Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mac OS X Leopard - Premiera - Wrazenia.

• Please log in to reply
188 replies to this topic

#76 mikey_ramone

mikey_ramone
  • 22 posts

Posted 28 October 2007 - 15:16

Przepraszam za wpisanie sie w zly watek ciut wczesniej (za duzo okien pootwieranych)...Prosze administratorow o usuniecie wczesniejszego wpisu. Ponawiam zatem tam gdzie chcialem: Witam. Mam 2 MacBooki (jeden czarny - ostatnia G) i jeden bialy z tym ciut slabszum procesorem. z kompow korzystam wylacznie w sposob podstawowy, nie do zadnych skomplikowanych historii, sa to nasze po prostu komputery do codziennego uzytkowania, pisania prac, odtwarzania muzyki itp.... najwiecej pracuje na plikach muzycznych, ale tez bez przesady.napowazniejsze chyba co robie to przeprowadzam powiedzmy do 5 roznych procesow na raz (internet,iTunes,skype) wlasnie z konwersja audio wlacznie. moje pytanie jest nastepujace: czy ladowac sie w tego calego Leoparda czy nie? mam mozliwosc sprowadzenia z usa wiec bedzie na prawde tanio, tylko kwestia jest czy to w ogole mi na cos potrzebne? czy nie jest tak, ze jest to zakup i tak- predzej czy pozniej nieunikniony? jestem zadowolony z pracy swojego komputera, pracuje poprawnie(moze ewentualnie ten ciut starszy, slabszy wymagalby jakiejs drastyczniejszej ingerencji bo zdarza mu sie np. zamarazac raz na jakis czas) itd. nie chcialbym mu formatowac dysku i tracic wszystiego co w nim zawarte a na pewno juz bym nie chcial zeby zaczal chodzic wolniej a widze ze i takie przypadki sie zdarzaly! :/ prosze fachowcow o opinie i rade. Pozdrawiam.

#77 TimmY

TimmY
  • 621 posts

Posted 28 October 2007 - 15:22

a) Nie musisz formatowac dysku i tracic wszystkie co w nim zawarte, mozna postawic Leoparda bez formatu, po prostu jako "aktualizacje". Wiele osob poleca zrobic format, ale z tego co tu czytam nikt nie narzeka zrobiwszy Update. B) Moje prywatne zdanie jest takie: ja tez jeszcze na Leoparda poczekam. Poczekam do wersji 10.5.1, wtedy sie ewentualnie zastanowie. Jestem bardzo zadowolony z pracy Tigera, nie znam jeszcze L co prawda, ale zaden z jego dodatkow nie jest mi niezbedny do zycia, choc kilka rzeczy owszem, byloby przydatnych. Tak wiec nie spiesz sie z niczym, jesli dziala Ci wszystko porzadnie to daj BetaTesterom przestestowac 10.5 i poczekaj na 10.5.1. Mysle, ze za jakies 4-5 miesiecy przesiadka bedzie nieunikniona. Ale to duzo czasu. Pozdrawiam.

#78 mikey_ramone

mikey_ramone
  • 22 posts

Posted 28 October 2007 - 18:06

Dzieki za odpowiedz. W takim razie spieszyc sie nie bede ale na swieta ludzie sie ze swiata do domow zjezdzaja wiec byc moze zloze zamowienie na Leoparda ;) coby za chwile nie przeplacac w Polszy...

#79 mazzurek

mazzurek
  • 169 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 October 2007 - 18:47

Parę razy mi się zadarzyło: wywaliło mi się okno findera, po tym jak kliknąłem na "ejectującą" iknokę przy nazwie zewnętrznego dysku (w panelu po lewej). Popróbuję "ejectowania" do kosza.

---- Dodano 28-10-2007 o godzinie 22:02 ----
Z tym finderem to jest tak: jak podgląd ustawiony jest na dysk zewnętrzny i ten dysk "ejectuję" to finder zamyka okno. A jak podglądam inny zasób to "jest normalnie" - o ile sobie przypominam to Tiger przesuwał podgląd na dysk lub zasób poniżej (zdaje się). Leo - think different :-)

#80 Ksiry

Ksiry
  • 177 posts

Posted 28 October 2007 - 22:47

Heh, może ktoś przeoczył z Was - ale prawy przycisk myszy jest uaktywniony domyslnie;)
Ciekawe co na to hardcorowcy? :D

---- Dodano 27-10-2007 o godzinie 13:49 ----

Tak, tak, wiem - piszę o tym co jest na "dzień dobry" ;)

a wcale nie.... jak robisz instalacje na czysto to jest 1 przycisk...

#81 robbie

robbie
  • 475 posts
  • SkądGdynia, PL

Posted 28 October 2007 - 23:00

Instalowałem Leoparda na czystym dysku. Instalacja poszła wzorowo, Migration Assistant przeniósł dane jak należy. Stabilność bez zarzuta, prędkość działania/uruchamiania wyraźnie przyspieszyła w porównaniu do 10.4. Jestem zadowolony. Praktycznie wszystkie programy jakich używam chodzą bezbłędnie i do tego bardzo szybko. Co do Skype. Ruszył od pierwszego kopa i nie mam z nim problemów.

#82 zico_chaos

zico_chaos
  • 341 posts

Posted 28 October 2007 - 23:02

U mnie nie chodzi Need for speed Carbon!!! tzn jest dźwięk a niema obrazu...
Help Help

miałem to samo jak zrobiłem upgrade z tygryska 10.4.10. Wystarczy zrobić clean install i NFS śmiga aż miło.

#83 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 28 October 2007 - 23:35

Mam pytania odnośnie nowego systemu, zanim podejmę pochopną decyzję: 1. Czy jest już defragmentacja, czy nadal jest to wstydliwy temat ? 2. Czy jest możliwość przetestowania np. przez 30 dni, jak Windows ? Przetestowałem sobie Vistę i do gustu mi nie przypadła to skasowałem. To samo z Longhornem. A Leoparda też tak mogę ? 3. Czy poprawione zostało zarządzanie plikami. Obecny Finder jest niewygodny, gdy w grę wchodzi wiele plików. 4. Czy została poprawiona opcja maksymalizacji okien ? Obecnie po prostu nie działa. Kliknięcie na plusik powoduje efekt w zależności od humoru systemu: albo okno się powiększa trochę albo wręcz zmniejsza do zapamiętanego wcześniej (chyba w wyobraźni) rozmiaru. Jeszcze nigdy ta opcja nie zrobiła - co wydaje mi się - powinna, czyli powiększenie do wypełnienia ekranu lub powrót do poprzedniego rozmiaru. 5. Czy poprawione zostało działanie na Intelu ? Zauważyłem (nie tylko ja), że 10.4 ma dziwne i niezydentyfikowane przytkania. Nie widziałem tego efektu na dwóch zabytkowych iMacach G3 ! Ba ! Nawet na nich błyskawicznie się odpala a na moim Mini, gdzie jest przepaść technologiczna i teoretycznie powinna być gigantyczna, powinien śmigać a tymczasem sam system lepiej działa na PPC. 6. Inne istotne i rewolucyjne zmiany. To jedyne, co mi doskwiera w Mac OSX 10.4 Trochę się biję z myślami, czy warto robić upgrade. W zasadzie robi się to wtedy gdy: - obecny system się zestarzał, nowe programy są robione już pod nowy OS; - obecny system jest awaryjny lub niedostatecznie bezpieczny; W zasadzie nic złego z 10.4 się nie dzieje. Nie narzekam już na nic, do wad się przyzwyczaiłem. Nie są zbyt dokuczliwe i wadami są dla mnie a niekoniecznie dla wieloletnich użytkowników. To by były jednak główne powody, dla których bym się ewentualnie zdecydował na zmianę lub wrócił do obecnego systemu. Miło by było to przetestować przed zakupem.

#84 zico_chaos

zico_chaos
  • 341 posts

Posted 28 October 2007 - 23:49

Mam pytania odnośnie nowego systemu, zanim podejmę pochopną decyzję:

1. Czy jest już defragmentacja, czy nadal jest to wstydliwy temat ?
2. Czy jest możliwość przetestowania np. przez 30 dni, jak Windows ? Przetestowałem sobie Vistę i do gustu mi nie przypadła to skasowałem. To samo z Longhornem. A Leoparda też tak mogę ?
3. Czy poprawione zostało zarządzanie plikami. Obecny Finder jest niewygodny, gdy w grę wchodzi wiele plików.
4. Czy została poprawiona opcja maksymalizacji okien ? Obecnie po prostu nie działa. Kliknięcie na plusik powoduje efekt w zależności od humoru systemu: albo okno się powiększa trochę albo wręcz zmniejsza do zapamiętanego wcześniej (chyba w wyobraźni) rozmiaru. Jeszcze nigdy ta opcja nie zrobiła - co wydaje mi się - powinna, czyli powiększenie do wypełnienia ekranu lub powrót do poprzedniego rozmiaru.
5. Czy poprawione zostało działanie na Intelu ? Zauważyłem (nie tylko ja), że 10.4 ma dziwne i niezydentyfikowane przytkania. Nie widziałem tego efektu na dwóch zabytkowych iMacach G3 ! Ba ! Nawet na nich błyskawicznie się odpala a na moim Mini, gdzie jest przepaść technologiczna i teoretycznie powinna być gigantyczna, powinien śmigać a tymczasem sam system lepiej działa na PPC.
6. Inne istotne i rewolucyjne zmiany.

To jedyne, co mi doskwiera w Mac OSX 10.4

Trochę się biję z myślami, czy warto robić upgrade.
W zasadzie robi się to wtedy gdy:
- obecny system się zestarzał, nowe programy są robione już pod nowy OS;
- obecny system jest awaryjny lub niedostatecznie bezpieczny;

W zasadzie nic złego z 10.4 się nie dzieje. Nie narzekam już na nic, do wad się przyzwyczaiłem. Nie są zbyt dokuczliwe i wadami są dla mnie a niekoniecznie dla wieloletnich użytkowników. To by były jednak główne powody, dla których bym się ewentualnie zdecydował na zmianę lub wrócił do obecnego systemu. Miło by było to przetestować przed zakupem.

ad.1 - nie ma takiej możliwości (teoretycznie jest nie potrzebna)
ad.2 - Nie, jedynie wizyta w sklepie i przetestowanie systemu przez parę godz. u nich
ad.3 - możesz doprecyzować co jest złego w finderze w Tygrysie ?
ad.4 - działa jak najbardziej poprawnie
ad.5 - ostatnie wersje Tygryska 10.4.8, 10.4.10 działały bardzo dobrze na Intelach. A Leopard naprawdę działa bardzo dobrze na Intelu (niestety ale nie mam możliwości porównania działania
LEoparda na PPC także ciężko udzielić w miarę subiektywnej odp.)
ad.6 - na forum masz dość dużo wątków które opisują nowości w Leopardzie. Zawsze możesz obejrzeć guide tour http://www.apple.com...osx/guidedtour/

#85 darekmil

darekmil
  • 757 posts
  • SkądWarszawa PL

Posted 29 October 2007 - 00:16

a wcale nie.... jak robisz instalacje na czysto to jest 1 przycisk...

Więc to jest kwestia posiadania Mighty Mouse, z którą ja na dobre się pożegnałem ;)

#86 N0body

N0body
  • 8 posts

Posted 29 October 2007 - 10:43

Na moim G5 wszystko działa dobrze z jednym małym wyjątkiem: PhotoBooth. Przy próbie obejrzenia sekwencji video (coś nowego – w Tygrysku nie można było nagrywać sekwencji video) najpierw hibernuje się (piłeczka) a potem zwiesza się. I o ile subiektywnie odczuwam, że wiele rzeczy w nowym systemie działa szybciej - trzeba czymś uzasadnić ten wydatek ;) - to PhotoBooth działa wyraźnie wolniej. Przy okazji nurtuje mnie jedno pytanie: czy PhotoBooth i iChat rzeczywiście mierzą prędkość kompa czy w ciemno zakładają że np. taki Power Mac Quad G5 2.5 GHz jest wolniejszy od Mac'a Mini Intel Core Duo 1.66 GHz? Jednym słowem - czy efekty backdrop działają na PPC?

#87 Falcon

Falcon
  • 639 posts
  • SkądKraków

Posted 29 October 2007 - 10:57

Zainstalowalem Leoparda na Powerbooku G4 1.25 z 1GB pamieci i system dziala bardzo dobrze. CoverFlow smiga, Finder odznacza sie bardzo szybka reakcja na akcje uzytkownika. Zaraz po instalacji wykrzaczyly mi sie System Preferences (not responding), ale pozniej juz nic niepokojacego nie zauwazylem. Szczegolna uwage zwrocily u mnie zasoby sieciowe. Polaczenie do komputera w sieci jest genialne! Dziala to blyskawicznie, system nie umiera przy byle problemie (tak jak bylo to w przypadku tigera), czuje sie tak, jakbym dzialal na dodatkowym dysku, podlaczonym do laptopa, a nie na zasobie sieciowym. Duze gratulacje. Spaces rowniez dziala bardzo dobrze, nie przycina, sprawdza sie wysmienicie. Szczegolnie trafione jest przelaczanie sie pulpitow "za aplikacja". Chodzi o to, ze w momencie, gdy mamy otwarty Mail w Space #2, a pracujemy na #1 to po kliknieciu w ikonke Mail, automatycznie zostajemy przelaczeni do #2. Ekstra. Niestety, zauwazylem pogorszenie plynnosci animacji w porownaniu z 10.4. Minimalizowanie okienka aplikacji czy odpalenie Dashboard ciut klatkuje (minimalnie, ale jednak), co nie mialo wczesniej miejsca. Poza tym ostatnim mankamentem, jestem pozytywnie zaskoczony dzialaniem Leosia na dosc leciwym juz przeciez komputerze.

#88 darekmil

darekmil
  • 757 posts
  • SkądWarszawa PL

Posted 29 October 2007 - 11:02

Niestety, zauwazylem pogorszenie plynnosci animacji w porownaniu z 10.4. Minimalizowanie okienka aplikacji czy odpalenie Dashboard ciut klatkuje (minimalnie, ale jednak), co nie mialo wczesniej miejsca.

Na Macu Pro 4x3Ghz nie inaczej, szczególnie, gdy minimalizuje okno do doka.
Ale ogólnie poza drobnymi bugami bardzo pozytywnie ;)

#89 PavelM

PavelM
  • 1535 posts
  • SkądKraków

Posted 29 October 2007 - 11:15

U mnie wywala się iChat - nie działa klient do chrome.pl

Problem z Leopardem czy z Chrome.pl?

#90 breja

breja
  • 200 posts

Posted 29 October 2007 - 11:25

witam gdy kupie leoparda z licencją na jeden komputer i wgram na maca mini i macbooka to bedzie to niezgodne z prawem?? czy nie bedzie możliwość wgrania na drugi komputer?

#91 korniszon

korniszon
  • 1152 posts
  • Skądkanalizacja

Posted 29 October 2007 - 11:28

witam gdy kupie leoparda z licencją na jeden komputer i wgram na maca mini i macbooka to bedzie to niezgodne z prawem?? czy nie bedzie możliwość wgrania na drugi komputer?

Będzie to niezgodne z licencją. Kup sobie wersję Leoparda Family Pack - legalnie instalujesz na 5 kompach w gosp domowym

#92 FaSSoL

FaSSoL
  • 104 posts
  • Skądniewiadomo

Posted 29 October 2007 - 11:39

Problem z Leopardem czy z Chrome.pl?

Według mnie problem z Leopardem, ponieważ po zainstalowaniu Adium działa poprawnie

#93 Simborek

Simborek
  • 1272 posts
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Posted 29 October 2007 - 11:45

Myślę, że sam sobie odpowiedziałeś. ;)

#94 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 29 October 2007 - 11:53

więc musiałem zrobić formata:) Jak narazie jestem zadowolony, choć faktycznie FrontRow już nie jest takim bajerem i nie wiem po co są zamienione ź i ż. Na nowo trzeba się będzie uczyć...

http://www.myapple.p...ead.php?t=46937

#95 Falcon

Falcon
  • 639 posts
  • SkądKraków

Posted 29 October 2007 - 12:04

Moze i Front Row nie ma juz takiego bajeranckiego "wjazdu", ale jedno trzeba przyznac - predkosc dzialania jest szokujaca w porownaniu z Tigerem. Wszystkie biblioteki odpalaja sie od reki, nie trzeba przezywac, ciagnacego sie latami ladowania.

#96 McYack

McYack
  • 354 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 October 2007 - 12:39

4. Czy została poprawiona opcja maksymalizacji okien ? Obecnie po prostu nie działa. Kliknięcie na plusik powoduje efekt w zależności od humoru systemu: albo okno się powiększa trochę albo wręcz zmniejsza do zapamiętanego wcześniej (chyba w wyobraźni) rozmiaru. Jeszcze nigdy ta opcja nie zrobiła - co wydaje mi się - powinna, czyli powiększenie do wypełnienia ekranu lub powrót do poprzedniego rozmiaru.

Zielony plusik to nie jest maksymalizacja tylko dopasowanie okna, działa bez zarzutu

#97 andreq

andreq
  • 84 posts
  • SkądWawa

Posted 29 October 2007 - 13:20

mi tam wszystko działa i jestem zadowolny widać przyśpieszenie działania aplikacji względem Tigera, na początku były problemy ale restart pomógł po zainstalowaniu wszystkiego pomógł :)

#98 bles

bles
  • 216 posts

Posted 29 October 2007 - 15:27

No tu musze przyznac racje nowy front row jest blyskawica, ale co by im szkodzilo dodac pare opcji zeby kazdy ustawil sobie go wizualnie tak jak lubi. Myslicie ze front row jest zrobiony z udzialem CoreAnimation (nie znam sie na tym wogole), ale jezeli tak to pojawia sie rozne wersje ?

#99 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 29 October 2007 - 18:35

Dzięki serdeczne. Wiem już wszystko, co potrzeba . Ja mówiłem, że to, co dla mnie jest wadą to głównie kwestia wieloletnich nawyków. Finder, więc nie jest zły z założenia , tylko jest "zły" dla mnie, bo do czego innego byłem tyle lat przyzwyczajony. Czyli u mnie nowy Mac OSX nie wniesie nic nowego. 10.4 sprawuje się dobrze, żeby nie powiedzieć prawie doskonale. Na razie potrzeby zmiany, więc nie widzę.

#100 tHE-oNE

tHE-oNE
  • 193 posts

Posted 29 October 2007 - 18:56

zainstalowałem leosia... działa perfekcyjnie! o wiele szybciej niż tiger, tylko jedną rzecz zauważyłem - w safari podczas przewijania mruga mi okno progamu. Nie wiem co z tym fantem zrobić.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users