iMac Late 2013 - opinie
Napisano 03 października 2013 - 18:18
Napisano 03 października 2013 - 18:51
Napisano 03 października 2013 - 19:04
Napisano 03 października 2013 - 23:46

Napisano 04 października 2013 - 12:36
Później natknąłem się na artykuł w którym podczas testów taki iMac jak mój robił
wszystko dokładnie w tym samym czasie co aktualny 12 rdzeniowy Mac Pro (testy na FCPX
oraz Compressor).
Dokładnie tak jest bo 12 rdzeniowy MacPro (już nie produkowany) to dość przestarzała
konstrukcja jak na dwuprocesorowa stacje roboczą. Dlatego jego osiągi mogą być porównywalne
z najnowszymi IMacami. Co nie znaczy że nie mogłoby być szybciej w segmencie Pro.
ALe na to się nie zapowiada bo nowy Mac Pro będzie wyposażony tylko w jeden procesor XEON
co jest zupełnym nonsensem.
Do tego wygląd który cieszy oko i piękne wykonanie. Nigdy mi PCty nie przeszkadzały, ale
odkąd się przesiadłem na iMaca to nie mogę patrzeć na te plastikowe, krzywe obudowy.
Mówienie o wyglądzie iMaca to ciekawa sprawa bo to jest tak jakbyśmy mówili o obudowie monitora ,
iMac w zasadzie nie ma obudowy tylko jest zapakowany do monitora.
A obudowy PC hmmm... To chyba opinia sprzed kilkunastu lat - dzisiaj możesz kupić obudowe
PC która wyglądem i funkcjonalnością bije na głowe każdą macową puszke

Napisano 04 października 2013 - 13:34
Zauważ że laptop posiada odchylany ekran który nie jest w pobliżu płyty głównej laptopa...
W iMacu natomiast masz matryce która się nagrzewa a bezpośrednio pod nią płyte główną ...
Do tego masz pełny procesor Intela a nie wersje mobilną jak w laptopach - a te procesory nie są przystosowane
do pracy ze znikomą wentylacją. Całość więc nieźle się nagrzewa podczas intensywnej pracy.
Wysokie temperatury powodują zmniejszenie żywotności każdej elektroniki - jeśli nie jest do tego
przystosowana.
Po roku czy dwóch kiedy minie gwarancja może być problem bo prawdopodobnie iMac jest obliczony aby
wytrzymał te dwa lata ...Potem może być już naprawde cienko - zwłaszcza jak dzisiejsze iMaci pojawią się na rynku
wtórnym. Ale po dwóch latach użytkownik ma według założeń kupić nową maszynke i to już nie jest problem
Appla
Przepraszam za wtracenie wlasnego 3 grosze, ale nie pieprz glupot.
Procesory stacjonarne bardzo czesto pracuja z nizsza temperatura niz procesory mobilne, w dodatku temperatury sa czesto identyczne, zaden nie przekracza 100 stopni.
To troche tak jakby powiedziec, ze w Apple pracuja debile i wsadzili do laptopowego chlodzenia procesor o poborze mocy i wydzielaniu energii termicznej rownym 85W.
Zeby jeszcze bardziej wytknac to jak pan gadasz bzdury, zobacz sobie na testy procesorow mobilnych pod obciazeniem. TDP 47W jest bardzo czesto umowne, bo te procesory w zaleznosci od warunkow chlodzenia moga pobierac nawet 102W pradu i tylez samo energii cieplnej wydzielac. Linki? Prosze poszukac na notebookcheck w testach samych procesorow Haswell.
Napisano 04 października 2013 - 14:33
To troche tak jakby powiedziec, ze w Apple pracuja debile i wsadzili do laptopowego chlodzenia
procesor o poborze mocy i wydzielaniu energii termicznej rownym 85W.
W Apple pracują bardzo zdolni ludzie i pewnie jedni z najlepszych. Dostali zadanie żeby zapakować
stacjonarny procesor do obudowy od monitora i zrobili wszystko co mogli zrobić.
To jest sprawa marketingu - iMac ma budzić zainteresowanie tym że jest zapakowany do "obudowy" o
grubości 5mm (na brzegach ! kto patrzy inaczej popełnia wielki błąd ) . Czyli mamy technologie która zostawia
w tyle konkurencje bo nie potrzebuje dużej budy

Apple jest Wielkim Magikiem - sprzedaje nam coś co ma każdy PC jednak czary mary i mamy
zupełnie nową jakość ) Każdy klient to przede wszystkim wzrokowiec , widzi to co jest czyli zgrabną obudowe
i podane parametry. Nikt nie analizuje co dzieje się w środku tego czegoś i jakie mogą być tego konsekwencje.
Ale to nie jest ważne , ważny jest tylko jeden moment , kiedy w mózgu rodzi się decyzja "chce to mieć , to jest
cool , tego mi potrzeba" . Sztuka marketingu - inne firmy mogą się tego uczyć od Appla

Napisano 04 października 2013 - 22:43
Napisano 04 października 2013 - 23:07
iMac 2013 - GPU Benchmarks vs other Macs
iMac 2013 - CPU and Storage Benchmarks
Dziwne wyniki wyszły przy ostatnim teście GPU. Ciekawe dlaczego?
Bardzo mi się podobają wyniki dysków

Napisano 05 października 2013 - 09:27
Nie rozumiem czy to prawda, a jeśli tak to dlaczego z danych technicznych można wywnioskować że Monitor Apple, jest cięższy od iMaca. I na dodatek iMac jest wyższy.
Oto dane:
Monitor Apple Thunderbolt Display (27-calowy)
Monitor Apple Thunderbolt Display (27-calowy) - Apple Store (Polska)
Masa: 10,8 kg
Wymiary i masa
Wysokość: 49,1 cm
Szerokość: 65 cm
Głębokość: 20,7 cm z podstawką
Masa: 10,8 kg
iMac (27-calowy)
Apple - iMac - Dane techniczne
Wysokość: 51,6 cm
Szerokość: 65,0 cm
Głębokość podstawy: 20,3 cm
Masa: 9,54 kg3
Ps.
Dodam jeszcze z innej beczki, że nie wiem czy pogodzę się z tym że zakupując jeden z powyższych sprzętów, żaden z nich nie ma matowego ekranu! Ma ktoś jakiś pomysł na problem zbyt błyszczącego ekranu?
Napisano 05 października 2013 - 10:02
Napisano 05 października 2013 - 10:33
Napisano 05 października 2013 - 10:58
Temat tyczy się tylko karty SSD, czy również RAM-U? Jeśli zakupię nowy iMac 27, to również chciałbym dokupić RAM 32 GB. Czy mogę prosić o podanie sklepu abym wiedział gdzie i jaki dokładnie ram mogę zakupić, bym sam sobie go włożył do iMaca 27? Do tej pory tylko zmieniałem ram na 16 GB w MacBooku pro 17, i mam nadzieję że w iMacu też nie będzie to trudne.Jak kupujesz 27" to możesz sobie sam dołożyć pamięć, jak 21" to niestety nie i musisz kupić RAM od Apple w kosmicznych cenach (jeśli chcesz więcej niż w standardzie). Dysk to już sprawa indywidualna, jak Ci zależy na prędkości i masz fundusze bierz cały SSD, jak nie to Fusion Drive. Natomiast najpierw zastanów się ile teraz pamięci na dysku wykorzystujesz i czy aż 1128MB będzie Ci potrzebne. Te komputery da się otworzyć i w nich majstrować, ale jest to robota poza gwarancją i raczej nie poleca się tego typu praktyk. Lepiej się 3 razy zastanowić i od razu zamówić w takiej konfiguracji jak potrzebujesz.
Będę wdzięczny też za podanie sklepu gdzie iMaci 27 są w miarę w dobrej cenie. Chodzi o to że nie wiem jak rozpoznać czy jest to nowy iMac (Late 2013) czy starsza wersja.
Napisano 05 października 2013 - 14:50
Napisano 05 października 2013 - 17:24
Napisano 05 października 2013 - 18:48

Napisano 05 października 2013 - 19:57

Napisano 06 października 2013 - 06:51

Napisano 06 października 2013 - 10:31

Napisano 06 października 2013 - 13:23
Napisano 06 października 2013 - 14:55
Ciągle zmierzam się z tą samą myślą, a w odpowiedzi przytoczę swój własny cytat z innego wątku:Sa folie, ktore mozna nakleic na ekran. Aczkolwiek rezultaty sa "takie sobie". Komu blyszczacy ekran przeszkadza (jak mi), ten po prostu nie powinien kupowac iMaka. Aczkolwiek musze przyznac, ze nowsza wersja nie jest juz najdrozszym lusterkiem swiata.
Od lat planuję zakupić sobie iMaca 27 cali. ( Na razie mam tylko MacBook Pro 17. Matowy ekran ). Mamy rok 2013, pojawiły się nowości, ale znów widzę że kolejny raz nie ma szans na zakup iMaca z matowym ekranem! W sklepie wmawiali mi że w nowych iMacach są małe odbicia, ale dla mnie to porażka. Z winy tej myślałem już nawet wrócić do Windowsa, ale chciałem jeszcze zapytać czy jako specjaliści może macie jakiś sposób by poradzić sobie z tym problemem?
Jakby tego było mało to jeszcze zaprzestano produkcję MacBook Pro 17, ( mam go z matowym ekranem ).
Myślałem o opcji zakupienia najmniejszego MacBook-a, ale czy będzie on w połączeniu z monitorem matowym ( nie firmy Apple ) pracował szybko i stabilnie? A może nawet ktoś zaproponuje jakiś zestaw i nawet poda ekran matowy którego specyfikacje są jeszcze lepsze od Apple?
Mimo to zapewne lepszy byłby iMac, no ale czy jest jakieś wyjście by mógł być on z matowym ekranem?
Nie dowierzam że nawet opcja dokupienia samego ekranu matowego Apple, też nie jest możliwa.
( Mac mini, podobno też jest słaby i pod względem wydajności raczej porównywalny do najmniejszych Macbooków ).
Dodam że szukam rozwiązania profesjonalnego, a nie jakieś nalepki na ekranach, lub rozwiązania spowalniające pracę sprzętu, itd.
Napisano 06 października 2013 - 14:59
Napisano 07 października 2013 - 18:19
Napisano 07 października 2013 - 19:39
Napisano 07 października 2013 - 20:08
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych