Opisze Wam sytuacje mojego przyjaciela. Jak został potraktowany przez AOS Polska:
Po godzinie 8:00 1listopada odbieram umówiony wcześniej telefon od konsultantki apple. Składam zamowienie przed godz 9:00 przed uruchomieniem lini telefonicznej dla klientów. Pieniądze wplacam w sobotę w banku. Dostępność iPadów air 1 list. Była "gotowe do wysyłki". Dziś czyli 4 listopada dostaje powiadomienie o przetworzeniu zamówienia mówiące iż mój iPad zostanie mi dostarczony pomiędzy 19 a 26 listopada!
Kupiłem iPada 128gb razem z nowym casem. Telefonicznie, praktycznie byłem jedna z pierwszych osób i teraz mam czekać ponad 2tyg? Śmiech.. Gdybym wiedział to w poniedziałek pojechał bym do ispotu i tam kupił tablet.
Wersja 128GB 1 listopada czyli w piątek była dostępna do wysyłki w terminie 5–10 dni robocze. Ja nie chciałem tyle czekać, bo wiedziałem jakie są terminy dostawy do klienta przy tej opcji oczekiwania na samą wysyłkę, i zamówiłem sobie wersję 64GB, która tego dnia była najwyższą wersją dostępną do wysyłki w terminie 24 godzin. Płaciłem przelewem, bo brałem jeszcze kilka dodatkowych akcesoriów (nie do iPada), i przekroczyłbym swój limit na kredytówce.
Wczoraj czyli w poniedziałek wersja 64GB dostała na stronie AOS status dostępnej do wysyłki w terminie 5–10 dni robocze. Oho, czyli zaczynają coś mieszać. No i na potwierdzenie tej tezy dostałem dzisiaj maila od AOS z terminem dostawy "Dostawa: 25 Lis, 2013 - 02 Gru, 2013 przez Wysyłka standardowa". No tak, i jeszcze wysyłka z ekspresowej zmieniła się na standardową, co za pech.
Czyli w sumie mógłbym powiedzieć, że Apple też mnie w dupę zrobił. No i co, mam się powiesić z tego tytułu? Będę czekał. Może wraz z nową dostawą dotrze do Europy jakaś bardziej udana seria iPad Air, niż te z którymi niektórzy ludzie mają problemy. Więc na miejscu Twojego przyjaciela bym się tak nie spinał, bo dłuższy czas oczekiwania może mu wyjść tylko na dobre. A zwłaszcza gdyby nie daj Boże trafił mu się jakiś wadliwy egzemplarz - w AOS nie będzie miał problemów z natychmiastową wymianą, co nie jest takie oczywiste w przypadku nawet oficjalnych resellerów Apple w Polsce.