Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2013 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
494 odpowiedzi w tym temacie

#276 Arturo90

Arturo90
  • 252 postów
  • SkądSpain

Napisano 14 grudnia 2013 - 13:11

no ale jak te FD sa tak awaryjne to ja nie wiem czy sie oplaca taka opcje brac.

#277 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 grudnia 2013 - 19:31

Przy Imacu z HDD słyszę tylko i wyłącznie równomierny szum wentylatora komputera, ale to tylko w kompletnie kompletnie cichym pokoju, np. nocą. Tego już nie wyeliminujesz, nawet przy SSD (może w jakimś tam laboratoryjnym stopniu, robiącym różnice miernikom hałasu), bo się chłodzą w końcu inne podzespoły. Poziom obrotów wiatraka to 1200 rpm. Na razie nie spotkałem się z takim głośnym szumem jak np. w przypadku laptopa, a ten przy sześcioletnim macbooku potrafił mnie doprowadzić do frustracji. Żadnego rzympolenia dysku czy klekotania nie słyszę. Przy jakimkolwiek odtwarzanym dźwięku (muzyka itp.) z komputera, grającym telewizorze czy przy drapaniu po głowie nic nie usłyszysz no chyba, że masz firdum dyrdum i będziesz przyklejał ucho do obudowy. Też się zastanawiałem nad rodzajem dysku, ale SSD w Fusion Drive to 128 GB, a czyste SSD i 256 GB to też nie jest jakieś powierzchniowe el dorado, a cena za komputer jakich chciałem i taki dysk byłaby już grubo ponad normę (którą i tak mocno przekroczyłem – pierwotnie chciałem wymianę na Macbooka Pro 13", a skończyłem z iMac 27" i 3'5 GHz). Różnice w szybkości odpaleniu systemu mnie nie interesują, bo system resetuję raz na miesiąc, a wiele aplikacji jest uruchomionych w tle, więc te różnice kilkunastu sekundach też na mnie wrażenie nie robią. Komputera używam do pisania i grafiki w InDesign i PS, a nie do kodowania filmów czy przegrywania w tą i we w tą po kilkadziesiąt GB, aby dostrzec tę odrzutową prędkość. Pozostałem przy HDD, SSD za rok mogę ostatecznie dodać w serwisie.

#278 dao

dao
  • 348 postów
  • SkądwAmA

Napisano 14 grudnia 2013 - 23:19

1.Właściwie wielkość samego ssd jest dla moich zastosowań ok. Jeśli system zajmuje 10GB i nie będzie zbyt wielu programów to warto cieszyć się szybkim i bezgłośnym dyskiem. A propos jakie on ma osiągi ( chodzi o 256GB ) i jaki jest czas startu systemu przy i5 ? W necie jakoś nie mogę natrafić na dokładne pomiary. 2. Ciekaw jestem jaka będzie utrata wartości takiego zestawu po roku. Bo late 2014 to już chyba retina będzie a to kusi. 3. Jest kilka ofert na portalu aukcyjnym w cenach korzystaniejszych niż w apple store. Opłaca się je rozważać ? 4. Głośność zestawu jest dla mnie istotną cechą. Nie przykładam ucha do obudowy ale jak będzie wył przy uruchomieniu netu to będzie porażka. A tak już miałem z dellem 27 aio. Ale o tym chyba będę musiał przekonać się sam. W sklepie nie ma szans na przetestowanie tego. Chyba.

#279 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 grudnia 2013 - 23:29

Ja również nie słyszałem wentylatora siedząc przed komputerem. Jak wsadziłem głowę za komputer to był słychać, ale normalnie pracując zwyczajnie komputer jest bezgłośny.

#280 Qbańczyk

Qbańczyk
  • 28 postów

Napisano 14 grudnia 2013 - 23:48

Koło 3 stówek, jak ostatnio sprawdzałem.

Dzisiaj dostałem odp z iSpot w Lublinie :

"Koszt jednej kości pamięci RAM 8GB firmy Kingston to 400 zł + koszt montażu oraz wykonania wszystkich potrzebnych testów w kwocie 150 zł.

Czas realizacji 1-2 dni robocze (po wcześniejszym zamówieniu kości RAM).

Jeżeli chodzi o wydajność, to lepszą opcją było by zainstalowanie dwóch kości po 4GB każda (cena była by podobna), jednakże w tym momencie dostępne są tylko kości 8GB. "

Także niestety trochę różni się to od ceny którą podałeś :) 550 zł w stosunku do 840 zł to już sie robi mniejsza różnica do apple store.

#281 www007

www007
  • 408 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 grudnia 2013 - 23:57

W vobisie 300zł wymiana darmowa bo zrobisz sam, zajmuje ok 30s.

#282 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 14 grudnia 2013 - 23:59

Dzisiaj dostałem odp z iSpot w Lublinie :

"Koszt jednej kości pamięci RAM 8GB firmy Kingston to 400 zł + koszt montażu oraz wykonania wszystkich potrzebnych testów w kwocie 150 zł.

Czas realizacji 1-2 dni robocze (po wcześniejszym zamówieniu kości RAM).

Jeżeli chodzi o wydajność, to lepszą opcją było by zainstalowanie dwóch kości po 4GB każda (cena była by podobna), jednakże w tym momencie dostępne są tylko kości 8GB. "

Także niestety trochę różni się to od ceny którą podałeś :) 550 zł w stosunku do 840 zł to już sie robi mniejsza różnica do apple store.

Mówimy o 27-calowym iMacu, tak? Bo trochę się pogubiłem...
Jeśli tak, to chłopaki z iSpota chcą Cię nieźle w balona zrobić :D Wymiana RAM-u w tym komputerze to kwestia zdjęcia pokrywy i wciśnięcia nowej kości - za takie coś 150zł? Boże, widzisz i nie grzmisz... Już widzę te "wszystkie potrzebne testy".
Co do samej ceny kości - wiadomo, że jak będziesz zamawiał w iSpot, to będzie drożej - oni też chcą sobie zarobić.
Kup za 300-parę zł RAM na Allegro, wymień sam w minutę i ciesz się z zaoszczędzonych 2 dni bez komputera i przede wszystkim 250zł.

#283 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 grudnia 2013 - 16:04

4. Głośność zestawu jest dla mnie istotną cechą. Nie przykładam ucha do obudowy ale jak będzie wył przy uruchomieniu netu to będzie porażka. A tak już miałem z dellem 27 aio. Ale o tym chyba będę musiał przekonać się sam. W sklepie nie ma szans na przetestowanie tego. Chyba.

O wyciu tu nie ma mowy. Siedząc przed komputerem, gdy w pokoju będzie cisza, za oknem też będzie cisza, nie będziesz stukał w klawiaturę lub klikał myszką, to usłyszysz szum/wywiewane powietrze (jest to i tak cichsze niż wentylator w podstawce Macally). Ostatecznie nie wiem, tylko, jak się to ma do modeli 21", bo tam rozmiar mniejszy, więc i ściśniecie podzespołów większe (pewnie przez to wentylator ma obroty 1400, a nie 1200), no i jak to odnosi się do i5 i i7.

#284 Qbańczyk

Qbańczyk
  • 28 postów

Napisano 15 grudnia 2013 - 16:38

Mówimy o 27-calowym iMacu, tak? Bo trochę się pogubiłem...
Jeśli tak, to chłopaki z iSpota chcą Cię nieźle w balona zrobić :D Wymiana RAM-u w tym komputerze to kwestia zdjęcia pokrywy i wciśnięcia nowej kości - za takie coś 150zł? Boże, widzisz i nie grzmisz... Już widzę te "wszystkie potrzebne testy".
Co do samej ceny kości - wiadomo, że jak będziesz zamawiał w iSpot, to będzie drożej - oni też chcą sobie zarobić.
Kup za 300-parę zł RAM na Allegro, wymień sam w minutę i ciesz się z zaoszczędzonych 2 dni bez komputera i przede wszystkim 250zł.

Tak mówimy o 27". Po dokładnych oględzinach w sklepie jednego i drugiego stwierdzam że kupię 27 i jednak nie będzie on za duży :)

Na pewno nie skorzystam z takiej opcji żeby dołożyć u nich tylko zrobię to sam jeśli oszczędność jest taka jak piszesz. Mam tylko dwa pytania odnośnie tego :

1. Co wtedy z gwarancją ? Czy Apple może zakwestionować ją z tego powodu ?
2. Są gdzieś instrukcje albo filmy jak to samemu zrobić ?

- - - Połączono posty - - -

2. Ciekaw jestem jaka będzie utrata wartości takiego zestawu po roku. Bo late 2014 to już chyba retina będzie a to kusi.

Retina w iMacu 21,5" czy jeszcze lepiej 27" ???
Przecież nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić jaki to byłby koszt....

#285 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 15 grudnia 2013 - 17:51

1. Co wtedy z gwarancją ? Czy Apple może zakwestionować ją z tego powodu ?

wszystko ok gwaracja jest udzielana

2. Są gdzieś instrukcje albo filmy jak to samemu zrobić ?

How to install RAM in the 2013 27" Apple iMac (32GB) HD - YouTube

#286 dao

dao
  • 348 postów
  • SkądwAmA

Napisano 16 grudnia 2013 - 07:59

Retina od della 28 cali pon. 1000 usd.

#287 Qbańczyk

Qbańczyk
  • 28 postów

Napisano 17 grudnia 2013 - 09:18

Dzięki wszystkim za bardzo cenne odpowiedzi. Nie dam Wam jednak spokoju i mam następne pytanie :) Gdzieś wyczytałem że iMac 2013 wraz z OS Mavericks dostał znaną z Macbooka Pro i Air funkcje usypiania. Jednak jest to dostępne tylko w przypadku wersji z dyskiem Fusion Drive. Prawda to ? Jeśli tak to czy Waszym zdaniem to sensowny argument za wyborem dysku FD ?

#288 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 17 grudnia 2013 - 11:54

Dzięki wszystkim za bardzo cenne odpowiedzi.

Nie dam Wam jednak spokoju i mam następne pytanie :)

Gdzieś wyczytałem że iMac 2013 wraz z OS Mavericks dostał znaną z Macbooka Pro i Air funkcje usypiania. Jednak jest to dostępne tylko w przypadku wersji z dyskiem Fusion Drive. Prawda to ? Jeśli tak to czy Waszym zdaniem to sensowny argument za wyborem dysku FD ?

mam ten badziew zwany FD - jak ja bym to chętnie rozmontował - ale nie mam czasu i chęci na nową instalację softu i ręczne ukłądanie danych na dysku.
Ja to czasem muli.

#289 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 17 grudnia 2013 - 13:46

Fusion Drive to straszny szajs, nie dość że się psuje i jest głośny to jest zdecydowanie wolniejszy od SSD. Jak iMac to tylko SSD, 512GB lub 1TB.

#290 Qbańczyk

Qbańczyk
  • 28 postów

Napisano 18 grudnia 2013 - 08:40

OK ja też nie jestem zwolennikiem tego FD wole kupić SSD choć tylko 256 GB bo na większy szkoda mi kasy ( wolę korzystać z dysków zewnętrznych w zamian ) ale zainteresowała mnie ta sprawa z usypianiem. Czy rzeczywiście da się to zrobić tylko we Fusion Drive ?

#291 Bomberek

Bomberek
  • 179 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 grudnia 2013 - 16:01

Po opiniach na forum ale i użytkowników live z FD wybrałem duże SSD a nie FD i nie żałuję - ciche i szybkie. Do danych i tam mam serwer NAS bo nie mam jednego kompa. Rozważ też takie rozwiązanie lub dysk na USB 3.0 do danych - np. 256 GB SSD w iMacu i 1,2,3,4 TB zewnętrzny

#292 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 18 grudnia 2013 - 18:32

Po użytkowaniu FD napisałem do serwisu Cortland czy jest szansa nie tracąc gwarancji wymienić HDD na SSD 512. HDD to sobie po TB podepnę jak przyjdzie potrzeba.

#293 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 18 grudnia 2013 - 19:54

Po użytkowaniu FD napisałem do serwisu Cortland czy jest szansa nie tracąc gwarancji wymienić HDD na SSD 512. HDD to sobie po TB podepnę jak przyjdzie potrzeba.

Nie da rady, też już ich o to pytałem ;)

#294 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 grudnia 2013 - 23:16

Oni w ogóle nie wymienią wbudowanego HDD na SSD, póki trwa gwarancja? Nawet przy Apple Care?

#295 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 18 grudnia 2013 - 23:41

Nie wymienią, niestety.

#296 Qbańczyk

Qbańczyk
  • 28 postów

Napisano 19 grudnia 2013 - 09:09

OK Panowie ale co z tym usypianiem komputera/systemu ? Wiecie coś na ten temat że to sie da tylko przy FD ? Czy warto sobie według Was w ogóle tym zawracać głowe ? Ja nigdy nie używałem Macbooka i nie za bardzo wiem jak to działa

#297 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 19 grudnia 2013 - 09:40

OK Panowie ale co z tym usypianiem komputera/systemu ? Wiecie coś na ten temat że to sie da tylko przy FD ? Czy warto sobie według Was w ogóle tym zawracać głowe ? Ja nigdy nie używałem Macbooka i nie za bardzo wiem jak to działa

Sprecyzuj pytanie, bo nie za bardzo wiem o co Ci chodzi. Każdego Maca można uśpić, niezależnie od tego, jaki dysk jest w nim zainstalowany.

#298 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 19 grudnia 2013 - 10:22

Oni w ogóle nie wymienią wbudowanego HDD na SSD, póki trwa gwarancja? Nawet przy Apple Care?

Nie prawda wymieniają bez problemu.
Jednak cena mnie zabiła za 512 od apple trzeba zapłacić (6142,99 PLN brutto)
wymiana to 150 zł

zabili mnie tym.

O jak cudownie - u mnie już znikają ikonki z pulpitu i czas wyświetlania zawartości w finderze to już ze 1,5 minuty.
Obyś zdechł dysku.
Będę pisać sądowe pismo o wymianie na inny dysk.

#299 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 19 grudnia 2013 - 11:08

Nie prawda wymieniają bez problemu.
Jednak cena mnie zabiła za 512 od apple trzeba zapłacić (6142,99 PLN brutto)
wymiana to 150 zł

To ja koło 3 miesięcy temu dostałem zupełnie inną odpowiedź... Niestety nie mam już tego maila, aby go zacytować, ale napisali, że nawet autoryzowany serwis nie może ingerować w specyfikację nowego iMaca bez utraty gwarancji...
Ale cena za usługę... Nie mam pytań :lol:

#300 Qbańczyk

Qbańczyk
  • 28 postów

Napisano 19 grudnia 2013 - 20:09

Sprecyzuj pytanie, bo nie za bardzo wiem o co Ci chodzi. Każdego Maca można uśpić, niezależnie od tego, jaki dysk jest w nim zainstalowany.

Kurde szukam i szukam tego linka i jak na złość nie mogę znaleźć. To była jakaś recenzja i jakiś dziennikarzyna pisał coś w tym stylu że nowy iMac Late 2013 posiada funkcję usypiania znaną z Macbooka Air lecz występuje to tylko w zestawieniu z dyskami Fusion Drive. Coś w tym stylu to było napisane

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych