Mac OS X Leopard - Premiera - Wrazenia.
Napisano 28 października 2007 - 15:16
Napisano 28 października 2007 - 15:22

Napisano 28 października 2007 - 18:06

Napisano 28 października 2007 - 18:47
---- Dodano 28-10-2007 o godzinie 22:02 ----
Z tym finderem to jest tak: jak podgląd ustawiony jest na dysk zewnętrzny i ten dysk "ejectuję" to finder zamyka okno. A jak podglądam inny zasób to "jest normalnie" - o ile sobie przypominam to Tiger przesuwał podgląd na dysk lub zasób poniżej (zdaje się). Leo - think different :-)
Napisano 28 października 2007 - 22:47
a wcale nie.... jak robisz instalacje na czysto to jest 1 przycisk...Heh, może ktoś przeoczył z Was - ale prawy przycisk myszy jest uaktywniony domyslnie;)
Ciekawe co na to hardcorowcy?
---- Dodano 27-10-2007 o godzinie 13:49 ----
Tak, tak, wiem - piszę o tym co jest na "dzień dobry"
Napisano 28 października 2007 - 23:00
Napisano 28 października 2007 - 23:02
U mnie nie chodzi Need for speed Carbon!!! tzn jest dźwięk a niema obrazu...
Help Help
miałem to samo jak zrobiłem upgrade z tygryska 10.4.10. Wystarczy zrobić clean install i NFS śmiga aż miło.
Napisano 28 października 2007 - 23:35
Napisano 28 października 2007 - 23:49
Mam pytania odnośnie nowego systemu, zanim podejmę pochopną decyzję:
1. Czy jest już defragmentacja, czy nadal jest to wstydliwy temat ?
2. Czy jest możliwość przetestowania np. przez 30 dni, jak Windows ? Przetestowałem sobie Vistę i do gustu mi nie przypadła to skasowałem. To samo z Longhornem. A Leoparda też tak mogę ?
3. Czy poprawione zostało zarządzanie plikami. Obecny Finder jest niewygodny, gdy w grę wchodzi wiele plików.
4. Czy została poprawiona opcja maksymalizacji okien ? Obecnie po prostu nie działa. Kliknięcie na plusik powoduje efekt w zależności od humoru systemu: albo okno się powiększa trochę albo wręcz zmniejsza do zapamiętanego wcześniej (chyba w wyobraźni) rozmiaru. Jeszcze nigdy ta opcja nie zrobiła - co wydaje mi się - powinna, czyli powiększenie do wypełnienia ekranu lub powrót do poprzedniego rozmiaru.
5. Czy poprawione zostało działanie na Intelu ? Zauważyłem (nie tylko ja), że 10.4 ma dziwne i niezydentyfikowane przytkania. Nie widziałem tego efektu na dwóch zabytkowych iMacach G3 ! Ba ! Nawet na nich błyskawicznie się odpala a na moim Mini, gdzie jest przepaść technologiczna i teoretycznie powinna być gigantyczna, powinien śmigać a tymczasem sam system lepiej działa na PPC.
6. Inne istotne i rewolucyjne zmiany.
To jedyne, co mi doskwiera w Mac OSX 10.4
Trochę się biję z myślami, czy warto robić upgrade.
W zasadzie robi się to wtedy gdy:
- obecny system się zestarzał, nowe programy są robione już pod nowy OS;
- obecny system jest awaryjny lub niedostatecznie bezpieczny;
W zasadzie nic złego z 10.4 się nie dzieje. Nie narzekam już na nic, do wad się przyzwyczaiłem. Nie są zbyt dokuczliwe i wadami są dla mnie a niekoniecznie dla wieloletnich użytkowników. To by były jednak główne powody, dla których bym się ewentualnie zdecydował na zmianę lub wrócił do obecnego systemu. Miło by było to przetestować przed zakupem.
ad.1 - nie ma takiej możliwości (teoretycznie jest nie potrzebna)
ad.2 - Nie, jedynie wizyta w sklepie i przetestowanie systemu przez parę godz. u nich
ad.3 - możesz doprecyzować co jest złego w finderze w Tygrysie ?
ad.4 - działa jak najbardziej poprawnie
ad.5 - ostatnie wersje Tygryska 10.4.8, 10.4.10 działały bardzo dobrze na Intelach. A Leopard naprawdę działa bardzo dobrze na Intelu (niestety ale nie mam możliwości porównania działania
LEoparda na PPC także ciężko udzielić w miarę subiektywnej odp.)
ad.6 - na forum masz dość dużo wątków które opisują nowości w Leopardzie. Zawsze możesz obejrzeć guide tour http://www.apple.com...osx/guidedtour/
Napisano 29 października 2007 - 00:16
a wcale nie.... jak robisz instalacje na czysto to jest 1 przycisk...
Więc to jest kwestia posiadania Mighty Mouse, z którą ja na dobre się pożegnałem

Napisano 29 października 2007 - 10:43

Napisano 29 października 2007 - 10:57
Napisano 29 października 2007 - 11:02
Niestety, zauwazylem pogorszenie plynnosci animacji w porownaniu z 10.4. Minimalizowanie okienka aplikacji czy odpalenie Dashboard ciut klatkuje (minimalnie, ale jednak), co nie mialo wczesniej miejsca.
Na Macu Pro 4x3Ghz nie inaczej, szczególnie, gdy minimalizuje okno do doka.
Ale ogólnie poza drobnymi bugami bardzo pozytywnie

Napisano 29 października 2007 - 11:15
U mnie wywala się iChat - nie działa klient do chrome.pl
Problem z Leopardem czy z Chrome.pl?
Napisano 29 października 2007 - 11:25
Napisano 29 października 2007 - 11:28
witam gdy kupie leoparda z licencją na jeden komputer i wgram na maca mini i macbooka to bedzie to niezgodne z prawem?? czy nie bedzie możliwość wgrania na drugi komputer?
Będzie to niezgodne z licencją. Kup sobie wersję Leoparda Family Pack - legalnie instalujesz na 5 kompach w gosp domowym
Napisano 29 października 2007 - 11:39
Problem z Leopardem czy z Chrome.pl?
Według mnie problem z Leopardem, ponieważ po zainstalowaniu Adium działa poprawnie
Napisano 29 października 2007 - 11:45
witam gdy kupie leoparda z licencją na jeden komputer i wgram na maca mini i macbooka to bedzie to niezgodne z prawem?? czy nie bedzie możliwość wgrania na drugi komputer?
Myślę, że sam sobie odpowiedziałeś.

Napisano 29 października 2007 - 11:53
więc musiałem zrobić formata:) Jak narazie jestem zadowolony, choć faktycznie FrontRow już nie jest takim bajerem i nie wiem po co są zamienione ź i ż. Na nowo trzeba się będzie uczyć...
http://www.myapple.p...ead.php?t=46937
Napisano 29 października 2007 - 12:04
Napisano 29 października 2007 - 12:39
Zielony plusik to nie jest maksymalizacja tylko dopasowanie okna, działa bez zarzutu4. Czy została poprawiona opcja maksymalizacji okien ? Obecnie po prostu nie działa. Kliknięcie na plusik powoduje efekt w zależności od humoru systemu: albo okno się powiększa trochę albo wręcz zmniejsza do zapamiętanego wcześniej (chyba w wyobraźni) rozmiaru. Jeszcze nigdy ta opcja nie zrobiła - co wydaje mi się - powinna, czyli powiększenie do wypełnienia ekranu lub powrót do poprzedniego rozmiaru.
Napisano 29 października 2007 - 13:20

Napisano 29 października 2007 - 15:27
Napisano 29 października 2007 - 18:35
Napisano 29 października 2007 - 18:56
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych