pionowo z home na dole, ten gratis jest przy lewej krawędzi ekranu, ciemniejszy obraz. Jak przekręcisz iPad'a do poziomu, z home po lewej stronie i włączysz safari to będziesz to widział na górnej belce, tam gdzie jest godzina, będzie sporo ciemniej. Jakieś tam fotki w necie są i nawet znalazłem ale zdjęcie nie oddaje faktycznego stanu. Najbardziej widać to nie na białym a na szarym.

Tutaj trochę to widać
https://discussions....69/CIMG4213.JPG

A tutaj jakiś fachura z forum discussions.apple.com nakreślił miejsca występowania potencjalnych problemów w Air. Czasem bywa w tych miejscach ciemniej.
Bookspine jest oznaczony jako C.
https://discussions....11.53.41 AM.png

A i B rzadko spotykane, u nas na forum miał to chyba kolega Cassinipl w pierwszym Air. Z kolei ciemniejszy obszar oznaczony jako D ma zdaje się kolega EMU ale cicho sza bo to tajemnica :D a ekran jego Air'a oficjalnie znany jest jako "śnieżna biel".

#1368 djdom

djdom
  • 210 posts

Posted 16 December 2013 - 16:17

Lewa jaśniejsza, prawa ciemniejsza? A nie na odwrót przypadkiem? Rozumiem, że ekran biały bez żółci i book spine? Ja właśnie załatwiam kolejną wymianę.

http://www.youtube.com/watch?v=jfAjIWutw-I

Tak na odwrót mój błąd, tez załatwiałem wymianę...

#1369 Applestan

Applestan
  • 1 posts

Posted 16 December 2013 - 16:56

Witaj. Maja je w sklepie ProLine i to w całkiem niezłej cenie.

- - - Połączono posty - - -

Przepraszam, chciałem odpisac na priva odnosnie dostepnosci iPadów 16GB z 4G, ale jakby ktos chcial jeszcze przed swietami, to w ProLine w oddziale w Kaliszu jeszcze je maja na stanie.

#1370 superlo

superlo
  • 140 posts

Posted 16 December 2013 - 17:04

A tutaj jakiś fachura z forum discussions.apple.com nakreślił miejsca występowania potencjalnych problemów w Air. Czasem bywa w tych miejscach ciemniej.
Bookspine jest oznaczony jako C.
https://discussions.....1.53.41 AM.png

A i B rzadko spotykane, u nas na forum miał to chyba kolega Cassinipl w pierwszym Air. Z kolei ciemniejszy obszar oznaczony jako D ma zdaje się kolega EMU ale cicho sza bo to tajemnica a ekran jego Air'a oficjalnie znany jest jako "śnieżna biel".

Ja miałem bookspine na pewno ©, i ten pas oznaczony 'D' też bankowo miałem. Plus oczywiście zażółcenie z lewego górnego rogu do połowy ekranu no i przyciemnienie z lewej strony :). Brawo Apple!

Edit: Aha no i wszytsko w jednym modelu

#1371 eviltomek

eviltomek
  • 780 posts
  • SkądDębica

Posted 16 December 2013 - 17:05

A ja tam chyba poczekam na nowszego iPada, z touch ID moze wtedy juz nie bedzie problemu z ekranami, chodz tak na prawde nie mam kasy bo bym juz kupil :D

#1372 migal

migal
  • 351 posts
  • Skądmam wiedzieć ?

Posted 16 December 2013 - 19:40

A ja tam chyba poczekam na nowszego iPada, z touch ID moze wtedy juz nie bedzie problemu z ekranami, chodz tak na prawde nie mam kasy bo bym juz kupil :D

Nie licz na to, według Apple problem nie istnieje a tak naprawdę ciągnie się on od 3 gen. więc w Air 2 będzie to samo założę się.

#1373 djdom

djdom
  • 210 posts

Posted 16 December 2013 - 19:46

Nie licz na to, według Apple problem nie istnieje a tak naprawdę ciągnie się on od 3 gen. więc w Air 2 będzie to samo założę się.

W 100% się z Tobą zgadzam...

#1374 migal

migal
  • 351 posts
  • Skądmam wiedzieć ?

Posted 16 December 2013 - 20:19

Witam ponownie,
przyszedł dziś do mnie drugi ipad air 32gb, tym razem koloru srebrnego. Chyba mam calkiem do nich szczęście ponieważ 2 raz jest to urządzenie z minimalnymi skazami. Kolorystycznie ekran jest lepszy niż w czarnym (brak żółtej poświaty od lewego dolnego rogu), natomiast jest delikatny book spine ktorego nie mialem wczesniej. W nowym również jest zdecydowanie luźniejszy górny przycisk usypiania/budzenia. Nr seryjny to DMPLR, 48 tydzień produkcji. W obu przypdkach airów które kupiłem skazy nie kwalifikują ich moim zdaniem do zwrotu, gdyby nie to forum nigdy bym o nich nie wiedział ;)

emeph, dzisiaj przyszedł do mnie Air na wymianę, nr seryjny DMPLR 48 tydzień produkcji. Niestety na żywo będę go mógł sprawdzić dopiero w piątek. Tu moje pytanie - czy miałeś od razu wgrany ios 7.0.4 ? Bo w moim poprzednim DMPLP z 46 tygodnia miałem 7.0.3 po wyjęciu z pudełka i zastanawiam się czy ten DMPLR nie jest ze zwrotu bo ma 7.0.4 ... :P

#1375 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 16 December 2013 - 20:44

emeph, dzisiaj przyszedł do mnie Air na wymianę, nr seryjny DMPLR 48 tydzień produkcji. Niestety na żywo będę go mógł sprawdzić dopiero w piątek. Tu moje pytanie - czy miałeś od razu wgrany ios 7.0.4 ? Bo w moim poprzednim DMPLP z 46 tygodnia miałem 7.0.3 po wyjęciu z pudełka i zastanawiam się czy ten DMPLR nie jest ze zwrotu bo ma 7.0.4 ... :P

Pewnie niewiele Ci to pomoże ale ten którego mam w tej chwili to DMTLR (48 tydzień) i miał soft 7.0.4.

Tu widać book spine
http://www.youtube.com/watch?v=A5bYnErqJX4

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users