Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2013 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
494 odpowiedzi w tym temacie

#76 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 07 października 2013 - 20:52

Mój też już wyjechał. Powinien jutro być :)

#77 hakaman12345

hakaman12345
  • 124 postów

Napisano 07 października 2013 - 22:15

Kostek ekspresowa brales czy standardowa wysylke

#78 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 października 2013 - 07:42

Ekspresową. O 7:48 paczka była już w Warszawie. Przed południem powinienem już komputer mieć u siebie.

#79 hakaman12345

hakaman12345
  • 124 postów

Napisano 08 października 2013 - 08:34

Ja wziolem Standardiwa bo kurcza apple mowilo ze ekspresowa nic nie da :/ Jak sadzicie kiedy standardowa bedzie? Apple mowi 11.10 A to dopiero w piatek :/ Oby bylo wczesniej

#80 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 października 2013 - 08:48

A po wpisaniu nr. przesyłki w TNT jaką ci pokazuje datę? U mnie od początku w TNT pokazywało dzisiejszą datę.

#81 hakaman12345

hakaman12345
  • 124 postów

Napisano 08 października 2013 - 09:02

Tnt 11 tez pokazuje

#82 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 października 2013 - 09:08

To warto było dopłacić te 40PLN :) Mój iMac według TNT został już wydany kurierowi który ma mi go dostarczyć. Będę miął komputer w przeciągu 2h.

#83 hakaman12345

hakaman12345
  • 124 postów

Napisano 08 października 2013 - 09:31

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na fatalną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie. Pozwoli to na łatwiejsze zrozumienie tego, co chcesz przekazać. Poniżej kilka przydatnych linków do zasad pisowni i interpunkcji:
Interpunkcja: http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629736
Wielkie litery: http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629371
Pisownia łączna lub rozdzielna: http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629454

#84 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 października 2013 - 09:50

Ja już miałem doświadczenia z tym systemem Apple i wiem że jest on kiepski. Uznałem że niemożliwym jest aby droższa forma wysyłki w TNT nie była szybsza i wybrałem ekspresową. Wychodzi na to że miałem rację :)

#85 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 08 października 2013 - 09:50

Przeczytałem dokładnie 11 ostatnich postów, i muszę przyznać że cieszy mnie iż wypowiedzi na tym forum mogą być na ekstra, mega luzie :) Wśród swych wrażeń proszę opiszcie też jak znosicie fakt posiadania tak ogromnego ekranu nie matowego? Jeśli wypowiedzi będą pozytywne, ( i przekonywujące ) to na 99 % ja również zakupię iMac 27 :)

#86 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 października 2013 - 10:00

Bielin, jeszcze tydzień temu pracowałem na iMacu 27 late 2012 i nie miałem uwag do ekranu. Teraz pracuje na moim starym iMacu late 2009 i tutaj w ciemniejszych obszarach faktycznie odbicia irytują. Mam tak ustawiony komputer iż nigdy nie pada na niego światło słoneczne, a jedynie z żarówki 100 albo 150W (nie pamiętam co ostatnio wkręcałem). Oczywiście przy odpowiednim kącie sama żarówka odbija się zarówno na jednym jak i na drugim ekranie, ale na late 2009 razi, a na late 2012 jedynie irytował fakt obecności tego odbicia. Nie mniej jednak trzeba zauważyć iż nie jestem grafikiem i mogę jakiś detali zwyczajnie nie zauważać.

#87 mpta

mpta
  • 146 postów
  • Skądwroclaw/monachium

Napisano 08 października 2013 - 10:41

Mam apple cinema display 24 (wiece mocniej odbija niz nowy Imac) i moge powiedziec ze na poczatku bylem zalamany.. po paru tygodniach sie przyzwyczailem i jest calkiem spoko, tylko rozdzielczosc strasznie slaba przy 24 calach i pixel ogromny. Plus jest jeden ogromny.. latwo dbac o czystosc takiego ekranu :)

#88 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 października 2013 - 10:49

Jak bierzecie wysyłkę ekspresową to macie 100% gwarancji że dostawa będzie na drugi dzień. Przy standardowej może to być 1-3 dni, bo czasem przywozi TNT a czasem UPS. Wszystko zależy od tego ile dana firma logistyczna potrzebuje czasu na transport. Z magazynu w Pradze gotowe, niekonfigurowane produkty przywozi np. DHL. Jak zamawiacie Maca Mini, który jest montowany w Chinach, to nie można wziąć wysyłki ekspresowej, bo 1 dzień jest po prostu nierealny. Najszybsze jest TNT, bo przesyłka leci do Liege (główny punkt lotniczy TNT) i za parę godzin jest w Polsce. Poza tym nie wiem czy standardrowa nie jest lądowa.

#89 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 października 2013 - 15:09

Mój już przyszedł, odpaliłem, działa. W sumie przy konfiguracji był jakiś błąd, cofnęło mnie do ustawień icloud i potem poszło.

Na razie za wiele nie robiłem, muszę jeszcze powrzucać dane i go poustawiać. Dysk zdecydowanie szybszy. Odczyt na poziomie 700-715MB/s, a zapis ok 690MB/s.

Odblaski jak się przyjrzymy to oczywiście w ciemnych miejscach są. Nie wiem jak to się ma w porównaniu do matowego ekranu, ale dla mnie jest wystarczająco dobrze.

Irytuje mnie tylko iż iStat nie widzi żadnych czujników poza prędkością wiatraka, ale pewnie zaraz będzie jakiś update do nowej płyty głównej.

- - - Połączono posty - - -

Kolejną kwestią na jaką się natknąłem to brak suwaka czasu po którym następuje uśpienie komputera, a co za tym idzie nie można tego wyłączyć. Zobaczymy co będzie jak go poupdatuje.

U was też nie ma tego paska?

#90 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 października 2013 - 19:21

Jak na razie dalej prubuje rozgryźć o co chodzi z tym usypianiem gdyż zwyczajnie nie rozumiem jak to dokładnie działa. Z fajnych rzeczy to czas bootowania zauważalnie się skrócił. Użytkowo to nie wiele zmienia, gdyż poprzednie iMaci late 2012 (zarówno pełne SSD jak i FD) wstawały na tyle szybko że zanim się ogarnąłem co chce zrobić już były gotowe do użycia. Czas od kliknięcia guzika do pojawienia się pulpitu wynosił 18s. Teraz jest to 15s. Widocznie szybciej, ale wielkiej różnicy nie robi. Zauważyłem również że procesor Haswell'a pracuje faktycznie na niższych obrotach, jak się nic nie robi. iStat często pokazuje mi obciążenie 0% i nawet average load z ostatniej minuty po wyłączeniu ekranu na 2 min. wynosił 0,00. W laptopie jest to na pewno super, ale w komputerze stacjonarny... Zawsze trochę niższy rachunek za prąd :) Wydaje mi się że wszystko działa szybciej i płynniej, ale to pewnie dlatego że ostatni tydzień pracowałem na iMacu z Intel core duo, a wcześniej miesiąc na fiksującym iMacu.

#91 OneManShow_w0w

OneManShow_w0w
  • 29 postów

Napisano 08 października 2013 - 21:29

Witajcie Panowie, gdzie można teraz kupić takiego iMaca taniej i dostać fakturę VAT? Jakieś 10% by się przydało. Jest 12% na edukacyjną, ale ja chcę fakturę. Ogólnie komputer Mac, sprzęt apple.

#92 hakaman12345

hakaman12345
  • 124 postów

Napisano 10 października 2013 - 19:07

panowie jak tam nowe dzieci poprau dniach uzytkowania??

#93 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 października 2013 - 05:45

Ciężko coś powiedzieć więcej gdyż na razie używałem iMaca tylko do prostych zadań i w sumie o go nawet go do końca jeszcze nie skonfigurowałem. Mam wrażenie że parametry dysku jednak przekładają się zauważalnie na płynność komputera. Jest to subtelna różnica ale zauważalna, podobnie jak z czasem bootowania late 2013 15s a late 2012 18s (obydwa na pełnym SSD). Zauważalne, ale nie robiące realnej różnicy. W sumie z mojego punktu widzenia jedyna realna zmiana to bardziej rozwojowa karta graficzna. Może pod katem mocy obliczeniowej GTX 780M jest tylko minimalnie lepszy od GTX 680MX, ale jednak 4GB pamięci operacyjnej sprawia iż będę mógł dłużej zostać przy tym sprzęcie. Dalej mnie irytuje kwestia usypiania, gdyż nie do końca wiem jak to teraz działa (brak paska z czasem po jakim usypia komputer), ale chyba ustawiłem tak jak chciałem (nie usypia się nigdy, chyba że to zrobię ręcznie). Zastanawiam się czy po prostu w 10.8 trochę nie olali pełnej obsługi Haswella, gdyż i tak zaraz wychodzi 10.9. Brakuje mi też porządnego iStat (nie obsługuje jeszcze nowej płyty głównej). Jakbym się miał bardzo czepiać to da radę zauważyć coś dziwnego na krawędziach ekranu (szczególnie rogi). Nie mniej jednak jest to na tyle ulotne że nie wiem czy to realnie ekran czy moje oczy :)

#94 marek piotrowski

marek piotrowski
  • 1 postów

Napisano 15 października 2013 - 16:59

Tu był spam firmy macstorm. Jeśli chcecie się dowiedzieć, co myślą o tych cudach ludzie znający temat, to polecam lekturę [url]http://forum.osx86.org.pl/topics13/macstorm-co-to-i-czy-to-hackintosh-vt10158.htm[/url]
O "kompatybilności" z OSX również.

#95 Edbert

Edbert
  • 165 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 października 2013 - 17:20

Cytat

Ja już miałem doświadczenia z tym systemem Apple i wiem że jest on kiepski. Uznałem że niemożliwym jest aby droższa forma wysyłki w TNT nie była szybsza i wybrałem ekspresową.

Wychodzi na to że miałem rację :)

A ja niestety dałem się zrobić w balona i wybrałem przesyłkę standardową. Od 14.10 paczka nie przemieściła się albo jedzie gdzieś po Europie w jakiejś naczepie - na stronie TNT ciągle widnieje Cork. Data dostarczenia - 21.10 :/

#96 Arturo90

Arturo90
  • 252 postów
  • SkądSpain

Napisano 16 października 2013 - 18:12

Witam wszystkich, wlasnie odebralem paczke ktora przyszla UPSem z CORK w IRALNDI, moj pierwszy Imac late 2013 i5 3,2 1000tb hdd gt755m, takze od dzis przesiadka z windowsa 8 na mac osa. piekny sprzet!!! super wykonanie, ostre kolory na 27 calowyn ekranie :) caly czas ogarniam system ale widze ze jest bardzo intuicyjny i latwy. przepraszam za brak polskich liter. mam wersje z hiszpañska klawiatura i musze to jakos ogarnac.

#97 Arturo90

Arturo90
  • 252 postów
  • SkądSpain

Napisano 18 października 2013 - 23:11

Juz 2 dni z Tym sprzetem i jestem naprawde pod wrazeniem, bardzo szybko sie przyzwyczajam do nowego systemu, komputer smiga az milo. Dziwi mnie tylko ze z 8 giga po paru godzinach uzywania przewaznie w multimediach,necie itd zostaje 2 giga wolnego ramu z 8 giga. Ale zero przycinek. Szybko startuje i szybko sie wylancza. niestety klawiatura hiszpanska i ciezko pisac z polskimi znakami po zmianie na polski jezyk bo polowa znakow zmienia swoje polozenie. Jak narazie nie moge sie przyczepic do tego sprzetu, mieliscie juz jakies problemy z late 2013 ?

#98 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 18 października 2013 - 23:19

Cytat

Juz 2 dni z Tym sprzetem i jestem naprawde pod wrazeniem, bardzo szybko sie przyzwyczajam do nowego systemu, komputer smiga az milo. Dziwi mnie tylko ze z 8 giga po paru godzinach uzywania przewaznie w multimediach,necie itd zostaje 2 giga wolnego ramu z 8 giga. Ale zero przycinek. Szybko startuje i szybko sie wylancza. niestety klawiatura hiszpanska i ciezko pisac z polskimi znakami po zmianie na polski jezyk bo polowa znakow zmienia swoje polozenie. Jak narazie nie moge sie przyczepic do tego sprzetu, mieliscie juz jakies problemy z late 2013 ?

RAM możesz dodać za parę złotych nawet do 32GB a klawiaturę wymienić na Polską :)

Problemów jest sporo, wystarczy poczytać wątek o modelu 2012.

#99 Arturo90

Arturo90
  • 252 postów
  • SkądSpain

Napisano 18 października 2013 - 23:40

rozumiem, mam nadzieje ze zniwelowali te problemy w modelu 2013. musze na wszelki wypadek dokupic apple care.

#100 Arturo90

Arturo90
  • 252 postów
  • SkądSpain

Napisano 21 października 2013 - 12:33

Jedno pytanie, jako ze nie mam Cd\Dvd dolaczonego do komputera a ni nawet nie ma urzadzenia fizycznego ktore czyta te nosniki. Co w przypadku gdy padnie mi system albo bede chcial przeinstalowac mac os ?????

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych