Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2013 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
494 odpowiedzi w tym temacie

#301 koniuszko

koniuszko
  • 5 postów

Napisano 19 grudnia 2013 - 20:47

Czy ktoś wie dlaczego została wstrzymana wysyłka i produkcja iMaców w najwyższych konfiguracjach w grudniu?. Podobno ma powrócić dopiero w styczniu ... przynajmniej tak twierdzi cortland.

#302 Bomberek

Bomberek
  • 179 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 grudnia 2013 - 01:54

Nie mam pojęcia, chociaż mój przyszedł z ponad tygodniowym opóźnieniem - o czym poinformowali mailem. Konfiguracja max. z tego co sie da wybrać - oczywiście bez FD ;-). Komputer "szedł" z Chin 5 dni. Pewnie dlatego już w grudniu informują ,że nie przyślą iMaca w tym roku , skoro u mnie od zamówienia do realizacji uderzyło 3 tygodnie (zupełnym przypadkiem zamówiony w Black Friday :-) )

#303 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 grudnia 2013 - 15:13

"Kurde szukam i szukam tego linka i jak na złość nie mogę znaleźć. To była jakaś recenzja i jakiś dziennikarzyna pisał coś w tym stylu że nowy iMac Late 2013 posiada funkcję usypiania znaną z Macbooka Air lecz występuje to tylko w zestawieniu z dyskami Fusion Drive. Coś w tym stylu to było napisane" Moze chodzi o Power Nap (czyli aktualizacje systemu w stanie uśpienia)? Chyba to ponownie wprowadzono w Mavericku – nie jestem pewien, nie korzystam na razie z niego.

#304 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 20 grudnia 2013 - 16:35

Pewnie chodzi właśnie o Power Nap

#305 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 26 grudnia 2013 - 13:28

Moze mi ktos powiedziec KTOS KTO UZYTKUJE JUZ PARE MIESIECY czy z imac 2013 27 cali cos sie dzieje ? tzn chodzi glownie o ekran? Czy sa slady kurzu, ekran ma przebarwienia itp ?

#306 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 26 grudnia 2013 - 13:40

Moze mi ktos powiedziec KTOS KTO UZYTKUJE JUZ PARE MIESIECY czy z imac 2013 27 cali cos sie dzieje ? tzn chodzi glownie o ekran?
Czy sa slady kurzu, ekran ma przebarwienia itp ?

Oczywiście że kurz się zbiera tak samo jak w wersji Late 2013.

Ja osobiście nie posiadam ale dobry znajomy wysyłał 27'' Late 2013 już do serwisu z powodu zakurzonej matrycy.

#307 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 grudnia 2013 - 14:32

U mnie niecałe 3 miesiące i czyściutko, zero problemów.

#308 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 26 grudnia 2013 - 17:44

U mnie niecałe 3 miesiące i czyściutko, zero problemów.

wyslalem CI msg na Priv

#309 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 grudnia 2013 - 13:35

Moze mi ktos powiedziec KTOS KTO UZYTKUJE JUZ PARE MIESIECY czy z imac 2013 27 cali cos sie dzieje ? tzn chodzi glownie o ekran?
Czy sa slady kurzu, ekran ma przebarwienia itp ?

Na razie tylko dwa miesiące, ale nic z takich rzeczy.

#310 artoorb

artoorb
  • 3 postów

Napisano 29 grudnia 2013 - 23:50

Czy ktoś wie dlaczego została wstrzymana wysyłka i produkcja iMaców w najwyższych konfiguracjach w grudniu?. Podobno ma powrócić dopiero w styczniu ... przynajmniej tak twierdzi cortland.

Czy ja wiem... Zamówione 10, doszło 20 pod koniec dnia. Max konfiguracja. W Cortlandzie oczywiście.

#311 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 30 grudnia 2013 - 12:01

Czy ja wiem... Zamówione 10, doszło 20 pod koniec dnia. Max konfiguracja. W Cortlandzie oczywiście.

To zerknij na konfigurator Cortland …. znikly opcje pozwalające wybrać kartę grafiki, dysk SSD. Oraz znikły najmocniejsze konfiguracje.

#312 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 30 grudnia 2013 - 19:01

Coś jest na rzeczy?

#313 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 30 grudnia 2013 - 19:55

W AOS wszystko jest dostępne w ciągu 1-2 tygodni. Prawdopodobnie dlatego, że w grudniu inaczej pracuje Cork i konfigurowane modele idą z Chin a nie z Irlandii. Cortlandem to akurat bym się nie sugerował...

#314 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 30 grudnia 2013 - 19:58

W AOS wszystko jest dostępne w ciągu 1-2 tygodni. Prawdopodobnie dlatego, że w grudniu inaczej pracuje Cork i konfigurowane modele idą z Chin a nie z Irlandii. Cortlandem to akurat bym się nie sugerował...

Zapewne masz rację - ale przyznasz trochę dziwnie wygląda wycofanie z oferty zarówno mocnych modeli jak i dostępnych opcji :)

#315 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 30 grudnia 2013 - 21:11

Jeszcze za wcześnie na nowy model iMac'a. Celowałbym raczej w połowę 2014 roku i może rozdzielczość 4K :)

#316 Michał Paluch

Michał Paluch
  • 81 postów
  • SkądKraków, Poland, Poland

Napisano 02 stycznia 2014 - 10:40

Dziwne, ja zamówiłem konfigurowanego iMaca 27" z GTX780M i Magic Trackpadem zamiast 775M i MM 13-ego grudnia. Miał przyjść w tygodniu 30 grudnia-4stycznia, przyszedł 23 grudnia czyli w przeciągu 10 dni. Szedł z Cork, a nie z Chin. Także Cortland ma chyba problemy z dostawami i zwalają na Apple?

#317 Bomberek

Bomberek
  • 179 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 stycznia 2014 - 13:49

Widać,że zależy od dostepności w danym regionie albo tak mają ustawioną logistykę.

#318 Michał Paluch

Michał Paluch
  • 81 postów

Napisano 02 stycznia 2014 - 15:55

Być może Apple na święta daje priorytet dla Apple Store jeśli chodzi o mocne/indywidualne konfiguracje i dla Cortlanda zabrakło. A co do iMac-a i rozdzielczości 4K to ja bym jednak w 2014 nie celował. Chyba nawet w 2015 nie. Intel i Nvidia muszą najpierw wyprodukować takie podzespoły, które by to udźwignęły i nie rozpuściły przy okazji tyłu iMac-a. Z perspektywy gracza bazującego na OS X [wiem, jestem w mniejszości] taki Wiedźmin 2 pójdzie na wysokich detalach przy rozdzielczości 2560x1440 dopiero przy GTX675M więc istnieje szansa, że dopiero GeForce 9xxM uciągnie grę AAA na wyświetlaczu 4K [wiem, że to też zależy od tego, iż na OS X jest Open GL zamiast DirectX i to wpływa na wydajność gier]. Poza tym jak widać na przykładzie monitora Sharp 31" 4K oferowanego jako opcja do Maca Pro, ta technologia jest jeszcze zbyt droga, żeby znaleźć zastosowanie w iMac-u.

#319 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 02 stycznia 2014 - 18:33

Predzej od teraz beda sie w komputerach Apple pojawiac karty graficzne AMD. Jedno slowo: Mantle. Drugim sa pieniadze ;). Pytanie jest nastepujace. Czy to beda custom designed chipy oparte o karty graficzne AMD, czy tez Apple zwyczajnie w swiecie bedzie kupowac uklady prosto od AMD i instalowac je bez jakichkolwiek modyfikacji w MBP i iMacach. Osobiscie uwazam, ze jesli beda kupowac licencje na uklady GPU od AMD to zyskaja wiecej niz instalujac gotowe urzadzenia. Powod jest prosty, moga zoptymalizowac uklady pod wzgledem mocy obliczeniowej w stosunku do pobieranego pradu, jak rowniez moga kupowac mocniejsze uklady i instalowac je w teoretycznie o wiele nizszym thermal headroom. Tak jak FirePro w nMP.

#320 Michał Paluch

Michał Paluch
  • 81 postów

Napisano 02 stycznia 2014 - 22:15

AMD jest tańsze od Nvidii, to prawda, ale ich układy mobilne [a takie są instalowane w iMac-u przecież] pod względem wydajności ciągną się ogonkiem za GeForce. Czytałem gdzieś na PCLabie, że najnowsza odsłona jakiejś mocnej karty graficznej AMD w wersji mobilnej jest często parowana z bardzo nie-wydajnym procesorem od tej samej firmy przez co "karta graficznie leniwie podąża za procesorem pracującym w pocie czoła". Więc może sparowanie Intel+AMD pozwoli AMD na rozwinięcie skrzydeł. Chociaż biorąc pod uwagę to co napisałem wcześniej, chyba lepsze by były custom chipy modyfikowane przez Apple. Z drugiej strony custom chipy to dobre i opłacalne rozwiązanie w stacji roboczej Mac Pro, ale czy będzie się tak opłacać w iMac-u to już nie wiadomo.

#321 kovalphoto

kovalphoto
  • 1 postów

Napisano 02 stycznia 2014 - 23:07

Witam,szukam miejsca gdzie mógłbym kupić imaca 27 cali , możecie polecić cos - z góry dzięki

#322 Bomberek

Bomberek
  • 179 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 stycznia 2014 - 23:30

Ja kupowałem w AOS (Apple Online Store) ale możesz kupiś w Cortland, iSpot - dowolnie - chyba ,że chcesz konfigurację na zamówienie to wtedy raczej AOS :-)

#323 DeanDesign

DeanDesign
  • 201 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 05 stycznia 2014 - 14:53

Witam,szukam miejsca gdzie mógłbym kupić imaca 27 cali , możecie polecić cos - z góry dzięki

Kupowałem na początku Listopada 2013 w Cortlandzie. Z wybraniem własnej konfiguracji nie było żadnego problemu. Polecam skorzystać ze zniżki studenckiej lub nauczycielskiej. Jeśli masz jakiegoś znajomego w szkole, szwagierkę to skorzystaj, ok tysiaka do przodu.

#324 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 05 stycznia 2014 - 15:20

Predzej od teraz beda sie w komputerach Apple pojawiac karty graficzne AMD. Jedno slowo: Mantle. Drugim sa pieniadze ;).

Pytanie jest nastepujace. Czy to beda custom designed chipy oparte o karty graficzne AMD, czy tez Apple zwyczajnie w swiecie bedzie kupowac uklady prosto od AMD i instalowac je bez jakichkolwiek modyfikacji w MBP i iMacach.

Osobiscie uwazam, ze jesli beda kupowac licencje na uklady GPU od AMD to zyskaja wiecej niz instalujac gotowe urzadzenia.
Powod jest prosty, moga zoptymalizowac uklady pod wzgledem mocy obliczeniowej w stosunku do pobieranego pradu, jak rowniez moga kupowac mocniejsze uklady i instalowac je w teoretycznie o wiele nizszym thermal headroom. Tak jak FirePro w nMP.

Sprytnie to chciałeś wytłumaczyć, ale dla świata z poza Apple wygląda to inaczej.
Za niskie pieniądze kupili odpady, nie mogące sprostać referencyjnemu taktowaniu.
Zyskały na tym obie strony.
Stracili ci, co to kupią.

#325 3_Ohm_Back

3_Ohm_Back
  • 379 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 stycznia 2014 - 23:08

Polecam skorzystać ze zniżki studenckiej lub nauczycielskiej.

A faktura wtedy musi być na tą samą osobę co jest studentem?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych