Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac OS X Leopard - Premiera - Wrazenia.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
188 odpowiedzi w tym temacie

#51 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 27 października 2007 - 12:53

Nie podoba mi się mocno przeźroczysty pasek - to tak jakby ktoś na siłę próbował pokazać, że na maku też jest możliwa przeźroczystość jak w Viście

A mi się nie podoba, że nawet Macuserzy zapominają, że to Vista chciała wykazać się przeźroczystością taką jaką miały już Jaguar, Puma, i Chitah chyba też ;)

#52 kris-basel

kris-basel
  • 3 postów

Napisano 27 października 2007 - 13:04

zmiana konta admin na konto standard Wlasnie zainstalowalem Leoparda (upgrade z Tigera) i dramat: moje konto z przywilejem administratora zamienil na konto standard - konta administratora nie ma w ogole!!! nie moe zainstalowac zadnego programu bo wyswietla sie okno - podaj nazwe administratora i haslo - a to z Tigera nie dziala ... czy ktos mial podobny problem? co zrobic?

#53 darekmil

darekmil
  • 757 postów
  • SkądWarszawa PL

Napisano 27 października 2007 - 13:12

A mi się nie podoba, że nawet Macuserzy zapominają, że to Vista chciała wykazać się przeźroczystością taką jaką miały już Jaguar, Puma, i Chitah chyba też ;)

No zgadza się, dla mnie Vista jest chamską, chińską podróbą Tigera, ale tu chodzi przecież o główny pasek i mam wrażenie, że to niepotrzebna konfrontacja z innym systemem, ponieważ Tiger miał interfejs mistrzowski sam w sobie.
Skłaniam się ku zasadzie, że lepiej porównywać się lepszym, a nie z gorszym ;)

#54 xchomik

xchomik
  • 129 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 27 października 2007 - 13:19

no ok, niezawodnosc Macow i OS'a wziela gore.

Przestawilem system na Clean Install i co ?

Zwis na wyborze kraju! Teraz to nawet nie wiem co mam zrobic... Komp sie wiesza na wyborze i ani rusz. Mysz niby reaguje, ale ciagle mam pileczke plazowa, ktora sie kreci i kreciiiii i kreeeeeciii.... (etc etc)

Super ... Zobaczymy czy system restore z zew dysku sie uda czy tez nie bedzie dzialalo.

Jak narazie, stracilem noc i pol dnia zeby to cos doprowadzic do stanu uzywalnosci, bez efektu.

W podpisie masz, że Twój iMac ma 1,5GB ramu. Ja się*niby tam nie znam na Macach, bo świeży jestem, ale domyślam się, że rozszerzenie ramu robiłeś samodzielnie modułem nie koniecznie kupionym w applu (co teoretycznie nie powinno mieć znaczenia). Otóż jeśli tak to proszę Cię o przeprowadzenie drobnego eksperymentu, wyjmij ten dodatkowy moduł i zostaw tylko fabryczny i na tym uruchom instalację Leosia. Może to nic nie da, a może się uda, spróbuj :). A tak jeszcze odnośnie tych zrzutów z Twojego ekranu to gdyby to był pecet to powiedziałbym że masz uszkodzoną kartę graficzną, ale ponieważ w iMacu za dużo pogrzebać się*nie da to stawiałbym na sterowniki.

#55 Kain

Kain
  • 514 postów
  • SkądParis [FR]

Napisano 27 października 2007 - 13:22

W podpisie masz, że Twój iMac ma 1,5GB ramu. Ja się*niby tam nie znam na Macach, bo świeży jestem, ale domyślam się, że rozszerzenie ramu robiłeś samodzielnie modułem nie koniecznie kupionym w applu (co teoretycznie nie powinno mieć znaczenia). Otóż jeśli tak to proszę Cię o przeprowadzenie drobnego eksperymentu, wyjmij ten dodatkowy moduł i zostaw tylko fabryczny i na tym uruchom instalację Leosia. Może to nic nie da, a może się uda, spróbuj :). A tak jeszcze odnośnie tych zrzutów z Twojego ekranu to gdyby to był pecet to powiedziałbym że masz uszkodzoną kartę graficzną, ale ponieważ w iMacu za dużo pogrzebać się*nie da to stawiałbym na sterowniki.

Instalacje (no dobra, upgrade) przeprowadzilem na standardowych kosciach 2X512.

Teraz instaluje Tigera i chyba na tym zostane. Przynajmniej do momentu, az Leo wyjdzie z fazy beta testow.

#56 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 27 października 2007 - 13:26

Teraz instaluje Tigera i chyba na tym zostane. Przynajmniej do momentu, az Leo wyjdzie z fazy beta testow.

i chyba dobre jest to co piszesz beta beta .. dla mnie to nie dopracowane jeszcze duzo jest

i wkurza mnie dalej ze mi wiatraki ciagle halasuja .. ;( shit

#57 Kain

Kain
  • 514 postów
  • SkądParis [FR]

Napisano 27 października 2007 - 13:29

i chyba dobre jest to co piszesz beta beta .. dla mnie to nie dopracowane jeszcze duzo jest

i wkurza mnie dalej ze mi wiatraki ciagle halasuja .. ;( shit

lol na podstawie tego, co widzialem przez ten krotki okres w ktorym ten system "dzialal"

To to jest poczatkowa wersja bety, tylko ze puszczona do ludzi, zeby sami sprawdzili i im powiedzieli. Tak jakby sie im nie chcialo placic za beta testerow czy cos.

Zupelnie to samo sie dzialo ostatnio w WoW @ Mac. Wypuscili patch 2.2 i sie wysypalo w kosmos wszystko :D Puscili nie do konca stestowany patch do ludzi, dajac im mozliwosc testowania za free.

Tylko czy nie straca na tym klientow?

Ja sie powaznie zastanawiam, czy nastepnym maciem ktorego zakupie nie bedzie przypadkiem Dell...

#58 xchomik

xchomik
  • 129 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 27 października 2007 - 13:30

Fakt, hałasujących wentyli to ja nie znoszę, chociaż bez względu na system (mam tygryska) jak komp jest nowy to w ogóle go nie słychać, a teraz po miesiącu użytkowania mógłbym spokojnie powiedzieć że coś mi jednak szumi, mimo że iStat pokazuje takie same prędkości jak na początku, ale to pewnie wina tego że już się ciutkę zakurzył biedaczek, mimo sprzątania go z dbałością jak to z każdym nowym sprzętem u mnie a już Makiem w szczególności ;).

#59 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 27 października 2007 - 13:36

Fakt, hałasujących wentyli to ja nie znoszę, chociaż bez względu na system (mam tygryska) jak komp jest nowy to w ogóle go nie słychać, a teraz po miesiącu użytkowania mógłbym spokojnie powiedzieć że coś mi jednak szumi, mimo że iStat pokazuje takie same prędkości jak na początku, ale to pewnie wina tego że już się ciutkę zakurzył biedaczek, mimo sprzątania go z dbałością jak to z każdym nowym sprzętem u mnie a już Makiem w szczególności ;).

ej no sory .. ale do wczoraj nie bylo slychac wiatrakow jak przegladalem weba etc( tiger ) .. nawet przy edycji wideo .. czasami przy renderze a teraz bucza caly czas ;( shit

#60 xchomik

xchomik
  • 129 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 27 października 2007 - 13:41

Ależ ja nie mówię że jest inaczej, tyle że jestem strasznie wyczulony właśnie n wentyle w kompie i dlatego czasem mi przeszkadzają na tigerze w idle. No nie stety, zboczenie zawodowe ;].

#61 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 27 października 2007 - 13:45

wywalilem z listy procesow xterm... zajmowal 99,9 % nagle komputer ucichl .. heh ;>

#62 Jeremy

Jeremy
  • 378 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 października 2007 - 14:12

Jeszcze jedno pytanie.. Czy instaluje Ci sie FrontRow razem z Leopardem czy musisz to zrobic oddzielnie?

Zainstalował się razem z Leo.

#63 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 27 października 2007 - 14:52

A masz leoparda ze sklepu czy z netu?

#64 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 października 2007 - 14:59

A czy osoby, które mają problemy z instalacją 10.5 jako uaktualnienia do 10.4, pamiętały o odinstalowaniu wszelkiego rodzaju dodatków do systemu?

Pisałem o tym we wpisie http://www.myapple.p...3877#post383877

#65 darekmil

darekmil
  • 757 postów
  • SkądWarszawa PL

Napisano 27 października 2007 - 15:33

Zainstalowałem FCS2 - komunikacja między Motion i Compressorem KATASTROFALNA! Po ponad pól minucie kręcenia piłeczka Compressor raczył wczytać prostą animacje :( Narzekałem na jego krzaczenie się podczas grzebania w opcjach Inspektora, ale teraz to normalnie zgroza :/

#66 Skipper

Skipper
  • 267 postów

Napisano 27 października 2007 - 15:37

Kurcze, co ja takiego robie, ze nigdy nie mialem zadnego problemu z updatami, albo upgradami systemu? Moze to dlatego, ze nie instaluje wszystkich mozliwych pierdol z internetu?

to jest akurat cos co dotyczy kazdego systemu... moj XP postawilem na PC jakies 4 i pol roku temu a moze wczesniej ale zaraz po tym jak wyszedl i dziala do dzis bez problemow bo nie laduje wszelkiego go..a dodanego do gazet etc to samo dotyczy maka i pewnie dlatego po upgrade po prostu wlaczylem kompa i pracuje na nim dalej bez problemu.... ale nie probuj tego ludziom tlumaczyc bo wiekszosc i tak nie zrozumie :lol:

#67 hitman75

hitman75
  • 372 postów

Napisano 27 października 2007 - 16:05

Bawilem sie dzisiaj w ispocie leopardem i musze przyznac, ze nie powalil mnie na kolana. Nawet chyba bardziej mi odpowiada tiger. Stary finder mi sie bardziej podoba. Ten, ze tak powiem, skopiowany itunes jest mniej przejrzysty. Animacje(konkretnie chowanie sie okien do docka) tez ladniejsze sa w tigerze. Ale to jest tylko moje zdanie. Narazie jednak chyba zostaje przy tygrysku, bo na bajer typu time machine szkoda mi miejsca.

#68 Kain

Kain
  • 514 postów
  • SkądParis [FR]

Napisano 27 października 2007 - 16:21

A masz leoparda ze sklepu czy z netu?

Oczywyscie ze ze sklepu :S

#69 stasziek

stasziek
  • 108 postów

Napisano 27 października 2007 - 16:36

u mnie wszystko po czystej instalacji dziala bez problemu.. skype rowniez:) no moze nie wszystko..drugi komp (PC) z windowsem nie widzi maka .. a mak widzi windowsa.. wyszukiwanie przez IP w windowsie rowniez nie wyszukuje.. tak jakby maka nie bylo.. czy ktos mial juz taki problem? jak sobie z tym poradzic? pozdr

#70 darekmil

darekmil
  • 757 postów
  • SkądWarszawa PL

Napisano 27 października 2007 - 16:59

u mnie wszystko po czystej instalacji dziala bez problemu.. skype rowniez:)
no moze nie wszystko..drugi komp (PC) z windowsem nie widzi maka ..
a mak widzi windowsa..

wyszukiwanie przez IP w windowsie rowniez nie wyszukuje.. tak jakby maka nie bylo..

czy ktos mial juz taki problem? jak sobie z tym poradzic?

Ja na razie mam ten sam problem, jedynie mam internet na maku udostępniany przez PC.
Właśnie, czy ktoś wie gdzie się podział w opcjach Windows Sharing ?

#71 bles

bles
  • 216 postów

Napisano 27 października 2007 - 17:22

Dobra znalazlem przyczyne nie dzialania Skype'a. Skype najnowszy jak i beta (2.6 i 2.7) gryza sie z leopardowym firewallem, ktory domyslnie bodajze jest wylaczony. Czy ktos moglby przeprowadzic test i sprobowac pobawic sie skypem z wlaczonym firewallem. Duzo ludzi to potwierdza na forum skype'a. Ja mam firewall w routerze wiec luz, ale pewnie niedlugo to poprawia.

http://forum.skype.c...howtopic=100329

Wyglada na to ze po potwierdzeniu ze chcemy odblokowac firewall dla skype, on podmienia plik w preferencjach. co powoduje ze za drugim razem skype juz nie startuje.

#72 stasziek

stasziek
  • 108 postów

Napisano 27 października 2007 - 17:31

Ja na razie mam ten sam problem, jedynie mam internet na maku udostępniany przez PC.
Właśnie, czy ktoś wie gdzie się podział w opcjach Windows Sharing ?

mam PL wersje
UDOSTEPNIANIE PLIKOW i po prawej pokaze Ci sie UDOSTEPNIANIE DLA WINDOWS .. krotki tekst i z jakiego adresu mozna wejsc na maka (ip)

pozdr.
  • darekmil lubi to

#73 darekmil

darekmil
  • 757 postów
  • SkądWarszawa PL

Napisano 27 października 2007 - 18:11

mam PL wersje
UDOSTEPNIANIE PLIKOW i po prawej pokaze Ci sie UDOSTEPNIANIE DLA WINDOWS .. krotki tekst i z jakiego adresu mozna wejsc na maka (ip)

Dzięki ;) Już tam coś dłubałem i się dodłubałem ;)

A jak szybko Wam się otwiera Leopard w stosunku do Tigera? U mnie jakoś 3,4 razy wolniej(długo stoi na niebieskim ekranie) :/

#74 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 28 października 2007 - 13:39

no dzis odkrylem moze nie nowa funkcje moze to w tygrysie tez bylo .. ale w previe zrobilem japko + a zaznaczylem caly obszar obrazka i skopiowalem do schowka i wkleilem pieknie do ph :D heh pierdula a cieszy jeszcze fajnie by bylo jakby w quick looku mozna bylo przeciagac wybrane zdjecie do ph .. a nie tylko zapisz do iphoto darekmil.. nie wiem ja zauwazylem spadek wydajnosci i duzo wiecej zamulania w stosunku do tigera .. nie wiem moze to jest moje uczucie ale wydaje mi sie ze wiekszosc aplikacji zwolnila ... ;0

#75 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 28 października 2007 - 14:25

Właśnie zainstalowałem Leoparda ma miniaczku w konfiguracji: G4 1,42 1GB RAM HDD 60BG ATA 7200 RPM. Śmiga elegancko. Powiem więcej, mam wrażenie z Expose i Spaces działają szybciej i płynniej. Pewnie to zasługa Radeona.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych