Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac Late 2013 - opinie

• Please log in to reply
494 replies to this topic

#101 citanek

citanek
  • 582 posts
  • SkądBełchatów, PL

Posted 21 October 2013 - 12:49

[...]Dziwi mnie tylko ze z 8 giga po paru godzinach uzywania przewaznie w multimediach,necie itd zostaje 2 giga wolnego ramu z 8 giga.[...]

Ale przecież o to chodzi, po co Ci RAM, który nie jest używany? Pamięć (widoczna w monitorze aktywności jako) "nieaktywna" również może być w każdej chwili zwolniona.

#102 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 posts

Posted 21 October 2013 - 14:43

Jedno pytanie, jako ze nie mam Cd\Dvd dolaczonego do komputera a ni nawet nie ma urzadzenia fizycznego ktore czyta te nosniki. Co w przypadku gdy padnie mi system albo bede chcial przeinstalowac mac os ?????

Przytrzymujesz Cmd + R przy "gongu" podczas uruchamiania komputera i startuje Recovery. Możesz też instalować OS z pendrive'a - na forum masz instrukcję jak go stworzyć.

#103 Porsche

Porsche
  • 63 posts

Posted 22 October 2013 - 21:08

W podstawowej (Haswell i5 2,7, Intel Iris Pro) wersji jest JAKAKOLWIEK zmiana w wydajności względem wersji przed updatem (Ivy Bridge i5 2,7, Nvidia GeForce GT640M)?

#104 iukasz

iukasz
  • 112 posts
  • SkądT-d

Posted 23 October 2013 - 21:31

No i kupiłem. 21,5", 2,7 GHz + Fusion Drive. Wstrzymywałem się z zakupem ze względu na Mavericks.... widać nie potrzebnie. Ciągle jednak zastanawiam się czy dobrze zrobiłem biorąc FusionDrive...

#105 Arturo90

Arturo90
  • 252 posts
  • SkądSpain

Posted 23 October 2013 - 21:44

mój 27 late 13 już śmiga pięknie na mavericks. zero problemow jak narazie :)

#106 Edbert

Edbert
  • 165 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 October 2013 - 22:25

No i kupiłem. 21,5", 2,7 GHz + Fusion Drive. Wstrzymywałem się z zakupem ze względu na Mavericks.... widać nie potrzebnie.
Ciągle jednak zastanawiam się czy dobrze zrobiłem biorąc FusionDrive...

Zdania odnośnie Fusion Drive są podzielone. Jedni polecają, a inni odradzają, bo padają dyski itp. Ja zdecydowałem się na dysk SSD 256 i do tego dokupiłem dysk zewnętrzny 4TB na thunderbolt.

#107 tomcio16

tomcio16
  • 93 posts
  • SkądZłoczew PL

Posted 24 October 2013 - 13:13

Myśle że mini w najwyższej wersji plus fajny monitor wystarczy a będzie znacznie taniej :)

#108 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 24 October 2013 - 13:31

U mnie zaczyna kurz wchodzić pod matryce na krawędziach, szczególnie dolne rogi. Akurat właśnie miało dwa tygodnie i sprzęt zwracam. Generalnie mam teraz spory problem. Rok temu wybierając nowy komputer brałem iMaca w topowej specyfikacji z czystym sercem i przekonaniem iż jest to dla mnie najlepsza opcja. Teraz... Kompletnie nie mam pojęcia co kupić. Czy MBPr w najwyższej specyfikacji (piękny komputer, wspaniały ekran, mobilność się przyda, ale GPU jednak słabe), iMac w topowej specyfikacji (na razie na tyle mocny iż nic nie jest w stanie go wykorzystać, nie widzę w nim wad pod katem użytkowania, ale z drugiej strony nie korzystam też zalet all in one z powodu dużej ilości urządzeń zewnętrznych, przyszłościowo nie będzie obsługiwał 4K) czy Mac Pro, wszystko pięknie, ale cena po doliczeniu 1TB SSD, większego RAMu i ekranu już nie bardzo. Naprawdę nie mam pojęcia co kupić.

#109 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 25 October 2013 - 15:00

@kostek_ja Masz pecha, dla mnie dwukrotnie padł dysk FD oraz na ekranie pojawiły się duchy ale z kurzem kłopotów nie miałem. Mac Pro jest cholernie drogi, dla normalnego użytkownika trudno będzie wykorzystać jego moc. Dodatkowo trzeba dokupić monitor który także swoje kosztuje. Zastanów się nad rMBP 15'', to naprawdę świetny i mało awaryjny komputer w znośnej cenie. Grafika nie jest wcale taka słaby, chyba że gramy w najnowsze gry.

#110 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 25 October 2013 - 23:49

U mnie zaczyna kurz wchodzić pod matryce na krawędziach, szczególnie dolne rogi. Akurat właśnie miało dwa tygodnie i sprzęt zwracam.

Generalnie mam teraz spory problem. Rok temu wybierając nowy komputer brałem iMaca w topowej specyfikacji z czystym sercem i przekonaniem iż jest to dla mnie najlepsza opcja. Teraz...

Kompletnie nie mam pojęcia co kupić. Czy MBPr w najwyższej specyfikacji (piękny komputer, wspaniały ekran, mobilność się przyda, ale GPU jednak słabe), iMac w topowej specyfikacji (na razie na tyle mocny iż nic nie jest w stanie go wykorzystać, nie widzę w nim wad pod katem użytkowania, ale z drugiej strony nie korzystam też zalet all in one z powodu dużej ilości urządzeń zewnętrznych, przyszłościowo nie będzie obsługiwał 4K) czy Mac Pro, wszystko pięknie, ale cena po doliczeniu 1TB SSD, większego RAMu i ekranu już nie bardzo. Naprawdę nie mam pojęcia co kupić.

Możesz strzelić jakąś fotkę ?

#111 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 27 October 2013 - 11:48

Niestety komputer już pojechał do Apple. Szczerze to nie mam pojęcia czy to kurz czy duchy, a może to jakiś problem z podświetleniem. Generalnie wyglądało to w ten sposób iż na białym tle krawędzie są szare, szczególnie dolne rogi. Normalnie bym pewnie nie zwrócił na to uwagi, ale jak zobaczyłem u znajomego w bardziej zaawansowanej formie to teraz mnie to drażni za każdym razem. Znajomy wymieniał ekran na gwarancji, a mi się szczerze po serwisach nie chce biegać, szczególnie po ostatnich doświadczeniach z moim late 2009 który robi za komputer ogólnodostępny, serwer domowy i w razie czego zapas dla mnie. Do tego mogłem jeszcze zwrócić, gdyż nie minęło 14 dni. Aktualnie najbardziej skłaniam się ku rMBP 15 w topowej specyfikacji. Boję się jedynie o wydajność grafiki. Ogólnie moje użycie komputera nie wymaga za dużo od sprzętu i starczyłby mi pewnie najsłabszy MBA z 8GB RAMu + większy ekran. W każdym razie przez 98% czasu jaki spędzam przed komputerem. Jednak te 2% to obróbka wideo w FCPX. Z jednej strony bez większych komplikacji, ale z drugiej są to całkiem spore projekty (np.3h film z 47h materiału). Mój late 2009 w najsłabszej specyfikacji z 12GB RAMu kompletnie nie wyrabiał. Przejścia odtwarzał może raz na 20 bez zacięcia. Zainwestowałem w topowego late 2012, użyłem asystenta migracji i mimo iż nie narzekałem na problemy z wydajnością to kilka różnych dziwnych problemów się ostało jak np. problem z zapisem płyt CD, ale w late 2009 przez głupotę uszkodziłem napęd mechanicznie, wiec dlaczego w late 2012 nie działa zewnętrzny super drive? Po reinstalacji systemu w late 2012 nagle miałem idealnie działającą rakietę. Jednak brak kontroli nad FD mnie irytował to zmieniłem na egzemplarz z pełnym SSD. Ten egzemplarz fiksował, więc zwrot do Apple i zamówiłem late 2013 w topowej specyfikacji. W międzyczasie wróciłem do late 2009, postawiłęm system na czysto i szczerze nie miałem uwag do działania komputera, nie widziałem większej różnicy, ale FCPX nie odpalałem (głównie dlatego że projekty były na dyskach pod TB i nie mogłem ich podpiąć ;) ). Late 2013 zwróciłem, odebrałem late 2009 po lekkim liftingu (120GB SSD + 3TB HDD), teraz stawiam na czysto Mavericksa i zobaczymy jak będzie na nim działał FCPX. Wówczas zdecyduje w którą stronę iść. Jednym z problemów jest jedna wielka niewidoma pod tytułem edycji w 4K. Nie mam pojęcia kiedy w ogóle przejdę na 4K gdyż głównie używam action cameras przy których mam dylemat czy kręcić w 720p które ma dobrą jakość czy w 1080p które jest dalej trochę na siłę. Ostatnio z różnych przyczyn często sprzęty zmieniałem, ale mi jak już coś przypasuje to zostaje na lata, więc wolę to wszystko mocno przemyśleć i kupić już sprzęt z którym się nie rozstanę przez dłuższy czas. I tutaj też powstaje kolejny problem, bo rMBP nie jest maszyną która starczy na bardzo długo, a z drugiej strony i tak elektronika rządzi się takimi prawami iż lepiej mieć tańsze sprzęty i częściej zmieniać niż 2x droższe które trzymamy 2x dłużej. Dlatego też Mac Pro mnie trochę odpycha. W porównaniu do iMaca widzę niemalże same zalet w przejściu na rMBP 15. Po pierwsze mobilność (może nie jest niezbędna, ale mile widziana), po drugie ekran, po trzecie podświetlenie klawiatury, po 4 możliwość wpięcia się do dowolnego telewizora. Do jakieś dłuższej pracy można zawsze używać ekranu zewnętrznego, większej klawiatury i myszki. Z monitorem nie od Apple + thunderbolt Dock wychodzi taniej niż iMac i w końcu mógłbym podpiąć pod owy ekran konsolę. Z wad to jedynia mniejsza wydajność, ale pytanie czy mi to przeszkadza? Ja niestety sam nie mam pewności. Jak już pisałem przez 98% czasu użytkowania mi na 100% wystarczy, ale te 2% w FCPX... nie mam pojęcia. Zależy mi tylko na tym aby działał w 100% płynnie. Czas wszelakich prac w tle mnie już średnio interesuje, a przynajmniej tak mi się wydaje.

#112 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 27 October 2013 - 14:04

Jeżeli ktoś nie potrzebuje dużego ekranu, to rMBP 15" jest najlepszym rozwiązaniem. Ja nowego iMaka 2013 mam już koło miesiąca i póki co (odpukać) wszystko gra i jestem bardzo zadowolony.

#113 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 27 October 2013 - 16:37

Hubson, na papierze rMBP 15 w tym momencie jest dla mnie komputerem idealnym. Boje się jedynie przycięć podczas pracy nad dużym projektem w FCPX. To był w sumie jedyny powód zmiany z mojego iMaca late 2009, na którym zwyczajnie nie dało się pracować na FCPX. Są testy i filmiki FCPX na rMBP typu multicam 4x1080p 60fps i wszystko działa płynnie, ale są to jednak bardzo małe projekty. Poniekąd wierzę iż Apple nie zrobiłoby MacBooka Pro na którym nie da się pracować pro, ale jednak na dzień dobry przycięcia w tych komputerach występowały i Apple cały czas to poprawiało.

#114 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 27 October 2013 - 18:58

Poniekąd wierzę iż Apple nie zrobiłoby MacBooka Pro na którym nie da się pracować pro

Oczywiście, że zrobiłoby ;). Jest praca "pro" i praca "pro". Możesz zakupić sprzęt przez internet, przez AOS i potem oddać, gdy będzie niewystarczający. Masz na to pewną ilość dni ( już nie pamiętam, chyba 14 ).

#115 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 28 October 2013 - 07:01

Erykos, taki też mam plan :) Nie mniej jednak czas oczekiwania na wersję na specjalne zamówienie nie napawa optymizmem. Z jakiegoś powodu nie ma też wówczas wysyłki ekspresowej.

#116 klaus

klaus
  • 422 posts
  • SkądM-G miasto anioła

Posted 30 October 2013 - 08:53

salute. jako osoba po 40 jestem naiwniakiem. Po zmianie Power Macintosh 7100 na imaca w 99 nadal jestem fanem tego typu sprzętu. Ale jabco mnie załamało, wygrali, pasuje z imaka, posiadałem domowo imac 233 (genialny sprzęt do 02 roku), emaca (domowo super był, jest bo nadal działa), w 2007 zastanawiałem się miniak czy nowy imac kupiłem imaca + cinema display po 2 latach bo matryca załapała inny kolor u góry i inny u dołu, kurz te sprawy masakra. W imacu27 z 2011 matryce 2 szt., w imacu 21,5 z tego samego roku to samo - dziecko zmieniło sprzęt na macbooka pro i ma spokój. A ja zanabyłem imaca w kwietniu tego roku, bo problem matrycy jest zlikwidowany. tutaj dowód: [ATTACH=CONFIG]17935[/ATTACH] Iro respect i duże przepraszam. pozdrawiam klaus

#117 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 30 October 2013 - 09:11

Dziwne bo to bardzo rzadko spotykane w nowych iMakach. Musiałeś trafić na jakąś nieszczelną matrycę, ale z drugiej strony w jaki sposób się tam kurz dostał skoro ekran jest laminowany, nie ma tam dziury pomiędzy matrycą a szybą.

#118 klaus

klaus
  • 422 posts
  • SkądM-G miasto anioła

Posted 30 October 2013 - 10:12

tak jak w poprzednich modelach tyle że nie przez wloty powietrza u góry a przez te przy głośnikach.

#119 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 30 October 2013 - 10:16

No nie do końca tak jak w poprzednich. W poprzednich pomiędzy matrycą a szybą była szczelina i to tam wchodził kurz. W nowych iMakach nie ma tej szczeliny, bo ekran jest laminowany. Od wewnątrz jest bardzo szczelnie zamknięty, czego nie można powiedzieć o modelach 2011 i starszych. Musiałeś trafić na jakąś felerną matrycę, bo ja nie słyszałem o tym problemie w nowych modelach, a jeśli już to bardzo bardzo sporadycznie. Już więcej jest problemów z duchami czy padającymi dyskami niż kurzem. Na pewno masz model 2012 lub nowszy?

#120 klaus

klaus
  • 422 posts
  • SkądM-G miasto anioła

Posted 30 October 2013 - 10:29

proszę cię hub...

#121 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 30 October 2013 - 10:31

Po prostu jestem zdziwiony, bo pierwszy chyba raz słyszę o kurzu w nowych iMakach.

#122 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 30 October 2013 - 13:17

Hubson, tak jak napisałem wcześniej: nie mam pewności czy to kurz. Przeczytaj owego posta dokładnie. Zauważyłem początki problemu, komputer miał niecałe 2 tygodnie to go zwróciłem.

#123 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 30 October 2013 - 14:05

Ja piszę o przypadku kolegi klaus.

#124 klaus

klaus
  • 422 posts
  • SkądM-G miasto anioła

Posted 30 October 2013 - 16:04

w poniedziałek będę w cortlandzie go oddawał na serwis. ale to kurz jak w tym z 2011 tyle że od dołu nie od góry. wygląda identycznie. Tam były dwa górne narożniki tutaj są dolne.

#125 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 31 October 2013 - 14:24

Sory, jakoś nie zauważyłem tamtego posta :) Identycznie to wyglądało u znajomego w Late 2012 jak w kolegi klaus'a i jak zobaczyłem początki u siebie to oddałem sprzęt.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users